Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter szenteste: Isten nemcsak eljött közénk, 12.24
  2019-12-25 17:17:56, szerda
 
  Erdő Péter szenteste: Isten nemcsak eljött közénk, de velünk is maradt
Jézus vállalta a mi didergő, kiszolgáltatott emberi életünket, hogy elvezessen minket a saját örök és boldog isteni életébe - hangsúlyozta Erdő Péter bíboros, prímás szenteste, a zsúfolásig megtelt budapesti Szent István-bazilikában bemutatott éjféli szentmisén.
*
1. ,,Gyermeket találtok pólyába takarva, jászolba fektetve" (Lk 2,12) - ezt a jelet adja az angyal a pásztoroknak. De hát miféle jelről van szó? Mi ebben a különös? A betlehemi születés hétköznapi, szegény története önmagában is két szálon fut. A nagyon is emberi, földhözragadt képet látjuk és a jelentést, az üzenetet, az isteni terv megvalósulásának eseményét fedezzük fel. Mert a pólya mutatja az újszülött ember gyöngeségét. És ebben mi mindnyájan egyformák vagyunk. Lehet, hogy a koraszülöttek még jobban dideregnek, de minden csecsemő arra szorul, hogy fölkarolják és betakarják. Salamon királyról olvassuk a Bölcsesség könyvében: ,,Pólyában és gondok között nevelkedett. Mert egyetlen király sem kezdi másként az életét" (Bölcs 7,4-5). Pedig Salamon királynak később híres lett a pompás öltözéke. Még Jézus is megemlékezik róla, amikor azt mondja: ,,Nézzétek a mezők liliomait! (..) Még Salamon sem volt dicsősége teljében úgy felöltözve, mint egy ezek közül" (Mt 6,28-29). És ez a Salamon csecsemőként éppúgy didergett, mint az istállóban született, hajléktalan Názáreti Jézus. Igazán ember volt ő, olyan mint mindenki közülünk.
Nem is maradnánk életben, ha nem karolnának fel, nem táplálnának, nem melegítenének minket. Nem szólalnánk meg, ha nem venne körül minket az emberek világa. Nem tudnánk örülni, szeretni, mások felé fordulni vagy nagy célokat megvalósítani, ha nem élnénk át a kezdeti szeretetnek azt a közösségét, amelyet először a szüleinktől, a családunktól kell megkapnunk.

2. Ennek az első szeretetnek, ennek az első közösségnek a legfényesebb megjelenése a karácsonyi ünneplés, az otthon és a család biztonsága. Ez él az emlékeink mélyén, erre vágyunk évtizedek múltán is, ide akarunk visszatérni, ha idős rokonként vagy barátként családdal együtt ünnepeljük a karácsonyt. És ebbe a szeretetbe vágyunk vissza akkor is, amikor a földi élettől búcsúzunk. Pappá szentelésem óta nem egy haldoklót kísérhettem élete utolsó pillanataiban. És a tudatos vagy öntudatlan vágya, törekvése, szinte az utolsó erőfeszítése majd mindegyiküknek az volt, hogy közöljön valamit, hogy kapcsolatba lépjen. Nem véletlenül tartották szentnek az ember utolsó kívánságát, végső akaratát.
Mert karácsonykor az Isten feltárja előttünk önmagát, de beavat minket saját emberségünk titkába is. Hiszen az ember olyan lény, akinek az élete szeretetből indul és a szeretetbe tart. Ez a hivatásunk, ilyenek vagyunk. Gondoskodásra szorulunk, majd kibomlik, kivirágzik az életünk, hogy magunk is gondoskodni tudjunk másokról, gazdagítani tudjunk másokat. És végül az emberi szeretetből eljussunk, eltaláljunk, hazataláljunk magának az Alkotónak a szeretetébe.

3. De a jelnek csak az egyik fele, hogy pólyába takart kisdedet találnak a pásztorok. A másik jel, hogy a gyermek jászolban, etetővályúban fekszik. Ferenc pápa mondta erről idén december 18-án, hogy ez is csodálatos jel, és összetalálkozik azzal az üzenettel, amely Betlehem város nevében rejlik. Hiszen ez a név is azt jelenti: a kenyér háza. ,,Etetővályú és a kenyér háza! Az otthon, ahol étkezünk, és benne az elkészített betlehemi jászol arra emlékeztet bennünket, hogy Jézus táplálék, az élet kenyere. Ő az, aki táplálja szeretetünket és Ő az, aki erőt ad családjainknak".

4. Isten tehát nemcsak eljött közénk, de velünk is maradt. Velünk maradt tanításában, megváltó művében, legkülönösebb, legáthatóbb módon pedig a szentmisében és az Oltáriszentségben. Testünk és lelkünk tápláléka akar lenni. ,,Aki eszi az én testemet és issza az én véremet, annak örök élete van, s feltámasztom az utolsó napon" (Jn 6,54). Ennyire szeret minket az Isten! Ő vállalta a mi didergő, kiszolgáltatott emberi életünket, hogy elvezessen minket a saját örök és boldog isteni életébe.

5. Karácsonyi örömünk ne fáradjon el az ünnepek végére, hanem legyen része mindennapi életünknek! Készüljünk az Eucharisztikus Kongresszusra úgy, hogy januártól szeptemberig minden elsőpénteken, vagyis kilenc egymást követő hónapban folyamatosan járuljunk szentáldozáshoz, bűneinktől megtisztulva, a kegyelem állapotában. Jézus Szíve ígéretei között talán a legnagyszerűbb így hangzik: ,,Mindazok számára, akik kilenc egymásután következő hónap első péntekén áldoznak, megígérem a végső megtérés ajándékát; ők nem velem ellenségeskedésben fognak meghalni, hanem megkapják a Szentségeket és Szívem biztos menedékük lesz a végső pillanatban".
Legyen ez a karácsony új élet kezdete a szívünkben, új erőforrás, új egység Krisztussal és kezdete annak az életnek, ami sohasem ér véget, mert felragyogott ránk Krisztus, az Örök Nap, aki sohasem lát alkonyt. Ámen.

Fotó: Lambert Attila
Magyar Kurír


 
 
0 komment , kategória:  Karácsonyi üdvözlet  
Címkék: megvalósulásának, összetalálkozik, kiszolgáltatott, szentáldozáshoz, eucharisztikus, mindegyiküknek, családjainknak, legnagyszerűbb, legkülönösebb, hazataláljunk, koraszülöttek, gondoskodásra, pillanataiban, kongresszusra, melegítenének, szeretetünket, megvalósítani, földhözragadt, etetővályúban, szeptemberig, csecsemőként, elsőpénteken, karácsonykor, családunktól, legfényesebb, folyamatosan, szentmisében, megemlékezik, pásztoroknak, erőfeszítése, feltámasztom, megtisztulva, szentségeket, hangsúlyozta, felragyogott, szeretetébe, saját örök, zsúfolásig megtelt, jelet adja, betlehemi születés, isteni terv, pólya mutatja, újszülött ember, pompás öltözéke, mezők liliomait, ezek közül”, istállóban született, emberek világa, kezdeti szeretetnek, családunktól kell, első szeretetnek, első közösségnek, Erdő Péter, Szent István-bazilikában, Pedig Salamon, Názáreti Jézus, Eucharisztikus Kongresszusra, Jézus Szíve, Örök Nap, Lambert Attila, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Éretlen vers  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png rózsa csokor  Reménység és erő Krisztustól e...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  képre írva  Éretlen vers  Szívem tiéd  Albert Einstein gondolata  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Esti kép  Fehér virág  Nem méltó hozzád  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Nevem  Png kutya  Jó éjszakát  Akarat  Lóhere  Őrizkednünk kell...  Tanuld meg ezt a versemet  Gonosz démon-álarc  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  képre írva  Png telefon  Szép napot kívánok  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  képre írva  Facebookon kaptam  Hiányzik  Akarat  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Png lepke  Png nő  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdőn  Leonardo da Vinci gondolata  Akik bántanak téged  Alvó cicák  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Png nő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Mindig jusson idő nevetni  Irgalom és ítélet  Png lepke  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Rátalálsz  képre írva  Alvó cicák  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy bizonyos határt  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A másik dolog,  Hiányzik 
Bejegyzés Címkék
saját örök, zsúfolásig megtelt, jelet adja, betlehemi születés, isteni terv, pólya mutatja, újszülött ember, pompás öltözéke, mezők liliomait, ezek közül&#8221, istállóban született, emberek világa, kezdeti szeretetnek, családunktól kell, első szeretetnek, első közösségnek, legfényesebb megjelenése, karácsonyi ünneplés, család biztonsága, emlékeink mélyén, szeretetbe vágyunk, földi élettől, haldoklót kísérhettem, tudatos vagy, utolsó erőfeszítése, ember utolsó, ember olyan, élete szeretetből, szeretetbe tart, emberi szeretetből, jelnek csak, egyik fele, gyermek jászolban, kenyér háza, elkészített betlehemi, élet kenyere, utolsó napon&#8221, ünnepek végére, kegyelem állapotában, végső megtérés, végső pillanatban&#8221, megvalósulásának, összetalálkozik, kiszolgáltatott, szentáldozáshoz, eucharisztikus, mindegyiküknek, családjainknak, legnagyszerűbb, legkülönösebb, hazataláljunk, koraszülöttek, gondoskodásra, pillanataiban, kongresszusra, melegítenének, szeretetünket, megvalósítani, földhözragadt, etetővályúban, szeptemberig, csecsemőként, elsőpénteken, karácsonykor, családunktól, legfényesebb, folyamatosan, szentmisében, megemlékezik, pásztoroknak, erőfeszítése, feltámasztom, megtisztulva, szentségeket, hangsúlyozta, felragyogott, szeretetébe, szeretetnek, legáthatóbb, táplálnának, emberségünk, eltaláljunk, pillanatban, kapcsolatba, elkészített, fölkarolják, visszatérni, nevelkedett, szeretetből, hajléktalan, tanításában, közösségnek, gazdagítani, megjelenése, állapotában, bazilikában, szüleinktől, szentelésem, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5829
  • e Hét: 11630
  • e Hónap: 44784
  • e Év: 278531
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.