Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
2. évközi hét kedd 01.21
  2020-01-21 10:15:53, kedd
 
  Szombatot pihenő napnak kell tekinteni. "Szombat van emberért, nem az ember a szombatért. Ezért az ember fia ura a szombatnak"
OLVASMÁNY Sámuel első könyvéből
Isten Saul helyett Dávidot választja népe királyává.
Saul király elvetése után az Úr így szólt Sámuel prófétához: ,,Meddig gyászolod még Sault? Én elvetettem, hogy ne uralkodjék tovább népemen. Töltsd meg szarudat olajjal, és indulj útnak! A betlehemi Izájhoz akarlak küldeni, mert az ő fiai közül szemeltem ki magamnak az (új) királyt."
Sámuel megkérdezte: ,,Hogyan menjek oda? Mert Saul megölet, ha tudomást szerez róla."
Az Úr azt felelte: ,,Vígy magaddal egy borjút, és ezt mondd: Azért jöttem, hogy áldozatot mutassak be az Úrnak. Aztán hívd meg Izájt az áldozati lakomára. Én majd tudatom veled, mit kell tenned. Azt kend fel királlyá, akit mutatok neked!"
Sámuel meg is tette, amit az Úr parancsolt. Amikor Betlehembe ért, a város elöljárói félve járultak eléje, és megkérdezték: ,,Békességes-e a jöveteled?"
Sámuel azt felelte: ,,Igen. Azért jöttem, hogy áldozatot mutassak be. Megtisztulással készüljetek elő, aztán jöjjetek velem az áldozatra!"
Azután megtisztította Izájt és fiait, és meghívta őket az áldozati lakomára.
Amikor megérkeztek, feltűnt neki Eliáb, (Izáj legidősebb fia), és azt gondolta: ,,Bizonyára máris az Úr előtt áll az ő felkentje." De az Úr figyelmeztette: ,,Ne nézd a külsejét, se a termete magasságát, mert nem őt választottam. Én nem úgy ítélek, mint az emberek. Az ember a külsőt nézi, az Úr pedig a szívet."
Azután Izáj Ábinádábot hívta és vezette Sámuel elé. Ám ő azt mondta: ,,Ezt sem választotta az Úr." Amikor Sammát vezette eléje, megint azt mondta: ,,Ezt se választotta az Úr." Hét fiát vezette így Izáj Sámuel elé, de ő csak azt mondta Izájnak: ,,Ezeket se választotta az Úr." Végül is Sámuel megkérdezte: ,,Itt volt valamennyi fiad?" Izáj azt felelte: ,,Hátra van még a legkisebbik, aki a juhokat legelteti." Sámuel megparancsolta: ,,Küldj érte valakit, és hozasd ide, mert addig nem telepszünk le az áldozati lakomához, míg ő is ide nem jön."
Izáj elküldött érte, és elhozták őt. (A fiú) vörös volt, szép szemű és csinos külsejű. Ekkor az Úr jelezte Sámuelnek: ,,Menj és kend fel, mert ő az én választottam!" Erre Sámuel fogta az olajos szarut, és testvérei jelenlétében királlyá kente Dávidot. Az Úr Lelke ettől fogva Dávidra szállott.
Sámuel pedig felkelt, és visszatért Rámába.
Ez az Isten igéje. 1Sám 16,1-13

EVANGÉLIUM Szent Márk könyvéből
Az Emberfia ura a szombatnak is.
Egyszer, amikor az Úr szombaton vetések között járt, tanítványai útközben tépdesni kezdték a kalászokat. Ezért a farizeusok megszólították: ,,Nézd, olyat tesznek szombaton, amit nem szabad!"
Jézus ezt felelte nekik: ,,Sohasem olvastátok, mit tett Dávid, amikor társaival együtt nélkülözött és éhezett? Abjatár főpap idejében bement az Isten házába, és megette a megszentelt kenyereket, és adott belőle társainak is, pedig ezeket a kenyereket csak a papoknak volt szabad megenniük."
Majd ezt mondta nekik: ,,A szombat van az emberért, nem az ember a szombatért. Azért az Emberfia ura a szombatnak is."
Ezek az evangélium igéi. Mk 2,23-28

Imádság
Istenünk, Atyánk, add, hogy senkit meg ne botránkoztassunk szavainkkal, tetteinket. Segíts, hogy életünk erősítője legyen társaink életének, akikkel együtt járunk az úton. Add, hogy mindig világosan lássuk, mi a teendőnk, s add, hogy mindent el tudjunk vetni magunktól, ami nem az életre, hanem a pusztulásra vezet.

Elmélkedés C.Horváth István Sándor atya
A Jézus és a farizeusok között zajló vitasorozat a böjt kérdése után a szombati pihenőnap témájával folytatódik. A kérdező farizeusok most is saját hagyományaikból indulnak ki, amely ott fut vakvágányra, ott távolodik el Isten eredeti szándékától, hogy ők akarják megszabni, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni szombaton. Önmagában nem is volna gond azzal, ha ésszerűen minősítenék az emberi tevékenységeket, de túlzásokba esnek. Azt a tevékenységet, hogy Jézus tanítványai néhány búzakalászt letépnek, aratásnak, tehát munkának tekintik. Munkát viszont nem szabad szombaton végezni, mert ez a pihenőnap. Magyarázatuk szerint, ahogyan Isten a teremtés hat napja után megpihent a hetedik napon, ugyanúgy az embernek is a munkával töltött hat nap után pihennie kell a hetedik napon, vagyis szombaton.
A zsidó vallási gondolkodás szerint a szombat Isten ajándéka a választott nép számára, hogy testi és lelki erejét megőrizze, illetve ezt a napot az istentiszteletnek szentelhesse. A szombati nyugalom megtartásának ez az eredeti értelme idővel elhomályosult, és úgy kezdtek tekinteni a szombatra vonatkozó törvényekre, mint amelyeket mindenáron meg kell tartani. Ennek köszönhetően Isten ajándéka, a szombati nyugalom hamar teherré, kötelező előírássá, kényszerű paranccsá vált. Ettől a lelkülettől akarja Jézus megtisztítani a szombatot és megóvni tanítványait.
Milyen lelkülettel és hogyan tartom meg a mi pihenőnapunkat, a vasárnapot?
Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: botránkoztassunk, megtisztulással, hagyományaikból, tevékenységeket, figyelmeztette, megszólították, megtisztította, megparancsolta, pihenőnapunkat, megtisztítani, elhomályosult, megtartásának, tevékenységet, magyarázatuk, szentelhesse, köszönhetően, megkérdezték, tanítványait, jelenlétében, választottam, megszentelt, tanítványai, búzakalászt, megkérdezte, választotta, gondolkodás, nélkülözött, szándékától, pusztulásra, készüljetek, megérkeztek, legkisebbik, szavainkkal, vakvágányra, folytatódik, minősítenék, betlehemi Izájhoz, áldozati lakomára, város elöljárói, termete magasságát, külsőt nézi, juhokat legelteti, áldozati lakomához, olajos szarut, farizeusok megszólították, megszentelt kenyereket, kenyereket csak, papoknak volt, evangélium igéi, pusztulásra vezet, farizeusok között, böjt kérdése, OLVASMÁNY Sámuel, Isten Saul, Mert Saul, Amikor Betlehembe, Azután Izáj Ábinádábot, Amikor Sammát, Izáj Sámuel, Erre Sámuel, EVANGÉLIUM Szent Márk, Elmélkedés, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A pitypang legendája  Van néhány kérdés, amin gondol...  Paul David Tripp Április 15  Dóró Sándor: Embernek maradni  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Tavaszi este  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Hamvas Béla  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Azért kaptad  Eduardo Sacheri gondolata  Zilahy Lajos gondolata  A hagyma antibakteriális hatás...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  "Ez egy csoda"  A sorsod  Pitypang szökőkút  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Müller Péter tollából  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Nagy és kis csodák  Jan Twardowski - Siessünk  Paul David Tripp Április 13  Robert Merle tollából  Bársony székben  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Alvó cicák  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Esterházy Péterre emlékezünk  40 felett  Facebookon kaptam Krisztina b...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Azért kaptad  Megígért békesség  Esterházy Péterre emlékezünk  Robin Wight pitypang szobra  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Walter Chrysler mondta  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  képre írva  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 12  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jó éjszakát  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Tanácsok egy pszichológustól  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam Krisztinától  Vidámság  Vidámság  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az ember  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 12  Egy tavasz  Töröld le  Spenót fasírttal  Müller Péter tollából 
Bejegyzés Címkék
betlehemi Izájhoz, áldozati lakomára, város elöljárói, termete magasságát, külsőt nézi, juhokat legelteti, áldozati lakomához, olajos szarut, farizeusok megszólították, megszentelt kenyereket, kenyereket csak, papoknak volt, evangélium igéi, pusztulásra vezet, farizeusok között, böjt kérdése, szombati pihenőnap, kérdező farizeusok, emberi tevékenységeket, hetedik napon, munkával töltött, zsidó vallási, szombat Isten, istentiszteletnek szentelhesse, szombati nyugalom, eredeti értelme, szombatra vonatkozó, lelkülettől akarja, botránkoztassunk, megtisztulással, hagyományaikból, tevékenységeket, figyelmeztette, megszólították, megtisztította, megparancsolta, pihenőnapunkat, megtisztítani, elhomályosult, megtartásának, tevékenységet, magyarázatuk, szentelhesse, köszönhetően, megkérdezték, tanítványait, jelenlétében, választottam, megszentelt, tanítványai, búzakalászt, megkérdezte, választotta, gondolkodás, nélkülözött, szándékától, pusztulásra, készüljetek, megérkeztek, legkisebbik, szavainkkal, vakvágányra, folytatódik, minősítenék, vitasorozat, törvényekre, lelkülettel, lelkülettől, telepszünk, visszatért, szombatnak, békességes, elmélkedés, parancsolt, valamennyi, mindenáron, túlzásokba, vasárnapot, legidősebb, farizeusok, betlehembe, evangélium, ábinádábot, kalászokat, olvastátok, szombatért, kenyereket, magasságát, tetteinket, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 965
  • e Hét: 12027
  • e Hónap: 24703
  • e Év: 258450
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.