Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Holt-tengeri tekercsek
  2014-08-25 17:37:22, hétfő
 
   
 
A Holt-tengeri tekercsek első darabjait 1947-ben beduin pásztorok találták a Qumrán hegység egyik barlangjában. A későbbiekben - beduin sírrablók és hivatásos régészek egyaránt - további barlangokat fedeztek fel, összesen tizenegyet. A legelső tekercsek az 1-es barlangból kerültek elő. Legnagyobb jelentősége a 4-es barlangban talált Ézsaiás tekercsnek van, amely 7,34 méter hosszú és szerencsére egészen jó állapotban maradt ránk. A többi tekercs kevésbé volt ilyen : szerencsés". A tekercseket hosszúkás (60 cm magas) agyagkorsók őrizték, melyeket viasszal légmentesen lezártak, ez garantálta azt, hogy ilyen hosszú időn át fennmaradhattak.

Mivel a beduinok nem tudták a tekercseket hasznosítani, azok meglehetősen kalandos körülmények között jutottak el a Palesztinai Régészeti Múzeumba és a Könyv Szentélyébe, amelyet a tekercsek őrzésére emeltek. Mivel az akkori politikai helyzet nagyon instabil volt, a tekercseken végzett kutatás nagyon lassan haladt előre. A különféle nemzetiségű , 7 tagú tudósokból álló első kutatócsoport munkáját a tekercsek körüli szenzációhajhászat is számos alkalommal megzavarta.

A tekercsek anyaga többségében pergamen illetve papirusz a rajtuk szereplő írások nyelve nagyrészt héber de néhány görög illetve arámi nyelvűt tartalmaz, korban pedig a i. e. 2. század és az i. sz. 1. század között készültek. Az emberiség történelmében egyedülálló módon az egyik barlangból vörösréz tekercspárost is találtak. Sehol a világon nem volt erre példa még.

Az idővel egymás után előkerülő több száz tekercs egy része tönkrement (egyes darabokat még a felfedezés idején a beduinok égettek el), illetve darabkái összekeveredtek, így egy gigantikus kirakósjáték összeillesztéséhez hasonlított a mai napig folyó összeillesztési munka.A tekercsek többféle témában íródtak, egy részük -Eszter könyve kivételével - a teljes Ótestamentumot tartalmazza héber nyelven.

A tekercsek elrejtésének oka egyfelől lehetett a rómaiak megjelenése, tehát a mentés. Másfelől azonban a közösség zárt jellege és iratai egy részének titkos volta is okot adhatott a rejtegetésre. Mivel a tekercsek rendszer szerint, és nem sebtiben, véletlenszerűen voltak elrejtve, feltételezhető, hogy a barlangokat eredetileg is könyvtárként használták, vagy használaton kívül helyezett iratok raktáraként .

A qumráni szövegek fordítása azért fér el egyetlen kötetben, mert csak 12 tekercs maradt fenn több-kevesebb épségben (11 bőr és 1 réztekercs). Az összes többi anyag kisebb-nagyobb szövegtöredék. Ezek tudományos feldolgozásával mindenesetre kiderült, hogy eredetileg több száz különböző kézirat volt a cserépedényekben.

Ami az iratok korát illeti, a radiokarbon-vizsgálat a legtöbbet az i. e. 2. és 1. századra teszi, bár akad néhány régebb irat is. Maguk az esszénusok ugyan megérték az i. sz. 1. század közepét, fennmaradt irataik mind Krisztus előttiek. Ami az iratok tartalmát illeti, igen sokfélék, ugyanakkor bizonyos iratok (nyilván a fontosabbak) több példányban is fennmaradtak.

A régészek párhuzamosan megpróbálták földeríteni a környéket, hogy megfejtsék kik is voltak a “könyvtár" tulajdonosai. Így került sor az 50-es években a qumráni romok feltárására, 30 mérföldre Jeruzsálemtől, az amforákat rejtő mészkősziklák és a Holt­tenger északi csücske között, egy napégette kietlen sziklateraszon. A monostor, amely többek között scriptóriumot, pékséget, malmot, fazekas műhelyt, rituális fürdőmedencét és egy központi üléstermet vagy imaházat is magába foglalt, a szakemberek alapos vizsgálata után ugyanolyan réginek bizonyult, mint maga a könyvtár működése az időszámítás előtti harmadik századtól az időszámítás utáni 68. évre tehető.

A szakértők már régóta panaszkodnak arra, hogy nagyon kevés kutatónak van lehetősége a tekercsek tanulmányozására. Az utóbbi években már történtek lépések, hogy javítsák a hozzáférést e páratlan dokumentumokhoz, amelyeknek sok töredékét mind a mai napig nem sikerült megfelelő módon azonosítani és kategorizálni.A legújabb hír, hogy digitalizálják a holt-tengeri tekercseket, a nagyfelbontású felvételeket hamarosan ingyenesen tanulmányozhatja bárki, akinek internetes hozzáférése van - jelentette be közleményben az Izraeli Régészeti Hivatal (Israel Antiquities Authority, IAA). A felvételek minőségileg egyenértékűek lesznek a tekercsek 'fizikai valójával', ezáltal nem kell e páratlan dokumentumokat újra és újra kitenni a fény hatásának, vagyis megóvhatjuk őket a jövő nemzedékek számára" - hangsúlyozza a hivatal.




 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - A vallásról  
Címkék: tanulmányozhatja, cserépedényekben, tanulmányozására, feldolgozásával, összekeveredtek, dokumentumokhoz, összeillesztési, véletlenszerűen, fennmaradhattak, digitalizálják, nagyfelbontású, feltételezhető, sziklateraszon, dokumentumokat, ótestamentumot, scriptóriumot, mészkősziklák, történelmében, jeruzsálemtől, egyenértékűek, tekercspárost, kategorizálni, szövegtöredék, fürdőmedencét, kutatócsoport, hasznosítani, mindenesetre, fennmaradtak, tulajdonosai, megpróbálták, párhuzamosan, meglehetősen, panaszkodnak, kirakósjáték, rejtegetésre, elrejtésének, Qumrán hegység, legelső tekercsek, 1-es barlangból, 4-es barlangban, többi tekercs, tekercseket hosszúkás, tekercseket hasznosítani, tekercsek őrzésére, akkori politikai, tekercseken végzett, különféle nemzetiségű, tekercsek körüli, tekercsek anyaga, rajtuk szereplő, emberiség történelmében, egyik barlangból, Palesztinai Régészeti Múzeumba, Könyv Szentélyébe, Izraeli Régészeti Hivatal, Israel Antiquities Authority,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Somlyó Zoltán - Orgonával  Egy párkányon  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó cicák  Tanmese  Különleges  Vannak emberek  különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Bársony székben  Facebookon kaptam  Otthon  Otthon  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Reményik Sándor: Pierrot &...  Alvó kislány  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  József Attila - Kopogtatás nél...  Pitypang szökőkút  IGEN így  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Walter Chrysler mondta  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Anyák napjára  "Ez egy csoda"  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  A felvilágosodás...  Paul Éluard - És egy mosoly  Alvó cica  Gebhardt Nóra versei II.  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Egy párkányon  Jó éjszakát  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Segíts neki dicsérni Téged  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Önmaga ellenére  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Egy barátság története  Márai Sándor tollából  A Magyar Költészet napja alkal...  Az ember emlékekből áll  Jó nap volt  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Hamvas Béla  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Szép estét kedves látogatóimna... 
Bejegyzés Címkék
Qumrán hegység, legelső tekercsek, 1-es barlangból, 4-es barlangban, többi tekercs, tekercseket hosszúkás, tekercseket hasznosítani, tekercsek őrzésére, akkori politikai, tekercseken végzett, különféle nemzetiségű, tekercsek körüli, tekercsek anyaga, rajtuk szereplő, emberiség történelmében, egyik barlangból, idővel egymás, része tönkrement, felfedezés idején, beduinok égettek, gigantikus kirakósjáték, tekercsek többféle, részük -Eszter, teljes Ótestamentumot, tekercsek elrejtésének, rómaiak megjelenése, közösség zárt, részének titkos, tekercsek rendszer, barlangokat eredetileg, qumráni szövegek, összes többi, iratok korát, esszénusok ugyan, iratok tartalmát, régészek párhuzamosan, 50-es években, qumráni romok, amforákat rejtő, napégette kietlen, központi üléstermet, szakemberek alapos, könyvtár működése, időszámítás előtti, időszámítás utáni, tekercsek tanulmányozására, utóbbi években, holt-tengeri tekercseket, nagyfelbontású felvételeket, felvételek minőségileg, fény hatásának, jövő nemzedékek, tanulmányozhatja, cserépedényekben, tanulmányozására, feldolgozásával, összekeveredtek, dokumentumokhoz, összeillesztési, véletlenszerűen, fennmaradhattak, digitalizálják, nagyfelbontású, feltételezhető, sziklateraszon, dokumentumokat, ótestamentumot, scriptóriumot, mészkősziklák, történelmében, jeruzsálemtől, egyenértékűek, tekercspárost, kategorizálni, szövegtöredék, fürdőmedencét, kutatócsoport, hasznosítani, mindenesetre, fennmaradtak, tulajdonosai, megpróbálták, párhuzamosan, meglehetősen, panaszkodnak, kirakósjáték, rejtegetésre, elrejtésének, későbbiekben, felvételeket, barlangjában, hangsúlyozza, könyvtárként, közleményben, hasonlított, tartalmazza, kivételével, tekercseket, megjelenése, barlangokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 418
  • e Hét: 961
  • e Hónap: 5367
  • e Év: 61300
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.