Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gyámság alatt állunk - Interjú Gémesi Györggyel
  2016-09-21 08:15:57, szerda
 
  Egy kiszivárgott tervezet szerint, ha úgy alakulnak a két év múlva esedékes országgyűlési választások a jelenlegi kormányerők számára, akkor a kétezres lélekszám alatti településeken az önkormányzati választásokra megszüntethetik a polgármesteri tisztséget. Ez a kistelepülések teljes felszámolását jelentheti.





2016. szeptember 19., hétfő, 06:00

Gyámság alatt állunk - Interjú Gémesi Györggyel

Szerző: Hardi Péter

EGYRE LÁTVÁNYOSABBAN NYIRBÁLJA a központi hatalom az önkormányzatok önállóságát. Ennek legutóbbi jele a hulladékszállítás díjbeszedésének központosítása vagy az iskolák működtetésének elvétele. Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke szerint mindez egy folyamat része.


- Az önkormányzatiság hattyúdalát éljük?

- Remélhetőleg nem, de az bizonyos, hogy az önkormányzatok körül lassanként elfogy a levegő. Pedig az önkormányzati törvény a rendszerváltás egyik legfontosabb jogszabálya, hiszen szétválasztotta a központi és a helyi hatalmat, s ez utóbbit szabályozta. Feladatokat, hatásköröket írt le, s mindehhez a szükséges pénzeszközöket és vagyont hozzárendelte. Rendkívül sok jogosítványt, lehetőséget kaptak a települések.

- Egyes vélekedések szerint túlságosan sokat is.

- Ezen lehet vitatkozni. Az kétségtelen, hogy mivel kétharmados törvényről volt szó, és mivel látszott, hogy az akkori ellenzék az 1990-es őszi önkormányzati választásokon tarolni fog, a tárgyalások során összefogtak és elérték, hogy a hatalom minél nagyobb szeletét hasítsák ki az önkormányzatoknak - vagyis maguknak.

- A törvényhez aztán, éppen azért, mert kétharmados, nem is nyúlt senki.

- Nem tudtak, hiszen 2010-ig egyetlen politikai erőnek sem volt önállóan kétharmada. A támogatás csökkentésével, a finanszírozás nélküli többletfeladatokkal, illetve a helyben beszedett adók egyre jelentősebb mértékű elvonásával tudtak nyomást gyakorolni a helyi hatalomra. Ez azonban akkor még kevéssé érintette érzékenyen az önkormányzatokat, hiszen volt vagyonuk, ezáltal ellensúlyozni tudták az elvonásokat.

- Mi változott meg a hat évvel ezelőtti választások nyomán?

- Megszületett az Alaptörvény, ami lényegében megszüntette a települések önkormányzáshoz való jogát, s azóta fokozatosan csökken az önkormányzatok mozgástere például a gazdálkodás, az oktatás, a hatósági feladatok, a betegellátás területén. Érdekes módon éppen azok ágálnak legvehemensebben a központosítás mellett, akik húsz évvel korábban az önrendelkezés legnagyobb bajnokai voltak...

- Ráadásként pedig visszaállították a járási rendszert.

- A járások visszaállítása önmagában nem baj, hiszen vannak olyan adminisztratív hatáskörök - például bizonyos okmányok kiadása -, amelyek korábban sem számítottak önkormányzati feladatnak. A probléma inkább az előkészítetlenségből, illetve bizonyos mértékig a határok kialakításából adódott. A járások visszaállítása már azt az irányultságot jelzi, ami manapság kezd kiteljesedni: egyre több feladat megy át választott vezetők helyett kinevezettek kezébe, a kinevezések pedig többnyire politikai alapon történnek, ami által megszűnik a civil kontroll.

- Milyen arányban van a pénzeszközök megvonása és a feladatok csökkentése?

- Ahogy említettem, a központi hatalom már 2010 előtt is egyre több forrást vont el az önkormányzatoktól, amelyek aztán az uniós pályázatok önrészére, a kötelező fejlesztési feladatokra, esetleg magára a működésre hitelt vettek fel és ezáltal eladósodtak. Az adósságot 2012 körül ugyan nagyvonalúan átvállalta helyettük az állam, de ezzel párhuzamosan az elvett feladatokkal újabb forrásokat is megvont, ami jóval több volt annál, mint amennyit a feladatokra korábban az önkormányzatok költöttek. Az önkormányzatok pedig ennek következtében esetenként újabb feladatokat kényszerültek elhagyni.

- Ördögi kör. Mennyiben maradtak az önkormányzatoknál a helyben keletkező bevételek?

- Egyre kisebb mértékben. A személyi jövedelemadóból már semennyit sem kapnak meg, sőt a gépjárműadónak több mint a fele is a központi kasszába kerül. A tervek szerint pedig valamennyi önkormányzat számláját az Államkincstár fogja vezetni. Ezzel az önkormányzatok pénzének kezeléséért folytatott bankok közötti verseny kiiktatódik, ami által a számlavezetés drágábbá válik. Olyan tervek is vannak, amely szerint csak a működésre szolgáló bevételt adják vissza, a fejlesztésekre szánt pénzre pályázni kell. Ezáltal az Államkincstár a saját pénzünk elköltésének a módjába is bele tud szólni, azért is meg kell majd küzdenünk. Ez elfogadhatatlan. A központosítás újabb jele pedig az ASP-rendszer kiépítése.

- Annyira új, hogy nem is ismerjük.

- Az ASP egy angol betűszó, amely az Application Service Provider kezdőbetűiből áll össze. Ez egy központi információs rendszer. Lényege, hogy általa a hatalom teljes mértékben ráláthat az önkormányzatok működésére.

- Miért baj ez? Elvégre mi titka lehet egy önkormányzatnak?!

- Nem arról van szó, hogy titkai lennének az önkormányzatnak, hanem arról, a legjelentéktelenebb döntésükbe is beleszólhat. Semmi köze a hatalomnak például ahhoz, hogy a gödöllői hivatal takarítónője mikor megy el szabadságra. Az eddigi tapasztalataim alapján feltételezem, hogy lassan már ilyesmit is szabályozni akar, a rendszer ezt készíti elő. Megmondja, mennyi alkalmazottja lehet a hivatalnak, és csak annyira juttat vissza pénzt.

- Az informatikai rendszerek kiépítése azért nem megy olyan egyszerűen a hatalomnak. Áprilisban központosította a hulladékszállítási díj beszedését, azóta nem is kapunk számlát...

- Majd megkapjuk egyszerre, nagyobb összegről, karácsony előtt... Az a baj, hogy az állam túlterjeszkedik. Van olyan feladat, amelyet helyben lehet megoldani a leghatékonyabban, van, amit egy térségben, és van, amit országosan. A hulladékgazdálkodás jellegzetesen térségi feladat, viszont a hatalom országossá akarja tenni. Nem is boldogul vele egykönnyen, amint az említett példából látjuk.

- Ide vezethető vissza a Klik kudarca is?

- Hogyne. Ráadásul a mostani második ütemben körülbelül 2800 iskolát akarnak államosítani és irányítani egy helyről. Ez nagyon nehezen fog menni.

- Hogyan érzi magát ilyen helyzetben egy polgármester?

- Küzdelmekkel telnek a napjaink, hogy képviselhessük a választóink érdekeit. Ráadásul a polgármesteri fizetéseket oly mértékben nyirbálták meg, hogy a kistelepüléseken egyre kevesebben tudják vállalni a tisztséget. Egzisztencia és eszköz nélkül miként tudnak tenni a közösségükért? Letolt gatyával nem lehet futóversenyen indulni. Pedig a polgármester megtartó erő lehet, különösen ott, ahol személyesen ismer mindenkit, és jó esetben hozzá lehet fordulni az ügyes-bajos dolgokkal, kezdve attól, hogy segít kitölteni egy nyomtatványt, kiváltja a gyógyszert, és még sorolhatnám. Mi történik ezekkel a településekkel, ha már polgármesterük sem lesz?

- Nem lesz polgármesterük? Valaki azért csak vállalja a tisztséget...

- Egy kiszivárgott tervezet szerint, ha úgy alakulnak a két év múlva esedékes országgyűlési választások a jelenlegi kormányerők számára, akkor a kétezres lélekszám alatti településeken az önkormányzati választásokra megszüntethetik a polgármesteri tisztséget. Mint ahogy már most sincs önálló hivataluk.

- Azt mondják, mindez a takarékosság jegyében történik. Kevesebb a kiadás.

- A kistelepülések hivatalainak megszüntetése által? Összesen kétmilliárd forintot takarítottak meg. Egy ország költségvetésében ez aprópénz ahhoz az értékhez képest, amit a kistelepülések jelentenek. A polgármesteri fizetések megnyirbálásával összesen kétmilliárd forint maradt meg. Miközben például a közmunkások irányításával nagy felelősséget raktak a nyakukba. Ha így folytatjuk, csak idő kérdése, mikor szűnnek meg a kistelepülések.

- Lehet, hogy éppen ez a cél?

- Minden jel erre mutat. Pedig a falvak a magyar kulturális örökség részét jelentik. Olyan értékrendet hordoznak, ami folyamatos és nélkülözhetetlen utánpótlás a városok számára. E nélkül föloldódik, elvész a magyar kultúra is.

- Azért furcsa, amit mond, hiszen magukat nemzetinek tartó döntéshozók állnak az ország élén.

- Annyira bizonyosan nemzetiek, mint a nemzeti dohányboltok...


http://www.szabadfold.hu/aktualis/gyamsag_alatt_allunk
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: önkormányzatiság, költségvetésében, visszaállították, önkormányzatokat, legvehemensebben, kistelepüléseken, leghatékonyabban, nélkülözhetetlen, megnyirbálásával, önkormányzáshoz, megszüntethetik, önkormányzatnak, jövedelemadóból, elfogadhatatlan, szétválasztotta, díjbeszedésének, központosította, túlterjeszkedik, önkormányzatok, településekkel, látványosabban, gépjárműadónak, központosítása, fejlesztésekre, működtetésének, kistelepülések, polgármesterük, adminisztratív, csökkentésével, visszaállítása, tapasztalataim, pénzeszközöket, képviselhessük, rendszerváltás, kialakításából, jellegzetesen, kiszivárgott tervezet, jelenlegi kormányerők, kétezres lélekszám, önkormányzati választásokra, polgármesteri tisztséget, kistelepülések teljes, központi hatalom, önkormányzatok önállóságát, hulladékszállítás díjbeszedésének, iskolák működtetésének, folyamat része, önkormányzatiság hattyúdalát, önkormányzatok körül, önkormányzati törvény, rendszerváltás egyik, helyi hatalmat, Interjú Gémesi Györggyel, Hardi Péter, EGYRE LÁTVÁNYOSABBAN NYIRBÁLJA, Gémesi György, Magyar Önkormányzatok Szövetségének, Application Service Provider,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Anyámról való emlékek  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Vannak emberek  Anyámról való emlékek  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Borzasztó  Egy tavasz  Gebhardt Nóra versei II.  40 felett  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jázmin  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Alvó cica  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Márai Sándor tollából  Különleges  Jánosházy György: Fogd a kezem  Ma van a magyar költészet napj...  Borzasztó  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Ott van  Esterházy Péter: Harmonia c...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jó éjszakát  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  képre írva  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Nevelőszülőkhöz adták,  képre írva  Vannak emberek  Baranyi Ferenc - N i n c s  Anyák napjára  Vidámság  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szívek  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Magamnak  Pitypang szökőkút  Pitypang szökőkút  A sorsod  Esterházy Péterre emlékezünk  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Nagy és kis csodák  Nagy és kis csodák  Kertem  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  képre írva  Egy barátság története  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Walter Chrysler mondta  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Alvó cica  Hamvas Béla  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  képre írva  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából 
Bejegyzés Címkék
kiszivárgott tervezet, jelenlegi kormányerők, kétezres lélekszám, önkormányzati választásokra, polgármesteri tisztséget, kistelepülések teljes, központi hatalom, önkormányzatok önállóságát, hulladékszállítás díjbeszedésének, iskolák működtetésének, folyamat része, önkormányzatiság hattyúdalát, önkormányzatok körül, önkormányzati törvény, rendszerváltás egyik, helyi hatalmat, szükséges pénzeszközöket, akkori ellenzék, 1990-es őszi, tárgyalások során, hatalom minél, önkormányzatoknak &#8211, törvényhez aztán, támogatás csökkentésével, finanszírozás nélküli, helyben beszedett, helyi hatalomra, települések önkormányzáshoz, önkormányzatok mozgástere, hatósági feladatok, betegellátás területén, központosítás mellett, önrendelkezés legnagyobb, járási rendszert, járások visszaállítása, probléma inkább, határok kialakításából, irányultságot jelzi, kinevezések pedig, civil kontroll, pénzeszközök megvonása, feladatok csökkentése, uniós pályázatok, kötelező fejlesztési, működésre hitelt, adósságot 2012, elvett feladatokkal, feladatokra korábban, önkormányzatok költöttek, önkormányzatok pedig, helyben keletkező, személyi jövedelemadóból, gépjárműadónak több, központi kasszába, tervek szerint, önkormányzatok pénzének, számlavezetés drágábbá, működésre szolgáló, fejlesztésekre szánt, saját pénzünk, központosítás újabb, angol betűszó, központi információs, hatalom teljes, önkormányzatok működésére, hatalomnak például, gödöllői hivatal, eddigi tapasztalataim, informatikai rendszerek, állam túlterjeszkedik, hatalom országossá, említett példából, mostani második, választóink érdekeit, polgármesteri fizetéseket, kistelepüléseken egyre, polgármester megtartó, ügyes-bajos dolgokkal, takarékosság jegyében, kistelepülések hivatalainak, ország költségvetésében, értékhez képest, kistelepülések jelentenek, polgármesteri fizetések, közmunkások irányításával, magyar kulturális, városok számára, magyar kultúra, ország élén, önkormányzatiság, költségvetésében, visszaállították, önkormányzatokat, legvehemensebben, kistelepüléseken, leghatékonyabban, nélkülözhetetlen, megnyirbálásával, önkormányzáshoz, megszüntethetik, önkormányzatnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1033
  • e Hét: 6785
  • e Hónap: 10530
  • e Év: 164026
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.