Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Szentatya látogatást tett az egykori auschwitz-birkenaui .
  2020-01-28 14:51:44, kedd
 
  A Szentatya látogatást tett az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban.
Ferenc pápa 2016. július 29-én, pénteken az egykori auschwitz-birkenaui náci haláltábor területén az áldozatok emlékművénél, majd Szent Maximilian Kolbe vértanúságának helyszínén imádkozott, és megáldotta a koncentrációs táborok tizenkét túlélőjét.
Ferenc pápa az egykori auschwitzi náci német haláltáborban kezdte péntek délelőtt lengyelországi zarándoklatának harmadik napját, s a látogatás - melynek során a Szentatya a tábor hírhedt kapujánál és Maximilian Kolbe halálcellájában, valamint az áldozatok emlékművénél is imádkozott - beszédek nélkül, csendes elmélkedésként zajlott.
...... ........


A látogatást a kommentátorok a szenvedés misztériumának megéléseként, valamint a II. János Pál által kezdeményezett, vallások közötti párbeszéd folytatásaként értelmezik. Egy júniusi sajtóértekezletén Ferenc pápa elmondta: csendben szeretné tölteni auschwitzi látogatását: ,,Egyedül, belépni, és imádkozni azért, hogy az Úr a sírás kegyelmében részesítsen."
A Szentatya Beata Szydło kíséretében látogatott Auschwitzba - a lengyel kormányfő anyai dédapja az auschwitzi haláltábor egyik áldozata volt.
A katolikus egyházfő a hírhedt ,,Arbeit macht frei" feliratú kapun keresztül lépett be az egykori Auschwitz I. tábor területére, majd hosszú, csendes imába merült. A Szentatya gyalog ment át a kapun, ahogy azt elődei, II. János Pál pápa és XVI. Benedek is tették 1979-es, illetve 2006-os auschwitzi látogatásukkor.
...... ........... .........


Az ima után Ferenc pápa odalépett az egykori náci német haláltáborok tizenkét túlélőjéhez, s a volt lengyel, zsidó és német foglyok, illetve hozzátartozóik mindegyikét rövid személyes beszélgetés után megcsókolta, megáldotta. Egyikük ezt követően egy meggyújtott gyertyát nyújtott át a katolikus egyházfőnek, aki ezt az úgynevezett halálfalhoz vitte.
A pápa Szent Maximilian Kolbe halálcellájában is imádkozott a 11. számú barakkban. Kolbe éppen 75 éve, 1941. július 29-én önként jelentkezett, hogy egy családos fogolytársa helyett vállalja az éhhalált, amelyre a táborparancsnok ítélt tíz rabot egy fogolytársuk szökése miatt. Az utolsóként életben maradt szerzetessel a hóhér méreginjekció beadásával végzett.
A Szentatya csendben, egyedül imádkozott a szentté avatott szerzetes kivilágítás nélküli halálcellájában.
Képen: Maximilian Kolbe halálcellája
...... ........... ........


Az ima után bejegyzést tett az auschwitzi múzeum emlékkönyvébe. A pápa egyetlen pénteki, Auschwitzra vonatkozó üzenete úgy hangzik: ,,Uram, irgalmazz a népednek! Bocsásd meg ezt a nagy kegyetlenséget!"
Ferenc pápa ezután az egykori Auschwitz II.-Birkenau tábor területére vonult át, ahol a megsemmisítő tábor áldozatainak emlékművénél imádkozott, és a csendes elmélkedést követően Michael Schudrich, Lengyelország főrabbija ,,A mélységből kiáltok hozzád, Uram!" kezdetű zsoltárt énekelte el héberül.
A 130. zsoltár héber változata után Markowa község katolikus plébánosa lengyel fordításban olvasta fel a szöveget. A kelet-lengyelországi Markowában a második világháború alatt a nácik a nyolcgyermekes lengyel Ulma családot kivégezték zsidók rejtegetése miatt; a pénteki ünnepségen jelen voltak a jeruzsálemi Jad Vasem intézet által a Világ Igaza címmel kitüntetett Ulma házaspár rokonai is.
.........


Péntek kivételével, amikor csak Ferenc pápa és korlátozott számú küldöttség látogatott Auschwitzba, a keddtől vasárnapig tartó krakkói katolikus Ifjúsági Világtalálkozó (IVT) résztvevői is elzarándokolnak az egykori koncentrációs tábor területén létesült múzeumba. Az intézmény közel 400 ezer zarándok számára teszi lehetővé a látogatást.
Az auschwitzi koncentrációs tábort 1940-ben hozták létre a nácik, eredetileg lengyel foglyok számára. Az Auschwitz II.-Birkenau koncentrációs tábor két évvel később jött létre. Az auschwitzi múzeum szakértői hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A haláltáborban meggyilkolt, életüket vesztett emberek száma legalább 1,1 millió volt. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját, s nagy többségüket órákkal megérkezésük után a tábor gázkamráiban elpusztították.


Forrás: MTI
Fotó: Antonio Spadaro SJ
Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: hozzávetőlegesen, táborkomplexumba, halálcellájában, elzarándokolnak, magyarországról, zarándoklatának, táborparancsnok, kezdeményezett, látogatásukkor, világtalálkozó, kegyetlenséget, misztériumának, vértanúságának, nyolcgyermekes, lengyelországi, hozzátartozóik, folytatásaként, elmélkedésként, elpusztították, haláltáborban, koncentrációs, méreginjekció, emlékkönyvébe, kommentátorok, lengyelország, megsemmisítő, fogolytársuk, halálcellája, jelentkezett, megéléseként, szerzetessel, emlékművénél, áldozatainak, megérkezésük, haláltáborok, gázkamráiban, áldozatok emlékművénél, koncentrációs táborok, egykori auschwitzi, látogatás –, tábor hírhedt, szenvedés misztériumának, júniusi sajtóértekezletén, sírás kegyelmében, lengyel kormányfő, auschwitzi haláltábor, katolikus egyházfő, hírhedt „, egykori Auschwitz, egykori náci, volt lengyel, meggyújtott gyertyát, Szent Maximilian Kolbe, Maximilian Kolbe, János Pál, Szentatya Beata Szydło, Auschwitz, Auschwitz II, Michael Schudrich, Világ Igaza, Ifjúsági Világtalálkozó, Antonio Spadaro SJ, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Haja van  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aki belekortyol  Levél lány  A máj egészségének javítása te...  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A nagyhét eseményei  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Kövesd a vezetőt  J. Donald Walters  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Karinthy Frigyes: Almafa  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Nem jár  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Szép estét  Facebookon kaptam  Alvó kutyák  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Vérnyomáscsökkentés  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  képre írva  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Az erdőterápia egészségre gyak...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Nem hazudnak  2004-es kivégzés után  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Ne hagyd  Szép estét  Levél lány  Az angyali üdvözlet  Szép estét kedves látogatóimna...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Devecsery László - Húsvét  virágvasárnap  Szép estét kedves látogatóimna...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Odaadja  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyhétfő:  Ha nyitott vagy  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Minden kedves látogatómnak sze...  Facebookon kaptam  Alvó kisfiú  Manna OWell tollából  Az izmaink nem csak testmozgás...  Boldogság  képre írva  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Óraállítás 
Bejegyzés Címkék
áldozatok emlékművénél, koncentrációs táborok, egykori auschwitzi, látogatás &#8211, tábor hírhedt, szenvedés misztériumának, júniusi sajtóértekezletén, sírás kegyelmében, lengyel kormányfő, auschwitzi haláltábor, katolikus egyházfő, hírhedt &#8222, egykori Auschwitz, egykori náci, volt lengyel, meggyújtott gyertyát, katolikus egyházfőnek, úgynevezett halálfalhoz, pápa Szent, családos fogolytársa, táborparancsnok ítélt, fogolytársuk szökése, utolsóként életben, hóhér méreginjekció, szentté avatott, auschwitzi múzeum, pápa egyetlen, nagy kegyetlenséget, megsemmisítő tábor, csendes elmélkedést, mélységből kiáltok, második világháború, nyolcgyermekes lengyel, pénteki ünnepségen, keddtől vasárnapig, egykori koncentrációs, intézmény közel, auschwitzi koncentrációs, táborkomplexumba deportáltak, haláltáborban meggyilkolt, zsidók legnépesebb, tábor gázkamráiban, hozzávetőlegesen, táborkomplexumba, halálcellájában, elzarándokolnak, magyarországról, zarándoklatának, táborparancsnok, kezdeményezett, látogatásukkor, világtalálkozó, kegyetlenséget, misztériumának, vértanúságának, nyolcgyermekes, lengyelországi, hozzátartozóik, folytatásaként, elmélkedésként, elpusztították, haláltáborban, koncentrációs, méreginjekció, emlékkönyvébe, kommentátorok, lengyelország, megsemmisítő, fogolytársuk, halálcellája, jelentkezett, megéléseként, szerzetessel, emlékművénél, áldozatainak, megérkezésük, haláltáborok, gázkamráiban, túlélőjéhez, deportáltak, kitüntetett, jeruzsálemi, egyházfőnek, fogolytársa, meggyújtott, mindegyikét, kíséretében, megcsókolta, kegyelmében, auschwitzba, kivilágítás, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1492
  • e Hét: 7183
  • e Hónap: 27866
  • e Év: 230779
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.