Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A zene hatása az emberre
  2014-08-30 10:06:16, szombat
 
   
 




A zene és a hangok ugyanúgy mindennapjaink része, akár az evés, vagy az alvás. Ahogy táplálkozási szokásainkra vagy a mindennapi rutin elvégzésére is figyelmet szentelünk, ugyanúgy érdemes a minket körülvevő hangokhoz, zenéhez is tudatosabban hozzáállnunk.

A hallás:

A hangokat s a zenét a fülünk segítségével érzékeljük. A szemmel ellentétben a fülünket nem tudjuk becsukni, állandóan nyitva van, s befogadja mindazt, ami eléri, legyen az zaj, zörej, monoton- vagy éppen lágy zene.

A bejutott hangok pedig legtöbbször tudattalan dolgoznak bennünk tovább, hatással vannak ránk akkor is, ha erről mit sem tudunk.

Gyógyít vagy rombol?

Mivel a hangok a fej racionális, elemző részét kikerülve közvetlenül az érzelemvilágot érik el, ezért az érzelmeinkben lévő elakadásaink és sebeink gyógyításában nagy szerepet játszhat a zene - ezt használja ki a zeneterápia -, ugyanakkor könnyen manipulálhatóakká is válhatunk általa, gondoljunk csak a reklámiparban alkalmazott, a terméket még kívánatosabbá tevő dallamokra.

A zene küldetése:

Ahhoz, hogy megértsük, mitől is válik egy zene gyógyítóvá számunkra, érdemes egy kis kitérőt tennünk a zene gyökereihez. A zenének - kialakulása kezdetén- még szakrális jelentősége volt. Létrehívói az emberi csoportok szellemi vezetői voltak, akik látták, hogy az embereknek mélyen a lelkükben él a vágy, hogy a puszta létezésen túl kapcsolódjanak valami magasabb rendű Igazsághoz, valami Lényegihez, ami választ ad arra, hogy miért is élünk a földön, kik is vagyunk valójában.

A zene abból a rendből és harmóniából, s olyan törvényszerűségek alapján épül föl, ami a világot is fenntartja, így kódolt formában képes hordozni a válaszokat e mélyen húzódó kérdéseinkre.

Tudatos zeneválasztás, tudatos zenehallgatás:

Az elmúlt 100-200 évben azonban a zene meglehetősen eltávolodott eredeti küldetésétől, s tömegével jelentek meg a zeneipar termékei, melyeknek célja az ember lelkének emelése helyett az emberek szórakoztatása, s a pénzügyi siker. Sok olyan erőszakos, durva zene jelent meg, melyek kifejezetten romboló hatásúak, vagy olyanok, amelyek az érzékiség és a vágyak túlzott felfokozására hivatottak, s csupán lelki világunkat kényeztetik. Ha a zene által épülni szeretnénk, akkor érdemes olyan zenét keresnünk, ami nem pusztán kiszolgál, hanem valóban képes önmagunk legbelsőbb rétegei felé fordítani minket (ilyen például a klasszikus zenék többsége)
.
Az, hogy ez megtörténik-e, a zeneválasztáson túl nagyban múlik a hallgató hozzáállásán: hogy milyen lelkülettel és figyelemmel viseltetik a megszólaló zenével szemben. Ha feladjuk passzív zenehallgatási szokásainkat, s hajlandóak vagyunk figyelmünket odaajándékozni a zenének, a megfigyelés s a megismerés által a zene belső tartalma, üzenete képes a szívünkben, mint egy csendben megszólaló szimfónia felcsendülni.

Ez természetesen aktivitást, belső erőfeszítést s a zene iránti tiszteletet és bizalmat kíván tőlünk, azonban minél többet rakunk bele a zenehallgatás folyamatába, annál többel képes a zene is megajándékozni minket.

Egészségmegőrzés és gyógyulás zenével:

A zene nagy hatást gyakorol a lélekre és a szellemre, kimozdít a lehangoltságból, elűzi a stresszt és orvosolja a koncentrációs vagy alvászavarokat.
A zene szervezetünkre tett hatása több tényezőtől is függ:
ezek közé tartozik a zenei műfaj, a hangmagasság, a ritmus, a hangszerek és természetesen a hallgató személy alkata, érzékenysége, felfogóképessége, temperamentuma vagy zenei kultúrája.

Tudományos munkák kimutatták, hogy a klasszikus zene az emberi méltóságot, az életbe vetett hitet stimulálja, a romantikus muzsika pedig álmodozásra, képzelődésre készteti az embert.

Rég ismert tény, hogy a dallamos zene kikapcsolódást okoz, észrevétlenül is feszültséget old a szervezetben.Tapasztalhatjuk sokszor, hogy egy induló vagy táncritmus zenéjére lépéseinket is sokszor akaratlanul ehhez a ritmushoz igazítjuk.

Egy zenedarab hatása azonban nem merül ki abban, hogy lábunkat gyorsabban vagy lassabban mozgatjuk.

A pulzusunk az, amely kifejezi a mélyebb biológiai hatásokat is.
Egy igen gyors ritmusú zene pulzusunkat 22 százalékkal, légzésünket pedig 50 százalékkal is megemelheti, míg egy lassú ritmusú, szomorú zenedarab a normális alá is viheti ezeket az életműködéseket.

A meditációs zene ellazít, a tenger hullámai és a vízcsobogás megszabadít a napi terhektől, a csivitelő madarak nyugalmat árasztanak, a békabrekegés jókedvre derít. A zongora, a cselló, a hegedű, az orgona, Mozart és Bach művei békességet hoznak, a gregorián dallamok mitikus élményekhez segítenek minket!

Nagyon fontos, hogy ha a zene jótékony hatását kívánjuk élvezni, akkor az soha ne legyen hangos!

Forrás: monia





 
 
0 komment , kategória:  Idézetek - Zenéről  
Címkék: egészségmegőrzés, felfogóképessége, zeneválasztáson, tapasztalhatjuk, lehangoltságból, életműködéseket, érzelemvilágot, megajándékozni, szórakoztatása, odaajándékozni, alvászavarokat, szervezetünkre, temperamentuma, mindennapjaink, zenehallgatási, kikapcsolódást, kapcsolódjanak, zenehallgatás, felfokozására, érzelmeinkben, észrevétlenül, zeneválasztás, koncentrációs, természetesen, kívánatosabbá, gyógyításában, reklámiparban, kifejezetten, békabrekegés, segítségével, erőfeszítést, képzelődésre, szervezetben, érzékenysége, kérdéseinkre, feszültséget, hangok ugyanúgy, mindennapi rutin, minket körülvevő, fülünk segítségével, szemmel ellentétben, bejutott hangok, érzelemvilágot érik, érzelmeinkben lévő, reklámiparban alkalmazott, zene küldetése, zene gyógyítóvá, zene gyökereihez, emberi csoportok, embereknek mélyen, puszta létezésen, zene abból,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jónás Tamás – Végtelen b...  Egy maradéktalanul uralt világ  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Kerüld el az evangélium örömén...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  képre írva  Facebookon kaptam  A sors  Facebookon kaptam  Erdőn  Alázat  Neked tudnod kell  Leonardo da Vinci gondolata  Hogy lehet megtartani  Kövesd a cowboyt!  Örülök, hogy látlak!  Nagyi telefonál  Alázat  Facebookon kaptam  Png kutya  Png kutya  Nem számIt  képre írva  Csak a fogyatkozás látható  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Szép estét kedves látogatóimna...  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  képre írva  Albert Einstein gondolata  Irgalom és ítélet  210 éve született a SZÓZAT meg...  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyi telefonál  George Gordon Lord Byron: Inez...  Ágai Ágnes – Csendélet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Csak a fogyatkozás látható  A sors  Jó éjszakát  Adakozás  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Png fotel  Akarat  Albert Einstein gondolata  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Irgalom és ítélet  Szép napot kívánok  Alázat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Minden harmadik...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png kutya  A jó emberek mindig szépek mar...  Png ház  Png telefon  Bounty krémes  Szép álmokat!  Png lepke  Alázat  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Hazára minden embernek szükség...  képre írva  Elköszönt  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Png csokor  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Png kutya  Rátalálsz  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Png ház  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Esti kép 
Bejegyzés Címkék
hangok ugyanúgy, mindennapi rutin, minket körülvevő, fülünk segítségével, szemmel ellentétben, bejutott hangok, érzelemvilágot érik, érzelmeinkben lévő, reklámiparban alkalmazott, zene küldetése, zene gyógyítóvá, zene gyökereihez, emberi csoportok, embereknek mélyen, puszta létezésen, zene abból, elmúlt 100-200, zene meglehetősen, zeneipar termékei, ember lelkének, emberek szórakoztatása, pénzügyi siker, vágyak túlzott, zene által, klasszikus zenék, hallgató hozzáállásán, megszólaló zenével, megismerés által, zene belső, csendben megszólaló, zene iránti, zenehallgatás folyamatába, zene nagy, koncentrációs vagy, zene szervezetünkre, zenei műfaj, hallgató személy, klasszikus zene, emberi méltóságot, életbe vetett, romantikus muzsika, dallamos zene, induló vagy, ritmushoz igazítjuk, zenedarab hatása, mélyebb biológiai, igen gyors, lassú ritmusú, meditációs zene, tenger hullámai, vízcsobogás megszabadít, napi terhektől, csivitelő madarak, békabrekegés jókedvre, gregorián dallamok, zene jótékony, egészségmegőrzés, felfogóképessége, zeneválasztáson, tapasztalhatjuk, lehangoltságból, életműködéseket, érzelemvilágot, megajándékozni, szórakoztatása, odaajándékozni, alvászavarokat, szervezetünkre, temperamentuma, mindennapjaink, zenehallgatási, kikapcsolódást, kapcsolódjanak, zenehallgatás, felfokozására, érzelmeinkben, észrevétlenül, zeneválasztás, koncentrációs, természetesen, kívánatosabbá, gyógyításában, reklámiparban, kifejezetten, békabrekegés, segítségével, erőfeszítést, képzelődésre, szervezetben, érzékenysége, kérdéseinkre, feszültséget, meglehetősen, elakadásaink, eltávolodott, hangmagasság, küldetésétől, táplálkozási, hozzáállnunk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 590
  • e Hét: 1199
  • e Hónap: 9869
  • e Év: 65802
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.