Belépés
foldinefehereva.blog.xfree.hu
Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes. földes éva
2010.01.01
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az állam már levelez a külhoniakkal
  2013-07-31 19:17:05, szerda
 
  ,,Hétfőn az utolsó levél is elhagyta az országot" - mondta a Nemzeti Választási Iroda elnöke a szerdai sajtótájékoztatón, amelyen Pálffy Ilona a szervezet az egyszerűsített honosítási eljárás keretében állampolgárságot szerzett külhoniak előzetes regisztrációjának előkészületeiről számolt be.

Van, ahol konspirálni kell
Eszerint az NVI 233406 levelet küldött el, a magyarországi lakhellyel nem rendelkező, külföldön élő magyar állampolgároknak. Ennél azonban többen, mintegy 300 ezren tették le eddig az államplogárságot. Ám ennek a csaknem nyolcvanezer embernek a fele már rendelkezik magyarországi lakhellyel - így ők hagyományos módon szavaznak, ahogyan az elmúlt 23 évben minden választópolgár - a másik fele pedig olyan országban él - például Szlovákiában, Ukrajnában - ahol nem ismerik el a kettős állampolgárságot. Szlovákiában a másik ország állampolgárságának felvétele a szlovák állampolgárság megvonásával is járhat. Nekik más módon kell eljuttatnunk az értesítőket - mondta Pálffy. Alternatívát számukra majd a november elsejétől életbe lépő internetes regisztráció biztosít: az NVI.hu vagy valasztas.hu oldalon rögzíthetik majd adataikat.

Az értesítők kiküldése azonban még nem ért véget: várhatóan a következő két hétben még újabb harmincezer levelet küld el az NVI, azokét, akik július 15. és július 31. között tették le állampolgári esküjüket. A korábbi nyilatkozatok alapján a kormány arra számít, hogy a jövő évi parlamenti választásokig összesen félmillió választópolgárral gyarapodik az ország, ahol jelenleg mintegy 8 milliós választót tartanak nyilván.

Külhoniak csak levélben, csak listára
A most kiküldött levélcsomagok egy regisztrációs adatlapot, egy tájékoztatót és egy köszöntőt tartalmaznak. Az érintett az adatok kitöltése után küldheti vissza postán az NVI címére a levelet - aláírást nem kér az adatlap -, és ha a szervezet mindent rendben talált, akkor befejeződött az előzetes regisztráció. (Levelezés nélkül ez tehát megtörténhet interneten is, az emlitett oldalakon keresztül.) Az NVI ezután küldi vissza - az érintett által megjelölt értesítési címre, amely épp a szlovák szankciók miatt nem feltétlenül a lakcím - azt a borítékot, amely a választáshoz szükséges szavazólapot tartalmazza. A külhoniak csak levélben szavazhatnak és csak listára, tehát az egyéni mandátumok sorsáról nem dönt szavazatuk. (Az állandó magyarországi lakhellyel rendelkező, de külföldön élő állampolgárok azonban a külképviseleteken szavazhatnak is, mind a listás, mind a lakhelyük szerinti egyéni mandátumra.)

Ha nem tapad, nem ér!
A szavazatot tartalmazó névtelen borítékot a külhoni szavazónak egy másik borítékba kell tennie, ez tartalmazza azt az adatlapot, amelyet tartalmát összevetik az előzetes regisztrációban leadott adatokkal. Ha eltérés van, úgy a szavazat érvénytelen, akárcsak akkor, amikor valamely boríték nincs lezárva.

,,Minden levél felbontható, ezt semmilyen szabállyal nem lehet kizárni" - mondta kérdésre válaszolva Pálffy, aki szerint azzal nem tudnak semmit tenni azzal, ha a borítékot a postai feladás és az NVI-hez való beérkezése előtt ismeretlenek felbontják. Nem tudnak akkor sem tenni semmit, ha a posták - például azokban az országokban, ahol visszatetszést váltott ki a határon túliak állampolgárságának megadása, a ,,nemzet közjogi egyesítése" - visszatartják néhány napig a leveleket, hogy ne érkezzenek be határidőre, azaz a választás előtti nap végéig. ,,Bízunk benne, hogy nem fognak visszaélni ezzel" - mondta Pálffy, hozzátéve: sosem lehet százszázalékos biztonsággal állítani, hogy visszaélés vagy csalás nem követhető el egy választáson. Az NVI elnöke szerint azonban a törvényhozó minden eshetőségre gondolt, hogy ennek esélyét minimálisra csökkentse.

A posta megkerülhető
A külhoni szavazó másik lehetősége, hogy a borítékot - és összegyűjtve akár mások lezárt borítékját is - a külképviseleteken adja le a választások előtti 15. naptól. Ezenkívül Magyarországon is feladhatja postán, ráadásul térítésmentesen. Végül a választás napján Magyarországon a 106 választókörzet valamelyikében is leadhatja a maga és mások borítékját. Mivel az azonosító a borítékon belül van, ezért Pálffy szerint nem ad módot a visszaélésre az, hogy a leveleket bárki behozhatja, vagy feladhatja.

A pártok nézhetik
Biztonsági garanciát jelent, hogy a külképviseleteken az országos listát állító pártok két delegáltja jelen lehet a választás előtti 15. naptól, hogy ellenőrizze az oda beérkező külhoni borítékok kezelését. Öt képviselőjük pedig az NVI-hez jöhet a választás előtti 5. naptól, amikor az oda beérkezett borítékok azonosítása megkezdődik. ,,Kinyitjuk a leragasztott borítékot, ellenőrizzük az adatlapot, ezután a már név nélküli, szavazólapot tartalmazó borítékot félretesszük" - mondta Pálffy. Ehhez a borítékhalomhoz csak a választás lezárultával nyúlhatnak hozzá.

Addig hol vannak a szavazólapok?
Az adatok ellenőrzése és a vasárnap éjszakai felbontás közötti időben az NVI ,,különleges biztonsági intézkedések mellett" fogja őrizni az akár negyedmillió borítékot. Mivel ekkorra már megfosztják őket az azonosítóktól - hiszen a titkos szavazás alapkövetelmény -, ezek kicseréléséhez már nem kell az adatok bonyolult manipulálása sem, ezért óriási felelősség terheli az NVI-t, hogy a borítékokhoz ekkor már senki sem férhessen hozzá, és hogy ezt megbízhatóan tudja igazolni a pártok felé is.

Aki nem szavaz, nem ellenőriz
Kérdés az is, mi történik azok adataival, akik külhoni magyarként valamilyen okból nem kapják meg már az előzetes regisztrációhoz szükséges borítékjukat sem. Ha így nem tud részt venni a választáson, akkor az adataival elvileg visszaélhet az, aki azoknak - a születési adatoknak, honosítási okirat, állampolgársági okirat számának - birtokában van. Az állampolgár ugyanis azt utólag sem tudja ellenőrizni, hogy adtak-e le a nevében szavazatot.
Link
 
 
0 komment , kategória:   HÍREK  
Címkék: államplogárságot, állampolgároknak, előkészületeiről, állampolgárságot, borítékhalomhoz, regisztrációban, állampolgársági, regisztrációhoz, térítésmentesen, alapkövetelmény, állampolgárság, visszatetszést, százszázalékos, magyarországon, választópolgár, kicseréléséhez, választókörzet, valamelyikében, egyszerűsített, azonosítóktól, regisztrációs, állampolgárok, választásokig, levélcsomagok, visszatartják, magyarországi, nyilatkozatok, manipulálása, szavazhatnak, szavazólapot, tájékoztatót, választáshoz, ellenőrizzük, félretesszük, szlovákiában, összegyűjtve, utolsó levél, szerdai sajtótájékoztatón, egyszerűsített honosítási, magyarországi lakhellyel, csaknem nyolcvanezer, másik fele, kettős állampolgárságot, másik ország, szlovák állampolgárság, értesítőket –, november elsejétől, értesítők kiküldése, korábbi nyilatkozatok, kormány arra, most kiküldött, regisztrációs adatlapot, Nemzeti Választási Iroda, Pálffy Ilona, Ezenkívül Magyarországon,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Sose bánj semmit  Png telefon  Akarat  Hiányzik  Png ház  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy maradéktalanul uralt világ  Png cica  Png kutya  Sose bánj semmit  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem tiéd  Mi lenne ha  Soha ne kedvezz...  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Egy hatékony szolga  Adakozás  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  képre írva  Leonardo da Vinci gondolata  Alázat  Facebookon kaptam  Alázat  Reggel van  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Makszim Gorkij gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Tanuld meg ezt a versemet  Őrizkednünk kell...  Png csokor  Zilahy Lajos gondolata  Minden harmadik...  képre írva  Szívem  Bertolt Brecht -től idézet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Paul David Tripp Április 21  Png virág  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Őrizkednünk kell...  Őrizkednünk kell...  Png férfi  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nagyon különös  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  A boldog családok mind hasonló...  Szép napot kívánok  Mindig jusson idő nevetni  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Nem számIt  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A másik dolog,  Alázat  Png nő  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Hogy lehet megtartani  képre írva  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Elköszönt  Szabolcska Mihály – Ákác...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Png telefon  Makszim Gorkij gondolata  Egy maradéktalanul uralt világ  Paul David Tripp Április 21  Varga János Veniam - Fontos sz...  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
utolsó levél, szerdai sajtótájékoztatón, egyszerűsített honosítási, magyarországi lakhellyel, csaknem nyolcvanezer, másik fele, kettős állampolgárságot, másik ország, szlovák állampolgárság, értesítőket &#8211, november elsejétől, értesítők kiküldése, korábbi nyilatkozatok, kormány arra, most kiküldött, regisztrációs adatlapot, köszöntőt tartalmaznak, adatok kitöltése, levelet &#8211, adatlap &#8211, szervezet mindent, előzetes regisztráció, emlitett oldalakon, érintett által, szlovák szankciók, lakcím &#8211, választáshoz szükséges, külhoniak csak, egyéni mandátumok, állandó magyarországi, külképviseleteken szavazhatnak, lakhelyük szerinti, szavazatot tartalmazó, külhoni szavazónak, másik borítékba, előzetes regisztrációban, szavazat érvénytelen, postai feladás, posták &#8211, határon túliak, választás előtti, törvényhozó minden, posta megkerülhető, külhoni szavazó, borítékot &#8211, külképviseleteken adja, választások előtti, választás napján, borítékon belül, leveleket bárki, pártok nézhetik, országos listát, leragasztott borítékot, borítékhalomhoz csak, választás lezárultával, adatok ellenőrzése, vasárnap éjszakai, akár negyedmillió, azonosítóktól &#8211, titkos szavazás, adatok bonyolult, borítékokhoz ekkor, pártok felé, előzetes regisztrációhoz, adataival elvileg, születési adatoknak, állampolgár ugyanis, nevében szavazatot, államplogárságot, állampolgároknak, előkészületeiről, állampolgárságot, borítékhalomhoz, regisztrációban, állampolgársági, regisztrációhoz, térítésmentesen, alapkövetelmény, állampolgárság, visszatetszést, százszázalékos, magyarországon, választópolgár, kicseréléséhez, választókörzet, valamelyikében, egyszerűsített, azonosítóktól, regisztrációs, állampolgárok, választásokig, levélcsomagok, visszatartják, magyarországi, nyilatkozatok, manipulálása, szavazhatnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 136 db bejegyzés
e év: 585 db bejegyzés
Összes: 9041 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 952
  • e Hét: 4913
  • e Hónap: 13935
  • e Év: 81700
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.