Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hit, hagyomány, hangulat
  2020-02-05 14:54:17, szerda
 
  Újraéledt a cigány mise hagyománya Székely János szombathelyi megyés püspök kezdeményezésére, aki legutóbb a soltvadkertiek előtt celebrálta lovári nyelven a szertartást. A különleges eseményre lapunkat is meghívták.
...... .......


gy régi legenda szerint az öreg király nem tudta eldönteni, hogy a három fia közül melyiküknek adja át az uralkodást, ezért próbára tette őket. Mindannyian kaptak egy-egy aranypénzt, abból kellett olyasvalamit venniük, amivel estére teljesen meg tudják tölteni a tróntermet.
A rangidős fiú beszerzett húsz szekérnyi szénát, de kevésnek bizonyult. A középső testvér tetemes mennyiségű libatollal próbálkozott, ám az sem lett elegendő. A legkisebb fiú egy szál gyertyával tért vissza, s ahogy meggyújtotta, szelíd fényessége azonnal betöltötte az egész termet.
A király tudta, ő lesz az utóda - ezzel a történettel kezdte példabeszédeinek sorát Székely János szombathelyi megyés püspök a soltvadkerti cigány misén, majd ta­­nulságként hozzátette: az emberi szívet pénzzel, csillogással, hatalommal nem lehet megtölteni, csakis jósággal, hittel és nagylelkűséggel.
Mindez magyarul hangzott el, a szentmise liturgikus része pedig lovári nyelven. Ez a ,,kettősség" tükröződött a hívőket illetően is, hiszen a vadkerti katolikus templom padsoraiban magyarok és cigányok egyaránt ültek. A különleges összejövetelre a környező megyékből is szép számmal érkeztek, több mint kétszázan vettek részt a nem mindennapi eseményen.
- Néhány éve volt már itt hasonló szentmise - említi meg Kolompár Gábor, a Soltvadkerti Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, akit tavaly októberben harmadszorra választottak meg erre a posztra. - Alapítványunk, a Lendületben az Európai Fiatalokért hagyományőrzésre és érdekvédelemre összpontosít.
Szerettük volna Istennek tetsző módon kezdeni az évet, ezért gondoltunk arra, hogy templomba hívjuk a testvéreinket. Számunkra valódi ünnep, hogy a saját nyelvünkön is követhetjük a misét. Egy ilyen alkalom segítheti önazonosságunk, nyelvünk, hagyományaink megerősítését, sok évszázados örökségünk továbbvitelét.
Magyarországon először 1941-től 1981-ig Sója Miklós gö­rög­ katolikus pap tartott cigány miséket Hodászon - ez Európában is egyedülálló volt. A régi szokás felelevenítése viszont Székely János nevéhez fűződik, akinek pár évvel ezelőtti kezdeményezésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia az öreg kontinensen először nálunk vezette be a rendszeres lovári nyelvű misét.
- Sokat jelent a cigányoknak, hogy anyanyelvükkel, kultúrájukkal, hagyományaikkal együtt befogadta őket az egyház, nem kell a sarokba húzódniuk - magyarázza a püspök atya a vadkerti misét követő vacsorán. - Ez messze túlmutat a vallási kérdésen. A magyarországi cigányok nem ateisták, többségük otthonában szentképek vannak, gyerekeiket megkeresztelik, a temetést is pappal végeztetik.
Ha eljárnak a templomba, ha tovább erősítik a hitüket, ha felismerik a gyökereik fontosságát, az élet más területein is biztosabb lábakon állhatnak, s egyfajta páncél mögé bújva védettebbek lehetnek az őket körülvevő nehézségek ellen. Örülök annak, hogy egyre többen találnak ránk, és igénylik a misézést az anyanyelvükön, aminek a felzárkóztatásban is fontos szerepe van.
Számomra nagy élmény a nyitott szívű, érzéseiket őszintén kimutató, ünnepelni tudó romák között lenni, sokat tanulok tőlük. Jó lenne, ha a társadalom is képes lenne ezt meglátni, és nem csak az életminőségüket befolyásoló negatív sorskérdések felől közelítene hozzájuk.
Sztojka Zoltán, alias Kalapos Zoli soltvadkerti kártyavető lapunk régi ismerőse, családjával és barátaival együtt vett részt a misén. Rendszeresen felkeresi kedvenc zarándokhelyeit is, a csatkai búcsút sem hagyja ki évtizedek óta. Azt mondja, a hívő cigányok két dimenzióban léteznek és nagyon közel állnak Krisztushoz: miközben élik e világi életüket, képesek mély hittel megélni a túlvilági életüket is.
Ezt hallva nagyokat bólogat Kolompár Sándorné, aki két napig készült a nagy napra, sütött-főzött a családnak és a közösségnek. Igencsak elfáradt. Amikor azonban a püspök atyától áldást kapott, új erőre kapott.
Reméli, hogy ez a fiára is érvényes lesz, aki nemrég komoly szívműtéten esett át, a beavatkozás során háromszor kellett újraéleszteni. Azóta talpra állt. Nem kételkednek benne, hogy imájuk meghallgattatott.
Ezzel a törekvéssel egyetért Horváth Szilveszter, a Bács-Kiskun Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is. Soltvadkerten kívül a régióban korábban nem tartottak cigány miséket, de a múlt szombati alkalom egyértelművé tette, hogy érdeklődőből nincs hiány, és a jövőben rendszeresen szeretnének kínálni ilyen lehetőségeket. Annál is inkább, mert a megyében, Kecskeméttől Bajáig jelentős számú a cigányság, és többségük istenfélő-istentisztelő ember.

Forrás: Szabad föld 2020. 02. 05
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Címkék: meghallgattatott, kezdeményezésére, hagyományőrzésre, példabeszédeinek, hagyományaikkal, életminőségüket, nagylelkűséggel, zarándokhelyeit, megkeresztelik, felelevenítése, anyanyelvükkel, érdekvédelemre, magyarországon, összejövetelre, soltvadkertiek, önazonosságunk, megerősítését, hagyományaink, alapítványunk, továbbvitelét, lehetőségeket, újraéleszteni, soltvadkerten, testvéreinket, magyarországi, anyanyelvükön, kultúrájukkal, istentisztelő, soltvadkerti, választottak, önkormányzat, harmadszorra, érdeklődőből, szombathelyi, rendszeresen, egyértelművé, cigány mise, soltvadkertiek előtt, különleges eseményre, öreg király, középső testvér, szál gyertyával, egész termet, király tudta, utóda –, történettel kezdte, soltvadkerti cigány, emberi szívet, szentmise liturgikus, hívőket illetően, vadkerti katolikus, különleges összejövetelre, Székely János, Kolompár Gábor, Soltvadkerti Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Európai Fiatalokért, Sója Miklós, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Sztojka Zoltán, Kalapos Zoli, Kolompár Sándorné, Horváth Szilveszter, Bács-Kiskun Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat, Kecskeméttől Bajáig,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívek  Ott van  Facebookon kaptam  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  James Allen  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Tanmese  Vito Giaquinto gondolata  Alvó cicák  A hagyma antibakteriális hatás...  Különleges  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Előfordul, hogy  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  A sorsod  39 ígéret  Vidámság  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ma van a magyar költészet napj...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam Krisztinától  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Különleges  Ismeretlen: Ikarusz monda  Eduardo Sacheri gondolata  Mindent de mindent visszakap  Paul David Tripp Április 13  Mindent de mindent visszakap  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Egy párkányon  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Bornyi Veronika haiku verse  Előnyök, amelyeket a meditáció...  jó reggelt  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Kertem  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Az ember  Mindent de mindent visszakap  Gebhardt Nóra versei II.  Mindent de mindent visszakap  Nagy és kis csodák  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Gebhardt Nóra versei II.  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás 
Bejegyzés Címkék
cigány mise, soltvadkertiek előtt, különleges eseményre, öreg király, középső testvér, szál gyertyával, egész termet, király tudta, utóda &#8211, történettel kezdte, soltvadkerti cigány, emberi szívet, szentmise liturgikus, hívőket illetően, vadkerti katolikus, különleges összejövetelre, környező megyékből, saját nyelvünkön, ilyen alkalom, régi szokás, öreg kontinensen, rendszeres lovári, sarokba húzódniuk, püspök atya, vadkerti misét, vallási kérdésen, magyarországi cigányok, gyökereik fontosságát, őket körülvevő, nyitott szívű, életminőségüket befolyásoló, csatkai búcsút, hívő cigányok, túlvilági életüket, nagy napra, püspök atyától, beavatkozás során, törekvéssel egyetért, régióban korábban, múlt szombati, jövőben rendszeresen, meghallgattatott, kezdeményezésére, hagyományőrzésre, példabeszédeinek, hagyományaikkal, életminőségüket, nagylelkűséggel, zarándokhelyeit, megkeresztelik, felelevenítése, anyanyelvükkel, érdekvédelemre, magyarországon, összejövetelre, soltvadkertiek, önazonosságunk, megerősítését, hagyományaink, alapítványunk, továbbvitelét, lehetőségeket, újraéleszteni, soltvadkerten, testvéreinket, magyarországi, anyanyelvükön, kultúrájukkal, istentisztelő, soltvadkerti, választottak, önkormányzat, harmadszorra, érdeklődőből, szombathelyi, rendszeresen, egyértelművé, összpontosít, csillogással, meggyújtotta, olyasvalamit, próbálkozott, sorskérdések, kecskeméttől, lendületben, dimenzióban, tükröződött, történettel, törekvéssel, szívműtéten, beavatkozás, kételkednek, szilveszter, nemzetiségi, krisztushoz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3935
  • e Hét: 14997
  • e Hónap: 27673
  • e Év: 261420
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.