Belépés
furaila.blog.xfree.hu
"Nem az a fontos, hogy milyen iskolákat végeztél, hogy mit dolgozol, hanem hogy milyen EMBER vagy!" BMI ******
2005.10.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ez sem csak egy kutyatörténet 4. rész
  2014-09-03 10:59:33, szerda
 
   
  BUKSI

A 3. rész folytatása: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?SID=&pid=131876&n=furaila&blog


Tiborca nem bírta tovább. Megszokta, hogy mindig, minden gondját maga oldja meg. De most úgy érezte, hogy beszélnie kell valakivel. Valaki olyannal, aki szereti az állatokat és lehetőleg azonnal, mert úgy érezte belefullad abba az élethelyzetbe, amibe férje oly módszeresen beletaszította...

*


Eszébe jutott apja, aki - igaz, őt soha nem szerette, de legalább - a galambjait, meg a kutyáját, macskáját igen. Mint fuldokló a szalmaszálba úgy kapott utána a lehetőségnek és nem latolgatott tovább, hanem futott - úgy, ahogy éppen volt: könnytől taknyosan, maszatosan, a szomszéd utcában lakó apjához megkérdezni, hogy:

- ilyenkor mit kell tenni?

- Azt miért nem lehetett időben beoltatni azt a kiskutyát? - kérdezte apja kíméletlenül...

- Nándi nem adott rá pénzt, mert még ennivalóra sincs - válaszolta őszintén.

- Azt hova lett a többi kölyök? - Kérdezett tovább az apja.

- Kiírtuk egy rajzlapra, hogy kiskutyák elvihetők és egy nap alatt el is vitték őket. Ezt a Buksit, annyira megszerették a gyerekek, hogy nem adták, inkább eldugták. - folytatta az egyre kínosabb válaszolgatást Tiborca.

- Az anyakutya nem beteg? Mert lehet, hogy tőle kapta el a kölke.

- De, azt hiszem beteg volt ő is, amikor elvitette Nándi a zöldkereszttel.
- Zöldkereszttel? Akkor orvosi kísérletre fogják használni...- mondta apa.

Próbálta tartani magát, nehogy sírva fakadjon. Újra és újra látta azokat a vádló kutyaszemeket és érezte, hogy valahol most nagyon szenved...

- Nagy csibész a te férjed kislányom! Az lesz a legjobb, ha elaltatod azt a kiskutyát! Itt a telefonszáma az állatorvosnak. Csak egy százasba fog kerülni. Van rá pénzed?

- Nincs.

- Itt van. Aztán többé ne vállaljatok kutyát, mert nektök nem való!

- Hogy mondhatsz ilyet? Én láttam, hogy milyen nagyon jó hatással volt a gyerekekre az elmúlt öt hónap alatt!
- Mégiscsak az urad a házigazda! Neki nem való semmilyen jószág, mert nincs szíve, érzéke hozzá!
*

Fogta a cédulát, amin a telefonszám volt és nehéz szívvel, remegő hangon kihívta az állatorvost, hogy nézze meg a beteg kiskutyájukat, akit valószínű el kellene ,,altatni"... Másnap délután három órára beszélte meg. Ez volt a gyerekek ebéd utáni alvási ideje. Úgy tervezte, hogy szinte észrevétlenül ,,elrendezik", mire fölébrednek. A biztonság okáért kívülről kulcsra zárta a bejárati ajtót.


A kiskutya már nem tudott lábra állni. Csak feküdt, szinte élettelenül. Az állatorvos ránézett és azt mondta:

- Be kellene vinni az állatklinikára. Infúzióval még meg lehetne menteni, de az nagyon költséges kezelés és nem is biztos, hogy sikerrel járna. A legjobb lesz elaltatni.
- Igen. Sajnos, én is erre gondoltam, hogy ezt kellene tenni.

Ekkor valami furcsa dolog történt, mert a kiskutya hirtelen felállt és remegő lábakkal elindult a kutyaól felé. Úgy kellett megfogni, hogy visszavigye az állatorvoshoz.

Valószínű, hogy ekkor figyelhetett föl Orsi az udvaron történtekre, mert az ablakon át lehetett hallani, hogy sírva könyörög:
- Anyu ne bántsátok a Buksit!
Az állatorvos rettenetesen lassan felszívta az anyagot az injekciós tűbe és belenyomta a kiskutyába. Örökkévalóságig tartón agonizált szegény jószág! Tiborca elfordította a fejét, hogy ne lássa. Amikor már azt hitte, hogy vége, visszafordult és látta, hogy még mindig rángatódzik a kis teste! A nagy zöld legyek meg már ott dongtak körülötte a hirtelen jött kánikulában.

Ami ezután történt, az olyan volt, hogy nem emlékszik, hogyan köszönte meg és fizette- majd kísérte ki az állatorvost. Arra, viszont nagyon jól emlékszik, hogy mindhárom gyerek ott állt az ablakban és azt kiabálták: - Gyilkos!

*


Miközben megpróbálta a kerítés tövében elásni a kis kutyatetemet, olyan gyengeség és remegés jött rá, hogy teljesen elhagyta minden ereje. Neki még soha nem tartott ilyen sokáig kiásni egy gödröt, mint akkor!
Már nem volta magánál, amikor kizárta a lakás-ajtót. De össze kellett szedni minden erejét, hogy elmagyarázza a gyerekeknek, hogy miért kellett Buksit ,,elaltatni".
*

Bement a fürdőszobába lezuhanyozni. Sokáig folyatta a vizet magára, anélkül, hogy észrevette volna: kifogyott a boylerből a gyerekek esti fürdővize.

Aztán, újra erőt vett magán, mert hogyan tudta volna gyermekeit máskülönben megnyugtatni? Szerencsére, visszatért a bizalmuk iránta, és egymás kölcsönös erősítésével gyógyítgatták a lelküket.

*


Nándi másnap nagybevásárlást rendezett a közeli ABC-ben. Még édességet is vett a gyerekeknek. Tiborca némi elégtételt érzett, amikor Orsi megjegyezte:

- De jó lett volna, ha előbb tudsz apu pénzt szerezni! Akkor meg tudtuk volna a kis Buksit gyógyíttatni.

- Még mit nem! Az olyan luxus, amit mi nem engedhetünk meg magunknak!

- A Móniék még nálunk is szegényebbek és mégis elvittek egy kiskutyát. Kérjük tőlük vissza!

- Még csak az hiányzik! Vagy én, vagy a kutya! - jelentette ki ellentmondást nem tűrőn Nándi.

- Inkább a kutya...- mondta Kisnándi csendesen, alig hallhatóan. Majd felállt az asztaltól és lefeküdt az ágyára. Belefúrta fejét a kispárnájába. Tiborca érezte, hogy sír. Tiborca, pedig hagyta... Titokban talán még örült is neki.



Ott maradt a sok finomság ,,nagy"-Nándinak, aki a győztesek vidámságával ült le az asztalhoz. Nem is sejtette, hogy ekkor veszítette el a bizalmukat!
Tiborca szerint ez volt az a fordulópont a kapcsolatukban, amikor már akkor is kételkedni kezdett férjében, ha éppen csak kérdezett!


Bóna Mária Ilona


Utóirat:
Tiborcát nem lehetett megtörni... Viszont, a közben felnőtt gyermekeket IGEN! Megírtam azt is, hogyan tette el az útból - nagy-Nándi - a kiskutyák után azokat az embereket, akik kitüntették Tiborcát figyelmükkel, szeretetükkel... (Folyt.köv.)
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: örökkévalóságig, nagybevásárlást, zöldkereszttel, kapcsolatukban, válaszolgatást, beletaszította, állatklinikára, visszafordult, élethelyzetbe, gyógyítgatták, ellentmondást, állatorvoshoz, állatorvosnak, kutyaszemeket, kiskutyájukat, észrevétlenül, szeretetükkel, fürdőszobába, figyelhetett, megszerették, kutyatetemet, kispárnájába, szalmaszálba, elmagyarázza, szegényebbek, erősítésével, vidámságával, kíméletlenül, elfordította, megnyugtatni, telefonszáma, gyógyíttatni, rettenetesen, lezuhanyozni, lehetőségnek, figyelmükkel, szomszéd utcában, többi kölyök, egyre kínosabb, vádló kutyaszemeket, telefonszám volt, beteg kiskutyájukat, gyerekek ebéd, biztonság okáért, bejárati ajtót, állatorvos ránézett, nagyon költséges, legjobb lesz, kiskutya hirtelen, kutyaól felé, udvaron történtekre, állatorvos rettenetesen, Bóna Mária Ilona,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Horváth Szilvia tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Esterházy Péterre emlékezünk  Tavaszi este  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul Éluard - És egy mosoly  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Paul David Tripp Április 14  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Isten hűségének mértéke  Robin Wight pitypang szobra  Jó nap volt  különleges  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Dóró Sándor: Embernek maradni  Zilahy Lajos mondta  Magyar költészet napja  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Vito Giaquinto gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Jó éjszakát  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  képre írva  Szívek  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Mindig lesz olyan  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Anyámról való emlékek  Müller Péter tollából  Pitypang szökőkút  József Attila – Keresek ...  Eduardo Sacheri gondolata  40 felett  Magyar költészet napja  "Ez egy csoda"  Müller Péter tollából  jó reggelt  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Latinovits Zoltán tollából  József Attila - Kopogtatás nél...  különleges  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Nagy és kis csodák  Jánosházy György: Fogd a kezem  Kedvenc felismerésem az imádsá... 
Bejegyzés Címkék
szomszéd utcában, többi kölyök, egyre kínosabb, vádló kutyaszemeket, telefonszám volt, beteg kiskutyájukat, gyerekek ebéd, biztonság okáért, bejárati ajtót, állatorvos ránézett, nagyon költséges, legjobb lesz, kiskutya hirtelen, kutyaól felé, udvaron történtekre, állatorvos rettenetesen, injekciós tűbe, nagy zöld, hirtelen jött, olyan volt, kerítés tövében, fürdőszobába lezuhanyozni, vizet magára, gyerekek esti, bizalmuk iránta, közeli ABC-ben, olyan luxus, győztesek vidámságával, közben felnőtt, kiskutyák után, örökkévalóságig, nagybevásárlást, zöldkereszttel, kapcsolatukban, válaszolgatást, beletaszította, állatklinikára, visszafordult, élethelyzetbe, gyógyítgatták, ellentmondást, állatorvoshoz, állatorvosnak, kutyaszemeket, kiskutyájukat, észrevétlenül, szeretetükkel, fürdőszobába, figyelhetett, megszerették, kutyatetemet, kispárnájába, szalmaszálba, elmagyarázza, szegényebbek, erősítésével, vidámságával, kíméletlenül, elfordította, megnyugtatni, telefonszáma, gyógyíttatni, rettenetesen, lezuhanyozni, lehetőségnek, figyelmükkel, gyermekeket, élettelenül, máskülönben, szerencsére, fordulópont, vállaljatok, visszavigye, latolgatott, telefonszám, engedhetünk, megkérdezni, fölébrednek, gyerekeknek, rángatódzik, megjegyezte, kánikulában, állatorvost, történtekre, módszeresen, megpróbálta, kitüntették, állatorvos, kételkedni, gyerekekre, belefullad, visszatért, válaszolta, ennivalóra, elrendezik, veszítette, elégtételt, infúzióval, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 7719 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5019
  • e Hét: 6399
  • e Hónap: 7346
  • e Év: 43287
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.