Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A betegek szentsége nem utolsó kenet - Győr
  2020-02-11 12:24:04, kedd
 
  Az élni akarás szentsége.
A Lourdes-i Szűzanya napján, február 11-én tartja az Egyház a betegek világnapját. Ebből az alkalomból a naphoz köthetően a templomokban együtt imádkozunk a betegekkel és a papok kiszolgáltatják a betegek szentségét. Bognár Istvánnak, a győri szeminárium spirituálisának írását adjuk közre.
A betegség és a szenvedés embersorsunk kikerülhetetlen velejárói, életünk legsúlyosabb megpróbáltatásai. Még akkor is, ha jó egészségnek örvendünk, megvan a lehetőségünk arra, hogy megbetegedjünk, mert mindnyájan magunkban hordjuk valamilyen közeli vagy távoli betegség csíráját vagy veszélyét. A szenvedések elől senki sem futhat el, a betegség soha nem kér bebocsátást: leggyakrabban váratlanul és felkészületlenül ér bennünket.
Az evangéliumok tanúsága szerint az Úr Jézus - amerre csak járt -, mindenhol jót tett, meggyógyított minden betegséget és minden bajt. Különös szeretettel fordult feléjük, idejének nagy részét a betegekre szánta. Az Egyház Jézustól kapott és kiemelten fontos küldetése ma is, hogy ápolja, gyógyítsa és megerősítse a betegeket. A betegek szentségének kiszolgáltatásával a szenvedő ember betegségét Isten előtt éli meg. Az a cél, hogy értelmet adjon a betegségnek, hogy azt az üdvösség pozitív tapasztalatává alakítsa át, enyhülést adjon, kieszközölje a gyógyulást és felajánlja a bocsánatot.
Amikor a beteg elhagyatva érzi magát, s talán úgy gondolja, hogy még az Isten is elhagyta őt, a pap Krisztus és Egyházának képviseletében kifejezi, hogy Isten soha, de soha nem hagy el bennünket. Látogatása Isten szerető gondoskodásának a kifejezése. A látogatás alkalmával - Szent Jakab apostol utasítását követve - a beteget megkenik olajjal (vö. Jak 5,14-16). A gyógyulást célzó és jelző megkenést kíséri az Egyház imája, könyörgése a beteg felgyógyulásáért.
A betegek szentségének célja az egész ember gyógyítása, talpra állítása. Persze, ez nem jelenti azt, hogy úgy hat, mint a testi orvosság és azt sem, hogy csodás, azonnal észlelhető hatása van.
A betegek kenetének szentségi hatásáról van szó, mely megadja az erőt, hogy egy súlyos betegség kísértéseit leküzdjük, de erősíti bennünk a gyógyulás reményét is. Ez a kegyelmi megerősítés talpra állítja a hívő embert, ami akár a testi egészség visszaállításában is jelentkezhet. Ha a beteg meggyógyul, ez a gyógyulás jele lesz annak a gyógyulásnak és talpra állításnak, amiben része lesz majd halála után a feltámadásban.
Végezetül fontosnak látjuk külön hangsúlyozni, hogy a betegek szentsége nem utolsó kenet, nem csupán a haldoklók megerősítésére szolgál: az élők szentsége, az élni akarás szentsége, mely a többi szentséghez hasonlóan a földi zarándokútját járó ember életét, életkedvét erősíti. A kenetet hozó pap pedig nem a halál angyala, hanem Jézusnak, a Betegek Orvosának képviselője, aki a Szentlélek kegyelmét közli, hogy a kegyelem szabadítsa meg a beteget bűneitől, üdvözítse és erősítse meg jóságosan.
Álljon itt befejezésül mindannyiunk megerősítésére az a pár sor, amit Teilhard de Chardin jezsuita tudós írt évekig ágyhoz kötötten szenvedő nővérének: ,,Margit nővérem! Miközben én átadtam magam a világmindenség pozitív erőinek, te mozdulatlanul, ágyhoz szegezve, lelked mélyén nagy-nagy csöndben alakítod át fénnyé a világ legszörnyűbb árnyait. Mondd csak, mit gondolhat Teremtő Istenünk: kettőnk közül melyiknek jutott nagyszerűbb szerep?"



Forrás: Hitvallás, a Győri Egyházmegye lapja (2004. december)
Magyar Kurír 2020. február 11
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: felgyógyulásáért, megpróbáltatásai, felkészületlenül, spirituálisának, kikerülhetetlen, kiszolgáltatják, gondoskodásának, világmindenség, megbetegedjünk, megerősítésére, tapasztalatává, képviseletében, mozdulatlanul, meggyógyított, zarándokútját, leggyakrabban, feltámadásban, legsúlyosabb, kieszközölje, hangsúlyozni, embersorsunk, gyógyulásnak, jelentkezhet, lehetőségünk, szentségének, mindannyiunk, evangéliumok, legszörnyűbb, templomokban, világnapját, megerősítés, képviselője, nagyszerűbb, szeminárium, egészségnek, egyházmegye, élni akarás, betegek világnapját, naphoz köthetően, templomokban együtt, papok kiszolgáltatják, betegek szentségét, győri szeminárium, szenvedés embersorsunk, lehetőségünk arra, szenvedések elől, betegség soha, evangéliumok tanúsága, betegekre szánta, betegek szentségének, szenvedő ember, üdvösség pozitív, Lourdes-i Szűzanya, Bognár Istvánnak, Egyház Jézustól, Látogatása Isten, Szent Jakab, Betegek Orvosának, Teremtő Istenünk, Győri Egyházmegye, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kertem  Jó éjszakát  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 12  Otthon  A sorsod  Egy barátság története  Otthon  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Sorsunk miatt...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Pitypang szökőkút  Egy tavasz  Jó nap volt  Tanmese  Facebookon kaptam  Jázmin  Magyar költészet napja  Ma van a magyar költészet napj...  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam Krisztinától  Megígért békesség  Müller Péter tollából  Bársony székben  Borzasztó  Facebookon kaptam Krisztinától  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Különleges  Különleges  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Esterházy Péterre emlékezünk  különleges  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos gondolata  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimn...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Tanácsok egy pszichológustól  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Tanácsok egy pszichológustól  Ott van  ajándék, mellyel meglepem  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  Nevelőszülőkhöz adták,  Sík Sándor - Ha jő a perc  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Tanmese  Borzasztó 
Bejegyzés Címkék
élni akarás, betegek világnapját, naphoz köthetően, templomokban együtt, papok kiszolgáltatják, betegek szentségét, győri szeminárium, szenvedés embersorsunk, lehetőségünk arra, szenvedések elől, betegség soha, evangéliumok tanúsága, betegekre szánta, betegek szentségének, szenvedő ember, üdvösség pozitív, beteg elhagyatva, látogatás alkalmával, beteget megkenik, gyógyulást célzó, beteg felgyógyulásáért, egész ember, testi orvosság, betegek kenetének, súlyos betegség, gyógyulás reményét, kegyelmi megerősítés, hívő embert, testi egészség, beteg meggyógyul, gyógyulás jele, betegek szentsége, haldoklók megerősítésére, élők szentsége, többi szentséghez, földi zarándokútját, kenetet hozó, halál angyala, kegyelem szabadítsa, beteget bűneitől, világmindenség pozitív, világ legszörnyűbb, felgyógyulásáért, megpróbáltatásai, felkészületlenül, spirituálisának, kikerülhetetlen, kiszolgáltatják, gondoskodásának, világmindenség, megbetegedjünk, megerősítésére, tapasztalatává, képviseletében, mozdulatlanul, meggyógyított, zarándokútját, leggyakrabban, feltámadásban, legsúlyosabb, kieszközölje, hangsúlyozni, embersorsunk, gyógyulásnak, jelentkezhet, lehetőségünk, szentségének, mindannyiunk, evangéliumok, legszörnyűbb, templomokban, világnapját, megerősítés, képviselője, nagyszerűbb, szeminárium, egészségnek, egyházmegye, szentséghez, megerősítse, szeretettel, befejezésül, kísértéseit, szenvedések, bebocsátást, betegségnek, állításnak, váratlanul, kifejezése, betegséget, mindnyájan, szabadítsa, valamilyen, szentlélek, életkedvét, meggyógyul, észlelhető, gyógyítása, gyógyulást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 5330
  • e Hét: 16392
  • e Hónap: 29068
  • e Év: 262815
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.