Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa: Legyen a szívünk nyitott és irgalmas
  2020-02-22 09:53:56, szombat
 
  A keményszívűség ellenszere az emlékezés, az, ha nem felejtjük el az üdvösség kegyelmét. Ezáltal szívünk őszinte lesz és képes az együttérzésre - fejtette ki a Szent Márta-házban február 18-án bemutatott reggeli szentmisén a pápa.
A mai evangéliumi szakaszban (Mk 8,14-21) arról olvasunk, hogy a tanítványok a Genezáreti-tavon áthajózva nyugtalankodnak, mert nem vittek magukkal elegendő kenyeret. Jézus így inti őket: ,,Mit tanakodtok azon, hogy nincs kenyeretek? Még most sem értitek, és nem fogjátok föl? Még mindig érzéketlen a szívetek? Van szemetek, és nem láttok? Van fületek, és nem hallotok? Nem emlékeztek arra, hogy amikor öt kenyeret megtörtem ötezer embernek, hány tele kosár maradékot szedtetek össze?" Ferenc pápa ebből az evangéliumi jelenetből indult ki szentbeszédében, hogy rámutasson a tanítványok kemény szíve és az Úr együtt érző szíve közti különbségre. Az Úr ugyanis együttérzést kér: ,,Irgalmasságot akarok, nem áldozatot" (vö. Mt 9,13). Az a szív, amelyik nem képes az együttérzésre, bálványimádóvá válik, önelégültté, melyet saját önzése hajt előre, és csak ideológiákkal lesz tele. Gondoljunk a Jézus idejében meglévő négy ideológiai csoportra: a farizeusokra, a szadduceusokra, az esszénusokra és a zélótákra. Négy csoport, amelyek tagjai megkeményítették a szívüket, hogy olyan tervet hajtsanak végre, ami nem Isten terve. Nem volt szívükben hely Isten számára, nem jutott hely az együttérzésnek.
Létezik azonban gyógyír a szív keménységére, mégpedig az emlékezés - mutatott rá a Szentatya. - Az emlékezésnek üdvözítő ereje van. Olyan kegyelem az emlékezés, amit kérni kell, hogy nyitott és hűséges maradjon a szívünk. Amikor a szívünk megkérgesedik, megkeményedik, akkor felejtünk; elfeledkezünk az üdvösség kegyelméről, az ingyenességről. A kemény szív veszekedéshez vezet, háborúkhoz, önzéshez, testvérünk elpusztításához - mert nincs benne együttérzés. Az üdvösség legnagyobb üzenete az, hogy Isten megkönyörült rajtunk. Az evangélium újra és újra így fogalmaz a történetek kapcsán, amikor Jézus meglát egy embert, egy fájdalmas helyzetet: ,,megesett rajta a szíve". Jézus az Atya részvéte, mely felrázza a kemény szívet.
Kérjük tehát, hogy ne legyen ideológiákkal teli, megkérgesedett a szívünk, hanem legyen nyitott és együttérző. Az ítélet napján ugyanis eszerint ítélnek meg minket, nem elképzeléseink vagy ideológiáink alapján - emlékeztetett a pápa. - Így írja az evangélium: ,,Éhes voltam, és adtatok ennem. Szomjas voltam, és adtatok innom. Idegen voltam, és befogadtatok. Nem volt ruhám, és felruháztatok. Beteg voltam, és meglátogattatok. Börtönben voltam, és fölkerestetek" (vö. Mt 25,31-36). Ez az együttérzés. Az alázat, a gyökereinkre és üdvösségünkre való emlékezés segít megőrizni ezt.
Fohászkodjunk tehát, mert mindannyiunk rejt valamit a szívében, ami megkeményedett. Emlékezzünk, és az Úr adjon nekünk egyenes és őszinte szívet. A kemény szívekbe, az ideológiával teli szívbe nem tud belépni az Úr. Az Úr csak az együtt érző szívbe tud belépni, olyan szívbe, mely képes megkönyörülni, és amelyik nyitott. Az Úr adja meg nekünk ezt a kegyelmet! - zárta kedd reggeli homíliáját Ferenc pápa.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír

 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: megkeményítették, nyugtalankodnak, szentbeszédében, meglátogattatok, elpusztításához, együttérzésnek, keményszívűség, szadduceusokra, megkeményedett, ingyenességről, megkérgesedett, bálványimádóvá, elképzeléseink, fohászkodjunk, ideológiákkal, megkérgesedik, veszekedéshez, elfeledkezünk, megkeményedik, együttérzésre, felruháztatok, üdvösségünkre, irgalmasságot, megkönyörülni, emlékeztetett, fölkerestetek, befogadtatok, keménységére, megkönyörült, gyökereinkre, esszénusokra, emlékezésnek, ideológiával, ideológiáink, mindannyiunk, együttérzést, keményszívűség ellenszere, üdvösség kegyelmét, együttérzésre –, evangéliumi jelenetből, tanítványok kemény, szív keménységére, emlékezés –, emlékezésnek üdvözítő, szívünk megkérgesedik, üdvösség kegyelméről, kemény szív, üdvösség legnagyobb, evangélium újra, történetek kapcsán, fájdalmas helyzetet, kemény szívet, Szent Márta-házban, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Vidámság  Annyira tisztelem a szabadságo...  Vito Giaquinto gondolata  Szép estét kedves látogatóimna...  Vidámság  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 12  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  40 felett  Emlékezz  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  képre írva  Pitypang szökőkút  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  A pitypang legendája  Esterházy Péter: Harmonia c...  Paul David Tripp Április 13  Magamnak  IGEN így  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Önmaga ellenére  Gebhardt Nóra versei II.  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Szabó T. Anna - Pitypang  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Van néhány kérdés, amin gondol...  A hagyma antibakteriális hatás...  Magamnak  Isten hűségének mértéke  Van néhány kérdés, amin gondol...  Borzasztó  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Sorsunk miatt...  Hogyan válunk hűségesekké?  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jázmin  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Erdei gyöngyvirág  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Andrássy Réka - A bolond Böske  39 ígéret  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Mindent de mindent visszakap  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Krisztinától  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Jázmin  képre írva  Eduardo Sacheri gondolata  Baranyi Ferenc - N i n c s  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Hamvas Béla  A hagyma antibakteriális hatás...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  40 felett  A Magyar Költészet napja alkal...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Latinovits Zoltán tollából  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 15  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem? 
Bejegyzés Címkék
keményszívűség ellenszere, üdvösség kegyelmét, együttérzésre &#8211, evangéliumi jelenetből, tanítványok kemény, szív keménységére, emlékezés &#8211, emlékezésnek üdvözítő, szívünk megkérgesedik, üdvösség kegyelméről, kemény szív, üdvösség legnagyobb, evangélium újra, történetek kapcsán, fájdalmas helyzetet, kemény szívet, ítélet napján, kemény szívekbe, ideológiával teli, együtt érző, megkeményítették, nyugtalankodnak, szentbeszédében, meglátogattatok, elpusztításához, együttérzésnek, keményszívűség, szadduceusokra, megkeményedett, ingyenességről, megkérgesedett, bálványimádóvá, elképzeléseink, fohászkodjunk, ideológiákkal, megkérgesedik, veszekedéshez, elfeledkezünk, megkeményedik, együttérzésre, felruháztatok, üdvösségünkre, irgalmasságot, megkönyörülni, emlékeztetett, fölkerestetek, befogadtatok, keménységére, megkönyörült, gyökereinkre, esszénusokra, emlékezésnek, ideológiával, ideológiáink, mindannyiunk, együttérzést, farizeusokra, evangéliumi, emlékezzünk, együttérzés, önelégültté, tanítványok, kegyelméről, különbségre, tanakodtok, jelenetből, kenyeretek, emlékeztek, érzéketlen, gondoljunk, ideológiai, rámutasson, testvérünk, bemutatott, együttérző, homíliáját, szentmisén, történetek, háborúkhoz, szakaszban, evangélium, ellenszere, legnagyobb, genezáreti, emlékezés, börtönben, csoportra, helyzetet, felejtjük, szedtetek, áldozatot, megőrizni, megtörtem, maradékot, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2435
  • e Hét: 9125
  • e Hónap: 21801
  • e Év: 255548
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.