Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mielőtt túl késő lesz
  2016-11-02 17:45:39, szerda
 
 
Swan Edgar 2016-11-02

Mielőtt túl késő lesz

Olvasok, figyelek, meghallgatok okos embereket, buta embereket, gondolkodom. Hazajönnének a külföldön dolgozó orvosok jóval kevesebb pénzért is, mint amennyit Németországban kapnak - mondja Dénes Tamás, a rezidensszövetség elnöke. Én hiszek neki. Hiszek, mert néhány hete beszéltem egy szemmel láthatólag halálosan fáradt fiatal orvossal a sürgősségin, aki végtelen türelemmel és tisztelettel bánt a betegével, miközben igyekezett megnyugtatni és tájékoztatni egy másik beteg hozzátartozóit és köszönte, de nem fogadta el a borítékot. Van másféle orvos is, de ő ilyen volt. És nem csak ő.

De több pénz kell az egészségügybe, több a fejlesztésekre, több pénz a fizetések emelésére, sorolja Dénes Tamás. Kell pénz az oktatásra is és meg kell tanítani az embereknek, hogy a megelőzés fontosabb mint a kezelés. Tudatosan kell élni. Ebben is igaza van. De.

Nem hallom a szájából - most sem, máskor sem -, hogy az orvosok nem boldogulnak az ápolók nélkül. Hogy az ápolók nem boldogulnak a technikai személyzet nélkül. A mentősök nélkül. Nem hallom, hogy az egész egy rendszer, amelyben minden apró alkatrész fontos és ha kiesik egy fogaskerék, a motor sem működik.

Márpedig az egészségügy egy összetett rendszer. Valójában minden az. Az egész ország az. Ha nincs, aki sterilizálja a műszereket, akkor nem lehet operálni. Ha nincs mentőautó-szerelő, nem jutnak el a beteghez. Ha nincs ápoló, nincs, aki levegye a vért, aki bekösse az infúziót, aki megmérje a lázat, beadja a gyógyszert.

Azonban - egy lépéssel távolabbról - látni kellene a társadalom, vagy a társadalom egy jókora részének a problémáit. Lehet tudatos életmódról beszélni és kell is. Azonban az az ember, aki tényszerűen éhezik, az nem fog az egészséges táplálkozással foglalkozni. Mert nem tud. Mert örül, ha néha jól tud lakni. Bármivel. Az ilyen ember általában heti hét napon át éhezik. Fázik. Fél. Leépül testileg, mert a nem megfelelő táplálkozás ezernyi betegséghez vezet. Leépül mentálisan, mert a nyomor falakat emel köré.

Szükséges lenne látni mindenkinek - az egészségügyben dolgozóknak is -, hogy minden mindennel összefügg. Ameddig mindenki csak a saját baját, nehézségeit látja, addig nem jutunk előbbre. Ahogyan egy autót is hiába fényezünk át, ha közben csak három henger működik és hiába veszünk új felnit, ha a gömbcsukló tönkrement, attól az autó még nem fog működni.

Az egész rendszert, az alapoktól kell megjavítani. De ahhoz előbb szét kell szedni. Mindezek előtt azonban fel kell ismerni és el kell fogadni, hogy csak így fog működni. Lehet pénzt önteni az egészségügybe, attól még a nem megfelelő táplálkozás következményei ott lesznek. Lehet pénzt önteni az oktatásba, ha közben egyre több család szakad le, egyre több gyermeknek nincs esélye sem a tanulásra. Ahogy lehet pénzt önteni a nyugdíjrendszerbe, attól még középtávon fejre fog állni.

Minden rossz. Hiányzik a szétlopott pénz, amiből magánvagyonok, nagybirtokok és helikopteres rongyrázás lett. Hiányzik az a pénz, amiből üresen kongó stadionok, luxusberuházások, külföldről vásárolt szavazatok, mesterségesen létrehozott és mesterségesen életbentartott televíziócsatornák, újságok, weboldalak, kommunikációs cégek, szellemi műhelynek, vagy kutatóintézetnek nevezett pénzszivattyúk lettek.

Hiányzik az a pénz és holnap még jobban fog hiányozni. Szociális háló nélkül nincs esélye a lecsúszottaknak az életbenmaradásra sem, nemhogy a felkapaszkodásra. Megfelelő és mindenki számára hozzáférhető oktatás nélkül nincs esélye az országnak a talpraállásra. Megfelelő és hozzáértő politikusok nélkül nem lehet mérsékelni (megszüntetni sehol sem sikerült még) a korrupciót, az esztelen pazarlást, az elbutulást, a rombolást. Erős civil társadalom és társadalmi kontroll nélkül soha nem lesz működő demokrácia.

Ameddig mindenki csak a saját érdekét nézi és csak azt tartja fontosnak, addig nem fogunk egyetlen lépéssel sem előbbre jutni. Sőt. Ameddig az orvostársadalom úgy hiszi, hogy elkülönülhet az egészségügy egyéb szereplőitől, a pedagógusok úgy gondolják, hogy elhatárolódhatnak a politikától és a társadalomtól, a tudósok úgy gondolják, hogy nincs közük a kormány működéséhez, addig lényegét tekintve nem fog javulni a helyzet.

Mert nem a felsőoktatásban kezdődnek a bajok, hanem a nógrádi kis zsákfalu utolsó házában. Nem az Érsebészeti Klinikán dől el, hogy megmarad-e a beteg lába, hanem a szabolcsi faluban, ahol évek óta nincs orvos és ahol az egy főre jutó bevételből kenyérre sem telik, nemhogy buszjegyre a legközelebbi kórházig.

A jövő orvosai, mérnökei, pedagógusai, újságírói, villanyszerelői, fodrászai most maradnak ki 16 éves korban az iskolából, hogy felszippantsa őket a közmunka és soha, soha ne szabaduljanak abból a gödörből, amibe beleszülettek és amibe a gyerekük is születik.

Ott kell elkezdeni. Szabolcsban és Nógrádban. Mielőtt túl késő lesz. Ha nem túl késő már most is.


http://kolozsvaros.com/2016/11/02/mielott-tul-keso-lesz/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: luxusberuházások, életbenmaradásra, kutatóintézetnek, felkapaszkodásra, lecsúszottaknak, felsőoktatásban, villanyszerelői, orvostársadalom, következményei, németországban, egészségügyben, fejlesztésekre, táplálkozással, pénzszivattyúk, életbentartott, hozzátartozóit, társadalomtól, egészségügybe, mesterségesen, magánvagyonok, kommunikációs, talpraállásra, beleszülettek, felszippantsa, szabaduljanak, tájékoztatni, sterilizálja, tisztelettel, legközelebbi, megnyugtatni, szereplőitől, helikopteres, nagybirtokok, elkülönülhet, meghallgatok, hazajönnének, külföldön dolgozó, rezidensszövetség elnöke, szemmel láthatólag, másik beteg, fizetések emelésére, megelőzés fontosabb, szájából –, ápolók nélkül, technikai személyzet, mentősök nélkül, összetett rendszer, egész ország, lépéssel távolabbról, jókora részének, egészséges táplálkozással, ilyen ember, Swan Edgar, Dénes Tamás, Érsebészeti Klinikán,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sokan azt tartják  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Egy lelki imádság  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Boldog születésnapot a ma ünne...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Boldog születésnapot a ma ünne...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Egy lelki imádság  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Reggel van  Németh László tollából  Akarat  Alázat  Szívem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Elköszönt  A sors  Alázat  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tavaszi kép  Akarat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Leonardo da Vinci gondolata  Mai harmónia kártyám  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Akarat  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Tavaszi kép  Egy hatékony szolga  Reménység és erő Krisztustól e...  Sokan azt tartják  Png ház  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nagyon különös  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Akarat  Png telefon  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png csokor  Facebookon kaptam  Nevem  Irgalom és ítélet  Németh László tollából  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Hiányzik  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alvó cicák  A Megváltó szolgálatában  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  s immár én is felragyogva, ért...  Png fotel  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Szép álmokat!  Alázat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Ne kapaszkodj magasabbra,  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Alázat  Szép napot kívánok  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Akarat  Lóhere  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar... 
Bejegyzés Címkék
külföldön dolgozó, rezidensszövetség elnöke, szemmel láthatólag, másik beteg, fizetések emelésére, megelőzés fontosabb, szájából &#8211, ápolók nélkül, technikai személyzet, mentősök nélkül, összetett rendszer, egész ország, lépéssel távolabbról, jókora részének, egészséges táplálkozással, ilyen ember, nyomor falakat, egészségügyben dolgozóknak, saját baját, gömbcsukló tönkrement, egész rendszert, alapoktól kell, szétlopott pénz, esztelen pazarlást, saját érdekét, egészségügy egyéb, kormány működéséhez, felsőoktatásban kezdődnek, beteg lába, szabolcsi faluban, legközelebbi kórházig, jövő orvosai, luxusberuházások, életbenmaradásra, kutatóintézetnek, felkapaszkodásra, lecsúszottaknak, felsőoktatásban, villanyszerelői, orvostársadalom, következményei, németországban, egészségügyben, fejlesztésekre, táplálkozással, pénzszivattyúk, életbentartott, hozzátartozóit, társadalomtól, egészségügybe, mesterségesen, magánvagyonok, kommunikációs, talpraállásra, beleszülettek, felszippantsa, szabaduljanak, tájékoztatni, sterilizálja, tisztelettel, legközelebbi, megnyugtatni, szereplőitől, helikopteres, nagybirtokok, elkülönülhet, meghallgatok, hazajönnének, hozzáférhető, megszüntetni, szabolcsban, boldogulnak, táplálkozás, politikusok, létrehozott, pedagógusai, egészségügy, politikától, nehézségeit, betegséghez, dolgozóknak, működéséhez, foglalkozni, érsebészeti, mindenkinek, távolabbról, pedagógusok, megjavítani, tényszerűen, gondolkodom, kolozsvaros, sürgősségin, korrupciót, problémáit, életmódról, embereknek, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 6849
  • e Hónap: 17960
  • e Év: 171456
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.