Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Székely János püspök:
  2020-03-18 18:43:54, szerda
 
  Van mindebben valami nagy aránytalanság, hangsúlytévesztés 2020. március 18.,
...... ...........


Székely János szombathelyi megyéspüspök szerkesztőségünk kérésére írt jegyzetét olvashatják a koronavírusról és más ,,lelki vírusokról"
Először is idős, beteg, bajban levő embertársainkhoz szeretnék szólni. Nagy szeretettel gondolunk rájuk, együtt érzünk velük, imádkozunk értük. Igyekszünk mindent megtenni az egészségük megóvása érdekében.
A második gondolatom az orvosoké, ápolóké. Hálásan köszönjük az ő bátor helytállásukat, szolgálatukat! Kívánunk nekik sok erőt, türelmet, kitartást ebben az embert próbáló helyzetben.
Szeretnék ezután reflektálni a járványra és az emberiség erre való reakciójára. Jelenleg az emberiség nagyon érzékenyen reagál környezetünk megóvásának fontosságára, a klímaváltozásra, az egészségünket fenyegető veszélyekre. Ez önmagában nagyon jó. Jó, hogy az emberiség egyre inkább érzi, hogy a teremtett világban és az emberi testben is van egy gyönyörű, objektív rend, egy törékeny harmónia, amelyet tiszteletben kell tartania, ha nem akarja elpusztítani környezetét és önmagát.
Mintha azonban hiányozna annak tudata és átérzése, hogy ez a gyönyörű és törékeny isteni harmónia nemcsak a természetre és az ember biológiai valóságára vonatkozik, hanem van egy gyönyörű rendje az emberi szellem életének is. Mintha élesen szétválasztaná a mai ember a valóságot, és annak csak a felszínével, a biológiai, természeti dimenziójával foglalkozna. Pedig van a valóságnak még sok mélyebb és fontosabb rétege. Mozart Requiemje vagy Michelangelo Pietàja gyönyörű. Ez a szépség nem mérhető, nem bizonyítható kísérleti úton, mégis valóság. Egy család békéje, a szülők egymás iránti szerelme és hűsége is valóság. Sokkal fontosabb valóság, mint az, amit megmérhetünk és megszámolhatunk.
Vannak az emberiségnek nagyobb bajai is, mint a koronavírus, de sajnos ezekre a bajokra szinte teljesen érzéketlenek vagyunk. Körülbelül hat másodpercenként meghal egy gyermek a Földön az éhínség miatt, vagy a legalapvetőbb gyógyszerek híján. Az emberiségnek meglenne a lehetősége arra, hogy ezen segítsen. Van a Földünkön bőségesen elég élelmiszer mindenki számára. Van elég repülőgép, hogy a szükséges segítség mindenhová eljusson. Mégsem mozdul meg a világ, hogy segítsünk a legszegényebb testvéreinken. Talán azért, mert ez az ő életüket fenyegeti, nem a miénket.
Mennyi lelki vírus terjed a világhálón, mennyi pusztító tartalom! Ennek megállítására sem tesz semmit a világ, pedig gyerekek, fiatalok, emberek millióinak lelkét, szellemét, családi életét rombolja, megsebzi. 1956 óta több mint 6 millió ártatlan, védtelen kicsi gyermek életét vették el még a születésük előtt.
Van mindebben valami nagy aránytalanság, hangsúlytévesztés: Mi az, amire megmozdul a világ, és mi az, amire nem.
A járvány eszünkbe juttatja földi létünk törékenységét, sebezhetőségét, mulandóságát.
Ez a földi lét nem végállomás. A földi életünk út, amelynek során megtanulhatunk szeretni, ajándékká tenni az életünket, hogy majd a halál kapuján át Isten végtelen, örök szeretetébe beléphessünk. A halál kapujában Ő vár minket kitárt karokkal. Mintha a mostani, sokszor pánikhoz közeli hangulatból nagyon hiányozna az örök életbe vetett hit. Mintha sok ember lelkéből eltűnt volna a derűs és nyugodt bizalom abban, hogy Isten tenyerén van a világ és az életünk, Ő alkotott minket, Ő hívott elő a semmiből, és Őbenne lesz a beteljesedésünk. Ő az Alfa és az Ómega, a kezdet és a vég, a beteljesedés. Pedig az örök élet sejtése, reménye, tudása ott rejtőzik minden ember lelkében, kiirthatatlanul. Mennyire fontos lenne most, a járvány napjaiban ezt a lelkünk mélyén szunnyadó, talán eltemetett hitet, sejtést, bizalmat újra a felszínre hozni, megszólaltatni!
A II. világháború idején került kórházba Peter Wust, híres filozófus és a Hitlerrel szembeni ellenállás egyik vezéralakja. Az egyik bombázás alatt elfelejtették őt is levinni az óvóhelyre. Az orvos, amikor észrevette, hogy fent felejtették, lélekszakadva rohant fel, hogy megoldja a leszállítását. Odafutott az ágyához, és azt mondta az akkor már teljesen mozgásképtelen híres tudósnak: ,,Elnézést, Uram, megfeledkeztünk Önről, de hamarosan biztonságba helyezzük!" Wust elmosolyodott, és csak ennyit mondott: ,,Én abszolút biztonságban vagyok!" Milyen jó volna, ha a járvány feszült, nehéz pillanataiban is ott lenne bennünk a hit derűje, bizalma, békéje!
A járvány lehetőség is. A családok olyan sok időt lehetnek most együtt, mint nagyon ritkán, talán soha eddig. Mennyire fontos lenne ezt az időt értékessé tenni! Alkalom ez az összezártság a közös játékra, a közös bibliaolvasásra, énekre, imádságra.
Fedezzük fel a szentmise-nélküliség fájdalmas napjaiban, hogy Krisztus sok más módon is jelen van: a felebarátban, a Szentírás szavaiban, akkor, ha ketten-hárman összejövünk az ő nevében, a szegényben, a szenvedőben, akin segítünk.
Legyen ez a rendkívüli nagyböjt a csend, a megtérés, az egymás iránti szeretet és együttérzés, a kölcsönös segítés ideje mindannyiunk számára!
Székely János püspök


Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír 2020.03.18
 
 
0 komment , kategória:  Dr. Székely János püspök  
Címkék: szerkesztőségünk, embertársainkhoz, másodpercenként, megfeledkeztünk, kiirthatatlanul, megszámolhatunk, bibliaolvasásra, beteljesedésünk, klímaváltozásra, koronavírusról, helytállásukat, sebezhetőségét, megtanulhatunk, megszólaltatni, szétválasztaná, mozgásképtelen, egészségünket, törékenységét, legszegényebb, pillanataiban, elmosolyodott, aránytalanság, megállítására, leszállítását, dimenziójával, testvéreinken, elfelejtették, szolgálatukat, lélekszakadva, legalapvetőbb, emberiségnek, összezártság, mulandóságát, érzéketlenek, beteljesedés, beléphessünk, egészségük megóvása, második gondolatom, embert próbáló, emberiség erre, emberiség nagyon, egészségünket fenyegető, emberiség egyre, teremtett világban, emberi testben, törékeny harmónia, ember biológiai, gyönyörű rendje, emberi szellem, család békéje, szülők egymás, emberiségnek nagyobb, Székely János, Mozart Requiemje, Michelangelo Pietà, Peter Wust, Merényi Zita, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tanácsok egy pszichológustól  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Nevelőszülőkhöz adták,  Jázmin  Somlyó Zoltán - Orgonával  Somlyó Zoltán - Orgonával  Spenót fasírttal  "Ez egy csoda"  Borzasztó  Facebookon kaptam  Bársony székben  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kertem  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Jánosházy György: Fogd a kezem  Különleges  Paul David Tripp Április 12  Magyar költészet napja  Gebhardt Nóra versei II.  ajándék, mellyel meglepem  IGEN így  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Zilahy Lajos gondolata  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimna...  Erdei gyöngyvirág  Márai Sándor tollából  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Zilahy Lajos gondolata  A felvilágosodás...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevelőszülőkhöz adták,  Pitypang szökőkút  Azért kaptad  A hagyma antibakteriális hatás...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Alvó kislány  A hagyma antibakteriális hatás...  Paul David Tripp Április 15  Paul David Tripp Április 15  Szép álmokat!  különleges  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam Krisztina b...  Isten hűségének mértéke  Alvó cica  Különleges  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Nevelőszülőkhöz adták,  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Hogyan válunk hűségesekké?  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Ady Endre - Mindegy átka  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Latinovits Zoltán tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Latinovits Zoltán tollából  Bársony székben  Latinovits Zoltán tollából  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
egészségük megóvása, második gondolatom, embert próbáló, emberiség erre, emberiség nagyon, egészségünket fenyegető, emberiség egyre, teremtett világban, emberi testben, törékeny harmónia, ember biológiai, gyönyörű rendje, emberi szellem, család békéje, szülők egymás, emberiségnek nagyobb, bajokra szinte, éhínség miatt, legalapvetőbb gyógyszerek, emberiségnek meglenne, lehetősége arra, szükséges segítség, legszegényebb testvéreinken, születésük előtt, járvány eszünkbe, földi életünk, halál kapuján, halál kapujában, örök életbe, örök élet, járvány napjaiban, lelkünk mélyén, felszínre hozni, egyik bombázás, járvány feszült, járvány lehetőség, családok olyan, időt értékessé, közös játékra, közös bibliaolvasásra, rendkívüli nagyböjt, egymás iránti, kölcsönös segítés, szerkesztőségünk, embertársainkhoz, másodpercenként, megfeledkeztünk, kiirthatatlanul, megszámolhatunk, bibliaolvasásra, beteljesedésünk, klímaváltozásra, koronavírusról, helytállásukat, sebezhetőségét, megtanulhatunk, megszólaltatni, szétválasztaná, mozgásképtelen, egészségünket, törékenységét, legszegényebb, pillanataiban, elmosolyodott, aránytalanság, megállítására, leszállítását, dimenziójával, testvéreinken, elfelejtették, szolgálatukat, lélekszakadva, legalapvetőbb, emberiségnek, összezártság, mulandóságát, érzéketlenek, beteljesedés, beléphessünk, felebarátban, elpusztítani, bizonyítható, fontosságára, biztonságban, szombathelyi, megyéspüspök, michelangelo, megmérhetünk, mindannyiunk, tiszteletben, környezetünk, olvashatják, gyógyszerek, felszínével, szeretetébe, reflektálni, foglalkozna, környezetét, hangulatból, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2694
  • e Hét: 13756
  • e Hónap: 26432
  • e Év: 260179
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.