Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Miért nem a bazilika erkélyéről ad holnap Urbi et Orbi áldás
  2020-03-27 08:09:13, péntek
 
  Miért nem a bazilika erkélyéről ad holnap Urbi et Orbi áldást Ferenc pápa?
Kép korábbi felvétel
...... ..........


- Az alábbiakban Bognár Istvánnak, a győri Brenner János Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet spirituálisának, dogmatikatanárának írását adjuk közre.
Ferenc pápa holnap, március 27-én este 6 órakor kezdődő imádsága végén teljes búcsúval járó Urbi et Orbi áldásban részesít minket a római Szent Péter-bazilika előtti térről. De mit is jelent ez az Urbi et Orbi, és hogyan járhat teljes búcsúval?
Először is azt szeretném leszögezni, hogy mindkét kifejezés mögött magát a pápát kell látnunk. Pápai kiváltságról van szó, tehát csak ő adhatja ezt a különleges áldást, s a Szentatya a legfőbb ,,kezelője" az Egyház kegyelmi kincstárának is, melyből búcsút nyerhetünk magunk, de főképp elhunyt testvéreink javára.
Nézzük először az Urbi et Orbi áldást! Magyarul: a városnak, Rómának, és az egész világnak szól, tehát érvényes mindenkinek, aki bármilyen módon bekapcsolódik, és így szívből és hittel fogadja a pápa által közvetített, de magától az Istentől jövő áldást. Ismerős ez a rendkívüli áldásforma mindenki számára, aki húsvétkor, karácsonykor vagy a pápa megválasztása utáni ünnepi pillanatokban követi a vatikáni eseményeket. Ma elsősorban a Szent Péter-bazilika homlokzatának középső erkélyéről, az áldások erkélyéről várjuk, de régen a Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház, sőt még a Santa Maria Maggiore-bazilika erkélyéről is adtak a pápák Urbi et Orbi áldást. S mint tudjuk, holnap is egy kicsit különlegesebb és rendkívülibb módon adja a Szentatya, bár a Szent Péter-bazilikához kötődően, de nem az erkélyről, hanem a felvezető lépcsősor elejéről, az üres térről! A Szentatya arra hív minket, hogy lélekben vegyünk részt ezen az imádságon, és a kommunikációs eszközök révén fogadjuk az áldást.
Végül ott van még a teljes búcsú elnyerésének lehetősége, mely az Urbi et Orbi áldáshoz szorosan kapcsolódik. Egy-két gondolatot szükséges fűznöm ehhez a kifejezéshez is. Sajnos ez a szó elsősorban már nem Egyházunk kegyelmi kincseit juttatja eszünkbe. ,,Jobb" esetben egy falusi búcsú körhintáit, céllövöldéit és ünnepi ebédjét, vagy még ,,negatívabb" örökségként a búcsúcédulákat. Pedig a magyar búcsú kifejezés eredeti jelentése nyelvészeink szerint is az elengedés, a felmentés, a megszabadítás.
Búcsú szavunk teológiai értelemben arra utal, hogy az ember búcsút vesz a rá váró büntetéstől, Jézusnak az Egyház révén közvetített kegyelme által.
,,Rendes" körülmények között a búcsúnyerés alapvető feltétele a kegyelmi állapot, vagyis ha súlyos bűnünk van, a bűnbánat szentsége, a szentgyónás. A mostani ,,rendkívüli", azaz különös vészhelyzetben az Egyház az általános feloldozás közösségi lehetőségét is hangsúlyozza. Az Apostoli Penitenciária a Szentatya kérésére március 20-án külön dekrétumot adott ki, amelyben teljes búcsút engedélyez a szenvedő betegeknek, valamint azoknak, akik gondozzák őket, és a világ minden hívőjének, akik imádkoznak értük.
Fontos a tökéletes bánat fölindítása is, mely az Isten iránti szeretetből fakad.
Az ilyen bánat nemcsak a bocsánatos bűnöket törli el, hanem megadja a halálos bűnök bocsánatát is, ,,ha együtt jár azzal a szilárd elhatározással, hogy a bűnbánó, mihelyt alkalma nyílik, szentségi gyónáshoz járul" (a Katolikus Egyház Katekizmusának 1452. pontja). A teljes búcsú elnyeréséhez szükséges továbbá a szentáldozás (jelen szükséghelyzetben ,,lelki áldozás" végzése), továbbá imádság a pápa szándékára (Hiszekegy, Miatyánk, Üdvözlégy vagy bármely más imádság). Igen fontos az is, hogy a búcsú elnyerésére törekvő emberben legyen meg a megtérés komoly szándéka, vagyis annak a mély elhatározása, hogy szakítani akar a bűnnel.

Enélkül a teljes búcsú puszta formalitás lenne.
Ezzel a háttérismerettel, úgy érzem, szívünk legmélyebb hódolatával fogadhatjuk a holnapi áldást Istentől, annak a pápának a közvetítő kezei által, aki megválasztásától kezdve szüntelen tanúságot tesz előttünk Istenünk megbocsátó irgalmasságáról. Erről szól az a beszédes gesztusa, hogy nem az erkély pompás páholyáról adja az Urbi et Orbit, hanem az üres tér lépcsőiről, mintegy megjelenítve a közénk lehajló, minket felemelni vágyó Urunkat.

*
Rendkívüli Urbi et Orbi áldás ÉLŐBEN
Március 27-én, pénteken 18 órakor a Ferenc pápa által a Szent Péter-bazilika előtti téren vezetett imát és a rendkívüli Urbi et Orbi áldást a Duna Televízió, a Bonum Televízió, a Magyar Katolikus Rádió és a Szent István Rádió élőben és a Duna tv közvetíti.

*
Közös ima naponta délben a járvány idején
Arra hívunk mindenkit, hogy csatlakozzunk a Szentatya felhívásához. A veszélyhelyzet hátralévő részében is napról napra legyünk együtt a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságával, a Magyar Kurír és az Új Ember szerkesztőségével, valamint Böjte Csabával, Csókay Andrással és Szikora Róberttel: a déli Mária-imádságot követően fohászkodjunk együtt Istenhez Erdő Péter bíboros, prímás imádságával, és kérjük a Szűzanya oltalmát Ferenc pápa felajánló imája segítségével. A közös imát naponta 11.55 és 12.10 között a szerkesztőség Facebook-oldalán élőben közvetítjük.


Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.03.26
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: megválasztásától, háttérismerettel, spirituálisának, irgalmasságáról, eucharisztikus, veszélyhelyzet, főszékesegyház, vészhelyzetben, búcsúcédulákat, katekizmusának, elhatározással, megszabadítás, homlokzatának, penitenciária, csatlakozzunk, kommunikációs, bekapcsolódik, különlegesebb, titkárságával, pillanatokban, megválasztása, szerkesztőség, fohászkodjunk, céllövöldéit, karácsonykor, elnyeréséhez, elnyerésének, kiváltságról, elhatározása, kincstárának, kifejezéshez, szentáldozás, rendkívülibb, segítségével, hittudományi, hangsúlyozza, bazilika erkélyéről, alábbiakban Bognár, győri Brenner, római Szent, pápát kell, különleges áldást, legfőbb „, egész világnak, pápa által, rendkívüli áldásforma, pápa megválasztása, vatikáni eseményeket, áldások erkélyéről, pápák Urbi, kicsit különlegesebb, felvezető lépcsősor, Bognár Istvánnak, Brenner János Hittudományi Főiskola, Papnevelő Intézet, Szent Péter-bazilika, Lateráni Keresztelő Szent János-főszékesegyház, Santa Maria Maggiore-bazilika, Szent Péter-bazilikához, Apostoli Penitenciária, Katolikus Egyház Katekizmusának, Rendkívüli Urbi, Duna Televízió, Bonum Televízió, Magyar Katolikus Rádió, Szent István Rádió, Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus Titkárságával, Magyar Kurír, Böjte Csabával, Csókay Andrással, Szikora Róberttel, Istenhez Erdő Péter, Vatican News,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kerüld el az evangélium örömén...  Nagyon különös  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szívem  Szabolcska Mihály – Ákác...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Alázat  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nevem  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Png virág  Facebookon kaptam  Png csokor  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Png cica  Png ház  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Kellemes délutánt kívánok  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Alázat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Hogy lehet megtartani  Szívem tiéd  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Kellemes délutánt kívánok  képre írva  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Akarat  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert  Nem tudhatod  Akarat  Png cica  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Albert Einstein gondolata  Akarat  Adakozás  Kaffka_Margit  Akarat  Idő  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szívem  Albert Einsteinről  Erdőn  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Szép napot kívánok  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Szép estét  Julian Brass gondolata  Boldog születésnapot a ma ünne...  Alázat  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Egy maradéktalanul uralt világ  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kövesd a cowboyt!  Esti kép  Idő  Fehér virág  Png kutya  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png nő 
Bejegyzés Címkék
bazilika erkélyéről, alábbiakban Bognár, győri Brenner, római Szent, pápát kell, különleges áldást, legfőbb &#8222, egész világnak, pápa által, rendkívüli áldásforma, pápa megválasztása, vatikáni eseményeket, áldások erkélyéről, pápák Urbi, kicsit különlegesebb, felvezető lépcsősor, üres térről, kommunikációs eszközök, teljes búcsú, falusi búcsú, magyar búcsú, ember búcsút, búcsúnyerés alapvető, kegyelmi állapot, bűnbánat szentsége, mostani &#8222, általános feloldozás, szenvedő betegeknek, világ minden, tökéletes bánat, ilyen bánat, bocsánatos bűnöket, halálos bűnök, szilárd elhatározással, pápa szándékára, búcsú elnyerésére, megtérés komoly, mély elhatározása, holnapi áldást, közvetítő kezei, erkély pompás, közénk lehajló, rendkívüli Urbi, járvány idején, veszélyhelyzet hátralévő, déli Mária-imádságot, közös imát, szerkesztőség Facebook-oldalán, megválasztásától, háttérismerettel, spirituálisának, irgalmasságáról, eucharisztikus, veszélyhelyzet, főszékesegyház, vészhelyzetben, búcsúcédulákat, katekizmusának, elhatározással, megszabadítás, homlokzatának, penitenciária, csatlakozzunk, kommunikációs, bekapcsolódik, különlegesebb, titkárságával, pillanatokban, megválasztása, szerkesztőség, fohászkodjunk, céllövöldéit, karácsonykor, elnyeréséhez, elnyerésének, kiváltságról, elhatározása, kincstárának, kifejezéshez, szentáldozás, rendkívülibb, segítségével, hittudományi, hangsúlyozza, nyelvészeink, felhívásához, megjelenítve, fölindítása, szeretetből, közvetítjük, büntetéstől, közvetített, örökségként, imádságával, hódolatával, körülmények, bazilikához, kongresszus, alábbiakban, búcsúnyerés, lehetőségét, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3351
  • e Hét: 5532
  • e Hónap: 38686
  • e Év: 272433
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.