Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa rendkívüli Urbi et Orbi áldása a járvány idején
  2020-03-27 20:27:30, péntek
 
  Cikk Magyar kurír 2020.03.27
Ferenc pápa március 27-én, pénteken imát vezetett és rendkívüli, teljes búcsúval járó Urbi et Orbi áldást adott a Szent Péter-bazilika előtti üres téren, a világméretű koronavírus-járvány idején Isten irgalmába ajánlva Róma városát és az egész emberiséget.
Ferenc pápa 18 órakor a Szent Péter-bazilika lépcsőin, a katekézisek szokásos helyén vezetett imádságot, miközben az üres Szent Péter téren esett az eső. Isten igéje Szent Márk evangéliumából (4,35-41) hangzott fel, ezt követte a Szentatya homíliája.
*
Aznap alkonyatkor" (Mk 4,35). Így kezdődik az evangéliumi szakasz, amelyet az imént hallottunk. Már hetek óta úgy érezzük, leszállt az este. Sűrű árnyékok borultak tereinkre, utcáinkra és városainkra; uralmuk alá hajtották az életeinket, mindent megsüketítő csönddel és vigasztalan ürességgel töltve el, amely minden dolgot megbénít jártában: érezni lehet a levegőben, észre lehet venni a gesztusokban, elárulják a tekintetek. Rémültté és elveszetté váltunk. Akárcsak az evangéliumi szakaszban szereplő tanítványok, felkészületlenül miránk is ránk tört a váratlan és vad vihar. Ráébredtünk, hogy mindannyian ugyanabban a bárkában vagyunk, mind törékenyek és irányt vesztettek, ugyanakkor mégis fontosak és szükségesek vagyunk, mindannyian arra nyertünk meghívást, hogy evezzünk együtt, hisz mindannyiunknak szüksége van a kölcsönös támasznyújtásra. Ebben a bárkában... itt vagyunk mindannyian. Akárcsak azok a tanítványok, akik egy hangon szólalnak meg, és szorongásukban ezt mondják: ,,Elveszünk" (v. 38), mi is ugyanígy rájöttünk, hogy nem tudunk külön-külön, a magunk erejéből előre jutni, hanem csakis együttesen.
Könnyen magunkra ismerhetünk ebben az elbeszélésben. Sokkal nehezebb azonban megértenünk Jézus magatartását. Miközben a tanítványok természetesen izgatottak és reményvesztettek, Ő a tatnál van, a bárkának azon a részén, amelyik először süllyed el. És mit csinál? A háborgás ellenére békésen alszik, bízva az Atyában - ez az egyetlen alkalom, amikor azt látjuk az evangéliumban, hogy Jézus alszik. Amikor aztán felébresztik, majd lecsillapítja a szelet és a vizeket, odafordul a tanítványokhoz, és megrovóan így szól hozzájuk: ,,Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?" (v. 40).
Próbáljuk megérteni! Miben is rejlik a tanítványok hitének a hiánya, amely szemben áll Jézus bizalmával? Ők továbbra is hittek Benne, hiszen Őt hívták segítségül. De figyeljük meg, hogyan szólítják meg őt: ,,Mester, nem törődöl vele, hogy elveszünk?" (v. 38). Ez egyáltalán nem érdekel Téged: úgy gondolják, hogy Jézus közönyös velük szemben, nem törődik velük. Közöttünk, családjainkban az egyik legfájdalmasabb dolog az, amikor ezt mondják: ,,Nem törődsz velem?". Olyan mondat ez, amely megsebez, és elszabadítja a szív viharait. Jézust is megrázza. Hiszen senki sem törődik jobban velünk, mint Ő. És valóban: ahogy megszólítják, rögtön megmenti reményvesztett tanítványait.
A vihar leleplezi sebezhetőségünket, és lemeztelenítve elénk állítja hamis és felszínes biztonságérzéseinket, amelyek segítségével meghatároztuk életeink forgatókönyveit, a terveinket, a szokásainkat és prioritásainkat. Megmutatja, hogy engedtük elaludni, hátra maradni azt, ami táplálja, fenntartja és erősíti az életünket és a közösségünket. A vihar feltárja mindazon elhatározásainkat, amelyekkel úgymond ,,be akartuk csomagolni" és el akartuk felejteni azt, ami táplálta népeink lelkét; mindazokat a próbálkozásainkat, amelyekkel látszólag ,,üdvös" szokások révén ,,anesztetizáltuk" magunkat, s képtelenné váltunk arra, hogy megszólítsuk a saját gyökereinket és felidézzük időseink emlékezetét. Ezzel pedig megfosztottuk magunkat attól az immunitástól, amely ahhoz szükséges, hogy szembenézzünk ezzel a viszontagsággal.
A vihar által lehullottak a sztereotípiák álarcai, melyekkel álcáztuk az ,,egónkat", amelyet soha nem érdekel semmi más, csak önnön imázsa; ugyanakkor újra lelepleződött az az (áldott) közösséghez tartozásunk is, amelyet nem tagadhatunk meg: testvérként összetartozunk. Testvérként összetartozunk.
,,Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?". Uram, a te Igéd a mai estén szíven üt és miránk vonatkozik, mindannyiunkra. Ebben a mi világunkban, amelyet Te nálunknál is jobban szeretsz, a lehető legnagyobb sebességgel robogtunk előre, úgy éreztük, erősek és mindenre képesek vagyunk. Epekedtünk a haszonra, engedtük, hogy felemésszenek minket a tárgyak és megrészegítsen a sietősség. Nem álltunk meg a hívásodra, nem tértünk észre a háborúkkal és a bolygószintű igazságtalanságokkal szemben, nem hallottuk meg sem a szegényeknek, sem a mi súlyosan beteg bolygónknak a kiáltását. Folytattunk mindent rendíthetetlenül, és úgy gondoltuk, örökre egészségesek maradunk egy beteg világban. Most, amikor háborgó tengeren hajózunk, tehozzád esdeklünk: ,,Kelj fel, Urunk!"

,,Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?" Urunk, te egy felhívással fordulsz felénk: a hit felhívásával. Nem is annyira arról van szó, hogy higgyük: Te létezel, hanem sokkal inkább arról, hogy Hozzád menjünk és bízzunk Benned. Ennek a nagyböjtnek az idején visszhangzik a Te sürgető felhívásod: ,,Térjetek meg", ,,térjetek vissza hozzám teljes szívetekből" (Joel 2,12). Arra hívsz meg minket, hogy a próbatétel jelen idejét a döntés idejeként éljük meg. Nem a Te ítéleted ideje ez, hanem a mi ítéletünké: annak az ideje, hogy döntsünk, mi az, ami számít, és mi az, ami elmúlik. Külön kell választanunk azt, ami szükséges, attól, ami nem az. Annak az ideje van, Urunk, hogy az életünk útját újból Feléd és a többi ember felé irányozzuk. Magunk körül láthatunk megannyi példás útitársat, akik a félelem közepette is a saját életük odaajándékozásával válaszoltak. Ez a Szentlélek hatékony ereje, amely bátor és nagylelkű felajánlásokba fordult át, azokban öltött testet. Ez a Szentlélek élete, amely képes megszabadítani, értékelni és megmutatni, hogy életeinket olyan - legtöbbször elfeledett - közös személyek szövik egybe és tartják fenn, akik soha nem jelennek meg a magazinok címlapjain, sem a legújabb showműsorok hatalmas kifutóin, ám napjainkban mégis kétségkívül ők írják történelmünk leginkább döntő fontosságú történéseit: az orvosok, az ápolók, a bevásárlóközpontok dolgozói, a takarítók, a gondozók, a szállítók, a rendfenntartók, az önkéntesek, a papok, a szerzetesek és még sokan mások, akik megértették: senki sem menekülhet meg egyedül, önmagában. A szenvedéssel szemközt mérlegre kerül, valójában mennyire fejlettek a népeink; ugyanakkor felfedezzük és megtapasztaljuk Jézus főpapi imáját: ,,legyenek mindnyájan egy" (Jn 17,21). Hány és hány ember gyakorol minden áldott nap türelmet és sugároz reménységet, óvakodik attól, hogy ne a pánikot, hanem a közös felelősségvállalást terjessze. Hány és hány apa, anya, nagyapa és nagyanya, tanár mutatja meg apró és hétköznapi gesztusokkal a gyermekeinknek, miként nézzenek szembe ezzel a válsággal s jussanak túl rajta, újragondolva a szokásaikat, felemelve a tekintetüket és imára indítva őket. Hányan imádkoznak, tesznek felajánlást és járnak közben mindannyiunk javára. Az imádság és a csöndes szolgálat: ezek a mi győztes fegyvereink.
,,Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?" A hit kezdete az, ha tudatosul bennünk: rászorulunk az üdvösségre. Nem vagyunk elégségesek önmagunknak, egyedül elsüllyedünk: szükségünk van az Úrra, ahogyan a régi hajósoknak szükségük volt a csillagokra. Hívjuk meg Jézust életünk bárkájába! Bízzuk Rá a félelmeinket, mivel Ő legyőzi azokat! Akárcsak a tanítványok, mi is meg fogjuk tapasztalni, hogy ha Ő a fedélzeten van, nem fogunk hajótörést szenvedni. Ez ugyanis Isten ereje: mindazt, ami velünk történik, képes jóra fordítani, még a legrosszabb dolgokat is. Elhozza a csendes időt a viharainkba, mivel ha Isten velünk, az élet nem hal meg sohasem.
Az Úr megszólít minket, és viharunk idején arra hív meg, hogy ébredjünk fel, aktivizáljuk a szolidaritást és a reménységet, mivel ezek szilárdságot, támaszt és értelmet adhatnak ezeknek az óráknak, amikor látszólag minden hajótörést szenved. Az Úr felkel, hogy felébressze és új élettel töltse meg húsvéti hitünket. Van horgonyunk is: a keresztje által megmenekültünk. Van kormánykerekünk: a keresztje szabadulást hozott nekünk. Van reménységünk: keresztje által meggyógyultunk, Ő magához ölelt minket, hogy semmi és senki ne szakíthasson el bennünket az Ő megváltó szeretetétől. Az elkülönítésben, amikor mindannyian szenvedünk szeretteink és a velük való találkozásaink hiányától, megtapasztaljuk rengeteg dolognak a hiányát. De újra meghalljuk a minket megmentő üzenetet: Ő feltámadt és közöttünk él! Az Úr a keresztjéről meghív minket arra, hogy újra ráleljünk az életre, amely miránk vár, fordítsuk tekintetünket azok felé, akik szólongatnak bennünket, erősítsük meg, ismerjük fel és mozdítsuk elő a kegyelmet, amely bennünk lakozik. Ne oltsuk ki a pislákoló mécseslángot (vö. Iz 42,3), amely soha nem betegszik meg, hanem hagyjuk újraéledni a reményt.
A kereszt átölelése azt jelenti, hogy bátorságra lelünk mindannak az átöleléséhez, ami jelen korunkban idegenkedést, visszatetszést kelt bennünk, és legalább egy pillanatra hátrahagyjuk a mindenhatóság és a birtoklás zaklatott vágyát, hogy ily módon teret nyissunk azon kreativitás előtt, amelyet csakis a Szentlélek tud felszítani. Azt jelenti, hogy megleljük a bátorságot olyan helyek felleléséhez, ahol mindannyian megérezhetik: meghívást nyertek; és amelyek lehetővé teszik a vendégszeretet, a testvéri érzület és a szolidaritás új formáinak a megélését. Keresztje által megmenekültünk, hogy befogadjuk a reményt, és engedjük, hogy ez a kereszt megerősítsen és fenntartson minket az összes lehetséges úton-módon. Ez segít majd abban, hogy képesek legyünk megőrizni önmagunkat és másokat is. Ha átöleljük az Urat, akkor a reményt öleljük át: íme, a hit ereje, amely megszabadít a félelemtől és reménnyel ajándékoz meg minket.
,,Miért féltek ennyire? Még mindig nincs bennetek hit?" Kedves Testvéreim, erről a helyről, amely Péter sziklaszilárd hitét hirdeti, ezen az estén mindannyiótokat az Úrra szeretnélek bízni, a Szűzanya közbenjárását kérve, aki a nép üdve, a tengernek csillaga a vihar idején. Ezek a kolonnádok átölelik Rómát és az egész világot. Innen szálljon le rátok vigasztaló ölelésként Isten áldása. Urunk, áldd meg a világot, adj egészséget a testnek, vigasztalást a szívnek! Azt kéred tőlünk, hogy ne féljünk. Ám hitünk gyönge, mi pedig félelemmel teltek vagyunk. Te, Urunk, ne hagyj magunkra minket a vihar tombolása idején. Ismételd el újra: ,,Ne féljetek!" (Mt 28,5). Mi pedig Péterrel együtt ,,minden gondunkkal hozzád fordulunk, mert neked gondod van ránk" (vö. 1 Pt 5,7).
Beszéde után a pápa erre a különleges alkalomra a Santa Maria Maggiore-bazilikából a Szent Péter térre érkezett Salus Populi Romani-kegykép elé járult. A római nép megmentője elnevezésű kegykép Róma legnagyobb tisztelet övezte Mária-ábrázolása. Leghíresebb másolata a częstochowai Fekete Madonna. A korábbi pápák járványok écs csaták idején imádkoztak az ikon előtt. Ferenc pápa 2013. március 14-én, a megválasztása utáni reggelen a kegykép előtt imádkozott, és hasonlóan tesz külföldi apostoli útjai előtt és után is. Legutóbb március 15-én, múlt vasárnap délután fohászkodott előtte a pápa, amikor gyalog ellátogatott a Santa Maria Maggiore-bazilikába, majd ezt követően a San Marcello al Corso-templomban a csodatevő feszület előtt imádkozott.
Most is ugyanígy tett, miután a csodatévő feszületet is a Szent Péter térre hozták e rendkívüli imádság alkalmából. A sötét fából készült feszülethez számos csoda kötődik, többek között Róma városának az 1522-es súlyos pestisjárványtól való megmenekülését is annak tulajdonítják, hogy bűnbánati körmenetben a templomtól a Szent Péter-bazilikához vitték. A processzió az egészségügyi előírások betartása miatt elmaradt, de a pápa Róma városa és az egész világ nevében a kereszthez járult.
Ezután szentségimádás következett: az Eucharisztiát a bazilika előterében felállított oltárra helyezték ki. Ferenc pápa és a kis számú asszisztencia csendben imádkozott, majd könyörgő litániát mondtak.
Ezt követően a pápa Urbi et Orbi áldást adott az Oltáriszentséggel. Ahogy Angelo Comastri bíboros, a Szent Péter-bazilika főpapja kihirdette: ,,A Szentatya, Ferenc, mindazoknak, akik a rádió, a televízió, vagy más kommunikációs eszközök révén részesülnek a szentségi áldásban, megadja a teljes búcsút az Egyház által rögzített formában."
Miközben megszólaltak a szentségi áldást kísérő harangok, - szinte szimbolikus módon - éppen ugyanakkor kezdett el egy mentőautó is szirénázni.


A Duna Televízióban és sok más csatornán is élőben közvetített szertartás fohászokkal ért véget.
A homíliát fordította: Török Csaba
Fotó: Vatican News
...... .......



...... ........



...... .......



...... .......



- Egy kivételes pillanat. Adj hálát Istennek.
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: reményvesztettek, felkészületlenül, pestisjárványtól, rendíthetetlenül, prioritásainkat, legfájdalmasabb, viszontagsággal, megtapasztaljuk, forgatókönyveit, anesztetizáltuk, támasznyújtásra, mindannyiunknak, mindannyiótokat, kormánykerekünk, lemeztelenítve, visszatetszést, összetartozunk, megmenekültünk, reményvesztett, mindannyiunkra, megrészegítsen, evangéliumából, vendégszeretet, tanítványokhoz, családjainkban, meggyógyultunk, rendfenntartók, megmenekülését, szentségimádás, gyermekeinknek, szorongásukban, felajánlásokba, megszabadítani, elkülönítésben, találkozásaink, sztereotípiák, egész emberiséget, katekézisek szokásos, üres Szent, evangéliumi szakasz, imént hallottunk, evangéliumi szakaszban, bárkában vagyunk, kölcsönös támasznyújtásra, hangon szólalnak, magunk erejéből, tanítványok természetesen, bárkának azon, háborgás ellenére, egyetlen alkalom, tanítványok hitének, egyik legfájdalmasabb, Cikk Magyar, Szent Péter-bazilika, Szent Péter, Szent Márk, Bízzuk Rá, Kedves Testvéreim, Santa Maria Maggiore-bazilikából, Salus Populi Romani-kegykép, Fekete Madonna, Santa Maria Maggiore-bazilikába, Szent Péter-bazilikához, Ahogy Angelo Comastri, Duna Televízióban, Török Csaba, Vatican News,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Paul David Tripp Április 15  Esterházy Péterre emlékezünk  Alvó kislány  Nevelőszülőkhöz adták,  A sorsod  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Mindent de mindent visszakap  Reményik Sándor: Pierrot &...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  39 ígéret  "Ez egy csoda"  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Egyszerű  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Különleges  Sík Sándor - Ha jő a perc  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Eduardo Sacheri gondolata  Csend  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Ma van a magyar költészet napj...  Nagy és kis csodák  Egy párkányon  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Borzasztó  Magyar költészet napja  Pitypang szökőkút  Különleges  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Ott van  Egy tavasz  Nagy és kis csodák  Zilahy Lajos gondolata  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimn...  Dóró Sándor: Embernek maradni  Azért kaptad  képre írva  különleges  Robert Merle tollából  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Tanácsok egy pszichológustól  Önmagunkból tépünk ki a gyors ... 
Bejegyzés Címkék
egész emberiséget, katekézisek szokásos, üres Szent, evangéliumi szakasz, imént hallottunk, evangéliumi szakaszban, bárkában vagyunk, kölcsönös támasznyújtásra, hangon szólalnak, magunk erejéből, tanítványok természetesen, bárkának azon, háborgás ellenére, egyetlen alkalom, tanítványok hitének, egyik legfájdalmasabb, szív viharait, vihar leleplezi, vihar feltárja, saját gyökereinket, vihar által, sztereotípiák álarcai, lehető legnagyobb, beteg világban, felhívással fordulsz, idején visszhangzik, próbatétel jelen, döntés idejeként, életünk útját, többi ember, félelem közepette, saját életük, magazinok címlapjain, legújabb showműsorok, szenvedéssel szemközt, csöndes szolgálat, régi hajósoknak, legrosszabb dolgokat, csendes időt, keresztje által, keresztje szabadulást, velük való, minket megmentő, keresztjéről meghív, pislákoló mécseslángot, kereszt átölelése, pillanatra hátrahagyjuk, birtoklás zaklatott, bátorságot olyan, testvéri érzület, kereszt megerősítsen, összes lehetséges, reményt öleljük, estén mindannyiótokat, tengernek csillaga, vihar idején, kolonnádok átölelik, egész világot, vihar tombolása, különleges alkalomra, częstochowai Fekete, korábbi pápák, ikon előtt, megválasztása utáni, kegykép előtt, csodatevő feszület, csodatévő feszületet, sötét fából, 1522-es súlyos, egészségügyi előírások, pápa Róma, egész világ, kereszthez járult, bazilika előterében, pápa Urbi, szentségi áldásban, teljes búcsút, szentségi áldást, homíliát fordította, kivételes pillanat, reményvesztettek, felkészületlenül, pestisjárványtól, rendíthetetlenül, prioritásainkat, legfájdalmasabb, viszontagsággal, megtapasztaljuk, forgatókönyveit, anesztetizáltuk, támasznyújtásra, mindannyiunknak, mindannyiótokat, kormánykerekünk, lemeztelenítve, visszatetszést, összetartozunk, megmenekültünk, reményvesztett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1541
  • e Hét: 3311
  • e Hónap: 15987
  • e Év: 249734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.