Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
LECSÚSZÓK FÉLELMEI, TRUMP GYŐZELME - hELYSZÍNI JELENTÉS IOWÁ
  2016-11-16 15:43:34, szerda
 
  LECSÚSZÓK FÉLELMEI, TRUMP GYŐZELME - HELYSZÍNI JELENTÉS IOWÁBÓL

2016. NOVEMBER 13. VASÁRNAP, 11:32

Túl vagyunk rajta. Az elmúlt évtizedek legkiélezettebb elnökválasztása véget ért. Egy kisváros dél-kelet Iowában betekintést nyújt abba, hogy hogyan jutottunk ide.



Nem vagyok újonc kampányokban - lezárt, hazai politikai szerepvállalásom alatt több országos és helyi kampányt irányítottam, vezettem. Ezek a tapasztalatok az amerikai politika iránti évtizedes érdeklődésemmel párosítva nagyon izgalmassá tették már előre is ezt, az Amerikai Egyesült Államokban eltöltött évet. Lakhelyemen, St. Louis-ban nagy figyelemmel követtem a kampányt, amikor tudtunk, a feleségemmel együtt elmentünk az eseményekre, többször önkénteskedtünk adatbázisból kitelefonálásban, szavazókat regisztrációban stb. Annak ellenére, hogy több évtizeden keresztül Missouri a legklasszikusabb ingaállam volt (aki itt nyert, az lett az elnök), 2008-ban elvesztette ezt a mérsékelt jellegét, és eltoldódott a republikánusok felé. (Ennek ellenére az idei választási szezon egyik legfrissebb jelöltje és legjobb politikai hirdetése egy helyi demokrata szenátor-jelölttől érkezett).

Ezért a valódi elnökjelölti kampányhoz egy másik, közeli államot kellett keresnünk. Így októberben és az elmúlt napokban a legközelebbi szorosabban álló államba, Iowába utaztunk. Az állam a maga furcsa, caucusra alapuló előválasztásával politikai karriereket tud elindítani vagy egy szempillantás alatt kivégezni. Ezen túlmenően a legtöbb amerikainak sem ugrik be az államról más, mint végeláthatatlan búza- és kukoricaföldek képe (ahogy látszik, ezekről én is csináltam pár képet, amik a cikket illusztrálják). De ahogy mindig, a valóság sokkal több, mint klisék halmaza. És a terepen, kopogtatással töltött napok remek lehetőséget adnak arra, hogy az ember a felszín, és képeslapok mögé nézve helyiekkel találkozzon.

Fort Madison a Mississippi partján fekszik, Iowa egyik legdélibb települése, a folyó másik oldala már Illinois-hoz tartozik. A város nevét adó erőd az első volt a folyó felső szakaszán, arról a James Madisonról kapta a nevét, aki remek külügyminisztere volt Thomas Jeffersonnak, majd maga is elnök lett (kis áthallás az idei választásra). Folyóra épült városként a település része lett az egyébként főleg mezőgazdaságból élő állam ipari központjának. 11 ezres lakosságával, és főleg fehér, munkás lakónegyedeivel a város, egész Lee megyével együtt biztos demokrata környék volt az elmúlt évtizedekben.

Még az egyébként mindenhol agyonvert Walter Mondale is megnyerte 1984-ben, legutóbb Obama 57%-kal nyerte meg, plusz 5%-kal az egész állam átlagához képest. Minden adat szerint az itt élők kevésbé iskolázottak (13%-nak van legalább főiskolai diplomája az országos 31%-hoz képest), alacsonyabb jövedelműek (41 ezer dolláros, éves bevétel háztartásonként szemben a nemzeti átlag 53 ezerrel), főleg az iparban dolgoznak, és eddig nagy arányban járultak hozzá Obama és más demokraták győzelmeihez. Tehát pontosan az szavazótábor, ami a Trump-kampány célkeresztjében volt, aki biztosan hozta is az államot. De minden statisztika mögött valódi emberek és történetek vannak.

Tehát a hét elején, kampány utolsó napjaiban az utcákat járva igyekeztünk a már regisztrált demokrata szavazókat mozgósítani. Az utcák képe igazolja az előzetes várakozásokat: olcsó, egyemeletes házak, régi autók, lakókocsiparkok, sok helyen elhagyatott, romos házak. Az első házak egyikénél egy anya nyit ajtót: mindent megtesz, hogy ne lássuk a szeme alatti zúzódásokat, gyorsan leráz, nem beszélhet senkivel, amíg az ,,embere" haza nem ér. Pár házzal lejjebb egy 21 évesnek kinéző lány nyit ajtót, 3 gyerekével lakik egy akkora otthonban, ami egy párnak is kicsi lenne - a fiúja ,,nem ugyanaz, mióta két turnust szolgált Irakban". Ahogy elkezdünk beszélgetni, megijed: ,,Mindenképp szavaznom kell, ez kötelező?" Megnyugtatjuk, hogy ez jog, nem kötelesség, és megyünk tovább.

haz.jpg

A szerző felvétele

Több helyen az anyagi problémák mellett kulturális értetlenséggel és haraggal is találkozunk. ,,Nem értem miért kell annyit foglalkozni azzal, hogy Észak-Karolinában milyenek a WC-ék" - hangzik el egy helyen a nemrég nagy port kavart ügyre utalva. ,,Ezek a fickók a hülye szemüvegekben és csillogó laptopjaikkal kihasználják a rendszert, bevándorlókat hoznak be a cégeiknek, és nem törődnek velünk" - egy másikon. Van, aki arra panaszkodik, hogy már a Chicagóban egyetemre ment fiától is redneck (a vidékieken ironizáló) vicceket hall saját szülővárosa kapcsán, pedig ő egész életebén demokratákra szavazott. ,,A TV-ben sem látni már senkit, akinek ne lenne valami beütése, a műsorok már nem egyszerű, normális emberekről szólnak".

Sokakat hallunk panaszkodni, hogy a környék gyárait eladták külföldieknek (főleg kínai és francia befektetőknek). Korábban ezek a cégek helyiek kezében voltak, akik a közösség tagjainak tartották magukat, és így törődtek a munkahelyekkel, ezen keresztül a saját megítélésükkel - ,,bármilyen döntést hoztak, annak hatását az utcán sétálva két hét múlva maguk is érezték" - mondják páran. Most a tulajok láthatatlanok, a menedzsmentet is máshonnan ,,importált" vezetők adják.

A cipőgyár évekkel ezelőtt bezárt, más üzemeket elvittek Mexikóba. Még a ,,country club" - az amerikai kisvárosok gazdasági elitjének hagyományos szimbóluma - is bezárt pár éve. Egyszerűen nem maradt elég tag, aki fenntartsa. Csomó üres üzlethelyiség mellett megyünk el; ,,Kiadó" feliratok a kirakatban, mintha évtizedek óta ott lennének. Mikor megállunk egy bárban inni egy kávét, délután fél négy van, de a hely tele. Páran munka után jönnek be, és már túl vannak két Bloody Maryn, mások úgy tűnik, egész nap itt vannak. Senki sem részeg, vagy agresszív, de melankólia lengi be az egész helyet.

hillary.jpg

A szerző felvétele

A városon kívül egy egészen más világba lépünk be: hatalmas csűrök, nagy farmok, szebb, újabb kocsik és rengeteg Trump-tábla. Úgy tűnik, a hívő katolikus Eve az egyetlen mérföldeken belül, akinél Clinton tábla van. Reggel első dolga lesz szavazni, biztos Hillary-szavazó. Amikor a környékről kérdezzük, csak legyint: ,,gazdag farmerek, mindenkinek 500 holdnál több földje van, elhiszik, hogy Trump az a sikeres üzletember, akinek teteti magát". Azon viszont meg van döbbenve, hogy mindhárom lánya ,,arra az őrültre" fog szavazni, valószínűleg a férjek nyomása miatt is.

Este, mikor visszaérünk demokrata irodába, szemben az utcán egy transzparenssel felszerelt pickupot pillantunk meg. A felirat beszédes: ,,Trumpot elnöknek, Hillaryt börtönbe". ,,Már csak 24 óra" - sóhajt Ted, a helyi kampányfőnök. Mára abbahagyjuk, elindulunk a szállásra.

Szállásadónk, Diane, kőkemény Bernie Sanders támogató volt. ,,1968 óta vártam egy ilyen jelöltre, amikor Robert Kennedyt lelőtték, és az álom összetört" (hatalmas Bobbie Kennedy rajongóként, ezzel egy másodperc alatt összebarátkozunk). Most már Hillaryt támogatja, de csak azóta, hogy Bernie felszólította erre híveit a konvenció előtt. A mozgalom ereje magabiztossá teszi, szerinte a vermonti szenátor Elizabeth Warrennel közösen egy esetleges Clinton-kormányzatot is balos, progresszív irányba tud majd vinni. A konyhájában ülve, a sütijéből szemezgetve éjszakába nyúlóan beszélünk az USA és Európa előtt álló kihívásokról, hogyan lehet a kirekesztő politikát feltartóztatni és egy igazságosabb kapitalizmust építeni. A terepen látottak ellenére, optimistán ér véget a nap.

Másnap választás. Korán kelünk, a szomszédos Keokukban kapunk két körzetet. Itt már Trumpnak is van irodája, ugyanúgy a főutcán, mint a Clinton-központ - mindkettő nagyobb, bezárt bolt helyén. Már nincs idő beszélgetésre, meggyőzésre, csak a mozgósítás marad. Több helyen már korán reggel elmentek szavazni, mások még most is bizonytalanok. Az irodából még hatan hívják a listákat, több központi sms megy ki. A hangulat feszült, az otthonról hozott nagy asztalra kirakott sütik, fasírtok gyorsan fogynak. Lassan indulunk vissza St. Louisba, még három óra vezetés vár ránk.

Azóta persze már tudjuk az eredményeket, azon belül a Lee megyeiket is. Trump nemcsak az államot hozta, ami várható volt, hanem az általunk bejárt, eddig biztos demokrata körzeteket is. A sok szempontból hasonló szavazókkal rendelkező, évtizedek óta demokrata jelöltekre szavazó Michigan is elesett.

ut.jpg

A szerző felvétele

Természetesen ez csak egy pillantás egy nagyon összetett, sokrétű jelenségre. De a jel ott van a falon. A feladat egyértelmű egy olyan mozgalom számára, amelyik meg akarja fordítani a Trumpot és a többi félelemvállalkozót felemelő trendet. A kapitalizmus jelenlegi berendezkedésének az ára a nyugati középosztályok évtizedes stagnálása. Az első, kézzelfogható áldozatok pedig az ipari dolgozók és az ő negyedeik, mint az általunk bejárt Fort Madison-i is. Miközben az elitek lekezelően félresöprik ezeket a sérelmeket, nem szabad elfelejtenünk, hogy a működő, valódi demokrácia nem létezhet erős és széles középosztály nélkül.

Sütőtökös lattét kortyolgató designerek és tweet-zakós professzorok önmagukban nem tudják fenntartani a jogállamot: egyszerűen nincsenek elegen hozzá. Függetlenül attól, hogy a jövő dolgozóinak pontosan milyen jellegű lesz a munkája (olyan iparágaknak, mint szénbányászat, menniük kell, másokban pedig az automatizáció hoz majd gyökeres átalakulást), egy hosszú távra gondolkodó, baloldali politikának mindent meg kell tennie, hogy a középosztályban tartsa őket.

Sőt nemcsak gazdaságilag, hanem kulturálisan is befogadó szemléletre van szükség: nem lehet a társadalmi változások miatti félelmeket figyelmen kívül hagyni. Máskülönben a 2016-os év úgy vonul be a történelembe, mint a demokráciák végének a kezdete.

Lee megye, Iowa - Választási eredmények

2012: 16,488 szavazat; Obama 57% Romney 41%

2016: 15,894 szavazat; Trump 55% Clinton 39%

http://kettosmerce.blog.hu/2016/11/13/lecsuszok_felelmei_trump_gyozelme_helyszini _jelentes_iowabol


Dorosz Dávid
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: előválasztásával, legklasszikusabb, kitelefonálásban, külügyminisztere, szerepvállalásom, összebarátkozunk, elnökválasztása, háztartásonként, célkeresztjében, legkiélezettebb, mezőgazdaságból, végeláthatatlan, regisztrációban, érdeklődésemmel, lakókocsiparkok, önkénteskedtünk, lakónegyedeivel, transzparenssel, középosztályban, kukoricaföldek, értetlenséggel, republikánusok, megítélésükkel, munkahelyekkel, középosztályok, feltartóztatni, automatizáció, láthatatlanok, megnyugtatjuk, menedzsmentet, beszélgetésre, kopogtatással, üzlethelyiség, természetesen, illusztrálják, tapasztalatok, elmúlt évtizedek, kisváros dél-kelet, amerikai politika, feleségemmel együtt, legklasszikusabb ingaállam, mérsékelt jellegét, republikánusok felé, idei választási, helyi demokrata, valódi elnökjelölti, elmúlt napokban, legközelebbi szorosabban, maga furcsa, szempillantás alatt, legtöbb amerikainak, cikket illusztrálják, LECSÚSZÓK FÉLELMEI, TRUMP GYŐZELME, JELENTÉS IOWÁ, HELYSZÍNI JELENTÉS IOWÁBÓL, Amerikai Egyesült Államokban, Fort Madison, James Madisonról, Thomas Jeffersonnak, Walter Mondale, Bloody Maryn, Bernie Sanders, Robert Kennedyt, Bobbie Kennedy, Elizabeth Warrennel, Fort Madison-i, Dorosz Dávid,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nagyon különös  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  Ágai Ágnes – Csendélet  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam Annuska bar...  Mai harmónia kártyám  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  képre írva  Radikális szeretet  Hogy lehet megtartani  Szép álmokat!  Facebookon kaptam Mírjam barát...  képre írva  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem méltó hozzád  Akarat  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Örülök, hogy látlak!  Szép estét kedves látogatóimna...  A boldog családok mind hasonló...  Png kislány  Facebookon kaptam  Png férfi  Akarat  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  A jó emberek mindig szépek mar...  Németh László tollából  Nagyi telefonál  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Popper Péter szavai  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Bertolt Brecht -től idézet  Neked tudnod kell  Png nő  Reménység és erő Krisztustól e...  A televizió nem a kultúrát kép...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Jó éjszakát  Png kislány  A sors  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Reggel van  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Csak a fogyatkozás látható  Őrizkednünk kell...  Csak a fogyatkozás látható  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A sors  Garai Gábor - Takarítás  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Png kislány  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Paul David Tripp Április 20 
Bejegyzés Címkék
elmúlt évtizedek, kisváros dél-kelet, amerikai politika, feleségemmel együtt, legklasszikusabb ingaállam, mérsékelt jellegét, republikánusok felé, idei választási, helyi demokrata, valódi elnökjelölti, elmúlt napokban, legközelebbi szorosabban, maga furcsa, szempillantás alatt, legtöbb amerikainak, cikket illusztrálják, valóság sokkal, folyó másik, város nevét, első volt, folyó felső, idei választásra, település része, egyébként főleg, elmúlt évtizedekben, egyébként mindenhol, egész állam, országos 31%-hoz, nemzeti átlag, iparban dolgoznak, utcákat járva, utcák képe, előzetes várakozásokat, első házak, anya nyit, szeme alatti, akkora otthonban, fiúja &#8222, szerző felvétele, anyagi problémák, nemrég nagy, hülye szemüvegekben, vidékieken ironizáló, környék gyárait, cégek helyiek, közösség tagjainak, saját megítélésükkel, utcán sétálva, tulajok láthatatlanok, cipőgyár évekkel, amerikai kisvárosok, bárban inni, hely tele, egész helyet, városon kívül, hívő katolikus, egyetlen mérföldeken, környékről kérdezzük, férjek nyomása, transzparenssel felszerelt, felirat beszédes, helyi kampányfőnök, ilyen jelöltre, álom összetört&#8221, másodperc alatt, konvenció előtt, mozgalom ereje, vermonti szenátor, konyhájában ülve, sütijéből szemezgetve, kirekesztő politikát, igazságosabb kapitalizmust, terepen látottak, szomszédos Keokukban, mozgósítás marad, hangulat feszült, otthonról hozott, államot hozta, általunk bejárt, nagyon összetett, feladat egyértelmű, olyan mozgalom, kapitalizmus jelenlegi, nyugati középosztályok, ipari dolgozók, elitek lekezelően, jövő dolgozóinak, hosszú távra, középosztályban tartsa, társadalmi változások, demokráciák végének, előválasztásával, legklasszikusabb, kitelefonálásban, külügyminisztere, szerepvállalásom, összebarátkozunk, elnökválasztása, háztartásonként, célkeresztjében, legkiélezettebb, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 3102
  • e Hónap: 14213
  • e Év: 167709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.