Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdektelenségbe fullad a közélet
  2016-11-28 18:50:04, hétfő
 
  EZ TARTJA HATALOMBAN A G...CIT!

**


Érdektelenségbe fullad a közélet

Népszava-információ|2016. nov 28. 05:00





Még a fideszesek szerint is hatalmas a kormánypárt médiatúlsúlya, ám a lakosságot úgy általában nem érdeklik a közéleti kérdések. A magyarok több mint 20 százaléka, ritkán, vagy egyáltalán nem tájékozódik a témában. Kiderült, hogy csökkent a megyei lapok olvasótábora, ám ezek a médiafogyasztók több más forrásból is tájékozódnak.

A magyar lakosságot nem igazán érdeklik a közéleti kérdések: 10 százalék alatti azok aránya, akik nagyon érdeklődnek a téma iránt, a lakosság csaknem kétharmada közepesen vagy kicsit és majdnem egyharmad teljesen távol tartja magától a közéletet. A felnőtt népesség többsége kevésnek ítéli meg az általa tájékozódásra fordított időt (82 százalék) és 40 százaléka szerint ez az idő az elmúlt években még csökkent is - derült ki a Mérték Médiaelemző Műhely és a Medián közös kutatásából.
Nem bízunk a hivatalokban
Hasonlóan alacsony politikai érdeklődést mért a magyarok között az European Social Survey (ESS). A szervezet szerint mindez azért lehet, mert az emberek úgy érzik, hogy a politikai rendszer bezárul előttük, és a politikusokat nem érdekli az ő akaratuk. Emellett az is közrejátszhat, hogy a lakosok azt hiszik, hogy ők maguk nem tudnak eleget ahhoz, hogy beleszóljanak a politikába, ezekben a kérdésekben konkrétan a magyarok látták magukat a legrosszabbul. Kiderült az is, hogy a kelet-európai társadalmak kevésbé bíznak az intézményekben, mint nyugaton. Magyarország például 2002 és 2008-ig a nyugati államokhoz hasonló növekedési pályán volt a bizalmi indexekben, ezt követően 2014-re ez visszaesett. Régiónkban az emberek nem tesznek különbséget az intézmények között, ugyanúgy változik az adóhatóságba vetett bizalom, ahogyan a jogrendszerbe vagy a rendőrségbe vetett bizalom.

Ahhoz képest, hogy a felnőtt népesség harmadát egyáltalán nem érdekli a politika saját bevallása szerint, viszonylag alacsonynak tekinthető azok aránya, akik a kutatás során adott válaszaik alapján egyáltalán nem tájékozódnak: 8 százalék. További 14 százalékra jellemző, hogy nem tájékozódik rendszeresen semmilyen forrásból. Az egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen tájékozódók aránya igen magas a 30 év alatti korosztályban, 32 százalék.

Kiderült az is, hogy a Magyar Idők rendkívül alacsony olvasottsággal lépett be a politikai napilapok piacára, így nem tudta lényegesen befolyásolni a népesség tájékozódási szokásait. Tavaly óta lényegesen visszaszorult a politikai napilapok jelentősége a közéleti tájékozódásban. A megyei napilapok olvasóinak aránya az elmúlt évben 34-ről 24 százalékra csökkent. Összességében a politikai napilapokból és megyei napilapokból - beleértve a korábbi Metropolt és a jelenlegi Lokált - az elmúlt években még a lakosság 47 százaléka tájékozódott valamilyen gyakorisággal, jelenleg csak 33 százaléka.

A megyei napilapok olvasóinak megfogyatkozása mellett ebben a folyamatban a Metropol megszűnése is nagy szerepet játszik, de része a többi napilap ilyen távon nehezen kimutatható, de folyamatos példányszámcsökkenése is. Kiderült, hogy a kormányzati körök ugyan jelentős eléréshez jutottak azzal, hogy Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a Mediaworks több mint tucatnyi megyei lappal, ám a lakosság nem kizárólag azokból tájékozódik.

A megyei lapok közönsége legalább heti rendszerességgel tájékozódik valamely országos médiumból is. A válaszok alapján a megyei lapok olvasói az egyéb médiumok fogyasztásában nem mutatnak érdemi eltérést az átlagos hírfogyasztási szokásoktól. Tehát az nem állítható, hogy pusztán a megyei lapok közönsége a megyei lapok esetlegesen egyoldalú tájékoztatásával szemben védtelenek lennének.

A televízió dominanciája a közéleti tájékozódás terén töretlen, de a nyomtatott sajtótermékeket és a rádiót már megelőzi az internet is ezen a területen. Az internet a 18-29 évesek csoportjában megközelíti, de nem éri el a televízió jelentőségét: a netet az átlagosnál magasabb (44 százalék), a televíziót pedig alacsonyabb arányban (53 százalék) használják tájékozódásra. Még az internethasználók körében is megfigyelhető a televízió kiemelkedő szerepe: ebben a csoportban a televíziót 88 százalék, az internetet pedig 75 százalék használja valamilyen gyakorisággal tájékozódásra. A televízió kizárólagossága a közéleti, politikai tájékozódásban az időseknél (60 éven felüliek) és a legfeljebb 8 általános iskolai osztály végzettséggel rendelkezőknél gyakori jelenség: 18, illetve 24 százalék az egyes csoportokban. Kizárólag internetről nagyon kevesen tájékozódnak, ők elsősorban a legfiatalabb, 30 év alatti korcsoportból kerülnek ki (6 százalék). A tévéről mondanának le a legkevesebben, a televíziókon belül jóval nagyobb a ragaszkodás a kereskedelmi csatornákhoz, mint a közszolgálatiakhoz. Ugyanakkor kiderült, felnőtt népesség több mint ötödére jellemző, hogy csak kormánypárti forrásból tájékozódik, a vizsgált forrásokból nem tájékozódókon kívül ez a legnagyobb csoport.

A hitelesség tekintetében az RTL Klub vezet, ugyanis a válaszadók jelentős hányada azokat a forrásokat jelölte meg hitelesként, amelyeket ő maga használ, az RTL Klub pedig a legszélesebb körben használt információforrás. Érdekesség viszont, hogy a TV2 jelentősen elmarad mögötte és meg is előzik az közszolgálati tévécsatornák. A lakosság negyedére jellemző, hogy saját bevallása szerint a saját politikai nézeteihez közelálló hírforrásokat, véleményeket keresi a tájékozódása során.

Az adatokból tájékozódási klasztereket lehet összeállítani. Van egy igen széles, rendkívül szűk körűen tájékozódó réteg, amelynek médiafogyasztásában a televíziónak van a legnagyobb szerepe, ők 46 százaléknyian vannak. Szintén viszonylag széles réteget jellemez az internetközpontú tájékozódás, ez 36 százalék. Csaknem 10 százalék rendkívül széles körűen, hangsúlyosan mégis rádióból tájékozódik, és egy ugyanekkora csoport információszerzésében játszanak kiemelkedő szerepet a politikai napilapok.

Az első, a szűk körű tájékozódással jellemezhető csoportba az idősek és alacsony végzettségűek rendkívül magas hányada tartozik - 66, illetve 74 százalék -, tehát éppen az a csoport, amelyre eleve a tájékozódás is az átlagosnál kevésbé jellemző. Az internetközpontú tájékozódás leginkább a fiatalokat jellemzi, de a középkorúak és a fiatalok közötti különbségnél jóval hangsúlyosabb a legidősebb, 60 év feletti korosztály lemaradása. A magas iskolai végzettség is az internetre fókuszáló tájékozódásnak kedvez, a diplomások körében többségben vannak az ebbe a tájékozódási csoportba tartozók. A széles körűen, de hangsúlyosan rádióból tájékozódók és a politikai napilapokhoz kötődők csoportja ugyancsak a diplomások körében jelentősebb az átlagosnál. A Jobbik szavazói az átlagosnál magasabb arányban találhatók meg az internetközpontú fogyasztással jellemezhető csoportban. Fontos még kiemelni, hogy a pártnélküliek 60 százaléka a szűk körű, leginkább televíziós fogyasztással jellemezhető csoportba tartozik.
Kormánypárti túlsúlyt látnak
A felnőtt népesség 57 százaléka elégedetlen a tájékozódási lehetőségekkel, úgy gondolja, hogy az egyik politikai oldal álláspontja mindig nagyobb hangsúlyt kap. Ez pedig a válaszadók kétharmada szerint a Fidesz álláspontjának a túlzottan hangsúlyos megjelenéséhez vezet. Még a kormánypárt szavazói körében is többségben vannak azok, akik szerint a Fidesznek van jelenleg nagyobb befolyása a médiában. Csak a kormánypárti szavazók között vannak többségben azok, akik elégedettek a tájékozódási lehetőségekkel, de még közülük is csak 56 százalék vélekedik így. A Jobbik nélküli ellenzék táborának 77 százaléka, a Jobbik-szavazók 70 százaléka szerint elfogult a média. Az ellenzéki szavazók között ugyanakkor viszonylag magas a közmédia megbecsültsége információforrásként. Ugyanakkor a televízióból való tájékozódásra alig voltak hatással az elmúlt időszak változásai, Andy Vajna kormánybiztos TV2-jének nézettsége gyakorlatilag változatlan. Az állami tévécsatornák veszítettek 5 százaléknyi korábbi nézőt, de nyertek is majdnem ennyit. Simicska Lajos Magyar Nemzete elveszítette olvasótáborának negyedét, de a politikai napilap igen alacsony olvasottsága miatt ez összességében alig látható változás a teljes népességet tekintve. A HírTV veszített még kimutatható mértékben közönséget: a válaszadók 3 százaléka válaszolta, hogy korábban nézte, és 5 százalékponttal alacsonyabb a jelenlegi nézők aránya a 2014-15-ben mértnél.


http://nepszava.hu/cikk/1113171-erdektelensegbe-fullad-a-kozelet
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tájékoztatásával, rendszerességgel, internetközpontú, információforrás, megfogyatkozása, kizárólagossága, médiafogyasztók, sajtótermékeket, olvasótáborának, érdektelenségbe, százalékponttal, erdektelensegbe, megjelenéséhez, érdekeltségébe, olvasottsággal, álláspontjának, hírfogyasztási, tájékozódásban, intézményekben, lehetőségekkel, rendelkezőknél, fogyasztásában, tájékozódásnak, tájékozódással, megbecsültsége, tájékozódásra, végzettséggel, fogyasztással, összeállítani, tévécsatornák, gyakorisággal, végzettségűek, jogrendszerbe, legkevesebben, hangsúlyosabb, pártnélküliek, fideszesek szerint, kormánypárt médiatúlsúlya, közéleti kérdések, magyarok több, megyei lapok, médiafogyasztók több, magyar lakosságot, téma iránt, lakosság csaknem, felnőtt népesség, általa tájékozódásra, elmúlt években, magyarok között, szervezet szerint, politikai rendszer, kérdésekben konkrétan, TARTJA HATALOMBAN, Mérték Médiaelemző Műhely, European Social Survey, Magyar Idők, Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Simicska Lajos Magyar Nemzete,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina b...  Nem kell hozzá fürdőruhás  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Minden tavaszból őrizz..  Egyszerű  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztinától  Gebhardt Nóra versei II.  Szívek  Nevelőszülőkhöz adták,  Márai Sándor tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Vannak emberek  Szép estét  Egy párkányon  Vannak emberek  Anyámról való emlékek  Szép estét kedves látogatóimna...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Az ember  James Allen  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Spenót fasírttal  Esterházy Péter: Harmonia c...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 13  Szabó T. Anna - Pitypang  Sorsunk miatt...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Alvó cica  Esterházy Péterre emlékezünk  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  képre írva  Szép estét  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Sorsunk miatt...  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Paul Éluard - És egy mosoly  Paul David Tripp Április 12  Mit ünnepelnek a görögök márci...  ajándék, mellyel meglepem  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Esterházy Péterre emlékezünk  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Alvó cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Nem kell hozzá fürdőruhás  képre írva  Paul David Tripp Április 13  Egy barátság története  Gebhardt Nóra versei II.  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Borzasztó  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Walter Chrysler mondta  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré... 
Bejegyzés Címkék
fideszesek szerint, kormánypárt médiatúlsúlya, közéleti kérdések, magyarok több, megyei lapok, médiafogyasztók több, magyar lakosságot, téma iránt, lakosság csaknem, felnőtt népesség, általa tájékozódásra, elmúlt években, magyarok között, szervezet szerint, politikai rendszer, kérdésekben konkrétan, magyarok látták, kelet-európai társadalmak, nyugati államokhoz, bizalmi indexekben, intézmények között, adóhatóságba vetett, jogrendszerbe vagy, rendőrségbe vetett, politika saját, kutatás során, politikai napilapok, népesség tájékozódási, közéleti tájékozódásban, megyei napilapok, elmúlt évben, politikai napilapokból, korábbi Metropolt, jelenlegi Lokált, többi napilap, kormányzati körök, válaszok alapján, egyéb médiumok, átlagos hírfogyasztási, televízió dominanciája, közéleti tájékozódás, nyomtatott sajtótermékeket, 18-29 évesek, televízió jelentőségét, átlagosnál magasabb, televíziót pedig, internethasználók körében, televízió kiemelkedő, internetet pedig, televízió kizárólagossága, egyes csoportokban, tévéről mondanának, televíziókon belül, kereskedelmi csatornákhoz, vizsgált forrásokból, legnagyobb csoport, hitelesség tekintetében, válaszadók jelentős, forrásokat jelölte, legszélesebb körben, közszolgálati tévécsatornák, lakosság negyedére, saját politikai, tájékozódása során, adatokból tájékozódási, igen széles, legnagyobb szerepe, internetközpontú tájékozódás, ugyanekkora csoport, szűk körű, átlagosnál kevésbé, fiatalokat jellemzi, fiatalok közötti, magas iskolai, internetre fókuszáló, diplomások körében, tájékozódási csoportba, széles körűen, politikai napilapokhoz, internetközpontú fogyasztással, tájékozódási lehetőségekkel, egyik politikai, válaszadók kétharmada, túlzottan hangsúlyos, kormánypárt szavazói, kormánypárti szavazók, ellenzéki szavazók, közmédia megbecsültsége, televízióból való, elmúlt időszak, állami tévécsatornák, politikai napilap, teljes népességet, jelenlegi nézők, 2014-15-ben mértnél, tájékoztatásával, rendszerességgel, internetközpontú, információforrás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1117
  • e Hét: 4881
  • e Hónap: 8626
  • e Év: 162122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.