Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Túlélni ezt a Magyarországot
  2016-12-01 07:48:50, csütörtök
 
  Túlélni ezt a Magyarországot - Csorba Jani emlékére

Misetics Bálint

2016. november 27. vasárnap, 16:32

gyász erőszak szegénység hajléktalanság a város mindenkié

,,Egy kívánságom van, hogy ezt a Magyarországot túléljem" - ezt válaszolta 2009-ben Csorba Jani arra a kérdésre, hogy mit kívánna, ha volna három kívánsága.

Nem élte túl.



Csorba Jani A Város Mindenkié csoport tüntetésén, 2014-ben. Fotó: Vörös Anna

Jani segítőkész, barátságos, vidám, bátor és - a szó legszemélyesebb és legfontosabb értelmében - baloldali ember volt. Thoreau írta John Brownról (aki 1859-ben elfoglalt egy fegyverraktárat, hogy felszabadítsa és felfegyverezze a környék rabszolgáit), hogy ,,magára emberként és bármely és minden kormányzattal egyenrangúként tekintett"[1]. Ez jutott eszembe arról, amilyen magától értetődő volt Jani számára, hogy kétkezi munkásként és hajléktalanként is egyenrangú félként beszél a kerületi polgármesterrel, attól függetlenül, hogy neki a nyakkendője többe került, mint amennyit ő egy hónap alatt guberálásból össze tudott szedni.

Tudta, hogy attól, hogy ,,hajléktalanok", nincs rendjén, hogy a saját kunyhójában elhunyt szomszédját a lábánál fogva húzzák ki az erdőből, hullazsákban.

Tudta, hogy ha már azt a jogát nem ismeri el ,,ez a Magyarország", hogy lakásban lakjon, ahhoz joga van, hogy ha maga megteremti a megélhetését (guberálás mellett alkalmi munkából, amíg az egészsége bírta, amikor volt munka, és amikor kifizették), és a lakhatását is (egy saját maga építette kunyhóban), akkor legalább békén hagyják - őt is, és azokat a kunyhólakókat is Csepelen vagy Külső-Ferencvárosban, akiket közösen próbáltunk megvédeni.

Nem hagyták békén. Úgy tudom, hogy valakit az uralmon lévő párt vezetői közül - mindegy, kit - zavart, hogy ott laknak. Bántotta a szemét, a reptérre menet, vagy jövet. Leszólt. Az egyik nagy ,,hajléktalan-ellátó" szervezet egyik vezetője úgy adta ezt tovább Janiéknak ott az erdőben, mint egy ,,erős megrendelést". Amikor a háborús uszító George W. Bush 2006-ban Magyarországra jött az 1956-os forradalom félévszázados évfordulója kapcsán (micsoda megtiszteltetés), szintén leszóltak. Nem akarták, hogy a ,,szabad világ vezetője" a reptérről a városba vezető úton lássa a kispesti erdőben élők kunyhóit. A ,,hajléktalan-ellátók" pedig visszaszóltak, hogy ez nem így működik.

Régi szép idők.

Az erdészeti hatóság - ahova érkezett egy lakossági bejelentés is - egyébként nem akart semmi rosszat, csak alkalmazták a jogszabályokat. És noha Thoreaunak igaza van abban, hogy ,,a törvénytisztelet még az egyébként jóindulatú embereket is naponta az igazságtalanság cinkostársaivá teszi"[2], az erdészeti hatósággal történt személyes egyeztetésen úgy tűnt, hogy őszintén sajnálják a helyzetet és Janiékat is, és végül méltányosságból hosszabb - tavaly októberi - határidőt adtak nekik az ,,erdő eredeti állapotának a helyreállítására".

A ,,megrendelés" végrehajtása viszont ennél sürgősebb volt, és Janiéknak már a nyáron le kellett rombolniuk a saját otthonaikat: ,,Sok éves munka... meg az élet, hogy itt voltunk... és ilyen hamar szétment. Látod, pikk-pukkra szét lehet szedni. De nehéz volt összeépíteni. Nem hiszek abban, hogy nekem lesz egy biztos helyem" - mondta Petróhai András, Jani jóbarátja és szomszédja, és a többiek is így éreztek.

A hajléktalan-ellátó szervezetek a szokásosnál több erőforrással segítették Janiékat, hogy a kunyhók lebontása után fizetős szállókban tudjanak lakni addig, amíg az Utcáról Lakásba Egyesület önkéntesei Janiékkal közösen (részben közadakozásból, részben a hajléktalan-ellátó szervezetek támogatásával) felújítanak két önkormányzati bérlakást. ,,Ha egyszer az a megrendelés, hogy a látvány elviselhetetlen, és itt élni elviselhetetlen, akkor kell, hogy legyen rá forrás" - mondta az egyik szervezet egyik vezetője ott az erdőben. (,,Látvány", ,,itt élni", ilyen sorrendben; ,,elviselhetetlen".)

Janinak és Erikának viszont az volt elviselhetetlen, hogy anélkül vesztették el korábbi otthonukat (és a lakóközösségüket), hogy biztosak lehettek volna abban, lesz hol lakniuk. Ha ez máshogy történik, Jani és felesége, Csorba Jánosné Nuver Erika, aki egy évvel ezelőtt halt meg, talán most is köztünk lenne.

Köztünk lennének, ha az életük nagy részében nem lettek volna megfosztva attól, hogy rendesen ehessenek, és rendesen lakhassanak valahol.

Én nem akartam írni erről. De napok óta nem tudok nem arra gondolni, hogy milyen sok embert kellett eltemetnünk az elmúlt években, és senkit sem hetven-nyolcvan-kilencven évesen. Jani még nem volt 50 éves. Erika sem. Ő 24 éves kora óta volt hajléktalan. Állami gondozott volt, mint Némedi Lászlóné Hajdu Gabriella, akit tavaly temettünk el, és aki azt mondta, hogy ,,én a születésemtől fogva vagyok hajléktalan... és hogy megalakult ez a csoport [A Város Mindenkié], már tényleg úgy vagyok vele, hogy tegyünk azért, hogy mások ne járjanak így".

Ahogy Gabinak, úgy Janinak és Erikának is annyira elérhetetlennek tűnt, hogy valaha lakásban, saját lakásban (legalább saját bérlakásban) lakjanak, hogy ez fel sem merült bennük, egészen addig, míg egyszer csak érkezett egy ,,megrendelés", és ebben a krízishelyzetben A Város Mindenkié csoporttal közösen végül (tavaly szeptemberben) ki tudtak harcolni egy romos bérlakást, amiben viszont már sohasem élhettek együtt.

Engels írta a Munkásosztály helyzete Angliában című munkájában, hogy ,,ha valaki valakin testi sértést követ el, mégpedig halált okozó testi sértést, ezt emberölésnek nevezzük; ha a tettes előre tudta, hogy a testi sértés halálos lesz, tettét gyilkosságnak nevezzük. Ha azonban a társadalom [...] ezreket megfoszt nélkülözhetetlen életfeltételeiktől, s olyan viszonyok közé taszítja őket, amelyek közt nem képesek élni, [..] ha a társadalom tudja, nagyon jól tudja, hogy ilyen körülmények között ezreknek kell áldozatul esniök, és mégis fenntartja ezeket a körülményeket — akkor ez éppolyan gyilkosság, mint az egyes ember bűntette".[3]

A szegénység: elnyomás és erőszak.

Egy társadalmi-politikai berendezkedésnek nem csak akkor vannak halálos áldozatai, ha az állam tüntetőkre lövet. Azért, mert nem végeznek ki embereket, még vannak, akik belehalnak az elnyomó, igazságtalan társadalmi viszonyokba, a hajléktalansággal és a nyomorral - vagy éppen a nők elleni erőszakkal - kapcsolatos állami gondatlanságba.

Jani nagyon fog hiányozni nekünk.

Gyújtottunk gyertyákat.

De a méltó megemlékezés az, hogy segítünk egymásnak ,,túlélni ezt a Magyarországot", és közben dolgozunk egy másik, olyan Magyarországért, amiben nem csak az nem lesz senkinek az osztályrésze, hogy nem éli túl, hanem az sem, hogy azt kelljen kívánnia, hogy túlélje. Hogy ,,teszünk azért, hogy mások ne járjanak így".

* * *

http://kettosmerce.blog.hu/2016/11/27/tulelni_ezt_a_magyarorszagot_csorba_jani_em lekere_492
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: krízishelyzetben, lakóközösségüket, törvénytisztelet, berendezkedésnek, helyreállítására, legszemélyesebb, elviselhetetlen, méltányosságból, megtiszteltetés, elérhetetlennek, magyarországért, fegyverraktárat, polgármesterrel, hajléktalanként, igazságtalanság, ferencvárosban, felfegyverezze, egyenrangúként, jogszabályokat, magyarországra, közadakozásból, magyarországot, cinkostársaivá, gondatlanságba, hajléktalanság, magyarorszagot, felszabadítsa, kormányzattal, munkásosztály, kunyhólakókat, visszaszóltak, önkormányzati, félévszázados, születésemtől, szeptemberben, hajléktalanok, város mindenkié, környék rabszolgáit, kerületi polgármesterrel, nyakkendője többe, hónap alatt, saját kunyhójában, lábánál fogva, egészsége bírta, saját maga, uralmon lévő, reptérre menet, egyik nagy, háborús uszító, 1956-os forradalom, városba vezető, kispesti erdőben, Csorba Jani, Misetics Bálint, Csorba Jani Város Mindenkié, Vörös Anna, John Brownról, George, Petróhai András, Utcáról Lakásba Egyesület, Csorba Jánosné Nuver Erika, Némedi Lászlóné Hajdu Gabriella, Város Mindenkié, Ahogy Gabinak,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Rács mögé  Facebookon kaptam  Az erdőterápia egészségre gyak...  Paul David Tripp Március 25  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reményik Sándor: Itt most virá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 25  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Boldog virágvasárnapot minden...  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Jézus amikor fölment a hegyre,...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Facebookon kaptam  Inkább ad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog virágvasárnapot minden...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Minden kedves látogatómnak sze...  Nem jár  Soli Deo gloria  Ha nyitott vagy  Alvó baby  Ratkós beszületései a szereplő...  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  A haj állapotának javítása egy...  Egy hét kihagyás  Inkább ad  Soli Deo gloria  Facebookon kaptam Krisztinától  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam Krisztinától  Haja van  Jó éjszakát  Az izmaink nem csak testmozgás...  Esti képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó baby  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  A haj állapotának javítása egy...  A szeretetről  Facebookon kaptam Krisztinától  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Mire jók ?  Jó éjszakát  Most - segíts meg Mária ,  A jó kedv a világon  Sok ember olyan,  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nem azt látja  Facebookon kaptam  A pálma a győzelem és a diadal...  Facebookon kaptam Krisztina b...  A csend aranyat ért  Facebookon kaptam Krisztinától  Öröknek hinni . . .  Szép estét kedves látogatóimna...  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  képre írva  Húsvéti üdvözlet !  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  A csend aranyat ért  Öröknek hinni . . .  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Facebookon kaptam Krisztina b... 
Bejegyzés Címkék
város mindenkié, környék rabszolgáit, kerületi polgármesterrel, nyakkendője többe, hónap alatt, saját kunyhójában, lábánál fogva, egészsége bírta, saját maga, uralmon lévő, reptérre menet, egyik nagy, háborús uszító, 1956-os forradalom, városba vezető, kispesti erdőben, erdészeti hatóság, lakossági bejelentés, egyébként jóindulatú, igazságtalanság cinkostársaivá, erdészeti hatósággal, saját otthonaikat, biztos helyem&#8221, szokásosnál több, kunyhók lebontása, látvány elviselhetetlen, egyik szervezet, volt elviselhetetlen, évvel ezelőtt, életük nagy, elmúlt években, születésemtől fogva, romos bérlakást, tettes előre, testi se&#769, egyes ember, állam tüntetőkre, nyomorral &#8211, méltó megemlékezés, krízishelyzetben, lakóközösségüket, törvénytisztelet, berendezkedésnek, helyreállítására, legszemélyesebb, elviselhetetlen, méltányosságból, megtiszteltetés, elérhetetlennek, magyarországért, fegyverraktárat, polgármesterrel, hajléktalanként, igazságtalanság, ferencvárosban, felfegyverezze, egyenrangúként, jogszabályokat, magyarországra, közadakozásból, magyarországot, cinkostársaivá, gondatlanságba, hajléktalanság, magyarorszagot, felszabadítsa, kormányzattal, munkásosztály, kunyhólakókat, visszaszóltak, önkormányzati, félévszázados, születésemtől, szeptemberben, hajléktalanok, támogatásával, erőforrással, legfontosabb, hullazsákban, megrendelést, megélhetését, végrehajtása, egyeztetésen, osztályrésze, igazságtalan, guberálásból, megemlékezés, összeépíteni, magyarország, szokásosnál, évfordulója, megrendelés, állapotának, szervezetek, eltemetnünk, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 179
  • e Hét: 2439
  • e Hónap: 19232
  • e Év: 152149
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.