Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Olajszentelési mise közvetítése Győrből
  2020-04-09 16:35:33, csütörtök
 
  Az Egyháznak szent papokra van szüksége.
...... .......


Veres András megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke április 9-én, nagycsütörtökön olajszentelési szentmisét mutatott be a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban a paptestvérek szűk körének koncelebrálásával.
Szinte naponta szembesülnünk kell a ténnyel, hogy bizonyos szempontból egy virtuális világban élünk. Most különösen erős bennem ez az érzés, hiszen a televízió segítségével olyanokhoz szólok, akik a képernyő előtt ülnek, de én senkit sem látok közülük. Nem könnyű így beszélni, megszólítani bárkit, de megpróbálom. Nagyon örülök, ha a hívek közül sokan országszerte, esetleg határainkon túl is nézik ezt a közvetítést, és ilyen rendkívüli formában kapcsolódnak be a szentmise ünneplésébe. Mégis engedjék meg, hogy a mai napon, rendhagyó módon, inkább a képernyő előtt ülő paptestvérekhez szóljak.
A krizma szentelési misét rendes körülmények között is csak a székesegyházakban ünneplik, az egyházmegye püspökének vezetésével. A püspök erre a szentmisére az egyházmegye hívein túl megkülönböztetett szeretettel hívja meg a vezetése alatt szolgálatot teljesítő papokat is. Hiszen a főpásztor ebben a szentmisében nemcsak megáldja a szent olajokat - köztük a betegek olaját is -, amelyekkel a következő egy évben a szentségeket kiszolgáltatják, hanem a papok megújítják püspökük előtt a papszentelésükkor tett ígéreteiket is. Mivel nagycsütörtök délelőtt még legtöbben dolgozni szoktak, most viszont a szükséghelyzet miatt sokan otthon vannak, lehet, hogy ennyien még soha nem voltak részesei egy ilyen szentmisének.
Lám, ami rendes körülmények között eddig lehetetlen volt, ím, az most a helyzet rendkívülisége folytán valósággá válhat. Mert mind az olajszentelés, mind a papi ígéretek megújítása az egész Egyház ünnepe. Hiszen egyrészt a szentségek éltetik Isten népét, másrészt a pap Isten népének szolgálatára kapta a hivatását. A televízió segítségével most egy hatalmas, ,,virtuális székesegyházban" imádkozhatunk együtt, és lehetünk részesei a papság eme ünnepének.
Főtisztelendő Paptestvérek! Szükségünk van ígéreteink és hűségszándékunk rendszeres megújítására. Emberi tapasztalatainkból tudjuk, milyen jó újra és újra kimondani a szeretett szülő, testvér, barát felé, hogy szeretjük. Nagyon megerősítőleg hat ránk is, amikor viszont is halljuk, szeretnek bennünket, számítanak ránk. Ne feledjük azonban, papi voltunk vonatkozásában ez is egy kicsit másképpen van. Nem Istennek van szüksége arra, hogy szeretetünkről és hűségünkről meggyőzzük Őt, hanem nekünk, embereknek. Nem lehet kétségünk afelől, hogy Isten irántunk való szeretete változatlan, viszont magunk miatt nélkülözhetetlen az Isten és a kapott hivatás iránti szeretet ápolása. Mert bizony, amit nem gondozunk, ápolunk, az előbb-utóbb halódni kezd. Szükségünk van az ilyen közös ünneplésre, hogy megújuljunk, és megerősödjünk általa. Ozeás prófétának mondta a választott nép Istene: ,,kiviszem a pusztába, s a szívére beszélek, (...) hogy úgy válaszoljon, mint ifjúsága napjaiban" (Oz 2,16-17).
Gyengeségeink és bűneink bizony kikezdhetik a szeretetünket, a hűségünket és elfordíthatnak bennünket Istentől. Ahogy a próféta is emlékeztetett rá: ,,saját gonosz szívük szándékait követték; hátukat fordították felém, nem az arcukat" (Jer 7,24). Nemde, annak látom a hátát, aki elfordult tőlem... Mert elfordulok attól, akinek nem akarok vagy nem merek a szemébe nézni, mert röstellni valóm van előtte. Óriási jelentősége van tehát annak, hogy kinek nézek a szemébe, ki felé fordítom oda az arcom!
A bevallva vagy bevallatlanul Istentől elfordult világ, amelyben élünk, bizony nagyon megkoptathatja az Isten iránti szeretetünket és hűségünket. Állandó kísértéssé vált a pap számára is az elvilágiasodás veszélye. A világ, amelyben ugyan több a jó mint a rossz, leginkább a rossz csábításával akar magához vonzani bennünket, s ezt lehet, hogy néha észre sem vesszük. Például az a gondolat, hogy nekünk ismerni kell a körülöttünk létező rosszat is, akkor tudunk a ma emberéhez szólni, azt eredményezheti, hogy magunk is úgy akarunk élni, mint a rosszak. Mekkora tévedés! A rossz kívülről is fel- és megismerhető, anélkül hogy részesévé válnánk. A jó és a rossz természete szerint nem a korszellem függvénye. Különben is Prohászka püspök arra figyelmeztetett: ,,Aki a korszellemmel köt házasságot, az hamar özvegységre jut." Isten tanítása viszont örök, képes megszólítani minden embert, minden korban.
Kedves Paptestvérek! Amikor megújítjuk ígéreteinket és hűségünket Isten iránt, gondoljunk arra, hogy ezt a szeretetet konkrétan az Egyház, az egyházmegye, az egyházmegye püspöke, papjai és hívei felé kell gyakorolni. Nem valami elvont, beazonosíthatatlan szeretetről van szó. Hűségünk, szeretetünk szavai és gesztusai segíthetik azokat a pap testvéreinket, akik valamilyen oknál fogva meggyengültek ebben az elköteleződésben. Saját példánkkal vissza tudjuk adni nekik a hitet és az erőt hűségük megerősítése érdekében. Lukács evangéliumában Jézus azt mondta: ,,Aki nincs velem, az ellenem van; aki nem gyűjt velem, az szétszór" (Lk 11,23). Szomorú szívvel, de meg kell állapítanunk, hogy bizony vannak, akik nem vesznek részt a gyűjtésben, vagy legalábbis nem Krisztusnak gyűjtenek. Elfeledkeznek a szenteléskor tett ígéreteikről, és elhanyagolják a rájuk bízottak lelki javának gondozását. Sokat kell értük imádkoznunk, és testvéri biztatásainkkal a jó felé kell segítenünk őket.
Jacques-Henri Bernardin de Saint-Pierre írta le egy jezsuita szerzetessel történt beszélgetését. A szerzetes azt fejtegette neki, hogy tíz ars-i plébánosra lenne szükség az Egyház és a papság életének megújításhoz. Ő viszont azt válaszolta: Egy elég lenne! Azt szoktuk mondani, hogy egy fecske nem csinál nyarat. Viszont az Egyház történelméből tudjuk, hogy akár csak egy szent is mekkora dolgokra képes: Assisi Szent Ferenc, Loyolai Szent Ignác, Kalkuttai Szent Teréz anya, Szent II. János Pál pápa. Talán nem is szükséges több szentet említenünk. Az Egyháznak szent papokra, csak szent papokra van szüksége! Segítsük egymást, hogy az életszentség utáni vágy meg ne gyengüljön, ki ne haljon belőlünk, mert az küldetésünk hatékonyságának gyengülését fogja eredményezni. Minden felelősségtől menekülni vágyó kísértés ellenére tudnunk kell: őrzője vagyok a testvéremnek!
Kedves Testvérek! A pap minden ember megszentelésére kapta hivatását, de ez azt is jelenti, hogy a hívőknek is segíteniük kell a pap megszentelődését. A szeretet gesztusaival és főként imádságaitokkal támogassátok őket ebben!
Kedves Paptestvérek! Püspökeitek és a rátok bízottak nevében köszönöm áldozatos szolgálatotokat. A feltámadt Krisztus kegyelmi ajándékai segítsenek benneteket az életszentség útján, hogy küldetéseteket az emberek javára és Isten dicsőségére tudjátok végezni, s ez nektek is adjon semmi mással össze nem hasonlítható örömöt! Ámen.
*
A szentbeszédet követően a jelen lévő lelkipásztorok ünnepélyesen megújították papi ígéretüket. A szentmise áldozati része előtt Veres András megyéspüspök megszentelte a szent olajokat.

Forrás és fotó: Győri Egyházmegye
Magyar Kurír 2020.04.09
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: elköteleződésben, nélkülözhetetlen, megszentelődését, nagycsütörtökön, hűségszándékunk, szolgálatotokat, székesegyházban, kiszolgáltatják, imádságaitokkal, megszentelésére, figyelmeztetett, paptestvérekhez, hatékonyságának, biztatásainkkal, elfordíthatnak, szeretetünkről, szükséghelyzet, rendkívülisége, vonatkozásában, megkoptathatja, evangéliumában, elvilágiasodás, lelkipásztorok, eredményezheti, olajszentelési, küldetéseteket, felelősségtől, olajszentelés, megerősödjünk, testvéreinket, meggyengültek, korszellemmel, történelméből, beszélgetését, szeretetünket, bevallatlanul, paptestvérek szűk, virtuális világban, televízió segítségével, képernyő előtt, hívek közül, szentmise ünneplésébe, krizma szentelési, székesegyházakban ünneplik, egyházmegye püspökének, püspök erre, egyházmegye hívein, vezetése alatt, főpásztor ebben, szentmisében nemcsak, szent olajokat, betegek olaját, Veres András, Magyar Katolikus Püspöki Konferencia, Főtisztelendő Paptestvérek, Kedves Paptestvérek, Jacques-Henri Bernardin, Assisi Szent Ferenc, Loyolai Szent Ignác, Kalkuttai Szent Teréz, Szent II, János Pál, Kedves Testvérek, Győri Egyházmegye, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztinától  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Előfordul, hogy  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Jázmin  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Nem kell hozzá fürdőruhás  Pitypang szökőkút  Vidámság  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jó nap volt  Van néhány kérdés, amin gondol...  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Bornyi Veronika haiku verse  Jó éjszakát  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ma van a magyar költészet napj...  Esterházy Péterre emlékezünk  Vito Giaquinto gondolata  Paul Éluard - És egy mosoly  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  képre írva  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Ma van a magyar költészet napj...  Jan Twardowski - Siessünk  Vito Giaquinto gondolata  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztinától  Pitypang szökőkút  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Jánosházy György: Fogd a kezem  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Robert Merle tollából  Gebhardt Nóra versei II.  Szép estét  Nagy és kis csodák  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Különleges  IGEN így  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
paptestvérek szűk, virtuális világban, televízió segítségével, képernyő előtt, hívek közül, szentmise ünneplésébe, krizma szentelési, székesegyházakban ünneplik, egyházmegye püspökének, püspök erre, egyházmegye hívein, vezetése alatt, főpásztor ebben, szentmisében nemcsak, szent olajokat, betegek olaját, szentségeket kiszolgáltatják, papok megújítják, papszentelésükkor tett, szükséghelyzet miatt, ilyen szentmisének, helyzet rendkívülisége, papi ígéretek, egész Egyház, szentségek éltetik, szeretett szülő, kicsit másképpen, kapott hivatás, előbb-utóbb halódni, ilyen közös, szívére beszélek, szemébe nézni, bevallva vagy, elvilágiasodás veszélye, rossz csábításával, körülöttünk létező, rossz kívülről, rossz természete, korszellem függvénye, hamar özvegységre, szeretetet konkrétan, egyházmegye püspöke, erőt hűségük, szenteléskor tett, rájuk bízottak, jezsuita szerzetessel, papság életének, elég lenne, életszentség utáni, küldetésünk hatékonyságának, szeretet gesztusaival, rátok bízottak, feltámadt Krisztus, életszentség útján, emberek javára, szentbeszédet követően, jelen lévő, szentmise áldozati, elköteleződésben, nélkülözhetetlen, megszentelődését, nagycsütörtökön, hűségszándékunk, szolgálatotokat, székesegyházban, kiszolgáltatják, imádságaitokkal, megszentelésére, figyelmeztetett, paptestvérekhez, hatékonyságának, biztatásainkkal, elfordíthatnak, szeretetünkről, szükséghelyzet, rendkívülisége, vonatkozásában, megkoptathatja, evangéliumában, elvilágiasodás, lelkipásztorok, eredményezheti, olajszentelési, küldetéseteket, felelősségtől, olajszentelés, megerősödjünk, testvéreinket, meggyengültek, korszellemmel, történelméből, beszélgetését, szeretetünket, bevallatlanul, emlékeztetett, elhanyagolják, nagycsütörtök, elfeledkeznek, gyengeségeink, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.