Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Erdő Péter nagycsütörtök este: Aki mindent odaadott,
  2020-04-09 23:26:40, csütörtök
 
  Erdő Péter nagycsütörtök este: Aki mindent odaadott, az tőlünk is mindent kíván
Nemcsak a szabadidőnkből, nemcsak a feleslegünkből adhatunk másoknak, hanem adott esetben kötelesek lehetünk abból az időből, abból az energiából, abból az anyagi lehetőségből is adni, amire nekünk magunknak is szükségünk lenne. Csak így tudjuk legalább részben viszonozni Krisztus irántunk való szeretetét.
Erdő Péter bíboros, prímás a budapesti Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnájában egyedül - asszisztencia és koncelbrálók nélkül - mutatta be nagycsütörtök este, az utolsó vacsora miséjét. Az egyházi járványügyi előírás alapján a szentmisében elmaradt a lábmosás szertartása és az oltárfosztás.
1. Az evangéliumban a lábmosás történetét hallottuk Szent János titokzatos elbeszélése szerint. Miért mossa meg Krisztus a tanítványok lábát? Jelét adja ezzel alázatosságának és szeretetének tanítványai iránt. A Teremtés könyvében is hallunk egy különleges, étkezés előtti lábmosásról. Csakhogy ott Ábrahám hoz vizet a három angyal, vagy a három vándor képében megjelenő egyetlen Örökkévaló számára (Ter 18,4-5). Itt viszont a megtestesült Második Isteni Személy mossa meg egyszerű követőinek lábát. ,,Szavakkal kifejezhetetlen megtiszteltetés! Akit az egekben az angyalok imádnak, meghajlik a halászok lába előtt" - írja erről elragadtatva Páduai Szent Antal (PÁDUAI SZENT ANTAL, Nagyböjti szentbeszédek, ford. Stagl Bernadett, Budapest 2020, 294.). És mégis, van valami közös az angyali vándorok és az apostolok alakjában. Ábrahám vendégei Isten üdvözítő tervének következő nagy állomását, Izsák születését adták hírül. Az apostoloknak viszont az lesz a feladatuk, hogy az egész világnak hirdessék ennek a tervnek a beteljesülését Krisztusban (Uo.).
De nem kíván Jézus túl sokat az apostoloktól? Vagy akár tőlünk, kései tanítványaitól? Hiszen néhány órával később a társai elalusznak az Olajfák Hegyén. Aztán elmenekülnek, Jézust pedig magára hagyják. Majd beköszönt körülöttük a csend. Őket szánta Jézus arra, hogy hirdessék tanítását és örömhírét? Az elfogatás, a kereszthalál elcsendesítette őket. Néha mi, mai követői is a félelem és a bizonytalanság csendjében élünk. Majd Pünkösdkor oldódik meg a tanítványok nyelve a Szentlélek hatására, akkor lesznek az Örömhír bátor hirdetőivé. De Jézus tudta, mi lakik az emberben. Tudta, hogy Péter is még kakasszó előtt háromszor tagadja meg. Ezért hagyta itt Testét és Vérét közöttünk, ezért akarta, hogy az Eucharisztia áldozata mindig jelenvaló esemény legyen az Egyházában és a világban. Nem csupán halványuló emlékezés vagy nosztalgia, hanem mindennapi kenyér, az úton járók eledele, áldozat, táplálék és szent jelenlét.

2. A mai estén az Eucharisztia alapítását ünnepeljük. Micsoda húsvéti vacsora volt az! Micsoda beszéd ez? A kenyérről mondja Jézus, hogy a teste, és a borról, hogy a vére. És értünk adja a testét. A bor pedig a szövetség vére, az Újszövetségé. És maga Jézus az áldozat. A kereszten, majd pénteken! De már jelen időben, jelenvalóként ott van az emeleti teremben a másnapi áldozat. És jelenvalóként van itt azóta is mindig a szentmisében, a történelmi jelenben a hajdani esemény, amely örök. Az esemény, amely térben-időben zajlott, de szét is feszíti a tér és idő határait. Az esemény, amely nem vagy konkrét pillanatban lejátszódott, reális történet, vagy örök megvalósulás, hanem egyszerre mind a kettő, mert Isten más dimenzióban létezik, mint az anyagvilág. De itt van most is, működik a világban, és közben mérhetetlenül túl is van mindenen, amit érzékelünk, vagy akár gondolhatunk. Minden szentmise a világmindenségen túli, isteni valóság különleges megjelenése köztünk. Más, mint Isten általános jelenléte mindenütt a világban. Több annál. Sajátosan krisztusi, olyan isteni jelenlét, amely egy konkrét emberrel lényegi egységben van. Benne tehát gyökeresen másképp és mérhetetlenül inkább jelen van az Isten, mint bárhol egyebütt a világban. És ez a Krisztusban való isteni jelenlét újul meg és marad közöttünk az Eucharisztiában. Az Oltáriszentségben Krisztus mindent nekünk ajándékozott. Már amikor embertestet öltött, kiüresítette önmagát (Fil 2,7). Úgy látszott, mintha megszűnt volna Isten lenni. Amikor pedig meghalt a kereszten, de az Oltáriszentségben köztünk maradt, úgy tűnt, mintha megszűnt volna embernek lenni is (ALEXOVICS Basilius, Vasárnapi prédikátziók. Nyári rész, 2Posonyban 1807, 29.). Ezért mondja Aranyszájú Szent János, hogy az Oltáriszentség szinte a megtestesülés kiterjesztése (Uo.).

3. A tanítványok pedig megérezték ezt, és annyira a hatása alá kerültek, hogy az Egyház máig nem felejti. A keresztény nemzedékek megértették, hogy aki mindent odaadott, az tőlünk is mindent kíván. Szent Cyprianus vértanú püspök szerint a szentáldozás felkészülés a vértanúságra. Mi is tudjuk, hogy Krisztus mellett a szívünkben nem lehet helye a haragnak, a türelmetlenségnek, az önzésnek, a bűnös szándéknak, a kevélységnek, a bosszúállásnak és a nagyravágyásnak. De a többi ember iránti segítő szeretetben is törekedhetünk a teljességre. Nemcsak a szabadidőnkből, nemcsak a feleslegünkből adhatunk másoknak, hanem adott esetben kötelesek lehetünk abból az időből, abból az energiából, abból az anyagi lehetőségből is adni, amire nekünk magunknak is szükségünk lenne. Csak így tudjuk legalább részben viszonozni Krisztus irántunk való szeretetét. Ez a mondat máskor talán általános bátorításként hangzott. Most viszont egészen konkrét tartalma van. Kérjük Krisztus Urunkat, járjon velünk ezekben a nehéz időkben, segítse a betegeket, a hozzátartozókat, az egészségügy dolgozóit, de azokat is, akik a szállításban, a takarításban, az ellátás biztosításában vagy akár a szervezés, a rendfenntartás, a tömegtájékoztatás területén vagy másutt állnak helyt mindnyájunkért. Segítsen minket is, hogy felelős szeretettel éljünk és szilárdan bízzunk benne, mert ő velünk marad, vállalja sorsunkat, és minket is örök életre és boldogságra hív.
Imádunk téged, Krisztus és áldunk, mert szent Kereszted által megváltottad a világot!
Erdő Péter bíboros nagycsütörtökön nem mutatott be olajszentelési szentmisét - egy későbbi időpontban lesz megtartva - annak hagyományos időpontjában videóüzenetben fordult a papsághoz és a hívekhez.
...... ............




Magyar Kurír 2020.04.09
 
 
0 komment , kategória:  Szent István bazilika misék   
Címkék: világmindenségen, kifejezhetetlen, nagycsütörtökön, megtiszteltetés, hozzátartozókat, elcsendesítette, eucharisztiában, alázatosságának, nagyravágyásnak, mindnyájunkért, rendfenntartás, bosszúállásnak, biztosításában, feleslegünkből, tanítványaitól, szabadidőnkből, oltáriszentség, olajszentelési, beteljesülését, bizonytalanság, videóüzenetben, jelenvalóként, megtestesülés, mérhetetlenül, törekedhetünk, asszisztencia, nagycsütörtök, kiterjesztése, szentbeszédek, evangéliumban, bátorításként, koncelbrálók, lehetőségből, kiüresítette, oltárfosztás, takarításban, feleslegünkből adhatunk, anyagi lehetőségből, budapesti Szent, utolsó vacsora, egyházi járványügyi, szentmisében elmaradt, lábmosás szertartása, lábmosás történetét, tanítványok lábát, három angyal, három vándor, megtestesült Második, angyalok imádnak, halászok lába, angyali vándorok, apostolok alakjában, Erdő Péter, Szent István-bazilika Szent Jobb-kápolnájában, Szent János, Második Isteni Személy, Páduai Szent Antal, PÁDUAI SZENT ANTAL, Stagl Bernadett, Olajfák Hegyén, Majd Pünkösdkor, Oltáriszentségben Krisztus, ALEXOVICS Basilius, Aranyszájú Szent János, Szent Cyprianus, Kérjük Krisztus Urunkat, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png ház  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem számIt  Szívem tiéd  Akik bántanak téged  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Png virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Fehér virág  Facebookon kaptam  Alázat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Mai harmónia kártyám  Hazára minden embernek szükség...  Szép napot kívánok  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png cica  képre írva  Paul David Tripp Április 20  Bertolt Brecht -től idézet  Albert Einsteinről  Paul David Tripp Április 19  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png férfi  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Mi lenne ha  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam Annuska bar...  s immár én is felragyogva, ért...  Németh László tollából  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Akarat  Png kutya  Kövesd a cowboyt!  Szép estét kedves látogatóimna...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  s immár én is felragyogva, ért...  Garai Gábor - Takarítás  Leonardo da Vinci gondolata  Fekete-erdő desszert  Akarat  Png virág  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Png virág  Png csokor  Png nő  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png rózsa csokor  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Png csokor  A másik dolog,  Elköszönt  Hogy lehet megtartani  Mi lenne ha  Nagyon különös  Gonosz démon-álarc  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Png virág  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Png telefon  Reggel van  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Sose bánj semmit  A boldog családok mind hasonló...  Az engedelmesség miért nem vál... 
Bejegyzés Címkék
feleslegünkből adhatunk, anyagi lehetőségből, budapesti Szent, utolsó vacsora, egyházi járványügyi, szentmisében elmaradt, lábmosás szertartása, lábmosás történetét, tanítványok lábát, három angyal, három vándor, megtestesült Második, angyalok imádnak, halászok lába, angyali vándorok, apostolok alakjában, apostoloknak viszont, egész világnak, beteljesülését Krisztusban, társai elalusznak, kereszthalál elcsendesítette, bizonytalanság csendjében, tanítványok nyelve, úton járók, kenyérről mondja, szövetség vére, emeleti teremben, másnapi áldozat, történelmi jelenben, hajdani esemény, világmindenségen túli, konkrét emberrel, megtestesülés kiterjesztése, tanítványok pedig, keresztény nemzedékek, szentáldozás felkészülés, bűnös szándéknak, többi ember, mondat máskor, nehéz időkben, egészségügy dolgozóit, ellátás biztosításában, tömegtájékoztatás területén, későbbi időpontban, világmindenségen, kifejezhetetlen, nagycsütörtökön, megtiszteltetés, hozzátartozókat, elcsendesítette, eucharisztiában, alázatosságának, nagyravágyásnak, mindnyájunkért, rendfenntartás, bosszúállásnak, biztosításában, feleslegünkből, tanítványaitól, szabadidőnkből, oltáriszentség, olajszentelési, beteljesülését, bizonytalanság, videóüzenetben, jelenvalóként, megtestesülés, mérhetetlenül, törekedhetünk, asszisztencia, nagycsütörtök, kiterjesztése, szentbeszédek, evangéliumban, bátorításként, koncelbrálók, lehetőségből, kiüresítette, oltárfosztás, takarításban, eucharisztia, újszövetségé, apostoloktól, elmenekülnek, szentmisében, kevélységnek, ajándékozott, prédikátziók, lejátszódott, megvalósulás, szállításban, szeretetének, kápolnájában, elragadtatva, szentáldozás, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4727
  • e Hét: 16357
  • e Hónap: 49511
  • e Év: 283258
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.