Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt
  2020-04-22 11:03:16, szerda
 
  Komoly veszélyt jelenthet az emberekre a Mátrában észlelt bocsos anyamedve
Kép linkje Link

...... ...........


A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén minden évben Szlovákia felől több ízben átjönnek barna medvék, azonban tartósan nem telepedtek meg és eddig nem szaporodtak hazánk területén, közölte a Sokszínű Vidék megkeresésére Bakó Botond, az igazgatóság zoológiai szakreferense.
Mint fogalmazott, a jelenlegi, pásztói esetben a Gortva Birtok kameracsapda felvételén látható állatok közül az egyik valóban medvét, azon belül is egy fiatal, feltehetően egyéves bocsot mutat. A másik állat a felvétel minősége miatt nem azonosítható.
Hozzátette, ettől még természetesen igaz lehet, hogy két boccsal mászkál az anyamedve. Az anyamedvék a bocsaikat két-három, vagy akár négy éven keresztül is maguk mellett tartják és intenzíven védik. Ennek az az oka, hogy a hím medvék, hogy mielőbb pározhassanak a nőstényekkel, ha tehetik, megölik a bocsokat.
A birtokon talált szarvastetem esetében szakembereink a vadászati hatósági kollégákkal együtt elvégzett helyszíni ellenőrzése során nem bizonyosodott be, hogy azt medve ejtette el. A barna medve, bár nagyragadozó, alapvetően növény- és dögfogyasztó, aktívan, főleg házi állatra nagyon ritkán vadászik (magányos, sérült vagy öreg példány, jelentős táplálékhiány esetén)
Bakó Botond azt is elárulta, Magyarországra és azon belül a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területére Szlovákia felől jönnek át időnként kóborló medvék. Ezeknek az állatoknak igen nagy kiterjedésű territóriumuk van, akár 51-80 kilométernyi utat is képesek megtenni egy éjszaka alatt táplálék után kutatva, vagy a párzási időben. A hazai megjelenésüket kiválthatja a szlovákiai törzsterületükön bekövetkezett zavarás (erőművelési tevékenység, hajtóvadászat vagy élelemhiány).
Igazgatóságunk a kiterjedt kameracsapda rendszerével valamint a természetvédelmi őrszolgálat aktív nyomkeresése révén folyamatosan próbálja nyomon követni ezeknek az állatoknak a mozgását. Ugyanakkor fontos tudni, hogy a medvék, mint a nagyragadozók általában, rendkívül rejtetten mozognak, elsősorban éjszakai aktivitásúak, így nyomon követésük nem egyszerű feladat még a szakemberek számára sem - magyarázta a zoológiai szakreferens.
Arra a kérdésre, hogy a bocsokkal közlekedő anyamedve veszélyt jelenthet-e a kirándulókra nézve, Bakó Botond azt válaszolta, igen, ugyanis a bocsos anyamedvék fokozottan védik minden valós vagy vélt veszélytől bocsaikat, ennek érdekében támadással vagy annak imitálásával ijesztik el akár az embert is. Ez komoly veszélyt jelenthet az emberekre. Ennek a helyzetnek a megelőzésére és kezelésére részletes leírást találnak az érdeklődők az igazgatóság honlapján.
Természetesen lakossági fórumokon, egyéb tájékoztatókon, rendezvényeken és médiafelületeken rendszeresen tájékoztatjuk a lakosságot, kirándulókat a medve felbukkanásáról és a konfliktus megelőző viselkedés mikéntjéről. Alapvetés, hogy a medve nem tekinti zsákmánynak az embert, nem fél tőle (hisz a legnagyobb testű nagyragadozó a Kárpát-medencében), ha teheti messze elkerüli, még mielőtt az ember észlelné őt. Ezért is fontos, hogy erdős területen járva adjunk valamilyen hangot (lehet ez beszélgetés, kulcszörgés, éneklés stb.) amivel már előre jelezzük, hogy jövünk- fogalmazott Bakó Botond.
Közölte azt is, jelenleg ennek az egy medvének - és bocsának vagy bocsainak - a jelenlétéről van tudomásuk, azonban a pásztói felbukkanása óta új megfigyelése nem történt.
Az is elképzelhető, hogy már rég Szlovákiában van. Mindenesetre szakembereink folyamatosan gyűjtik a nyomokat és jelzés esetén a helyszínen ellenőrzik azokat
Az igazgatóság munkatársai a nagyragadozókkal kapcsolatos megfigyeléseket ellenőrzik, indokolt esetben tájékoztatják a lakosságot. Bejelentéseiket a +36 30 861-3808 természetvédelmi ügyeleti telefonszámunkon lehet megtenni.
...... ...........



*
- A falu, ahol minden utcára jut egy medve.
Juhászt is alig találnak, mert senki nem meri vállalni a feladatot.
Disznókat, juhokat, szarvasmarhákat és tyúkokat ölnek, valamint gyümölcsfákat, kerítéseket törnek össze a medvék a székelyföldi Etéd községben, ahol mindennaposak a károk. A nagyvadak már nappal is flangálnak a településen, a helyiek pedig attól tartanak, hogy hamarosan emberáldozatokkal is számolni kell, írta a Székelyhon.
Minden második háztartásnál elmondhatják, hogy legalább egyszer már kárt okozott náluk a medve. Vakmerő az, aki egyedül kimegy a mezőre kaszálni, mert szinte biztos, hogy találkozik egy nagyvaddal - mondta a portálnak Tiboldi Elek polgármester.
A szakemberek azt mondják, hogy szinte minden utcába más medve jár, többnyire bocsokkal.
Naponta akár tíz különböző medvét is látnak az Etédtől nagyjából egy kilométerre fekvő esztena és a legelők környékén. Ezek az állatok rendszerint a nyájat is tizedelik, már juhászt is alig találnak, senki nem meri vállalni a feladatot - nyilatkozta Kelemen Sándor Géza pásztor.
A helyi lakosok többsége saját portáján is villanypásztort szerelt fel a medvék ellen, de tudnak már olyan esetről is, amikor ez hatástalannak bizonyult. A falubeliek végső elkeseredésükben petíciót fogalmaztak meg az illetékes szervezetekhez, hogy azok mielőbb találjanak megoldást a helyzetre. Az etédiek ugyanis nem akarják megvárni, hogy a hatóságok tehetetlensége emberi tragédiába torkolljon.

Forrás: 24 hírek oldal
 
 
0 komment , kategória:  érdekes képek  
Címkék: törzsterületükön, telefonszámunkon, természetvédelmi, nagyragadozókkal, elkeseredésükben, médiafelületeken, villanypásztort, felbukkanásáról, bejelentéseiket, megfigyeléseket, szarvasmarhákat, megjelenésüket, magyarországra, tehetetlensége, tájékoztatókon, szervezetekhez, igazgatóságunk, rendezvényeken, szakembereink, hajtóvadászat, megkeresésére, természetesen, nagyragadozók, szakreferense, territóriumuk, gyümölcsfákat, bizonyosodott, bekövetkezett, táplálékhiány, pározhassanak, tájékoztatják, hatástalannak, tájékoztatjuk, mindennaposak, szarvastetem, szakreferens, igazgatóság zoológiai, egyik valóban, másik állat, felvétel minősége, bocsaikat két-három, birtokon talált, vadászati hatósági, barna medve, állatoknak igen, éjszaka alatt, párzási időben, hazai megjelenésüket, szlovákiai törzsterületükön, kiterjedt kameracsapda, természetvédelmi őrszolgálat, nagyragadozók általában, Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, Sokszínű Vidék, Bakó Botond, Gortva Birtok, Tiboldi Elek, Kelemen Sándor Géza,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Byron - Ahogy itt jár -...  Elköszönt  Neked tudnod kell  Alázat  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Adakozás  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png kislány  Kellemes délutánt kívánok  Egy lelki imádság  Alázat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szép álmokat!  Leonardo da Vinci gondolata  Png lepke  Alvó cicák  A sors  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  A televizió nem a kultúrát kép...  Egy bizonyos határt  Akarat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png cica  Facebookon kaptam  Akarat  Hiányzik  Paul David Tripp Április 20  Jó éjszakát  Akarat  Gonosz démon-álarc  Reménység és erő Krisztustól e...  A boldog családok mind hasonló...  Png virág  Mai harmónia kártyám  Png virág  Reménység és erő Krisztustól e...  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Szép estét  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Akarat  Nem számIt  Akik bántanak téged  Sokan azt tartják  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 20  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A másik dolog,  Próbálj meg ...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Png csokor  Adakozás  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam Cs Ildikótól 
Bejegyzés Címkék
igazgatóság zoológiai, egyik valóban, másik állat, felvétel minősége, bocsaikat két-három, birtokon talált, vadászati hatósági, barna medve, állatoknak igen, éjszaka alatt, párzási időben, hazai megjelenésüket, szlovákiai törzsterületükön, kiterjedt kameracsapda, természetvédelmi őrszolgálat, nagyragadozók általában, szakemberek számára, zoológiai szakreferens, bocsokkal közlekedő, kirándulókra nézve, bocsos anyamedvék, igazgatóság honlapján, medve felbukkanásáról, konfliktus megelőző, legnagyobb testű, ember észlelné, pásztói felbukkanása, helyszínen ellenőrzik, igazgatóság munkatársai, nagyragadozókkal kapcsolatos, székelyföldi Etéd, helyiek pedig, mezőre kaszálni, nagyvaddal &#8211, portálnak Tiboldi, kilométerre fekvő, legelők környékén, állatok rendszerint, feladatot &#8211, helyi lakosok, medvék ellen, falubeliek végső, illetékes szervezetekhez, etédiek ugyanis, hatóságok tehetetlensége, törzsterületükön, telefonszámunkon, természetvédelmi, nagyragadozókkal, elkeseredésükben, médiafelületeken, villanypásztort, felbukkanásáról, bejelentéseiket, megfigyeléseket, szarvasmarhákat, megjelenésüket, magyarországra, tehetetlensége, tájékoztatókon, szervezetekhez, igazgatóságunk, rendezvényeken, szakembereink, hajtóvadászat, megkeresésére, természetesen, nagyragadozók, szakreferense, territóriumuk, gyümölcsfákat, bizonyosodott, bekövetkezett, táplálékhiány, pározhassanak, tájékoztatják, hatástalannak, tájékoztatjuk, mindennaposak, szarvastetem, szakreferens, mindenesetre, elképzelhető, nagyragadozó, folyamatosan, szlovákiában, kilométernyi, dögfogyasztó, kirándulókra, kirándulókat, nőstényekkel, rendszeresen, nyomkeresése, megelőzésére, jelenlétéről, felbukkanása, imitálásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 13387
  • e Hónap: 46541
  • e Év: 280288
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.