Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Rongyos Gárda, Rákóczi örököse kilencvenöt éve visszaadta,
  2016-12-15 14:21:24, csütörtök
 
  KÍVÁNCSI LENNÉK EGY MAI SZAVAZÁS EREDMÉNYÉRE, KI HOVA SZERETNE TARTOZNI!!!?

***************************


A Rongyos Gárda, Rákóczi örököse kilencvenöt éve visszaadta, amit elvettek: Sopron, a Leghűségesebb Város


2016. december 14. 18:40

Hunhír.info


1921. december 14-én, népszavazás döntött Sopron hovatartozásáról - a Trianonban elszakított területeken egyedüliként. A korabeli feljegyzések szerint még a holtak is szavaztak. A Rongyos Gárda harcai után a város és nyolc falu Magyarországot választotta, kiérdemelve a Civitas Fidelissima címet. Dicsőség a hősöknek, az igazi magyaroknak, Prónaynak, Héjjasnak, és a kecskeméti tanyavilág önzetlen, bátor hadfijainak. De dicsőség azoknak a német ajkú, jobbára bajor származású, magyarrá lett embereknek, akik hazánkat választották.

Magyar Menedék - Karácsony
Bár hazánk esetében egyedi volt, de nem áll példa nélkül, hogy az első világháború után népszavazás döntött egy-egy terület hovatartozásáról. Karintiában, a Klagenfurti-medence vegyes osztrák-szlovén lakossága 59 százalékos többséggel döntött Ausztria mellett. Felső-Szilézia 10 ezer négyzetkilométeres területén 720 ezer fő Németország, 480 ezer fő Lengyelország mellett voksolt. Közel 300 ezer jogosulatlan szavazatot meg kell semmisíteni, végül a terület kétharmadát Németország kapta meg. A Hunhír.info a hiteles történelmi tények és adatok alapján indítja meg sorozatát Trianon egyedüli, máig élő revíziójáról, ellensúlyozandó a liberális rátelepedést a témára, amely eddig nem szerelt kiemelten a libsi tollnokok repertoárján.

A magyar külpolitika hozzáállása mellett a rongyosok dicsőséges haditettei hoztak eredményt az 1921. december 14-16-án tartott referendumon, ahol Trianonban elcsatolt területeken egyedül Sopron és a szomszédos nyolc falu lakossága dönthette el, hogy Ausztriában, vagy Magyarországon kíván-e élni. A mindössze 255 négyzetkilométeres terület lakossága annak ellenére döntött Magyarország mellett, hogy a német nemzetiség enyhe többséget alkotott. Például a soproni Stornók, a hagyományosan német gyökerű nagypolgárok is szívre tett kézzel esküdtek fel a magyar zászlóra.

Bár hazánk esetében egyedi volt, de nem áll példa nélkül, hogy az első világháború után népszavazás döntött egy-egy terület hovatartozásáról. Karintiában, a Klagenfurti-medence vegyes osztrák-szlovén lakossága 59 százalékos többséggel döntött Ausztria mellett. Felső-Szilézia 10 ezer négyzetkilométeres területén 720 ezer fő Németország, 480 ezer fő Lengyelország mellett voksolt. Közel 300 ezer jogosulatlan szavazatot meg kell semmisíteni, végül a terület kétharmadát Németország kapta meg.

A trianoni békeszerződés aláírása, 1920. június 4. után Magyarországon még nem volt nyugalom, nem volt ,,tiszta a helyzet". A román és a cseh csapatok szép lassan visszavonultak a békeszerződésben lefektetett határokig, a szerb katonaság azonban továbbra is megszállás alatt tartotta Baranyát, az osztrákok pedig még nem tudtak bevonulni Burgenland területére. A békeszerződés egyébként ekkor még nem lépett életbe, hiszen a Magyar Országgyűlés csak 1920 novemberében ratifikálta, és a következő év július 26-án jelent meg a törvénytárban, azaz ekkor emelkedett törvényerőre.

Ezalatt pedig a Szent Korona testéből elszakított, addig nem létező csinált tartományt,Burgenlandot irreguláris katonaság, a Rongyos Gárda uralta, amely a lakosság segítségével időről időre visszaverte a terület átvételére érkező osztrák csapatokat.
A gárda, vagy ahogyan még magukat nevezték, a ,,felelőtlen elemek" - azaz függetlenek, ,,senkinek nem tartoznak felelősséggel" - az ország minden részéből összegyűlt volt katonákból, hazafiakból, juhászokból parasztokból és értelmiségiekből álltak, és Burgenland teljes, 4000 négyzetkilométeres területét ellenőrzése alatt tartották. A szociálliberális " történészek" mostani állításai ellenére a Rongyos Gárda tevékenységét nem lehet a Bethlen-kormány utasításaihoz kötni, hiszen ők megegyezésre törekedtek a területfoglalókkal.

A magyar külügy álláspontja az volt, hogy a szerb csapatok kivonulásával párhuzamosan hazánk is megkezdi az Ausztriának ítélt terület átadását. A szerbek visszavonultak, ám Burgenlandot az osztrákok nem tudták ,,átvenni": a területen felkelés folyik, a magyar kormány tehetetlen - hangzott Bethlen István miniszterelnök magyarázata.

Kormánypárti politikusként Gömbös Gyula tartotta a kapcsolatot a felkelőkkel, akik azonban sokáig nem voltak hajlandók eleget tenni a Budapestről érkező, egyre türelmetlenebb felszólításoknak.

Végül 1921. október 11-én Velencében, olasz közvetítéssel kompromisszumos megoldás született. Magyarország átadja a 280 ezer lakosú Burgenlandot - köztük mintegy 60 ezer magyar - Ausztriának, cserébe Sopron és a környező nyolc falu hovatartozásáról népszavazás dönthet. Bár ,,csak" 255 négyzetkilométerről és körülbelül 50 ezer lakosról volt szó, a népszavazás kierőszakolása nagy eredménynek számított, hiszen ez volt az egyetlen olyan magyar területi igény, amelyet a békekonferencia nagyhatalmai végül elfogadtak.

A Bethlen-kormány tehát hatalmas sikernek könyvelte a velencei megállapodást, úgy vélte, ezzel mindent elért, amit lehetett, és hozzákezdett a gárda feloszlatásához. Prónay azonban, a kemény katonaember, és önzetlen magyar hazafi nem volt hajlandó megalkudni. Az ellenőrzése alatt álló területen még október kikiáltotta Felsőőrött a független Lajtabánságot, amely november 10-ig állt fenn. A bánságot Amerika is elismerte.

Végül a Rongyos Gárda letette a fegyvert, és 1921. december 14-16. között megtartották a népszavazást. Az urnák elé járulhatott minden olyan, 20. évét betöltött ember, aki a népszavazásra kijelölt terülten született, helyi illetőséggel vagy 1921 óta állandó lakóhellyel bírt. A voksolás titkos volt, Magyarországra kék, Ausztriára sárga cédulával lehetett szavazni. Sopronban 1921. december 14-én, Brennbergbányán 15-én, a környéki falvakban - Ágfalva, Balf, Fertőboz, Fertőrákos, Harka, Kopháza, Nagycenk, Sopronbánfalva - 16-án volt a szavazás.

Villani Frigyes zsidó származású báró, egy megalkuvó, antantbarát hivatalnok a szövetségközi katonai misszió mellett működő képviselő tartott tőle, hogy a többség Ausztriára szavaz, s titkon ő is ebben reménykedett. A szombathelyi Kovács-szállóban lévő lakosztályából állandóan Pestre telefonálgatott, hogy mit kéne tennie a kormánynak a rongyosokkal, ha az osztrákok győznek.

Az osztrákok a népszavazás elhalasztását kérték, majd távolmaradással fenyegetőztek és azzal, hogy nem fogják elismerni az eredményt. Egyes osztrák fegyveres csoportok pedig fogadkoztak, hogy ha kedvezőtlen lesz a szavazás kimenetele, betörnek a területre. Mindezek ellenére a szavazás békésen lezajlott, Sopronban 72,8 a falvakban 45,4 százalék szavazott Magyarországra. A végeredményt 17-én hirdették ki. A 24 ezer szavazóból Magyarországra 15 304 fő, 65,1 százalék, Ausztriára 8227 fő, 34 százalék voksolt, 502 szavazatot érvénytelenítettek.

Sopron városa az 1922. évi XXIX. tc. értelmében elnyerte a Civitas Fidelissima, azaz a Leghűségesebb Város címet.



http://hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=99852
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: értelmiségiekből, szociálliberális, hovatartozásáról, felszólításoknak, békeszerződésben, békekonferencia, telefonálgatott, távolmaradással, kompromisszumos, brennbergbányán, ellensúlyozandó, feloszlatásához, magyarországon, visszavonultak, türelmetlenebb, magyarországot, miniszterelnök, magyarországra, kierőszakolása, lakosztályából, sopronbánfalva, békeszerződés, leghűségesebb, népszavazásra, hagyományosan, közvetítéssel, fenyegetőztek, elhalasztását, megállapodást, felelősséggel, szövetségközi, utasításaihoz, lajtabánságot, kivonulásával, lengyelország, tevékenységét, korabeli feljegyzések, igazi magyaroknak, kecskeméti tanyavilág, német ajkú, első világháború, terület kétharmadát, hiteles történelmi, liberális rátelepedést, libsi tollnokok, magyar külpolitika, rongyosok dicsőséges, szomszédos nyolc, német nemzetiség, soproni Stornók, hagyományosan német, magyar zászlóra, Rongyos Gárda, KÍVÁNCSI LENNÉK EGY MAI SZAVAZÁS EREDMÉNYÉRE, HOVA SZERETNE TARTOZNI, Leghűségesebb Város, Civitas Fidelissima, Magyar Menedék, Magyar Országgyűlés, Szent Korona, Bethlen István, Gömbös Gyula, Villani Frigyes,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Áldás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam  Négy sor egy csodálatos versbő...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áldás  Alvó kislány  Paul David Tripp Április 8  Különleges  Facebookon kaptam  Különleges  Paul Verlaine : Költészettan  Facebookon kaptam  Szabó M. Gita A maradék idő  Szép estét kedves látogatóimna...  Molnár Ferenc: imádom!  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam Krisztina b...  Ha senki sem  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Facebookon kaptam  Paul Verlaine : Költészettan  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haragos ember  Különleges  Facebookon kaptam  Mókás uborka tál  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Nagyi süt  Facebookon kaptam  Reggeli kávé  Facebookon kaptam Krisztina b...  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Facebookon kaptam  A tavaszi sugár…  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Szép estét  Baudelaire - Visszaháramlás  Facebookon kaptam  Egy rohanás az élet  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 10  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Egyszer mindannyian hazatérünk  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Idézetek a magányról  David Mamet gondolata  Facebookon kaptam  Áldások a terhekből  Idézetek a magányról  Előled is hozzád  Osvát Erzsébet - Április...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Osvát Erzsébet - Április...  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Reggel van  Facebookon kaptam  Egyszer mindannyian hazatérünk  Alvó kislány  Spenót fasírttal  Tavaszi este  A tavaszi sugár…  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Baudelaire - Visszaháramlás  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Remy Bellau - Április  Facebookon kaptam  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
korabeli feljegyzések, igazi magyaroknak, kecskeméti tanyavilág, német ajkú, első világháború, terület kétharmadát, hiteles történelmi, liberális rátelepedést, libsi tollnokok, magyar külpolitika, rongyosok dicsőséges, szomszédos nyolc, német nemzetiség, soproni Stornók, hagyományosan német, magyar zászlóra, trianoni békeszerződés, cseh csapatok, békeszerződésben lefektetett, szerb katonaság, osztrákok pedig, békeszerződés egyébként, lakosság segítségével, terület átvételére, ország minden, magyar külügy, szerb csapatok, szerbek visszavonultak, területen felkelés, magyar kormány, környező nyolc, népszavazás kierőszakolása, egyetlen olyan, békekonferencia nagyhatalmai, velencei megállapodást, gárda feloszlatásához, kemény katonaember, ellenőrzése alatt, független Lajtabánságot, bánságot Amerika, népszavazásra kijelölt, voksolás titkos, környéki falvakban, szövetségközi katonai, többség Ausztriára, szombathelyi Kovács-szállóban, osztrákok győznek, népszavazás elhalasztását, szavazás kimenetele, szavazás békésen, végeredményt 17-én, értelmiségiekből, szociálliberális, hovatartozásáról, felszólításoknak, békeszerződésben, békekonferencia, telefonálgatott, távolmaradással, kompromisszumos, brennbergbányán, ellensúlyozandó, feloszlatásához, magyarországon, visszavonultak, türelmetlenebb, magyarországot, miniszterelnök, magyarországra, kierőszakolása, lakosztályából, sopronbánfalva, békeszerződés, leghűségesebb, népszavazásra, hagyományosan, közvetítéssel, fenyegetőztek, elhalasztását, megállapodást, felelősséggel, szövetségközi, utasításaihoz, lajtabánságot, kivonulásával, lengyelország, tevékenységét, politikusként, törvénytárban, törvényerőre, rongyosokkal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 184
  • e Hét: 523
  • e Hónap: 4268
  • e Év: 157764
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.