Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egészséges fagylalt
  2014-10-26 10:10:12, vasárnap
 
  Az élelmiszeripar fejlődésének egyik leglátványosabb területe a fagylalt gyártása. A kenyérhez hasonlóan, a fagyi is ma már rengeteg komponensből áll. A társadalom által negatívan megítélt komponenseket másra cserélik. Így például a cukor helyett kukoricaszirup terjedt el (invertcukor, fruktóz szirup, glükóz szirup), mely hosszútávon egészségileg rosszabb mint a cukor, de mindenképp olcsóbb és állaga miatt iparilag jobban kezelhető. Érdekes példa, van olyan üdítő melybe Ausztriában cukrot tesznek, míg nálunk glükóz szirupot. Emellett rengeteg színezék, szintetikus íz, lágyító, habosító, krémesítő és egyéb komponens alkotja fagylatot.

Otthon, a kalóriákat leszámítva, egészséges fagyit tudunk készíteni. Kevés komponensből 15 perc alatt, és két-három óra fagyasztással.

Alapelv

A fagyi alapja a tejszínhab. Ehhez adjuk az ízesítést, mely természetes anyagból készül. Ezt fagyasszuk le. A fagyi nem jég lesz, hanem habos struktúrát kapunk, jobbat mint a gyári fagyi esetén.

.Hozzávalók:

4 dl tejszín (ha lehet nem homogénezett)
40-50 dkg gyümölcs
1 citrom
10-12 dkg nyírfacukor (ha ez nincs, akkor ugyanannyi fehér cukor)
1 csipetnyi só
1-2 kanál útifű maghéj, vagy chia mag

.1 lépés

Elkészítjük az ízesítést. Ehhez szükséges kb. 40-50 dkg gyümölcs (málna, eper, barack, ribizli, szőlő, kivi, meggy, szilva, sárgadinnye, stb.). Jó a fagyasztott és kiolvasztott gyümölcs is. Turmixgéppel pépé alakítjuk, majd egy szűrőn átpasszírozzuk egy evőkanál segítségével. Így megszabadulunk a magoktól, héjaktól. Csak a lekvárszerű teljesen homogén gyümölcs pépet használjuk a továbbiakban.

Ehhez adjuk a nyírfacukrot, melyet előbb kávédarálóval porcukorrá alakítunk. Ajánlott a nyírfacukor, mert lassabban felszívódó szánhidrát, mint a sima fehér cukor. De egyébként az is jó. Ugyanannyi szükséges bármelyikből. Az nem igaz, hogy a nyírfacukor sokkal erősebb és ezért kevesebb kell belőle. Ez csak marketing.

Egy citrom levét és egy csipetnyi sót is adunk a gyümölcs masszához, majd turmixgéppel rövid ideig összekeverjük.

Fontos, hogy egy lekvárszerű, homogén, kellően sűrű, mégis folyós anyagot kapjunk. Mindenképp ajánlott egy evőkanál útifű maghéj vagy chia mag hozzáadása, mely természetes rost és sűrítő anyag. Ha nagyon híg a massza, akkor még egy-két kanál útifű maghéjat vagy chia magot adjunk hozzá. Általában háromnál több nem szükséges, mert már képes kocsonyás sűrűséget felvenni. Turmixgéppel újra összekeverjük. 5 percet állni hagyjuk, ezalatt megsűrűsödik.

A gyümölcs pép édességét a gyümölcstől és ízvilágunktól függően a cukor és citromlé mennyiségének változtatásával tudjuk szabályozni, sűrűségét a hozzáadott természetes rosttal. Fontos, hogy kb. 2-3 dl homogén anyagot kapjunk, erős ízvilággal.

Citrom fagyi esetén 2 dl natúr (nem homogénezett) joghurtba keverjük 5-7 citrom levét, és csak akkor ha bio citrom volt, akkor a héjából is reszelhetünk bele.

Csoki fagyinál 1dl tejben 2-3 evőkanál igazi holland kakaót oldunk, majd felmelegítjük forró vízen, majd ha kihűlt, a fent említett módon 2 dl natúr joghurthoz keverjük. Szükség esetén természetes rosttal sűrítjük.

Vanília fagyinál vagy természetes vanília eszenciát keverünk a natúr joghurthoz, vagy egy sűrű madártejet készítünk és azt még sűrítjük természetes rosttal.

Olajos magvak esetén (dió, mandula, pisztácia) előbb megpirítjuk, majd turmixoljuk kevés vízzel, passzírozzuk, joghurthoz keverjük.

.2. lépés

Felverjük a 4 dl hideg tejszínt a lehető leggyorsabb fokozaton. Én egy univerzális konyhai robotgépet használok, és 3 perc alatt kőkemény lesz a hab, gyakorlatilag fel lehet fordítani a tálat. Ha még két percig verném a habot, akkor már vajat kapnék belőle, de ez egy másik recept lesz. Tehát ne verjük túl a habot.

Mikor a hab kész, óvatosan hozzákeverjük a gyümölcspépet. Itt jön a konyhai robot előnye. A legkisebb fordulaton nagyon gyöngéden összekeveri az egészet. A hab nem esik össze, csak színes lesz. Ekkor dobozoljuk és fagyasztóba tesszük. Néhány óra alatt kész van. Nem fagy jéggé, hanem habos lesz, JOBB mint a bolti fagyi.

Néhány gondolat

Kevés olyan fagyi van, amelyik egészséges. A valódi gyümölcs minden hasznos anyaga benne van, adtunk hozzá citromlevet, természetes rostot, és nyírfacukrot. Mivel a tejszín nem porból készül, hanem valódi tejből, ezért az egész krémes, kellemes. Amire kell vigyázni, az a kalória.

Ha túl híg a gyümölcs pép, akkor elfolyósítja magát a habot és hajlamos jéggé fagyni. Ezért inkább használjunk több rostot és ekkor fantasztikusan szép struktúrájú fagyit kapunk.

Bármiből lehet fagyi, csak egy kb. 2-3 dl-es anyagot kell készítsünk, amit a hordozó tejszínhabhoz keverünk.

FORRÁS : Link



 
 
0 komment , kategória:  Receptek - Édes finomságok  
Címkék: változtatásával, leglátványosabb, élelmiszeripar, megszabadulunk, fantasztikusan, átpasszírozzuk, kukoricaszirup, komponenseket, gyümölcspépet, összekeverjük, fagyasztással, ízvilágunktól, mennyiségének, gyakorlatilag, kávédarálóval, felmelegítjük, hozzákeverjük, tejszínhabhoz, bármelyikből, nyírfacukrot, homogénezett, passzírozzuk, reszelhetünk, elfolyósítja, megsűrűsödik, segítségével, továbbiakban, fejlődésének, turmixgéppel, egészségileg, komponensből, kiolvasztott, természetes, nyírfacukor, citromlevet, szintetikus, fagylalt gyártása, kenyérhez hasonlóan, társadalom által, cukor helyett, kalóriákat leszámítva, fagyi alapja, gyári fagyi, szűrőn átpasszírozzuk, evőkanál segítségével, lekvárszerű teljesen, sima fehér, nyírfacukor sokkal, citrom levét, gyümölcs masszához, evőkanál útifű, hozzáadott természetes,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  A jó emberek mindig szépek mar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szívem  Png fotel  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Kerüld el az evangélium örömén...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Lóhere  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Idő  Kellemes délutánt kívánok  Png fotel  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Irgalom és ítélet  Paul David Tripp Április 21  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Alvó cicák  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Esti kép  Garai Gábor - Takarítás  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Az engedelmesség miért nem vál...  Szép napot kívánok  Akarat  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Minden harmadik...  Szép estét  Paul David Tripp Április 20  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Boldog születésnapot a ma ünne...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam  Alázat  Egy lelki imádság  Egy lelki imádság  Facebookon kaptam  Png virág  Nem tudhatod  Szép estét  Png fotel  Boldog születésnapot a ma ünne...  A kételkedés kezelése  A másik dolog,  Fekete István - Akác  Tavaszi kép  Png cica  Facebookon kaptam  Idő  Régi emberek, akikre máig büsz...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Leonardo da Vinci gondolata  George Byron - Ahogy itt jár -...  Paul David Tripp Április 19  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Png férfi  Facebookon kaptam  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Paul David Tripp Április 20  Kellemes délutánt kívánok  Kövesd a cowboyt! 
Bejegyzés Címkék
fagylalt gyártása, kenyérhez hasonlóan, társadalom által, cukor helyett, kalóriákat leszámítva, fagyi alapja, gyári fagyi, szűrőn átpasszírozzuk, evőkanál segítségével, lekvárszerű teljesen, sima fehér, nyírfacukor sokkal, citrom levét, gyümölcs masszához, evőkanál útifű, hozzáadott természetes, fent említett, natúr joghurthoz, sűrű madártejet, lehető leggyorsabb, univerzális konyhai, másik recept, konyhai robot, legkisebb fordulaton, bolti fagyi, valódi gyümölcs, egész krémes, hordozó tejszínhabhoz, változtatásával, leglátványosabb, élelmiszeripar, megszabadulunk, fantasztikusan, átpasszírozzuk, kukoricaszirup, komponenseket, gyümölcspépet, összekeverjük, fagyasztással, ízvilágunktól, mennyiségének, gyakorlatilag, kávédarálóval, felmelegítjük, hozzákeverjük, tejszínhabhoz, bármelyikből, nyírfacukrot, homogénezett, passzírozzuk, reszelhetünk, elfolyósítja, megsűrűsödik, segítségével, továbbiakban, fejlődésének, turmixgéppel, egészségileg, komponensből, kiolvasztott, természetes, nyírfacukor, citromlevet, szintetikus, fagyasztott, sárgadinnye, lekvárszerű, univerzális, leggyorsabb, ausztriában, turmixoljuk, fagyasztóba, elkészítjük, összekeveri, megpirítjuk, használjunk, gyümölcstől, hosszútávon, szabályozni, invertcukor, struktúrájú, egészséges, robotgépet, ugyanannyi, hozzávalók, fagyasszuk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 51
  • e Hét: 1341
  • e Hónap: 10011
  • e Év: 65944
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.