Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa a tanárokért és a diákokért imádkozott a péntek
  2020-04-25 15:46:14, szombat
 
  Ferenc pápa a tanárokért és a diákokért imádkozott a péntek reggeli szentmisén
A Szent Márta-ház kápolnájában bemutatott szentmise elején, április 24-én a pápa a tanárokért fohászkodott, akiknek sokat kell dolgozniuk, hogy az interneten és más kommunikációs eszközön keresztül megtartsák az óráikat, valamint a diákokért, akiknek nem megszokott módon kell vizsgázniuk. Homíliájában a kenyérszaporítás történetét magyarázta Ferenc pápa.
Jézus nagyon szeretett az emberek között lenni - ez valójában a megváltás egyetemességének szimbóluma. Az apostolok éppen ezt nem szerették, mert ők akartak az Úr közelében lenni, hallgatni, amit mond. De Jézus mindig rámutatott: az igazi lelkipásztori hatalom szolgálat - Isten népe közelségében.
A János-evangélium hatodik fejezetében szerepel Jézus híres kafarnaumi eucharisztikus beszéde, melynek előzményeként megszaporítja a kenyeret és a halat. Próbára teszi apostolait. Az apostolok nem tudják jóllakatni az embereket, akik követik a Mestert. Jézus szeretett az emberek között lenni, nem úgy, mint tanítványai, ezért intette őket. Kereste a néppel való közelség lehetőségét, és azt tanította a pásztoroknak, hogy legyenek közel a néphez. Isten népe mindig konkrét segítséget kér a pásztoroktól, ami fárasztó számukra, de kötelességük gondoskodni a rájuk bízott emberekről. Jézus azt mondja az apostoloknak: ,,Ti adjatok nekik enni!"; és ezt megismétli a mai pásztoroknak: adjatok, adjatok a népnek! Azután Jézus elmegy, hogy az Atyához imádkozzon. A nép a csodálatos kenyér- és halszaporítás után királlyá akarja tenni őt. Lehet, hogy néhány apostol szerette volna kihasználni ezt a helyzetet, hogy hatalomhoz jusson - jegyezte meg Ferenc pápa. - Ám a pásztor hatalma a szolgálat, és amikor elrontja ezt, megöli a hivatását, és egy lelkipásztori vállalkozás ügyintézője lesz, nem pedig pásztor.
Amikor Jézus meglátja a hozzá igyekvő tömeget, így szólt Fülöphöz: ,,Honnan vegyünk kenyeret, hogy legyen mit enniük?" Ezt azért kérdezte, hogy próbára tegye, mert tudta, hogy mit fog tenni. Elgondolkodtató kérdés - mondta a Szentatya. - Megmutatja, hogyan bánt Jézus az apostolokkal. Folyamatosan próbára tette, hogy ezáltal tanítsa őket; különösen azokban a helyzetekben, amikor tanítványai túlléptek a szerepükön, Jézus megállította és tanította őket. Az evangéliumban Jézusnak sok ilyen gesztusa szerepel, amikor azt erősíti az apostolokban, hogy Isten népének pásztorai legyenek.

Jézus nagyon szeretett az emberek között lenni
- ez valójában a megváltás egyetemességének szimbóluma. Az apostolok éppen ezt nem szerették, mert ők akartak az Úr közelében lenni, hallgatni, amit mond. Mind a négy evangélium leírja ezt a történetet. Lehet, hogy még egy kenyérszaporítás történt, vagy egy másik misszióból jöttek meg, amikor Jézus azt mondta tanítványainak: ,,Menjünk innen, hogy egy kicsit kipihenjük magunkat." Elindultak. Az emberek észrevették, hogy merre tartanak a tengeren át; letáboroztak, s ott vártak rájuk. A tanítványok nem örültek, mert a nép elrontotta húsvéthétfői falatozásukat, mert nem ünnepelhettek együtt az Úrral. Jézus azonban tanítani kezdte a népet. Az emberek hallgatták őt. Teltek-múltak az órák. Jézus tanított, a nép boldog volt. A tanítványok azt mondták egymás között: Elrontották az ünnepünket és a pihenésünket.
De az Úr az emberek közelségét kereste, és azon fáradozott, hogy a pásztorok szívét az Isten népével való közelségre indítsa, hogy azt szolgálják. Az apostolok voltak a választottak, és így a kitüntetettek körébe tartozónak érezték magukat. Kitüntetett réteg, mondjuk így: ,,arisztokrácia"; közel az Úrhoz, aki mindahányszor megpróbálta helyre tenni őket - fogalmazott a pápa, majd példaként hozta fel a gyermekeket. Az apostolok úgy érezték, hogy ők vigyáznak az Úrra, ezért mondták: Nem és nem! Nem jöhetnek a gyerekek, mert csak háborgatják, zavarják. Jézus pedig így szól: Engedjétek a gyerekeket! A tanítványok nem értették. Aztán megértették - mondta Ferenc pápa. Jerikó utcáját idézte, ahol egy ,,gyerek" kiáltozott: Jézus, Dávid Fia, könyörülj rajtam! A tanítványok csitították: Légy csöndben, az Úr jár erre, ne zavard őt! Erre Jézus ezt mondta: Engedjétek hozzám jönni!
Van, hogy fáradt a nép, a pásztorok is fáradtak: akkor a jó pásztor megszaporítja a dolgokat, hiszen az emberek mindig mennek a jó pásztorhoz, különböző okokból - szögezte le a Szentatya. Majd egy szegénynegyedben szolgáló plébánosról beszélt, akinek ajtaján, ablakán szüntelenül kopogtattak az emberek, míg végül így fakadt ki: ,,Legszívesebben befalaztatnám az ajtót és az ablakot, csak hogy kipihenhessem magam!" Elfelejtette, hogy ő pásztor, és az emberekkel kell lennie. Jézus arra tanítja és neveli az apostolokat, hogy együtt legyenek a néppel. A nép pedig fáradt, és mindig valami konkrét dolgot kér, talán helytelenül, de mindig konkrét dolgot kér. A pásztornak gondja kell hogy legyen ezekre a dolgokra.
A többi evangélista megjegyzi, hogy az apostolok arra kérik Jézust, hogy bocsássa el a népet, mert már esteledik, nekik pedig vásárolniuk kell, hogy egyenek valamit. Valójában arra gondoltak, hogy ünnepet tartanak maguk között. Ez nem rossz önzés; érthető, hogy szeretnének a mesterrel maradni. Ám Jézus azt kéri tőlük, hogy ők adjanak enni az embereknek: Vigasztaljátok meg őket, oldjátok meg a problémáikat. Az apostolok érzik a feladatot, hogy nekik adni és adni kell. De ők kitől kapnak?! Jézus ezt is megtanítja nekik. Ezután az apostoloktól is búcsút vesz, és elmegy imádkozni - az Atyához. Jézus a pásztor kettős közelségét mutatja meg:
közel lenni a néphez és közel lenni az Atyához - emelte ki a Szentatya.
Beszéde végén Ferenc pápa arra hívta fel a figyelmet, hogy el kell kerülni a hatalom kísértését, amely megérintette az apostolokat, amikor látták, hogy a nép királlyá akarja kenni Jézust, és ők is szerettek volna ebből részesülni. Az igazi lelkipásztori hatalom azonban szolgálat - Isten népe közelségében.


Forrás: Vatikáni Rádió
Magyar Kurír 2020.04.24
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: szegénynegyedben, kenyérszaporítás, egyetemességének, elgondolkodtató, tanítványainak, eucharisztikus, vigasztaljátok, legszívesebben, befalaztatnám, lelkipásztori, mindahányszor, arisztokrácia, falatozásukat, kipihenhessem, előzményeként, megszaporítja, halszaporítás, kitüntetettek, evangéliumban, ünnepelhettek, kommunikációs, helyzetekben, megállította, apostolokban, apostolokkal, apostoloktól, megérintette, homíliájában, közelségében, folyamatosan, letáboroztak, problémáikat, húsvéthétfői, kápolnájában, kötelességük, választottak, diákokért imádkozott, péntek reggeli, tanárokért fohászkodott, kenyérszaporítás történetét, emberek között, megváltás egyetemességének, apostolok éppen, igazi lelkipásztori, néppel való, rájuk bízott, csodálatos kenyér-, pásztor hatalma, lelkipásztori vállalkozás, hozzá igyekvő, evangéliumban Jézusnak, négy evangélium, Szent Márta-ház, Azután Jézus, Amikor Jézus, Dávid Fia, Erre Jézus, Vatikáni Rádió, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Nevelőszülőkhöz adták,  Hamvas Béla  39 ígéret  Ady Endre - Mindegy átka  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Jó nap volt  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Latinovits Zoltán tollából  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Otthon  Van néhány kérdés, amin gondol...  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Különleges  Minden tavaszból őrizz..  képre írva  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  képre írva  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  "Ez egy csoda"  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Jázmin  Paul David Tripp Április 13  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Walter Chrysler mondta  "Ez egy csoda"  Jó éjszakát  Önmaga ellenére  Önmaga ellenére  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Megígért békesség  Magamnak  Müller Péter tollából  Baranyi Ferenc - N i n c s  Alvó cicák  Alvó cica  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Alvó cicák  A pitypang legendája  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Szép estét  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép estét  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Bornyi Veronika haiku verse  Alvó cica  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó nap volt  jó reggelt  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép álmokat!  IGEN így  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Mindig lesz olyan  Ismeretlen: Ikarusz monda  Gebhardt Nóra versei II.  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
diákokért imádkozott, péntek reggeli, tanárokért fohászkodott, kenyérszaporítás történetét, emberek között, megváltás egyetemességének, apostolok éppen, igazi lelkipásztori, néppel való, rájuk bízott, csodálatos kenyér-, pásztor hatalma, lelkipásztori vállalkozás, hozzá igyekvő, evangéliumban Jézusnak, négy evangélium, kenyérszaporítás történt, másik misszióból, kicsit kipihenjük, emberek észrevették, emberek hallgatták, emberek közelségét, pásztorok szívét, apostolok voltak, kitüntetettek körébe, tanítványok csitították, emberek mindig, szegénynegyedben szolgáló, emberekkel kell, pásztornak gondja, többi evangélista, apostolok arra, mesterrel maradni, apostolok érzik, pásztor kettős, hatalom kísértését, szegénynegyedben, kenyérszaporítás, egyetemességének, elgondolkodtató, tanítványainak, eucharisztikus, vigasztaljátok, legszívesebben, befalaztatnám, lelkipásztori, mindahányszor, arisztokrácia, falatozásukat, kipihenhessem, előzményeként, megszaporítja, halszaporítás, kitüntetettek, evangéliumban, ünnepelhettek, kommunikációs, helyzetekben, megállította, apostolokban, apostolokkal, apostoloktól, megérintette, homíliájában, közelségében, folyamatosan, letáboroztak, problémáikat, húsvéthétfői, kápolnájában, kötelességük, választottak, fohászkodott, pásztoroknak, elfelejtette, pihenésünket, apostoloknak, pásztoroktól, lehetőségét, tanítványai, tanítványok, vásárolniuk, szeretnének, gondoskodni, fejezetében, plébánosról, szüntelenül, kopogtattak, vállalkozás, apostolokat, kihasználni, ügyintézője, helytelenül, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2529
  • e Hét: 18921
  • e Hónap: 31597
  • e Év: 265344
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.