Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Egy édesanya gondolatai a ballagásról
  2020-04-30 07:51:27, csütörtök
 
  Nem maradhat el...
Dr. Somosiné Tésenyi Timea mentálhigiénés szakembernek, a Semmelweis Egyetem adjunktus-tanára írásait már többször közreadtuk. Most nem szakemberként, hanem édesanyaként osztja meg gondolatait a ballagásról.
Gaudeamus igitur..., azaz Örvendjünk hát...! - ezekkel a szavakkal hív önfeledt ünneplésre az ismert, kora középkori eredetű ballagási ének. Már az első hangokat hallva megjelennek előttünk az ünnepélyes búcsú hagyományos képei: egyenruhás diákok, virágtenger, könnyes szemű szülők, büszke tanárok...
Magam is érintett szülőként már hetek óta azon töprengek, hogy is lesz ez idén. Az már rendben van, hogy vírus van, iskola nincs, hogy próbálunk hozzászokni fenekestül felfordult életünkhöz, hogy keressük ebben is a nem várt, apró örömöket... na de a ballagás... az nem maradhat el.
Valóban nem maradhat el. Idén sem. Elemi szükségünk van rá, nekünk, szülőknek, tanároknak, de legfőképp a nagybetűs Élet küszöbén álló, ,,félig már felnőtt, de félig gyerek még" fiataloknak.
A ballagás nem csak egy ünnep. Inkább egy sajátos beavatási szertartás, a felnőttkorba lépés határköve.

Előképe volt a szalagavató, amikor eddig gyerekként számon tartott kamaszaink néhány óra leforgása alatt gyönyörű, felemelő tánccal ünneplő fiatal nőkké és férfiakká váltak. Mindannyiunkat figyelmeztetett ez az ünnep, hogy itt az ideje, hogy elengedjük a kezüket, hagyjuk őket végre egyedül táncolni, küzdeni a felnőtté válás meredek útján.
Kellenek ezek az átmenetek, szertartások, hogy ne felejtsük el észrevenni az élet folyamatos változását.
Fontos tudnunk, hogy valami véget ért, amitől el kell búcsúznunk, és itt az ideje valami izgalmas és félelmetes újba lépnünk.
Amikor már nem beszélhetünk úgy, mint egy gyermek, nem ítélhetünk úgy, mint egy gyermek, hanem férfivá-nővé érve elhagyjuk a gyermek szokásait (1 Kor13, 11).
A ballagás segít elköszönni a gyerekkorunktól és annak emlékeit őrző iskolánktól. Segít átélni a veszteséget, a fájdalmat, a büszkeséget, a félelmet, a felnőttkorba lépéshez szükséges bátorságot.
A mi iskolánk igazgatója ünnepélyes szavakkal kísért üzenetben mondta el nekünk és a diákoknak többször is, hogy lesz ballagás. Igazi, színes, virágos, vonulós, olyan, ami minden érettségizőnek kijár.
Lehet, hogy ősszel, lombhulláskor, vagy télen, hóesésben, de nem marad el.
Mindannyiunkat megerősített és megnyugtatott az üzenet, hogy a világ a feje tetejére állhat, de az ünnepek és búcsúk fontosak, megtartó és megerősítő erejük nélkül senkit nem engedünk át a gyerekkor és a felnőttkor bátor lépéseket kívánó küszöbén.
Amikor én érettségiztem, épp rendszerváltás zajlott. Fogalmunk sem volt, mit szabad mondani az érettségin és mit nem, forradalomról vagy ellenforradalomról van szó, s néhány merészebb osztálytársam szóbeli felelete alatt óvatosan kávézni kellett invitálni az egyházi iskolába megszokottan politikai ellenőr szerepbe kiküldött érettségi elnököt. Történelmet írtunk, amit akkor még nem tudtunk, de azóta is büszkén mesélünk.
A mostani érettségizők is gondolhatják azt, hogy valamit elvettek tőlük, az utolsó hónapok búcsúzó, gyerekes-felnőttes közösségi élményeit, az egész iskola kitüntetett figyelmét.
De átélhetik ezt a helyzetet úgy is, hogy különleges évfolyammá vált az övék, amikor felnőtt bátorságot vagy alázatot kíván a helyzet elfogadása és a döntés, hogy nekivágnak-e az előttük álló, kockázatokat is hordozó kihívásnak.
Segítsük őket, hogy felnőtté érésük meghatározó élményévé válhasson ez az időszak, amelynek most kitüntetett, az előttük álló feladatokkal bátran megküzdő alakítói lehetnek.



Magyar Kurír 2020.04.29

 
 
0 komment , kategória:  Iskola  
Címkék: figyelmeztetett, gyerekkorunktól, mindannyiunkat, mentálhigiénés, rendszerváltás, érettségizőnek, szakemberként, érettségiztem, forradalomról, megnyugtatott, osztálytársam, lombhulláskor, érettségizők, feladatokkal, gondolhatják, édesanyaként, szertartások, megerősített, felnőttkorba, megszokottan, beszélhetünk, kockázatokat, szakembernek, megjelennek, veszteséget, iskolánktól, meghatározó, fiataloknak, hozzászokni, kitüntetett, szalagavató, virágtenger, büszkeséget, hagyományos, történelmet, ballagásról, első hangokat, ünnepélyes búcsú, nagybetűs Élet, sajátos beavatási, felnőttkorba lépés, felnőtté válás, élet folyamatos, ideje valami, gyermek szokásait, ballagás segít, felnőttkorba lépéshez, diákoknak többször, feje tetejére, felnőttkor bátor, egyházi iskolába, mostani érettségizők, Somosiné Tésenyi Timea, Semmelweis Egyetem, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Sorsunk miatt...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Ott van  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Robin Wight pitypang szobra  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Azért kaptad  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Krisztinától  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  József Attila - Kopogtatás nél...  Töröld le  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  A sorsod  Szép estét kedves látogatóimna...  A hagyma antibakteriális hatás...  Vannak emberek  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Borzasztó  Alvó kislány  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Magyar költészet napja  Esterházy Péterre emlékezünk  Erdei gyöngyvirág  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Az ember  Walter Chrysler mondta  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Ma van a magyar költészet napj...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Paul David Tripp Április 14  Esterházy Péterre emlékezünk  Sík Sándor - Ha jő a perc  Előfordul, hogy  "Ez egy csoda"  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  A Magyar Költészet napja alkal...  Anyák napjára  Esterházy Péterre emlékezünk  Nevelőszülőkhöz adták,  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Otthon  Jó nap volt  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Szép estét  Szép álmokat!  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
első hangokat, ünnepélyes búcsú, nagybetűs Élet, sajátos beavatási, felnőttkorba lépés, felnőtté válás, élet folyamatos, ideje valami, gyermek szokásait, ballagás segít, felnőttkorba lépéshez, diákoknak többször, feje tetejére, felnőttkor bátor, egyházi iskolába, mostani érettségizők, utolsó hónapok, egész iskola, helyzet elfogadása, előttük álló, figyelmeztetett, gyerekkorunktól, mindannyiunkat, mentálhigiénés, rendszerváltás, érettségizőnek, szakemberként, érettségiztem, forradalomról, megnyugtatott, osztálytársam, lombhulláskor, érettségizők, feladatokkal, gondolhatják, édesanyaként, szertartások, megerősített, felnőttkorba, megszokottan, beszélhetünk, kockázatokat, szakembernek, megjelennek, veszteséget, iskolánktól, meghatározó, fiataloknak, hozzászokni, kitüntetett, szalagavató, virágtenger, büszkeséget, hagyományos, történelmet, ballagásról, gondolatait, kamaszaink, gyerekként, megerősítő, semmelweis, érettségin, elengedjük, folyamatos, észrevenni, kihívásnak, ünneplésre, szertartás, tanároknak, szükségünk, bátorságot, nekivágnak, évfolyammá, különleges, felnőttkor, fenekestül, felfordult, életünkhöz, változását, közreadtuk, ünnepélyes, ítélhetünk, elköszönni, örvendjünk, elfogadása, igazgatója, búcsúznunk, félelmetes, egyenruhás, kiküldött, legfőképp, érettségi, szokásait, fogalmunk, invitálni, fájdalmat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2756
  • e Hét: 9446
  • e Hónap: 22122
  • e Év: 255869
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.