Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Húsvét 4. vasárnapja 05.04
  2020-05-03 11:09:36, vasárnap
 
  OLVASMÁNY az Apostolok Cselekedeteiből
Isten Úrrá és Messiássá tette Jézust.
Pünkösd napján Péter a tizenegy (apostol) kíséretében előlépett és hangos szóval így beszélt:
,,Tudja meg Izrael egész háza teljes bizonyossággal, hogy Isten azt a Jézust, akit ti keresztre feszítettetek, Úrrá és Messiássá tette!" E szavak hallatára fájdalom járta át a szívüket, és megkérdezték Pétert meg a többi apostolt: ,,Mit tegyünk hát, emberek, testvérek?" Péter azt felelte: ,,Tartsatok bűnbánatot, és keresztelkedjék meg mindegyiktek Jézus Krisztus nevében bűneitek bocsánatára. Akkor elnyeritek a Szentlélek ajándékát. Az ígéret ugyanis nektek és gyermekeiteknek szól, és mindazoknak, akik távol vannak ugyan, de a mi Urunk, Istenünk hívja őket." Még más szavakkal is biztatta és buzdította őket: ,,Engedjétek, hogy kimentsünk benneteket ebből a romlott nemzedékből!"
Erre azok, akik hajlottak szavára, megkeresztelkedtek. Aznap mintegy háromezer lélek tért meg.
Ez az Isten igéje. ApCsel 2,14a.36-41

SZENTLECKE Szent Péter apostol első leveléből
Megtértetek lelketek Pásztorához.
Szeretteim!
Ha a jót teszitek és türelmesen szenvedtek, az kedves az Isten előtt. Hiszen erre kaptatok meghívást, mert Krisztus is szenvedett értünk, példát hagyva nektek, hogy a nyomában járjatok: ,,Bűnt nem követett el, s hamisság nem volt a szájában."
Amikor szidalmazták, nem viszonozta a szidalmat; amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát az igazságos Bíróra. Vétkeinket saját testében fölvitte a keresztfára, hogy meghaljunk a bűnöknek, és az igazságnak éljünk. Az ő sebei szereztek számotokra gyógyulást. Olyanok voltatok ugyanis, mint a tévelygő juhok, de most megtértetek lelketek Pásztorához és oltalmazójához.
Ez az Isten igéje. 1Pét 2,20b-25

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Én vagyok a juhok kapuja.
Abban az időben így szólt Jézus:
,,Bizony, bizony, mondom nektek: Aki nem a kapun megy be a juhok aklába, hanem máshol, az tolvaj és rabló. Aki viszont az ajtón megy be, az a juhok pásztora. Az őr ajtót nyit neki, a juhok pedig hallgatnak szavára. Nevükön szólítja juhait, és kivezeti őket. Miután mind kivezette, előttük halad, és a juhok követik, mert ismerik a hangját. Az idegent nem követik, sőt elfutnak tőle, mert az idegen hangját nem ismerik."
Jézus ezt a hasonlatot mondta nekik, de ők nem értették meg, hogy miről beszél.
Jézus ezért így folytatta: ,,Bizony, bizony, mondom nektek: Én vagyok az ajtó a juhok számára. Akik előttem jöttek, azok tolvajok és rablók. Nem is hallgattak rájuk a juhok. Én vagyok az ajtó: aki rajtam keresztül megy be, az üdvözül, ki- és bejár, s legelőre talál. A tolvaj csak azért jön, hogy lopjon, öljön és pusztítson. Én azért jöttem, hogy életük legyen, és bőségben legyen."
Ezek az evangélium igéi. Jn 10,1-10
...... ........... ............



Imádság
Jó Pásztorunk, Jézus Krisztus! Te egykor kiválasztottad az apostolokat és elküldted őket, hogy a te nevedben tanítsanak és csodákat tegyenek. Kérünk, napjainkban is hívj magadhoz fiatalokat, akik téged és a te szeretetedet megismerve és a te megbízásodból indulnak a világba. Küldj az evangélium hirdetésére, valamint isteni titkaid és csodáid közvetítésére papokat, akik életüket egészen neked szentelik! Add, hogy elfogadják és hűséggel teljesítsék hivatásukat mindazok, akiket a papságra vagy a szerzetesi életre kiválasztasz. A te szereteted alakítsa át szívüket, hogy képesek legyenek ember testvéreiknek továbbadni jóságodat, irgalmadat és szeretetedet

Elmélkedés
A jó pásztorról szóló jézusi tanítást a vakon született ember meggyógyítása előzi meg Szent János evangéliumában. A történet végén a most már látó ember megvallja, hogy hisz Jézusban, de nem csak mint gyógyítóban, hanem hiszi, hogy ő az Isten Fia. E történethez és hitvalláshoz kapcsolódik a jó pásztorról szóló beszéd, amit a mai vasárnapon olvasunk, mégpedig nem véletlenül. A vak meggyógyítása történetében van egy mozzanat. Az ott tartózkodó farizeusok vitatkozni kezdenek vele, hogy ki volt a gyógyítója. A vakon született, de most már látó ember megvallja, hogy biztosan Istentől származik, aki jót tett vele, mert különben nem tudta volna megajándékozni őt a látással. Ezt mondja: ,,Mióta a világ áll, soha nem lehetett hallani, hogy valaki megnyitotta volna egy vakon született szemeit" (Jn 9,32). Erre a farizeusok kidobták őt, nem foglalkoztak többet vele. Ők, akik vallási tekintélynek számítanak és az volna a feladatuk, hogy pásztorként vezessék a népet, most kitaszítanak egy embert Jézus miatt, Jézusról tett hitvallása miatt. Olyan ez, mintha egy pásztor a farkasok elé lökne egy bárányt vagy elkergetné a nyájból. Jézus tanítása tehát a farizeusok méltatlan cselekedetére való válasz. Látja, hogy rossz pásztorok, ezért szükségesnek tartja elmondani, hogy miként kellene viselkedniük, ha jó pásztorok volnának.
A példázatban Jézus pontosan leírja a pásztor tevékenységét. A pásztor nappal legeltet. Tudja, hol van jó legelő és víz az állatok számára, oda vezeti őket. Védelmezi továbbá a nyájat a vadállatoktól. Éjszakára karámba tereli az állatokat, amelynek egyetlen ajtaja van. Értelemszerűen a pásztor is a karám ajtaján keresztül közlekedik. Aki nem az ajtón keresztül megy be, hanem például átmászik a karámon, az nem jó szándékkal érkezik. Tolvaj és rabló, aki lopni akar a bárányok közül. Aztán Jézus arról is beszél, hogy az idegen hangját nem ismerik a bárányok, ezért nem követik. A bárány tehát nem egy ostoba állat, jól tudja, ki mellett van biztonságban és ki vezeti bőséges legelőkre. A bárány csak a saját pásztorának hangját ismeri és követi.
A beszéd ezen a ponton megszakad annak említésével, hogy a hallgatóság nem értette, miről és kiről van szó. Bizonyára eddig is sejtették, hogy nem az állattartás vagy a pásztorélet rejtelmeibe akarja beavatni őket Jézus, aki tovább folytatja beszédét. Kiderül, hogy önmagát állítja szembe a korábbi vezetőkkel és tanítókkal. ,,Én vagyok az ajtó a juhok számára" - mondja. Aki nem Jézuson keresztül közelít Isten népéhez, az méltatlan arra, hogy pásztornak nevezzék, mert valójában tolvaj és rabló. Aki nem Jézus nevében és nem az ő lelkületével akarja vezetni a rábízottakat, az jobb, ha más mesterség után néz. Aki nem a nyáj javát nézi és nem védelmezi minden erejével a bárányokat veszély esetén, az hűtlen és rossz pásztor.
Sem a bibliai időkben, sem napjainkban pásztornak lenni nem nagy karrier. Az Úr szolgálatában lelkipásztornak lenni nem nagy karrier, de aki előmenetelre vágyik, annak fejében aligha fordul meg a papi hivatás gondolata. Ugyanakkor papnak, lelkipásztornak lenni nagyszerű dolog, szép hivatás. Isten küldötteként és Jézus nevében vezetni az embereket az üdvösség felé szép feladat. Olyan pásztorokra van szüksége az Egyháznak, akik ismerik az Úr szívének szándékát és hallják a bárányok, a rájuk bízottak szívverését is.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: lelkipásztornak, keresztelkedjék, cselekedeteiből, gyermekeiteknek, bizonyossággal, kiválasztottad, megajándékozni, evangéliumában, értelemszerűen, oltalmazójához, meggyógyítása, fenyegetőzött, megbízásodból, feszítettetek, testvéreiknek, közvetítésére, szolgálatában, tevékenységét, cselekedetére, vadállatoktól, tekintélynek, biztonságban, kitaszítanak, kiválasztasz, foglalkoztak, hitvalláshoz, szeretetedet, megkérdezték, lelkületével, előmenetelre, viselkedniük, rábízottakat, szidalmazták, történetében, szükségesnek, küldötteként, többi apostolt, ígéret ugyanis, romlott nemzedékből, nyomában járjatok, igazságos Bíróra, igazságnak éljünk, tévelygő juhok, juhok kapuja, kapun megy, juhok aklába, ajtón megy, juhok pedig, juhok követik, idegen hangját, hasonlatot mondta, juhok számára, Apostolok Cselekedeteiből, Isten Úrrá, Jézus Krisztus, SZENTLECKE Szent Péter, EVANGÉLIUM Szent János, Szent János, Isten Fia, Aztán Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Hamvas Béla  Müller Péter tollából  Robert Merle tollából  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Szívek  Jó éjszakát  Otthon  képre írva  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Szeretem ujjad karcsuságait,  ajándék, mellyel meglepem  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Borzasztó  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Szívek  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Magamnak  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Annyira tisztelem a szabadságo...  Tavaszi este  Önmaga ellenére  Robert Merle tollából  Latinovits Zoltán tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Kertem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlékezz  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Azért kaptad  képre írva  Ady Endre - Mindegy átka  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimn...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Segíts neki dicsérni Téged  Ma van a magyar költészet napj...  Alvó cicák  Paul David Tripp Április 13  Az ember emlékekből áll  39 ígéret  különleges  Tavaszi este  képre írva  képre írva  Szép estét kedves látogatóimn...  Robert Merle tollából  Eduardo Sacheri gondolata  Alvó kislány  különleges  Paul David Tripp Április 15  Emlékezz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Magamnak  A felvilágosodás...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Spenót fasírttal  James Allen  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Annyira tisztelem a szabadságo...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Mindig lesz olyan  James Allen  Töröld le  Szívek  Emlékezz  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Alvó cica 
Bejegyzés Címkék
többi apostolt, ígéret ugyanis, romlott nemzedékből, nyomában járjatok, igazságos Bíróra, igazságnak éljünk, tévelygő juhok, juhok kapuja, kapun megy, juhok aklába, ajtón megy, juhok pedig, juhok követik, idegen hangját, hasonlatot mondta, juhok számára, tolvaj csak, evangélium igéi, evangélium hirdetésére, papságra vagy, szerzetesi életre, vakon született, történet végén, farizeusok kidobták, embert Jézus, bárányt vagy, farizeusok méltatlan, példázatban Jézus, pásztor tevékenységét, pásztor nappal, állatok számára, karám ajtaján, ajtón keresztül, bárányok közül, bárány tehát, ostoba állat, bárány csak, saját pásztorának, beszéd ezen, ponton megszakad, állattartás vagy, pásztorélet rejtelmeibe, korábbi vezetőkkel, juhok számára&#8221, méltatlan arra, nyáj javát, bárányokat veszély, bibliai időkben, papi hivatás, üdvösség felé, rájuk bízottak, lelkipásztornak, keresztelkedjék, cselekedeteiből, gyermekeiteknek, bizonyossággal, kiválasztottad, megajándékozni, evangéliumában, értelemszerűen, oltalmazójához, meggyógyítása, fenyegetőzött, megbízásodból, feszítettetek, testvéreiknek, közvetítésére, szolgálatában, tevékenységét, cselekedetére, vadállatoktól, tekintélynek, biztonságban, kitaszítanak, kiválasztasz, foglalkoztak, hitvalláshoz, szeretetedet, megkérdezték, lelkületével, előmenetelre, viselkedniük, rábízottakat, szidalmazták, történetében, szükségesnek, küldötteként, mindegyiktek, hallgatóság, pásztorának, bocsánatára, pásztorélet, napjainkban, teljesítsék, szívverését, hivatásukat, megtértetek, pásztorához, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1225
  • e Hét: 12287
  • e Hónap: 24963
  • e Év: 258710
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.