Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Móra Ferenc: A szánkó
  2017-01-13 11:27:05, péntek
 
 






Móra Ferenc: A szánkó



Kegyetlen hideg tél volt, azóta se tudok hozzáfoghatót. Fenékig befagyott a patak, a verebek megdermedve hullottak le a fákról, a háztetőről olyan vastag jégcsapok meredeztek, hogy kővel is alig bírtuk őket lehajigálni. Először a báránybőr sapkánkat vagdostuk hozzájuk, de evvel nem sokra mentünk. A fülünk megfázott, a sapka a tetőn maradt, s ami a legnagyobb baj volt: a jégcsap se esett le.

Még jobban szerettünk a hóban játszani. Akkora hó volt, hogy alig látszottunk ki belőle, ástunk is benne akkora barlangokat, hogy akár a medvék királya ellakhatott volna bennük. Persze a medvének több esze volt, mint hogy hópalotában lakott volna. Nem is fagyott el se keze, se lába, mint nekünk.

Legkülönb mulatság mégis csak a szánkázás volt. Szomszédunkban lakott a bíró. A bíró csináltatott a fiainak olyan szánkót, hogy annál szebb még nem volt a világon. Még most is sokszor álmodom vele így tél idején. Kőrisfából volt a talpa, diófából a karja, az ülése lószőrvánkos, beterítve bársonyposztóval, a lábtakaróján bolyhos szőnyeg. Be volt festve az egész szép pirosra, tán a kötele is selyemből volt.

Megvolt a mesés szép szánkó, de nem volt, aki húzza. Nagy úr volt akkor Bíró Pali is, Bíró Gyuri is, mind a kettő csak húzatni akarta magát. Engem fogtak be, meg egy másik szegény gyereket, a Favágó Jánoskát.

- Egyszer ti húzzátok, máskor mi ülünk benne - biztattak a bíró fiai.
Bántuk is mi a csúfolódást, csakhogy hozzáférhettünk a szánkóhoz. Gyuri, Pali elnyújtózkodtak nagyurasan a puha ülésben, mi ketten nyakunkba akasztottuk a cifra istrángot, szél se érhetett a nyomunkba aztán. Meg se álltunk az ötödik fordulóig, ott is csak lélegzetet venni.
Így tartott ez egy hétig, hanem Favágó Jánoska már akkor olyan búsan lógatta a fejét, mint egy igazi ló. Meg is kérdezte tőle a kisebb gazdánk, a Bíró Pali, hogy tán kevesli az abrakot?
- Szeretnék már egyszer én is beleülni a szánkóba - motyogta félősen Jánoska -, csak egyetlenegyszer, csak egyik saroktól a másikig!

Bíró Gyuri nevetve csördítette meg fejünk fölött a pántlikás ostorát:
- Mást nem kívánnál, kis rongyos? Nem olyan gúnyához csinálták ezt a szánkót, mint a tied.

Pali még jobban rákiáltott:
- Örülj, hogy húzhatod. Gyi, Szellő, gyi Bogár!
Összenéztünk Jánoskával, s akkorát rántottunk a szánkón, hogy mind a két gazdánk kigurult a hóra. Olyat hemperedtek, hogy öröm volt nézni, ámbátor igyekeztünk elhordani az irhát.
Hanem aztán megbántuk, amit tettünk. Másnap majd meghasadt a szívünk, mikor a bíró fiai elszánkáztak a ház előtt. Most már a Szabó Gergőék húzták őket.
Ekkor énnekem egy gondolatom támadt:
- Jánoska, van egy hatosod?
- Volt tavaly, de labdát vettem rajta.
- Tudod mit, Jánoska? Ha neked is volna egy hatosod, nekem is, vennénk rajta szánkót.
Másnapra kerítettünk pénzt. Én a Csacsadér vargától kaptam, mert segítettem neki kivinni a csizmákat a piacra, Jánoska meg eladta a labdáját meg a márvány golyóját meg a bicskáját a molnárinasnak.

Délután lementünk a szenesboltba, vettünk a pénzünkön egy szenesládát. A ládát félig megraktuk szalmával, a fenekére szögeztünk két gyalult deszkát, kerítettünk egy ruhaszárító kötelet, s azt ráerősítettük a láda két oldalára. Megvolt a szánkó.
Biz az nem egészen olyan volt, mint a bíró fiaié, de éppúgy csúszott.
Az udvaron próbáltuk ki, mert az utcára szégyelltünk kimenni a másik szánkó miatt.
Hanem az udvar kicsi volt.
Megegyeztünk, hogy kimegyünk a falu végére, ahol senki se lát. Közökön, zigzug utcákon bujkáltunk kifelé, hogy ne találkozzunk a bíró fiaival. Fújt a szél kegyetlen, sodorta a tetőkről az arcunkba a havat, de nem törődtünk vele. Csak arra gondoltunk, hogy milyen jó lesz szánkóba ülni. Először Jánoska ül bele, én elhúzom a kis erdőig, ő meg engem vissza. Jaj, istenem, de jó lesz!
Kiértünk a falu végére. Az utolsó ház a Kati nénié volt, az öreg koldusasszonyé. Rogyott kis szalmás kunyhó, se udvara, se kerítése. Most csupa hó és jégcsap az egész kunyhó, csupa dér még az ajtókilincs is. A Kati néni kutyája, a szegény Morzsa, ott nyöszörgött a küszöbön.
- Megállj, Ferkó - mondja a Jánoska -, eresszük be ezt a szegény kutyát, mert megveszi idekint az isten hidege. Az öregasszony bizonyosan alszik.
Belöktük az ajtót, a Morzsa csaholva szaladt előre.
Kati néni ott gubbasztott a vackán, elkékült orcával, dideregve vékony kendőjében. Olyan hideg volt odabent, hogy még a tűzhely sarkait is kivirágozta a dér.
- Nem égett ebben a tűz, lelkeim, már három nap óta. Sem egy marék szalmám, sem egy gyújtat fám. Majd megfagyok, lelkeim - sóhajtozott az öregasszony.
Jánoska rám nézett, én meg őrá. Előhúzta a sarokból a baltát, kiment, csattogott, pattogott odakint: fölvágta tűzrevalónak a szánkót.
Kisvártatva hatalmas tűz lobogott a kunyhóban. Égett a szánkó. A mi szánkónk, amelyikbe egyszer se ültünk bele.
A szánkódarabok piros lángja hosszú csíkokban táncolt a falon, amely mintha sírt volna örömében, ahogy a dér leolvadt róla. Az öreg koldusasszony orcája is színesedni kezdett. Ahogy ránk vetette háládatos tekintetét, a mi szívünkben is valami melegség támadt. És egyszerre megsajnáltuk a gazdag bíró fiait, akik érzik, hogy milyen jól esik repülni a szánkón, de nem tudják, milyen jól esik jót tenni a szegényekkel.








A szánkó (teljes film)

Link

 
 
0 komment , kategória:  Móra Ferenc  
Címkék: bársonyposztóval, hozzáférhettünk, egyetlenegyszer, elnyújtózkodtak, koldusasszonyé, szomszédunkban, szánkódarabok, molnárinasnak, koldusasszony, hozzáfoghatót, ráerősítettük, tűzrevalónak, szégyelltünk, szegényekkel, lábtakaróján, szenesboltba, megegyeztünk, csináltatott, megsajnáltuk, elszánkáztak, találkozzunk, lószőrvánkos, összenéztünk, ajtókilincs, nyöszörgött, csördítette, látszottunk, sóhajtozott, öregasszony, kisvártatva, kivirágozta, barlangokat, hópalotában, gubbasztott, ellakhatott, lehajigálni, verebek megdermedve, háztetőről olyan, báránybőr sapkánkat, fülünk megfázott, tetőn maradt, hóban játszani, medvék királya, medvének több, szánkázás volt, bíró csináltatott, fiainak olyan, ülése lószőrvánkos, lábtakaróján bolyhos, egész szép, mesés szép, kettő csak, Móra Ferenc, Bíró Pali, Bíró Gyuri, Favágó Jánoskát, Favágó Jánoska, Összenéztünk Jánoskával, Szabó Gergőék, Először Jánoska,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  Facebookon kaptam  Nem számIt  Facebookon kaptam  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nevem  Leonardo da Vinci gondolata  Sose bánj semmit  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Szép estét  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Tanuld meg ezt a versemet  A televizió nem a kultúrát kép...  Szép estét  A jó emberek mindig szépek mar...  A jó emberek mindig szépek mar...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Alázat  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Egy lelki imádság  Popper Péter szavai  Idő  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Png kutya  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Mi lenne ha  Nem méltó hozzád  Ami embereknek lehetetlen, az...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Png ház  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  Őrizkednünk kell...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  A televizió nem a kultúrát kép...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Hazára minden embernek szükség...  George Gordon Lord Byron: Inez...  Julian Brass gondolata  Németh László tollából  Kövesd a cowboyt!  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png fotel  Jó éjszakát  George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Zilahy Lajos gondolata  George Gordon Lord Byron: Inez...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  képre írva  Png lepke  Png telefon  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Paul David Tripp Április 21  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Örülök, hogy látlak!  Png virág  Albert Einsteinről  Png cica  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Reggel van  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
verebek megdermedve, háztetőről olyan, báránybőr sapkánkat, fülünk megfázott, tetőn maradt, hóban játszani, medvék királya, medvének több, szánkázás volt, bíró csináltatott, fiainak olyan, ülése lószőrvánkos, lábtakaróján bolyhos, egész szép, mesés szép, kettő csak, másik szegény, bíró fiai, puha ülésben, cifra istrángot, nyomunkba aztán, ötödik fordulóig, kisebb gazdánk, pántlikás ostorát, gondolatom támadt, márvány golyóját, ládát félig, fenekére szögeztünk, ruhaszárító kötelet, bíró fiaié, udvaron próbáltuk, utcára szégyelltünk, másik szánkó, udvar kicsi, falu végére, bíró fiaival, szél kegyetlen, öreg koldusasszonyé, egész kunyhó, szegény Morzsa, szegény kutyát, isten hidege, öregasszony bizonyosan, tűzhely sarkait, marék szalmám, szánkódarabok piros, öreg koldusasszony, gazdag bíró, bársonyposztóval, hozzáférhettünk, egyetlenegyszer, elnyújtózkodtak, koldusasszonyé, szomszédunkban, szánkódarabok, molnárinasnak, koldusasszony, hozzáfoghatót, ráerősítettük, tűzrevalónak, szégyelltünk, szegényekkel, lábtakaróján, szenesboltba, megegyeztünk, csináltatott, megsajnáltuk, elszánkáztak, találkozzunk, lószőrvánkos, összenéztünk, ajtókilincs, nyöszörgött, csördítette, látszottunk, sóhajtozott, öregasszony, kisvártatva, kivirágozta, barlangokat, hópalotában, gubbasztott, ellakhatott, lehajigálni, megdermedve, hemperedtek, igyekeztünk, kerítettünk, csúfolódást, szenesládát, ruhaszárító, akasztottuk, szerettünk, csattogott, gondolatom, lélegzetet, nagyurasan, segítettem, rákiáltott, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 64 db bejegyzés
e év: 515 db bejegyzés
Összes: 13005 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 565
  • e Hét: 1739
  • e Hónap: 19122
  • e Év: 136368
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.