Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
húsvét 5. hét szerda 05.13
  2020-05-13 10:18:17, szerda
 
  SZENTLECKE az Apostolok Cselekedeteiből
Pál és Barnabás Jeruzsálembe megy, hogy az apostolok döntését kérje a pogányságból megtért keresztények kötelezettségeiről.
Amikor Pál és Barnabás befejezte első missziós útját, néhányan Júdeából Antióchiába érkeztek, és így tanították a pogányságból megtért testvéreket: ,,Ha nem fogadjátok el a Mózes törvényében előírt körülmetélkedést, nem üdvözülhettek."
Mivel pedig Pál és Barnabás hevesen tiltakozott és vitába szállt velük, közösen elhatározták, hogy Pál és Barnabás meg még néhányan a többiek közül menjenek föl Jeruzsálembe az apostolokhoz és a presbiterekhez ennek a vitás kérdésnek ügyében.
A közösség elbúcsúztatta őket. Ezután áthaladtak Fönícián és Szamarián, és elbeszélték az ottani híveknek a pogányok megtérését. Ezzel nagy örömöt szereztek nekik.
Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, az egyház, az apostolok és a presbiterek szívesen fogadták őket. Ők pedig elbeszélték, mi mindent művelt általuk az Isten.
Erre azonban felállt néhány, a farizeusok felekezetéből megtért hívő, és kijelentette: ,,Körül kell metélni őket, és rájuk kell parancsolni, hogy tartsák meg Mózes törvényét."
Erre az apostolok és a presbiterek összegyűltek a kérdés megvizsgálására.
Ez az Isten igéje. ApCsel 15,1-6

EVANGÉLIUM Szent János könyvéből
Aki Jézusban marad, mint a szőlővessző a szőlőtőn, az sok gyümölcsöt terem.
Abban az időben Jézus ezt mondta tanítványainak:
Én vagyok az igazi szőlőtő, és Atyám a szőlőműves. Minden szőlővesszőt, amely nem hoz gyümölcsöt bennem, lemetsz rólam, azt pedig, amely gyümölcsöt hoz, megtisztítja, hogy még többet teremjen. Ti már tiszták vagytok a tanítás által, amelyet hirdettem nektek. Maradjatok bennem, akkor én is bennetek maradok. Miként a szőlővessző nem hozhat gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem.
Én vagyok a szőlőtő, ti a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nélkülem semmit sem tehettek. Aki nem marad bennem, azt kivetik, mint a szőlővesszőt, és elszárad. Összeszedik, tűzre vetik és elégetik. Ha bennem maradtok, és szavaim is bennetek maradnak, akkor bármit akartok, kérjétek, és megkapjátok. Azáltal dicsőül meg Atyám, hogy bő termést hoztok, és a tanítványaim lesztek.
Ezek az evangélium igéi. Jn 15,1-8
...... ........



Imádság
Uram, Jézus Krisztus! Erőt vesz rajtam a csüggedés, amikor csalódást okoznak az emberek, terveim kudarcba fulladnak vagy váratlan események forgatják fel életemet. Ilyenkor a legszívesebben elmenekülnék a világból, az emberek elől. Bezárkóznék a magam kis világába, hogy egyedül legyek. De te nem hagysz magamra, hanem mellém állsz, tanítasz és megismerteted önmagadat előttem. Vezess engem vissza az emberi közösségbe, tanítványaid, követőid közé! Vezess engem az Atya közelébe, hogy a vele való kapcsolatomat helyreállítsam!

Elmélkedés
Az előző részekben arról olvastunk az evangéliumban, hogy Jézus az utolsó vacsorán szolgálatra tanította övéit, majd pedig megígérte számukra a Szentlelket és a békesség ajándékát, valamint azt, hogy távozása után is velük marad.
A mai résszel beszédének új szakasza kezdődik el. A szőlőtő és a szőlővessző viszonyával, egymáshoz kapcsolódásával írja le azt, hogy mit jelent vele kapcsolatban lenni. Jézus a szőlőtő és mi vagyunk a szőlővesszők. Itt egy élő kapcsolatról van szó és nem tárgyak élettelen kapcsolódásáról. A virágcseréphez hozzátartozik az alátét, a fazékhoz a fedő, a szerszámokhoz a tárolásukra szolgáló doboz. De ezek mind élettelen kapcsolatok. Jézus viszont élő kapcsolatról beszél, a szőlőtő és a vesszők kapcsolatáról, a víz, az energia, a tápanyagok, az élethez szükséges dolgok áramlásáról. Olyan kapcsolatról, amely növekedéssel jár, a növekedés a célja. Olyan kapcsolatról, amelynek eredménye lesz, gyümölcsöt érlel. A szőlővessző a szőlőtőből nyeri az életet. Mi pedig Istenből nyerünk erőt, kegyelmet az élethez, a lelki növekedéshez. Olyan erőt és kegyelmet, amely gyümölcsöt érlel, és ez nem más, mint a mi szeretetünk.
Jézus hasonlata megvilágítja azt is, hogy Isten nélkül megszűnik az életünk, elszáradunk, tűzre vetnek minket és megsemmisülünk. Nem függetleníthetjük magunkat Istentől. Magát az életet és mindazt, ami életünkhöz és növekedésünkhöz szükséges, azt tőle kapjuk.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: körülmetélkedést, kapcsolódásával, növekedésünkhöz, kapcsolódásáról, megvizsgálására, cselekedeteiből, legszívesebben, presbiterekhez, tanítványainak, virágcseréphez, helyreállítsam, megsemmisülünk, kapcsolatomat, evangéliumban, üdvözülhettek, felekezetéből, elbúcsúztatta, hozzátartozik, kapcsolatáról, szerszámokhoz, megismerteted, jeruzsálembe, növekedéshez, kapcsolatról, megvilágítja, apostolokhoz, növekedéssel, kapcsolatban, elhatározták, szőlővesszők, tanítványaim, kijelentette, szőlővesszőt, összegyűltek, tanítványaid, pogányságból, apostolok döntését, pogányságból megtért, többiek közül, presbiterekhez ennek, vitás kérdésnek, közösség elbúcsúztatta, ottani híveknek, pogányok megtérését, presbiterek szívesen, farizeusok felekezetéből, presbiterek összegyűltek, kérdés megvizsgálására, időben Jézus, igazi szőlőtő, tanítás által, tanítványaim lesztek, Apostolok Cselekedeteiből, Barnabás Jeruzsálembe, Amikor Pál, Júdeából Antióchiába, EVANGÉLIUM Szent János, Jézus Krisztus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Töröld le  Dóró Sándor: Embernek maradni  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Segíts neki dicsérni Téged  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Egy barátság története  Paul David Tripp Április 13  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  A felvilágosodás...  Otthon  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Krisztinától  Vannak emberek  József Attila – Keresek ...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jázmin  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Csend  Magamnak  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Paul David Tripp Április 12  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ady Endre - Mindegy átka  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Emlékezz  Vidámság  A sorsod  Hogyan válunk hűségesekké?  Önmaga ellenére  Különleges  Facebookon kaptam  Jázmin  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Ismeretlen: Ikarusz monda  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Nem kell hozzá fürdőruhás  Esterházy Péterre emlékezünk  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Emlékezz  Ott van  Paul David Tripp Április 12  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Esterházy Péter: Harmonia c...  Vidámság  Minden tavaszból őrizz..  A felvilágosodás...  Önmaga ellenére 
Bejegyzés Címkék
apostolok döntését, pogányságból megtért, többiek közül, presbiterekhez ennek, vitás kérdésnek, közösség elbúcsúztatta, ottani híveknek, pogányok megtérését, presbiterek szívesen, farizeusok felekezetéből, presbiterek összegyűltek, kérdés megvizsgálására, időben Jézus, igazi szőlőtő, tanítás által, tanítványaim lesztek, evangélium igéi, legszívesebben elmenekülnék, emberek elől, emberi közösségbe, vele való, előző részekben, utolsó vacsorán, békesség ajándékát, szőlővessző viszonyával, virágcseréphez hozzátartozik, tárolásukra szolgáló, vesszők kapcsolatáról, élethez szükséges, szőlőtőből nyeri, lelki növekedéshez, körülmetélkedést, kapcsolódásával, növekedésünkhöz, kapcsolódásáról, megvizsgálására, cselekedeteiből, legszívesebben, presbiterekhez, tanítványainak, virágcseréphez, helyreállítsam, megsemmisülünk, kapcsolatomat, evangéliumban, üdvözülhettek, felekezetéből, elbúcsúztatta, hozzátartozik, kapcsolatáról, szerszámokhoz, megismerteted, jeruzsálembe, növekedéshez, kapcsolatról, megvilágítja, apostolokhoz, növekedéssel, kapcsolatban, elhatározták, szőlővesszők, tanítványaim, kijelentette, szőlővesszőt, összegyűltek, tanítványaid, pogányságból, keresztények, megtisztítja, elmenekülnék, tárolásukra, bezárkóznék, elbeszélték, elszáradunk, megérkeztek, szőlővessző, presbiterek, kapcsolatok, tiltakozott, összeszedik, törvényében, testvéreket, megkapjátok, szentlelket, parancsolni, szeretetünk, áramlásáról, antióchiába, viszonyával, szolgálatra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1659
  • e Hét: 18051
  • e Hónap: 30727
  • e Év: 264474
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.