Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A Jóisten nagyon jól kitalálta ezt a világot, csak mi mindig
  2020-05-13 16:45:15, szerda
 
  Kerényi Lajos piarista szerzetes, pap, teológus, író, évtizedek óta kórházlelkész, fiatalok több nemzedékének nevelője, a Nagymarosi és az Egerszalóki Ifjúsági Találkozók egyik létrehozója, számos könyv szerzője. A 93 éves Lajos atyával telefonon beszélgettünk.
...... .......


Több mint hatvan éve szolgál kórházlelkészként. Hogyan éli meg azt, hogy most már hetek óta nem keresheti fel a betegeket?
Nagyon hiányoznak, imádkozom értük. A világban nagyszerű erőterek vannak, amelyekről az ember a kinyilatkoztatásból és a hatásuk alapján is tudomást szerezhet. Benne van a Szentírásban: jó dolog a halottakért imádkozni, hogy feloldozást nyerjenek bűneikből. Ebben a világban, ahol mi élünk, imádkozunk a megholtakért, akik egy másik dimenzióban vannak, és jobb lesz nekik ott az imádságból sugárzó erő és szeretet révén. A hitnek is tárgya ez, de már az itteni életünkben is így van: ha valaki tudja, hogy nagyon szeretik, akkor nyugodt és harmonikus. Ha pedig valakit senki nem szeret, az elhagyatottnak, szomorúnak érzi magát.
A szenvedésnek van teológiája, mert isteni távlatból nézve megvan a szellemi háttere. Vegyük például Jób könyvét.
A sátán kikérte Istentől Jóbot...
Igen, mert Jób nagyszerű ember. A sátán azt mondja az Úristennek, verd csak meg, akkor biztos, hogy nem áld téged. Az Úr erre azt válaszolja, rendben van, anyagi kárt okozhatsz neki, de az egészségére vigyázz. A sátán engedelmeskedni kényszerül Istennek. Az Újszövetségben Jézus azt mondja az utolsó vacsorán: kikért benneteket a sátán. A mostani megpróbáltatások és szenvedések próbatételek is. Jóbot anyagi kárt szenved, de csak annyit mond: Az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott az Úr neve. A felesége szidja: Mire mentél az Isteneddel, nézd meg, hová jutottál? Nem is sejti, milyen háttere van ennek. A sátán újból kikéri Jóbot Istentől: verd csak meg betegségekkel, majd nem áld téged. Az Úristen erre is engedélyt ad, de a sátán nem ölheti meg Jóbot. A gonosz mozgósítja a baktériumokat, a vírusokat, Jób teste kisebesedik, de még ekkor is azt mondja: ne csak a jót vegyük el Isten kezéből, hanem a rosszat is. Ez óriási győzelem.
Mindannyiunknak ki kell állnunk a próbát, de a nehézségek mögött mindig ott van a Jóisten is.
A szenvedések másik oka, hogy az emberek belső világa hiányos. Majdnem mindegyikünké az. Irigy vagyok a másikra, csoportokat, pártokat szervezek, amelyek erőtere gyenge, eszményei alacsony rendűek. És akkor jönnek a háborúk, a Jézus-verők, a Hitlerek, Sztálinok és Rákosik, akiknek a szívében gyűlölet van. A szabad akaratot nagyon díjazza a Jóisten, és ők ezzel visszaélve pusztítanak. Mindig minden történés után ott van azonban az irgalmas Krisztus, aki azt mondja, jaj, gyerekek, de butusok vagytok, és akkor aranyosan irgalmat gyakorol. Elképzelhetetlen szeretet él Jézusban: a katonák kigúnyolják, ütlegelik, és a kereszten mégis azt kéri: Atyám, bocsáss meg nekik, nem tudják mit cselekszenek. Kis ösztönlények, akik nem tudtak még felemelkedni a szeretet és a szellem magaslatára.
A mostani járvány azonban nem az emberek erőszakos magatartásának következménye, független ettől.
Most sokan kétségbeesnek, hogy jaj, elfordult tőlünk Isten. Pedig szó sincs erről. A Megváltó Krisztus meggyógyít minket. A szenvedéseket nemcsak okosan értelmezni, elfogadni tudom - az Úr adta, az Úr elvette, legyen áldott a neve -, hanem példával mutatom meg, hogy mit lehet kezdeni vele. Teilhard de Chardin, a XX. században élt paleontológus, jezsuita szerzetes járta a világot, miközben a nővére, Margit, évek óta ágyban fekvő beteg volt Franciaországban. Chardin ezt írta neki: ,,Energia születhet a szenvedésből. A szenvedés képes arra, hogy központunkat az Istenbe helyezze át. Margit nővérem! Miközben én átadtam magam a világmindenség pozitív erőinek, és utaztam kontinenseken és tengereken, szenvedélyesen nekigyürkőzve, hogy lássam, mint növeli fényét a Föld minden színárnyalata, te mozdulatlanul, ágyhoz szegezve, lelked legmélyén nagy-nagy csendben alakítod át fénnyé a világ legszörnyűbb árnyait. Margit nővérem, mondd csak: mit gondolhat teremtő Istenünk: Kettőnk közül melyikünknek jutott a nagyszerűbb szerep?"
Ugye, milyen gyönyörű ez? Csodálatos lehetőségek kínálkoznak. Itt van például ez a koronavírus. Biztos, hogy ezt is a sátán kaparta elő, mert nagyon nagy a hatalma, és intelligens. Hisz is, csak remeg, írja a Szentírás, mert nincs benne szeretet, csak gyűlölet. A kérdés: mit kezdjünk ezzel a járvánnyal? Margit testvértől megtanulhatjuk, hogy magasabb szempontok alapján tekintsünk a mostani helyzetre. Eszembe jut Edith Stein életpéldája is, ez a csodálatos kármelita nővér, aki a második világháborúban náci koncentrációs táborban halt vértanúhalált. Filozófusnő volt, és A kereszt lábánál című művében a következőket írta: ,,Ha a világra tekintünk, amelyben élünk, szükség és nyomorúság, az emberi gonoszság mélységei alkalmasak arra, hogy a világosság győzelme fölötti ujjongásunkat eltompítsák. Az emberiség még mindig szennyárral küszködik, és még mindig csupán egy kisded nyáj az, amelyik megmenekült előle, a legmagasabb hegycsúcsokon.
- A Krisztus és az Antikrisztus közötti harc még nem ért véget. Ebben a harcban megvan a helye Krisztus követőinek. Legfőbb fegyverük a kereszt. A kereszt terhe, amit Krisztus magára vett, az emberi természet elfajzása, genetikai leromlások, amiket mi csinálunk, minden vele járó bűnnel és szenvedéssel együtt az emberiséget sújtja. A keresztút értelme az, hogy elvegye ezt a terhet a világból. Mindazok, akik az idők folyamán nehéz sorsukat a szenvedő Üdvözítőre gondolva hordozták, önként vállalt szent vezekléseket végeztek, eltörölnek valamit az emberiség hatalmas adósságtömegéből, és segítenek az Úr terhét hordozni. Vezeklő szenvedésre csak az képes vágyakozni, akinek lelki szemei nyitottak a világ történéseinek természetfölötti összefüggéseire."

Bővebben Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: franciaországban, elképzelhetetlen, természetfölötti, megpróbáltatások, adósságtömegéből, mindannyiunknak, engedelmeskedni, összefüggéseire, magatartásának, világháborúban, szenvedélyesen, elhagyatottnak, megtanulhatjuk, világmindenség, újszövetségben, mindegyikünké, ujjongásunkat, szenvedéseket, következménye, kétségbeesnek, hegycsúcsokon, beszélgettünk, paleontológus, baktériumokat, színárnyalata, kórházlelkész, vértanúhalált, nekigyürkőzve, betegségekkel, történéseinek, koncentrációs, mozdulatlanul, kontinenseken, antikrisztus, szenvedésnek, következőket, világban nagyszerű, hatásuk alapján, halottakért imádkozni, másik dimenzióban, imádságból sugárzó, itteni életünkben, szellemi háttere, sátán kikérte, egészségére vigyázz, sátán engedelmeskedni, utolsó vacsorán, mostani megpróbáltatások, felesége szidja, sátán újból, gonosz mozgósítja, nehézségek mögött, Kerényi Lajos, Egerszalóki Ifjúsági Találkozók, Istentől Jóbot…, Újszövetségben Jézus, Jóbot Istentől, Megváltó Krisztus, Edith Stein,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  A hagyma antibakteriális hatás...  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  képre írva  Szeretem ujjad karcsuságait,  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A felvilágosodás...  Azért kaptad  Magyar költészet napja  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Szép álmokat!  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Segíts neki dicsérni Téged  A Magyar Költészet napja alkal...  Horváth Szilvia tollából  Esterházy Péterre emlékezünk  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Szép estét  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  József Attila – Keresek ...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Ady Endre - Mindegy átka  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Tavaszi este  Egyszerű  képre írva  Önmaga ellenére  Előfordul, hogy  Megígért békesség  Paul David Tripp Április 13  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Az ember  A hagyma antibakteriális hatás...  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Martin Buber, A haszidim meséi  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Tanmese  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Alvó cica  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam Krisztinától  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Töröld le  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Megígért békesség  Előfordul, hogy  Isten hűségének mértéke  Szép álmokat!  A hagyma antibakteriális hatás...  Egyszerű 
Bejegyzés Címkék
világban nagyszerű, hatásuk alapján, halottakért imádkozni, másik dimenzióban, imádságból sugárzó, itteni életünkben, szellemi háttere, sátán kikérte, egészségére vigyázz, sátán engedelmeskedni, utolsó vacsorán, mostani megpróbáltatások, felesége szidja, sátán újból, gonosz mozgósítja, nehézségek mögött, szenvedések másik, emberek belső, szívében gyűlölet, szabad akaratot, irgalmas Krisztus, katonák kigúnyolják, kereszten mégis, szellem magaslatára, mostani járvány, emberek erőszakos, szenvedéseket nemcsak, neve &#8211, szenvedés képes, világmindenség pozitív, világ legszörnyűbb, nagyszerűbb szerep, sátán kaparta, mostani helyzetre, csodálatos kármelita, második világháborúban, kereszt lábánál, következőket írta, világra tekintünk, emberi gonoszság, világosság győzelme, kisded nyáj, legmagasabb hegycsúcsokon, harcban megvan, helye Krisztus, kereszt terhe, emberi természet, emberiséget sújtja, keresztút értelme, idők folyamán, szenvedő Üdvözítőre, emberiség hatalmas, képes vágyakozni, világ történéseinek, franciaországban, elképzelhetetlen, természetfölötti, megpróbáltatások, adósságtömegéből, mindannyiunknak, engedelmeskedni, összefüggéseire, magatartásának, világháborúban, szenvedélyesen, elhagyatottnak, megtanulhatjuk, világmindenség, újszövetségben, mindegyikünké, ujjongásunkat, szenvedéseket, következménye, kétségbeesnek, hegycsúcsokon, beszélgettünk, paleontológus, baktériumokat, színárnyalata, kórházlelkész, vértanúhalált, nekigyürkőzve, betegségekkel, történéseinek, koncentrációs, mozdulatlanul, kontinenseken, antikrisztus, szenvedésnek, következőket, központunkat, legszörnyűbb, melyikünknek, szenvedésből, cselekszenek, próbatételek, vezekléseket, nemzedékének, szentírásban, szenvedéssel, felemelkedni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4898
  • e Hét: 15960
  • e Hónap: 28636
  • e Év: 262383
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.