Belépés
jupiter21.blog.xfree.hu
" Elég, ha megértjük, hogy mindannyian valamilyen célból vagyunk itt, és elég, ha elkötelezzük magunkat ennek a célnak. " Paulo Coelho "Né... Keller Istvánné
1946.04.10
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Kínai szerv-óra
  2014-11-19 13:17:08, szerda
 
   
 




A szervóra ismeretében kevesebb a" tökölés"
Érdemes lenne , orvosoknak , természetgyógyászoknak megismerni a szervórát , iránydiagnózis felállításához ! Öngyógyítóknak , egyéb gondozó , kórházi intézményekben ajánlható még !
Valamire való fogorvos este 17-óra körül rendel , mert a fogkezelések akkor már nem nagyon fáj . Egy adott jelenségnél , rosszullétnél jól következhetünk a bajok forrására . Hallottam már hogy házi orvos használja a Kínai szervórát , és úgy pakolja a táskájába a gyógyszereket ...például 12-óra körüli beteghívásnál jól tudja hogy keringési , és szívre való hatóanyagot vigyen .
-répa-

A kínai szervóra

A kínai orvoslásban fontos szerepe van a szervórának. Ez mutatja azt a rendet, amely szerint a Qi kering a vezetékekben. Ez a rend mindenkinél azonos módon működik, az energia maximum/minimum időszakai kimérhetők, e mérések alapján legfejjebb fél óra eltérést tapasztaltak egyének között. Amikor elutaunk egy másik időzónába, a szervóránk egy-két nap alatt átáll a helyi viszonyokra. Ez az átállási idő az, amikor levertnek, kissé szétesettnek érezheti magát ez ember.
szervora
A hagyomány szerint - ami teljesen beleillik természetesen a yin-yang elméletbe - mind a 12 szervnek, vezetékpárnak van egy aktív és egy passzív ideje, illetve ezek közötti átmenet.

Az aktív időben az adott szerv működése a legerősebb, a hozzá tartozó vezetékben a Qi áramlása a legintenzívebb, passzív időben értelemszerűen a leggyengébb.

Ezt az aktív/passzív időt "érzékeljük" is. A teljesség igénye nélkül néhány példa erre az érzékelésre.

A Vastagbél aktív ideje reggel 5 és 7 óra közé esik - gondoljon mindenki arra, felkelés után rendszerint hova is vezet az első útja? Nem véletlen...
A reggeli - ami ne csak kávé-cigi legyen ám - azért nagyon fontos, mert a gyomor reggel 7 és 9 között a legaktívabb, a legerősebb, ilyenkor terhelhető igazán, este pedig a leggyengébb. Ezért is logikus a mondás, hogy "... reggelizz mint egy király, ebédelj mint egy polgár, a vacsorád pedig add a koldusnak".

A Lép aktív ideje a következő, a cukrosok ilyenkor mérik a legkiugróbb vércukorszinteket.

A Vékonybél délután egy és három között a legaktívabb, ilyenkor zajllik az emésztés energiaigényes folyamata - nem csoda, hogy ebben az odőnem az ember elálmosodik, "haszálhatatlan", és ezt tudva értjük meg, hogy a déli országok sziesztája miért is épp akkor van, még ha ők tudatosan tán nem ismerik a szervóra működését, csak az ösztöneikben van benne. Régebben nálunk is gyakrabban előfordult, hogy ebéd után szunyókált az ember.

A Vese délután 5 és 7 között a legaktívabb. Ilyenkor érdemes több folyadékot fogyasztani, hogy a vese megfelelően át tudja dolgozni a vért, és hogy az kellően híg legyen, kell a folyadék. Lehet, nem véletlen az "ötórai tea"...?

Este hét és kilenc óra között van a Szívburok aktív ideje. A szívburok az a szerv, ami a lélekkel van szoros összefüggésben, a Lélek kilengései - nagy öröm, vagy nagy bánat - azonnal megjelennek a vezetéken, és a pontok érzékenységében nyilvánulnak meg. Az aktív időben vagyunk a legnyitottabbak, a lélek ilyenkor a legbefogadóbb. Talán nem véletlen, hogy a híradók, akciófilmek és más, lelket szennyező műsorok éppen ekkor vannak a televíziók műsorán...? Pedig lelkünk akkor jár jól, ha ebben az időszakban valami neki kedves, lelket gyönyörködtető dolgot csinálunk: ilyenkor kell olvasni, zenét hallgatni, sétálni, naplementében gyönyörkodni.

Az epeproblémákkal küzdők tudják, mikor a legaktívabb ez a szerv: éjfél körül fordul elő a legtöbb epegörcs.

A Máj a leghűségesebb szervünk, tartják a kínaiak, mivel akkor dolgozik, amikor alszunk - hajnali egy és három között. Ilyenkor végzi a szervezet méregtelenítését, és ehhez szükség van a többi szerv nyugalmára. Ha kimarad az alvás, akkor kárt szenved a méregtelenítés is, ami később nem pótolható. Ha felébredünk ebben az időben és nem bírunk visszaaludni, akkor ne kezdjünk olvasni, hanem feküdjünk a sötétben, csukott szemmel, ezzel is segítve a májat munkájában (a Máj ugyanis a szemmel áll kapcsolatban a "szemre nyílik", a szemen át érkező ingerek akadályozzák a máj működését).

A Tüdő aktív ideje hajnali 3 és 5 óra között van, ilyenkor készíti föl a tüdő a szervezetet a napi aktivitásra. Emellett el is égeti a máj által kiválasztott mérgeket. Asztmás betegek ilyenkor rendszerint erős köhögéssel ébrednek. Jó, ha tudják, hogy ebben az esetben és időben a T-5 pont masszírozása nagyon hamar csillapítja a köhögésüket. Ha csak lehet - főleg, ha megébredünk ebben az időben - nyissunk ablakot, aludjunk nyitott ablaknál, hogy a tüdő elegendő friss levegőhöz jusson!







Kínai orvoslás - szerveink meghatározott időrendben működnek és pihennek... (szerv-óra)

Az asztmások hajnali 3 és 5 óra között köhögnek, az epeproblémákkal küzdő emberek pedig éjfél körül görcsölnek legtöbbször....! Vajon miért van ez így?

A Kínai orvoslás négyezer éve megtalálta a választ! Szerveink meghatározott időben működnek és pihennek, vagyis a táplálkozásnak, a pihenésnek, és a testmozgásnak is megvan a megfelelő ideje. A tizenkét fő szervünk kétóránként "váltja egymást". Szervezetünkben az energiaáramlása megfelelő egyensúlyba kerülhet ha odafigyelünk..

Egyensúlyban az energiaáramlás

Jártak már úgy, hogy este későn alaposan bevacsoráztak, aztán éjjel egy és három között valamikor arra ébredtek, hogy úgy érzik magukat, mintha súlyos kövek lennének a gyomrukban? De miért éppen ebben az időben ébredünk fel, ha este megterheltük gyomrunkat? Az asztmások miért hajnali 3 és 5 között köhögnek a legintenzívebben, az epeproblémákkal küszködők pedig miért éjfél körül görcsölnek be a legtöbbször? A kínai orvosok már mintegy négyezer évvel ezelőtt megtalálták ezekre a kérdésekre a választ. Szabó Olga természetgyógyász most velünk is megosztja a szerv-óra működésének elvét.

A hagyományos kínai orvoslás szerint az emberi szervek meghatározott időrendben működnek és pihennek. A periódikusan váltakozó bioritmusunk szerint mindennek megvan a maga ideje. A táplálkozásnak, a sportnak, a pihenésnek, akár egy foghúzásnak is. 12 fő szervünk kétórás időközönként "váltja egymást" a munkában, a maga idejében az éppen aktuális "dolgozó" birtokolja szinte az összes energiánkat. Az energiapályákon, vagyis a meridiánokon tehát az energiaszint állandóan változik. Egy kis odafigyeléssel mi is nagyon sokat tehetünk azért, hogy ne bontsuk meg az energiaáramlás egyensúlyát szervezetünkben, például ne késztessük bőséges vacsorával éjjel májunkat aktív munkára, ha éppen pihen.



A kínai szerv-óra, amely testünk 12 csatornáját mutatja. Mindegyiknél megfigyelhető egy olyan kétórás periódus, amikor a csi áramlása maximális

1 és 3 óra között: a szervezet teljesítőképessége ebben az időben a legalacsonyabb. A máj teljes erővel méregtelenít, nem szabad tovább terhelni.

3-5 óra között: eljött a tüdő aktív ideje, felkészül az egész napi munkára. A férfiak nemi aktivitása ebben az időintervallumban a legnagyobb, mert ilyenkor termelődik a legtöbb nemi hormon.

5-7 óra között: ekkor működik legaktívabban a vastagbél. Ez az egészséges székletürítés ideje. Megszabadítjuk szervezetünket a salakanyagban található mérgektől, így azok nem tudnak visszaszívódni és teljesítőképességünket csökkenteni.

7-9 óra között: a gyomor leginkább terhelhető időszaka. Ekkor tud a leghatékonyabban dolgozni, tehát bőséges, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag reggelit vegyünk magunkhoz.

9-11 óra között: testhőmérsékletünk optimális, az idegrendszer ebben az időszakban a legnyugodtabb, teljesítőképességünk igen magas.

11-13 óra között: 11 óra a szívciklus csúcspontja, tehát legjobb idő a sportolásra. Délben erősödik a gyomorsav-, majd később az epetermelődés, készen állunk egy finom ebéd elfogyasztására.

13-15 óra között: lassul a vérkeringés, az energiák a vékonybélben koncentrálódnak, csökken a fájdalomérzékelés is, ezért ilyenkor érdemes a fogorvoshoz bejelentkezni.

15-17 óra között: a húgyhólyag dolgozik a legintenzívebben, ezért fogyasszunk bőségesen cukor és alkoholmentes folyadékot. Szervezetünk kiüríti a méreganyagokat, ismét ereje teljében van, tehát tanulhatunk, sportolhatunk, dolgozhatunk teljes energiabedobással.

17-19 óra között: vesénk a legnagyobb tisztító munkában, ezért ebben az időben ne terheljük tovább zsírral, cukorral, sóval és egyéb mérgező anyagokkal. Vérnyomásunk csökken, szívműködésünk lassul, egy kicsit nem árt megpihenni munka közben. Ilyenkor érdemes elfogyasztani a könnyű vacsorát is.

19-21 óra között: ha most vacsorázunk, azt már nem dolgozza fel szervezetünk, elraktározza reggelre. Energiapályáink lelassulnak, felkészülünk az éjszakai pihenőre, érzékeink kifinomulnak.

21-23 óra között: az úgynevezett "hármas melegítő" időszakában testünk és lelkünk nyugalomra, pihenésre vágyik, teljesítőképességünk erőteljesen csökken, ez a legpihentetőbb alvás ideje, tehát ne végezzünk se testi, se szellemi aktív tevékenységet igénylő munkát. A hármas melegítő nem szerv, hanem azt a helyet jelöli, ahol testünk alsó-középső és felső részének szervei együttműködnek. Feladata, hogy a légzés, az evés és az ivás során a szervezetünkbe jutó, a tüdő és a gyomor által felvett energiákat a testünkbe irányítsa.

23-1 óra között: legintenzívebb az epehólyag görcskészsége, kevésbé csillapítható a fájdalom.

A kínai orvoslás szerint akkor vagyunk egészségesek, ha a szervezet energiakeringése harmonikus. Ez az energia a csí(Qi), a vitalitást, életerőt jelenti. A keringés akadályoztatása betegséghez vezethet. Érdemes tehát figyelemmel kísérni biológiai óránkat.




 
 
0 komment , kategória:  **** Egészséges életmód**  
Címkék: méregtelenítését, legintenzívebben, leghatékonyabban, energiakeringése, akadályoztatása, energiaáramlása, szervezetünkben, elfogyasztására, epeproblémákkal, koncentrálódnak, érzékenységében, energiapályákon, legnyitottabbak, energiapályáink, együttműködnek, odafigyeléssel, energiaáramlás, legintenzívebb, táplálkozásnak, szervezetünkbe, méregtelenítés, megszabadítjuk, visszaszívódni, energiaigényes, értelemszerűen, szervezetünket, haszálhatatlan, gyönyörködtető, legpihentetőbb, iránydiagnózis, következhetünk, legalacsonyabb, méreganyagokat, intézményekben, öngyógyítóknak, felállításához, szervóra ismeretében, fogkezelések akkor, adott jelenségnél, bajok forrására, kínai szervóra, kínai orvoslásban, rend mindenkinél, energia maximum, másik időzónába, szervóránk egy-két, helyi viszonyokra, hagyomány szerint, yin-yang elméletbe, passzív ideje, aktív időben, adott szerv, Szabó Olga,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Reményik Sándor: Pierrot &...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Reményik Sándor: Pierrot &...  Szép estét  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Sík Sándor - Ha jő a perc  Robert Merle tollából  Mindent de mindent visszakap  Alvó kislány  Borzasztó  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Jázmin  Jánosházy György: Fogd a kezem  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Hogyan válunk hűségesekké?  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Egyszerű  A Magyar Költészet napja alkal...  Szabó T. Anna - Pitypang  Robin Wight pitypang szobra  Pitypang szökőkút  Egyszerű  Otthon  Facebookon kaptam  képre írva  Anyámról való emlékek  Ismeretlen: Ikarusz monda  Egy gondolat  Robert Merle tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Robert Merle tollából  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Csend  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Mindig lesz olyan  Jó éjszakát  Előfordul, hogy  Szívek  Zilahy Lajos mondta  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tavaszi este  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  képre írva  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Szép estét  Borzasztó  Minden tavaszból őrizz..  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Horváth Szilvia tollából  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  James Allen 
Bejegyzés Címkék
szervóra ismeretében, fogkezelések akkor, adott jelenségnél, bajok forrására, kínai szervóra, kínai orvoslásban, rend mindenkinél, energia maximum, másik időzónába, szervóránk egy-két, helyi viszonyokra, hagyomány szerint, yin-yang elméletbe, passzív ideje, aktív időben, adott szerv, hozzá tartozó, teljesség igénye, első útja, gyomor reggel, vacsorád pedig, cukrosok ilyenkor, legkiugróbb vércukorszinteket, emésztés energiaigényes, ember elálmosodik, déli országok, szervóra működését, vese megfelelően, pontok érzékenységében, lélek ilyenkor, televíziók műsorán, időszakban valami, epeproblémákkal küzdők, legtöbb epegörcs, leghűségesebb szervünk, szervezet méregtelenítését, többi szerv, májat munkájában, napi aktivitásra, tüdő elegendő, asztmások hajnali, epeproblémákkal küzdő, megfelelő ideje, energiaáramlása megfelelő, időben ébredünk, asztmások miért, epeproblémákkal küszködők, kínai orvosok, szerv-óra működésének, hagyományos kínai, emberi szervek, periódikusan váltakozó, maga ideje, maga idejében, éppen aktuális, összes energiánkat, meridiánokon tehát, energiaszint állandóan, energiaáramlás egyensúlyát, kínai szerv-óra, olyan kétórás, tüdő aktív, egész napi, férfiak nemi, legtöbb nemi, egészséges székletürítés, salakanyagban található, gyomor leginkább, leghatékonyabban dolgozni, idegrendszer ebben, szívciklus csúcspontja, finom ebéd, vékonybélben koncentrálódnak, fogorvoshoz bejelentkezni, húgyhólyag dolgozik, legnagyobb tisztító, könnyű vacsorát, éjszakai pihenőre, legpihentetőbb alvás, hármas melegítő, helyet jelöli, ivás során, szervezetünkbe jutó, gyomor által, testünkbe irányítsa, epehólyag görcskészsége, kínai orvoslás, szervezet energiakeringése, keringés akadályoztatása, méregtelenítését, legintenzívebben, leghatékonyabban, energiakeringése, akadályoztatása, energiaáramlása, szervezetünkben, elfogyasztására, epeproblémákkal, koncentrálódnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 26968 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 613
  • e Hét: 3001
  • e Hónap: 7407
  • e Év: 63340
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.