Belépés
lilagondolatok.blog.xfree.hu
Keresd meg azt az embert, aki mosolyt csal az arcodra, mert csak egyetlen mosoly kell ahhoz, hogy fantasztikussá tegyen egy rossz napot.Találd meg azt, akitől s... Papp Györgyné
1944.11.25
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gősi Vali : A fonott kenyérkosár
  2017-04-18 09:37:47, kedd
 
 





Gősi Vali : A fonott kenyérkosár



Abban az évben is, ahogy majd' minden Húsvétkor, már nagypénteken elutaztunk szüleimhez, a családi fészekben együtt tölteni ezt a gyönyörű, új reményt ígérő ünnepet.
Ragyogó napsütéses délutánon érkeztünk. A kapu - várakozóan - tárva-nyitva, a ház előtti öreg járdán szüleim álltak, megint hajlottabb háttal, távolba révedő tekintettel az utat fürkészve, ahogy minden érkezésünkkor. Mellettük öreg Csibész kutyánk csóválta türelmetlenül a farkát, jelezve féktelen örömét. Évek óta így álltak ott, így vártak minket minden érkezésünkkor, ők hárman.

Boldog, megnyugtató mosolyok, hosszú, szelíd ölelések után már a házban voltunk. Újra itthon, ahol a nyugodt változatlanság, a hívogató, csábító süteményillat, az ismerős bútorok ódon meghittsége fogadott most is. Koccintottunk, mint ilyenkor mindig, és mire a Papa megfontolt, lassú mozdulataival készített kávé ismerős ízét éreztem a számban, a Mama tekintete lassan megnyugodott rajtam... Szeme megpihent az arcomon, s az enyém ekkor titokban vizslatni kezdte az övét, kutatva elhallgatott bánata, eltitkolt fájdalma után, amit egyre mélyebben rejtegetett a lelkében, csak hogy megóvjon minden aggodalomtól. Szívem összeszorult, látva egyre fehérebb haját, mélyülő, sokasodó barázdáit az arcán, és a kezén is, és bizonytalan mozdulatait. Istenem! Megint öregedett, mióta nem láttam, és soványabb is talán... de milyen boldog, hogy itthon vagyunk! S mire szemeim megteltek volna a lelkiismeret-furdalás könnyeivel, a Mama már új erőre kapva tessékelte kifelé a férfiakat a konyhából, mert hát nagy napra készülünk, mindjárt itt van a Húsvét vasárnap, és rengeteg még a dolog! Pedig mindent előkészített már: nagy fazékban főtt a húsvéti sonka, kis láboskában aranysárga tojások mozgolódtak a békésen fortyogó víz ütemére, csészében duzzadó, friss kovász várta, hogy a gondosan átszitált liszthez keveredve illatos kalácsot hizlaljon. Büszke, de figyelő tekintete követte a kezem nyomán formásra tekeredő fonott kalács készítésének minden mozzanatát. Mert hát a kalácsot én sütöm, már évek óta. Tőle tanultam, a Mamától, mint annyi mindent... És a kalács ilyenkor a szent ételek egyike. Gyönyörűnek kell lennie.
Másnap aztán minden készen állt az ünnepre. Ragyogott az udvar, a kert, a ház, aranyszínű tyúkleves gőzölgött a tűzhelyen, illatos sütemények sorakoztak a polcokon, minden előkészítve várt a legszentebb ünnepre. Estefelé fáradtan, de a várakozás csodájával ültünk mindannyian együtt, abban a szobában, ahol valamikor a régi, kecskelábú asztalt ültük körbe kisgyermekként, szüleinkkel, nagyszüleinkkel. Most már a mi gyermekeink, és unokáink - a dédunokák is itt ültek körben, a szőnyegen, és hallgatták a felnőttek beszélgetését.
Vasárnap hajnalban a kakas kukorékolása már mindannyiunkat a parányi konyhában ért utol. Az ünnep legmeghittebb órájára készültünk, a nagy, közös húsvét vasárnapi reggelire, amely a család, de különösen a Mama számára a legszentebb volt minden ünnep közül. Ezen a friss tavasz illatát hordozó hajnalon Ő már pirkadat előtt serényen készülődött, zizegő zsírpapírba csomagolta a főtt sonkát, a fonott kalácsot - melyből az ünnepi asztalnál majd mindenki tör egy darabkát - a mosolygó hímes tojásokat, a friss tormát, és az asztalra kerülő sót is. A templomba igyekezett a drága Mama, hogy ezen a gyönyörű ünnepen a hagyomány szerint megszentelt étel kerüljön a nagy családi asztalra.
Ám valami hiányzott az asztalról... igen, a kenyérkosár! Hol lehet az öreg, fonott kenyérkosár?
- Már legutóbb is olyan kopott volt, de hát ki érti ma már ezt a mesterséget, hogy megjavítaná? - panaszkodott a Mama akkor is. Átkutattam a konyhát, a kamrát, tűvé tettem a házat, de a kenyérkosár sehol. Sem a régi, sem új. Majd a Mama, ő biztosan talál megoldást, mert hát a megszentelt kalácsot és cipót mégsem tehetjük csak úgy, oda nem illő tálon az asztalra.
Végre megérkezett a templomból, s míg elmesélte sorban a falu népét, asztalra került a megszentelt étel, és előkerült a kosár is a szekrény mélyéről. Kívül több réteg újságpapírból, belül fehér csomagoló papírból előbújtatva, magához ölelve hozta a Mama a kopott kenyérkosarat. Szemét könnyfátyol borította, és szinte csak magának suttogta: jól eltettem, nehogy tönkremenjen, amíg én élek. Ez az egyetlen emlékem édes jó apámtól. Maga készítette nekem, a saját két kezével fonta... Velem volt egész életemben, suttogta, és megeredtek a könnyei.

A kenyérkosár szerencsére még évekig előkerült minden nagy ünnepen. Egyre kopottabb volt, de ott állt az asztalon.
A papa és Csibész kutya sajnos, már nem vár ránk farkát csóválva a kapuban, és eggyel kevesebb unoka érkezik sok éve már a mamához: egyiket közülük, a drága fiamat - már örökké gyászoljuk.
Ám Húsvét hajnalán minden ugyanúgy történik, ahogy azelőtt. Talán így lesz az idén, és azután is, még nagyon sokáig...
De vajon hol vár majd megszentelt kalácsra az öreg kenyérkosár, ha egyszer nagypénteken a régi ház előtt nem vár többé haza senki már?





 
 
0 komment , kategória:  Gősi Vali  
Címkék: nagyszüleinkkel, mindannyiunkat, változatlanság, kisgyermekként, süteményillat, türelmetlenül, beszélgetését, kenyérkosarat, legmeghittebb, mozdulataival, koccintottunk, érkezésünkkor, újságpapírból, panaszkodott, előkészített, lelkiismeret, megnyugodott, összeszorult, nagypénteken, kukorékolása, készítésének, tönkremenjen, elhallgatott, aggodalomtól, meghittsége, kenyérkosár, gyermekeink, megjavítaná, tekintettel, megszentelt, mesterséget, könnyfátyol, gyönyörűnek, zsírpapírba, szerencsére, előbújtatva, fonott kenyérkosár, családi fészekben, kapu –, utat fürkészve, házban voltunk, nyugodt változatlanság, ismerős bútorok, enyém ekkor, húsvéti sonka, békésen fortyogó, gondosan átszitált, kezem nyomán, kalács ilyenkor, szent ételek, legszentebb ünnepre, várakozás csodájával, Gősi Vali,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Magyar költészet napja  különleges  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő étrend se...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Jó éjszakát  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Az élet nem más  Osvát Erzsébet - Április...  Facebookon kaptam  Az élet mindig  Facebookon kaptam  Vidámság  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam  Baudelaire - Visszaháramlás  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Hálás vagyok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Nézni  Reggeli kávé  Facebookon kaptam  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Reggel van  Tavaszi este  Erdei gyöngyvirág  Alvó kislány  Nagyi süt  Paul David Tripp Április 9  Mókás uborka tál  Spenót fasírttal  Reggeli kávé  Kitaszítva  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Spenót  Facebookon kaptam Annuska bar...  Paul Verlaine : Költészettan  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nézni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Paul David Tripp Április 9  Az időskori betegségeket is cs...  József Attila – Keresek ...  Egyszer mindannyian hazatérünk  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Alvó kislány  Egy valóban nagy örökség  Facebookon kaptam  különleges  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Előled is hozzád  Hatványozott áldások  Egy valóban nagy örökség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Hálás vagyok  Osvát Erzsébet - Április...  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  azzal harcolj  Facebookon kaptam  Szabó M. Gita A maradék idő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fonott kenyérkosár, családi fészekben, kapu &#8211, utat fürkészve, házban voltunk, nyugodt változatlanság, ismerős bútorok, enyém ekkor, húsvéti sonka, békésen fortyogó, gondosan átszitált, kezem nyomán, kalács ilyenkor, szent ételek, legszentebb ünnepre, várakozás csodájával, felnőttek beszélgetését, kakas kukorékolása, parányi konyhában, ünnep legmeghittebb, legszentebb volt, friss tavasz, főtt sonkát, fonott kalácsot, ünnepi asztalnál, darabkát &#8211, mosolygó hímes, friss tormát, asztalra kerülő, templomba igyekezett, drága Mama, gyönyörű ünnepen, hagyomány szerint, nagy családi, kenyérkosár sehol, megszentelt kalácsot, falu népét, megszentelt étel, szekrény mélyéről, kopott kenyérkosarat, egyetlen emlékem, kenyérkosár szerencsére, drága fiamat, öreg kenyérkosár, nagyszüleinkkel, mindannyiunkat, változatlanság, kisgyermekként, süteményillat, türelmetlenül, beszélgetését, kenyérkosarat, legmeghittebb, mozdulataival, koccintottunk, érkezésünkkor, újságpapírból, panaszkodott, előkészített, lelkiismeret, megnyugodott, összeszorult, nagypénteken, kukorékolása, készítésének, tönkremenjen, elhallgatott, aggodalomtól, meghittsége, kenyérkosár, gyermekeink, megjavítaná, tekintettel, megszentelt, mesterséget, könnyfátyol, gyönyörűnek, zsírpapírba, szerencsére, előbújtatva, megnyugtató, mozgolódtak, szüleinkkel, mozdulatait, legszentebb, rejtegetett, mindannyian, előkészítve, készülődött, bizonytalan, megérkezett, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 6 db bejegyzés
e hónap: 43 db bejegyzés
e év: 494 db bejegyzés
Összes: 12984 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 272
  • e Hét: 1295
  • e Hónap: 8768
  • e Év: 126014
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.