Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ferenc pápa pünkösdi homíliája
  2020-05-31 19:12:20, vasárnap
 
   
  Nem vagyunk sorozat gyártott bábocskák
"A világias tekintet hatékonyabbá teendő struktúrákat lát; a Lélek szerinti tekintet irgalmat kolduló testvéreket. A Lélek szeret bennünket és ismeri mindnyájunk helyét az egészben: számára nem szélfútta konfettik vagyunk, hanem az ő mozaikjának pótolhatatlan darabkái."
Május 31-én a Szentatya a Szent Péter-bazilikában mutatott be ünnepi szentmisét. Beszédében a Szentlélek egységteremtő működését, a helyes istenkép fontosságát, a bezárkózás, a narcizmus, az önsajnálat és a pesszimizmus kerülését hangsúlyozta.
...... ......


Ferenc pápa homíliáját teljes egészében közreadjuk, magyar fordításban.

,,A kegyelmi adományok sokfélék, de a Lélek csak egy" (1Kor 12,4). Ezt írja Pál apostol a korintusiaknak. És így folytatja: ,,A szolgálatok sokfélék, de az Úr csak egy. Az erőmegnyilvánulások sokfélék, de Isten, aki mindenkiben mindezt végbeviszi, egy" (1Kor 12,5-6). Sokfélék és egy: Szent Pál ragaszkodik két, látszólag ellentétes szó összekapcsolásához. Azt akarja mondani nekünk, hogy a Szentlélek az az egy, aki összekapcsolja a sokféléket; és hogyaz Egyház így született: sokfélék vagyunk, kiket a Szentlélek egyesít.
Menjünk hát vissza az Egyház kezdeteihez, pünkösd napjáig! Figyeljük meg az apostolokat: vannak köztük egyszerű emberek, akik kétkezi munkából élnek, például halászok, és ott van Máté, aki képzett adóbehajtó. Eltérő származási helyek és társadalmi életkörülmények, héber és görög nevek, szelíd és tüzes természetek, különböző felfogások és fogékonyságok. Mindenki más volt.
Jézus nem változtatta meg, nem uniformizálta őket, nem csinált belőlük sorozat gyártott bábocskákat.
...... ........... ...........


Nem. Meghagyta sokféleségüket, és most egyesíti őket, felkenve őket Szentlélekkel. Az egyesítés - sokféleségeik egyesítése - a felkenéssel jön létre. Pünkösdkor az apostolok megértik a Lélek egyesítő erejét. Saját szemükkel látják, amikor valamennyien, bár eltérő nyelveket beszélnek,
egyetlen népet alkotnak: Isten népét, melyet a Lélek hoz létre, aki összeszövi az egységet sokszínűségünkkel, aki harmóniát ad, mert a Lélekben van a harmónia. Ő a harmónia.
Most nézzünk magunkra, nézzük a mai Egyházat. Megkérdezhetjük magunktól: ,,Mi egyesít bennünket, mi az alapja egységünknek?" Köztünk is vannak különbözőségek, például vélemények, választások, fogékonyságok szempontjából. De mindig fenyeget bennünket a kísértés, hogy kivont karddal védjük elképzeléseinket, melyekről azt hisszük, hogy mindenki számára jók, és hogy csak azokkal értsünk egyet, akik ugyanúgy gondolkodnak, mint mi. Veszélyes ez a kísértés, megoszt bennünket. Ez egy saját képünkre fabrikált hit, nem olyan, amilyet a Lélek akar. Azt gondolhatnánk, hogy a köztünk lévő egységet ugyanazok a dolgok hozzák létre, amelyekben hiszünk, és ugyanazok a magatartásformák, amelyeket követünk. Ennél sokkal többről van szó:a mi egységünk alapelve a Szentlélek.
Ő emlékeztet bennünket, hogy mindenekelőtt Isten szeretett gyermekei vagyunk; ebben mindnyájan egyformák, egyébként mindnyájan mások vagyunk. A Lélek eljön hozzánk, minden különbözőségünkkel és nyomorúságunkkal, hogy elmondja: egy Urunk van, Jézus, és egyetlen Atyánk, és ezért mindnyájan testvérek vagyunk! Innen induljunk el, olyannak lássuk az Egyházat, amilyenné a Lélek teszi, és nem amilyenné a világ. A világ jobb- és baloldaliakat lát bennünk, ezzel vagy amazzal az ideológiával; a Lélek az Atyáénak és Jézusénak lát bennünket.
A világ konzervatívokat és haladókat lát; a Lélek Isten gyermekeit.
...... .......


A világias tekintet hatékonyabbá teendő struktúrákat lát; a Lélek szerinti tekintet irgalmat kolduló testvéreket. A Lélek szeret bennünket és ismeri mindnyájunk helyét az egészben: számára nem szélfútta konfettik vagyunk, hanem az ő mozaikjának pótolhatatlan darabkái.

Térjünk vissza pünkösd napjához, és fedezzük fel az Egyház első tevékenységét: az evangéliumhirdetést. Azt látjuk, hogy az apostolok nem készítenek stratégiát. Amikor ott voltak bezárkózva a felső szobában, nem készítettek stratégiát! Nem! Nem készítettek lelkipásztori tervet. Nemzetek szerinti csoportokra lehetett volna osztani az embereket, lehetett volna először a közelebbiekhez, aztán a távoliabbakhoz beszélni, mindent szépen elrendezve... Egy ideig várhattak is volna az evangélium hirdetésével, és elmélyíthették volna Jézus tanításait, hogy elkerüljék a kockázatot... Nem!
A Lélek nem akarja, hogy a Mester emlékét zárt csoportokban, imacsoportokban ápolják, ahol szívesen készítenek az emberek meleg fészket maguknak.
Ez egy csúnya betegség, amelyet elkaphat az Egyház: így az Egyház többé nem közösség, nem család, nem anya, hanem fészek. A Lélek megnyit, útnak indít, túllendít a már elmondotton és megtetten, ő átlendít a félénk és óvatos hit kerítésein. A világban teljes körű szervezettség és kiszámított stratégia nélkül szétesnek a dolgok. Az Egyházban azonban a Lélek biztosítja az egységét azoknak, akik hirdetik az evangéliumot. És az apostolok elindulnak: bár felkészületlenek, vásárra viszik a bőrüket, kimennek. Egyetlen vágy hajtja őket: adni azt, amit kaptak. Gyönyörű, ahogy János első levele kezdődik: ,,Amit láttunk és hallottunk, azt hirdetjük nektek" (vö. 1Jn 1,3).
Lassan végül megértjük, mi az egység titka, a Lélek titka. Az egység titka az Egyházban, a Lélek titka az adás. Mivel ő adás, úgy él, hogy adja magát, és így együtt tart bennünket, ugyanazon adás részeseivé téve bennünket. Fontos hinnünk abban, hogy Isten adás, hogy nem elvesz, hanem ad. Miért fontos? Mert keresztény létmódunk attól függ, hogy minként fogjuk fel Istent. Ha olyan Istent képzelünk el, aki elvesz, aki ránk erőlteti magát, akkor mi is arra fogunk törekedni, hogy elvegyünk és másokra erőltessük magunkat: tért foglalni, fontosságot követelni, hatalomra törekedni. De ha szívünkben olyan Isten él, aki adás, akkor minden megváltozik. Ha rájövünk, hogy ami vagyunk, az az ő ajándéka, egy ingyenes és meg nem érdemelt ajándék, akkor mi is szeretnénk ugyanabból az életből ajándékot készíteni. És alázatosan szeretve, ingyenesen és örömmel szolgálva Isten valódi képét kínáljuk fel a világnak. A Lélek, az Egyház élő emlékezete emlékeztet bennünket, hogy ajándékból születtünk és saját magunk elajándékozásával növekedhetünk; nem őrizgetve, hanem ajándékozva magunkat!
- Kedves testvérek, nézzünk magunkba, és kérdezzük meg magunktól, mi akadályoz önmagunk elajándékozásában! Mondhatjuk, hogy három fő ellensége van az ajándékozásnak, három a szív ajtajánál szüntelenül lesben álló ellensége: a narcizmus, az önsajnálat és a pesszimizmus.
A narcizmus önmagát bálványozza, csak saját számításai teszik boldoggá. A narcisztikus azt gondolja: ,,Az élet jó, ha nyereséges számomra." Sőt odáig jut: ,,Miért kellene elajándékoznom magam másoknak?" Most, a világjárvány idején mekkora kárt okoz a narcizmus, a forgás saját szükségleteink körül, a közömbösség a többiek szükségleteivel szemben, saját esendőségünk és hibáink be nem vallása!
De a második ellenség, az önsajnálat is veszélyes. Az áldozatszerepben tetszelgő ember nap mint nap panaszkodik társaira: ,,Senki sem ért meg engem, senki sem segít, senki sem szeret, mindenkinek baja van velem!" Hányszor halljuk ezt a panaszáradatot! A szíve bezárul, miközben azt kérdezgeti: ,,Miért nem adják magukat nekem mások?" A drámában, melyben élünk, milyen visszatetsző az önsajnálat! Arra gondolni, hogy senki sem ért meg bennünket, és senki sem érzi azt, amit mi érzünk. Ez az önsajnálat.
Végül itt a pesszimizmus. Ennél a napi litánia így szól: ,,Semmi sem működik jól, sem a társadalom, sem a politika, sem az Egyház..." A pesszimista mérges a világra, de mozdulatlan marad, és azt gondolja: ,,Ugyan mi haszna lenne az adásnak? Teljesen hasztalan." Most, amikor nagy erőfeszítéseket teszünk az újrakezdés érdekében, mennyire káros a pesszimizmus, az, ha valaki mindent feketében lát, és azon siránkozik, hogy semmi sem tér vissza abból, ami korábban volt! Ha valaki így gondolkodik, az biztos, hogy a remény nem tér vissza.
E háromban - a tükör narcisztikus bálványában, a tüköristenben; a panaszistenben - ,,a panaszkodásban érzem magam embernek" -; és a negativitásistenben - ,,minden fekete, minden sötét" - reményhiányban szenvedünk, és rászorulunk arra, hogy nagyra becsüljük az élet ajándékát, azt az ajándékot, amely valamennyien vagyunk. Ezért szükségünk van a Szentlélekre, Isten ajándékára, aki kigyógyít bennünket a narcizmusból, az önsajnálatból és a pesszimizmustól, aki kigyógyít bennünket a tükörből, a panaszkodásból és a búskomorságból.
Testvéreim, kérjük őt: Szentlélek, Isten emlékezete, éleszd fel bennünk a kapott ajándék emlékezetét! Szabadíts meg az önzőség bénultságától, és gyújtsd fel bennünk a vágyat, hogy szolgáljunk és jót tegyünk! Mert ennél a válságnál rosszabb csak az a dráma lehet, ha eltékozoljuk ezt a válságot, és magunkba zárkózunk. Jöjj, Szentlélek: te, aki harmónia vagy, tégy bennünket az egység építőivé! Te, aki mindig adod magadat, tégy bátorrá, hogy ki merjünk lépni magunkból, hogy merjük szeretni és segíteni egymást, hogy egyetlen családdá váljunk! Ámen.
...... ......Fordította: Tőzsér Endre SP
Fotó: Vatican News
Magyar Kurír 2020.05.31
 
 
0 komment , kategória:  Vatikan_Ferenc pápa  
Címkék: áldozatszerepben, magatartásformák, felkészületlenek, nyomorúságunkkal, elképzeléseinket, megkérdezhetjük, erőfeszítéseket, szükségleteivel, konzervatívokat, imacsoportokban, életkörülmények, pesszimizmustól, elajándékoznom, panaszistenben, panaszkodásban, elmélyíthették, panaszkodásból, korintusiaknak, búskomorságból, panaszáradatot, különbözőségek, sokféleségüket, szükségleteink, reményhiányban, közelebbiekhez, távoliabbakhoz, ajándékozásnak, összekapcsolja, bénultságától, mindenekelőtt, fogékonyságok, növekedhetünk, szentlélekkel, pótolhatatlan, önsajnálatból, szervezettség, világias tekintet, helyes istenkép, pesszimizmus kerülését, kegyelmi adományok, szolgálatok sokfélék, egyesítés –, apostolok megértik, egységet sokszínűségünkkel, alapja egységünknek, saját képünkre, köztünk lévő, dolgok hozzák, világ jobb-, világ konzervatívokat, felső szobában, távoliabbakhoz beszélni, Szent Péter-bazilikában, Szent Pál, Lélek Isten, Tőzsér Endre SP, Vatican News, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Png virág  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát!  Facebookon kaptam  Kellemes, szép napot!  Facebookon kaptam  Lila orgonák  Kellemes kàvėzást  Facebookon kaptam  Tüzes gitár  Png nő  Bizmut  Zúg a folyó........  Akarsz-e fényt...  A máj egészségének javítása  Facebookon kaptam Krisztinától  Almaecet és a bélflóra egészsé...  Sorsunk minden fordulata  Mai harmónia kártyám  Édes tavasz  Álmos hold  A szeretetnek és békességnek I...  A szeretetnek és békességnek I...  Isten nem hangulat kérdése  A máj egészségének javítása  Húsvét....!  Édes tavasz  Akarsz-e fényt...  Tulipánok  Júdásfa......  Kellemes délutánt!  Hintázzunk együtt......  Imádság  Vörös Lótusz-tenger.........  Ima  Harmónia......  Png nő  Facebookon kaptam  A természet csodái.......  Álmos hold  Vallás  10 konyhai élelmiszer, amely j...  Png virág  Édes tavasz  Tavaszi kép  Imádság  Png virág  Gyöngyvirágok  Galenit ásvány  A természet szépsége......  A természet szépsége......  Zongora rózsákkal  Facebookon kaptam  Április hónapja  Facebookon kaptam  A biotáplálkozás előnyei  Egyedül blues......  Virágzó fák  Szép estét, jó éjt!  Facebookon kaptam  Te mit tennél ember ? ......  Facebookon kaptam  Hát, ennél már nehezen lehet k...  Facebookon kaptam  Szép reggelt, kellemes napot!  Te látod...  Délutáni teázás.......  Gyöngyvirágok  Csodáld a természetet  Szép estét kívánok !  Kettőnk csendje  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  A tudatosság növelésének ára v...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jácintok  Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügy...  Szabó Lőrinc: Az áprilisi rügy...  Kölcsey Ferenc idézet  Kellemes, szép napot!  Szép estét, jó éjt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Imádság  Imádság  Csak egyetlen leckét  Várjuk a jó időt......  Lila eritrit kristály  Imádság  Jó kívánságom !  Van egy kicsi házikó......  Szép estét kívánok !  Tavaszi kép  Április hónapja  Facebookon kaptam  Szervezem  Az Élet győz, megszabadít a ro...  Hintázzunk együtt......  Sorsunk minden fordulata 
Bejegyzés Címkék
világias tekintet, helyes istenkép, pesszimizmus kerülését, kegyelmi adományok, szolgálatok sokfélék, egyesítés &#8211, apostolok megértik, egységet sokszínűségünkkel, alapja egységünknek, saját képünkre, köztünk lévő, dolgok hozzák, világ jobb-, világ konzervatívokat, felső szobában, távoliabbakhoz beszélni, ideig várhattak, evangélium hirdetésével, emberek meleg, csúnya betegség, világban teljes, egységét azoknak, apostolok elindulnak, egység titka, életből ajándékot, szív ajtajánál, narcizmus önmagát, világjárvány idején, forgás saját, többiek szükségleteivel, második ellenség, áldozatszerepben tetszelgő, szíve bezárul, napi litánia, pesszimista mérges, újrakezdés érdekében, tükör narcisztikus, panaszistenben &#8211, panaszkodásban érzem, élet ajándékát, kapott ajándék, önzőség bénultságától, válságnál rosszabb, egység építőivé, áldozatszerepben, magatartásformák, felkészületlenek, nyomorúságunkkal, elképzeléseinket, megkérdezhetjük, erőfeszítéseket, szükségleteivel, konzervatívokat, imacsoportokban, életkörülmények, pesszimizmustól, elajándékoznom, panaszistenben, panaszkodásban, elmélyíthették, panaszkodásból, korintusiaknak, búskomorságból, panaszáradatot, különbözőségek, sokféleségüket, szükségleteink, reményhiányban, közelebbiekhez, távoliabbakhoz, ajándékozásnak, összekapcsolja, bénultságától, mindenekelőtt, fogékonyságok, növekedhetünk, szentlélekkel, pótolhatatlan, önsajnálatból, szervezettség, gondolhatnánk, tevékenységét, egységteremtő, uniformizálta, tüköristenben, sokféleségeik, baloldaliakat, szempontjából, lelkipásztori, narcisztikus, egységünknek, szentlélekre, pesszimizmus, valamennyien, hatékonyabbá, csoportokban, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 745 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 986
  • e Hét: 6126
  • e Hónap: 9366
  • e Év: 303928
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.