Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A trianoni döntés a Szombathelyi Egyházmegyében
  2020-06-04 15:40:54, csütörtök
 
  ...... ........... ......


A trianoni döntés a Szombathelyi Egyházmegyét is súlyosan érintette: több km2
-nyi terület, több százezer ember került más országokhoz. Hogyan élték meg az elcsatolást az emberek? Hogyan próbálták megakadályozni a döntést az Egyházmegye vezető emberei?
Erről kérdeztük Dr. Schmidt Péter történészt, művészettörténészt (Budapest Galéria),
a téma kutatóját. Trianon 100 - Egyházmegyénk és a békeszerződés
Itt olvasható Link

*
- Trianon 100 - Megemlékezés Szombathelyen
Székely János megyéspüspök beszéde
Videó Link

*
- Trianoni megemlékezés facebook oldalon [
Az Őrvidék Ház szervezésében 2020. június 3-án konferenciával emlékeztek Szombathelyen a trianoni döntés 100. évfordulójára. Bemutatták a reprint kiadásban újból megjelent Vérző Magyarország című kötetet.
Ezekben a napokban az 1920. június 4-én meghozott trianoni döntésre emlékezik az ország. Szombathelyen az Őrvidék Ház szervezett konferenciát, ahol - többek között - a békediktátum előzményeiről, okairól, az 1921-ben megtartott népszavazások során visszatért falvakról, a nyugat-magyarországi felkelésről, a kettészakított Szombathelyi Egyházmegyéről, beszéltek az előadók. Szomorúság, fájdalom, gyász ami hazánkkal történt száz évvel ezelőtt Trianonban, kezdte beszédét Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely országgyűlési képviselője, kiemelve: sok mélypontja és sok fénypontja van az elmúlt 100 év magyar történelmének. Külön megemlítette a rendszerváltás utáni éveket, pl. az 1989-es szombathelyi összefogást, amikor a romániai forradalom után segélyszállítmányt vittek az erdélyi magyaroknak, vagy a 2010-es országgyűlési döntést a kettős állampolgárságról és a Határtalanul programot. Hozzátette: június 4-én is folytatódnak a megemlékezések. Szombathelyen a Dobó SE sportolói a Sugár úti sportpályán rendeznek megemlékezést; szintén Szombathelyen a Petőfi-telepen 1 órán keresztül zúgnak a harangok; a határ menti falvakban falvakban pedig őrtüzek gyúlnak majd. A feladatunk: erőt kell gyűjtenünk, erőseknek kell lennünk, fogalmazott Hende Csaba.
Hogyan tudjuk feldolgozni a 100 évvel ezelőtt történt tragédia fájdalmát úgy, hogy közben szeretjük, tiszteljük a Kárpát-medencében velünk élő szomszédos népeket is, van-e kiút a 100 évvel ezelőtti tragédiából? - erről már Székely János megyéspüspök arról beszélt.
Hangsúlyozta: a múlt feldolgozása nem azt jelenti, hogy az adott eseményt, eseményeket megpróbáljuk az emlékezetünkből kitörölni, vagy meg nem történtté tenni. A megbocsátás nem azt jelenti, hogy a rosszat is jónak, a feketét is fehérnek mondjuk. Kiemelte: ami 100 évvel ezelőtt történt az fájt 100 évvel ezelőtt, és fáj ma is. Ami igazságtalannak tartottuk akkor, azt annak tartjuk ma is. Fáj az, hogy a Kis-Magyarország határain belül mindössze 7.6 millió magyar maradt és 3.5 millió magyar testvérünk maradt határokon kívül, jó részük ráadásul a határok mentén. Nagyon könnyen lehetett volna egy igazságosabb határt meghúzni, mondta Székely János, hozzátéve: ma is fájdalommal tölti el a magyarságot, hogy az akkori Európa győztes hatalmai nem törődtek a magyarság szenvedésével, tragédiájával. Szeretnénk ha ezt a fájdalmunkat megértenék a Kárpát-medence szomszédos népei, Európa népei és megpróbálnák ezt átérezni, mondta a megyéspüspök.
Trianon feldolgozásénak egy második lépése, hogy megpróbáljuk az okait megérteni, hogy mi is történt velünk. Az első okként a török pusztítást nevezte meg Székely János, amelynek következményeként a Mátyás király korabeli 4 millió fős magyarság létszáma 2 millió főre csökkent a Kárpát-medencében. Az okok között sorolta a magyar politikai vezetés hibáját, amely nem vette észre kellő időben a nemzetiségek hatalmas vágyát az önállóságra, függetlenségre, önrendelkezésre.
Székely János hangsúlyozta: fontos lenne, hogy megpróbáljunk őszintén együtt érezni a szomszédos népek örömével, hogy ők is a történelmünkben először elkezdhették önállóan, szabadon élni nemzeti életüket. A Kárpát-medence népei testvérnépek, Isten összekötötte sorsunkat, csak együtt boldogulhatunk. A megyéspüspök végül kitért arra is, hogy 100 évvel a trianoni döntés után, átélve sok szenvedést a 20. században, a magyarságnak meg kell próbálnia újra talpra állni. A magyarság előtt a legnagyobb feladat ez: megpróbáljunk újra talpra állni, újra alkotni, egymás kezét megtalálni, megtanuljunk újra remélni, hinni, építkezni a családjainkban. Megpróbáljunk talpra állni úgy, hogy a Kárpát-medence népeinek kezét megfogjuk, mert testvérek vagyunk.
Bemutatták a Vérző Magyarország című, az 1940-es években Kosztolányi Dezsőtől szerkesztésében megjelent kötet reprint kiadását is. A kötetben a magyar költészet, irodalom, művészeti közélet jeles személyiségei, tudósok, politikusok írtak a trianoni fájdalomról. Az Őrvidék Házban kiállítás nyílt az évforduló kapcsán

Képek itt láthatók Link
 
 
0 komment , kategória:  Trianon Országunk feldarabolás  
Címkék: feldolgozásénak, önrendelkezésre, szerkesztésében, emlékezetünkből, igazságtalannak, történelmünkben, megakadályozni, rendszerváltás, egyházmegyéről, boldogulhatunk, kettészakított, konferenciával, megemlékezések, családjainkban, függetlenségre, megemlékezést, szombathelyen, előzményeiről, egyházmegyénk, személyiségei, országgyűlési, évfordulójára, szervezésében, szenvedésével, magyarországi, megpróbáljunk, népszavazások, békeszerződés, történelmének, tragédiájával, hangsúlyozta, nemzetiségek, megyéspüspök, feldolgozása, megemlékezés, elkezdhették, trianoni döntés, téma kutatóját, reprint kiadásban, békediktátum előzményeiről, 1921-ben megtartott, kettészakított Szombathelyi, rendszerváltás utáni, 1989-es szombathelyi, romániai forradalom, erdélyi magyaroknak, 2010-es országgyűlési, kettős állampolgárságról, határ menti, múlt feldolgozása, adott eseményt, emlékezetünkből kitörölni, Szombathelyi Egyházmegyében, Szombathelyi Egyházmegyét, Schmidt Péter, Budapest Galéria, Megemlékezés Szombathelyen, Székely János, Őrvidék Ház, Vérző Magyarország, Szombathelyi Egyházmegyéről, Hende Csaba, Dobó SE, Kosztolányi Dezsőtől, Őrvidék Házban,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az engedelmesség miért nem vál...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam Annuska bar...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Szép napot kívánok  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Lóhere  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Esti kép  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Akarat  Png virág  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Szívem tiéd  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Gonosz démon-álarc  Jó éjszakát  Bounty krémes  Paul David Tripp Április 21  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  képre írva  Nagyi telefonál  Nagyon különös  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam  Akarat  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét kedves látogatóimna...  Julian Brass gondolata  Nagyi telefonál  Png csokor  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy lelki imádság  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyi telefonál  Mi lenne ha  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Egy hatékony szolga  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Soha ne kedvezz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Hazára minden embernek szükség...  Kerüld el az evangélium örömén...  Png rózsa csokor  Garai Gábor - Takarítás  A másik dolog,  Amikor Jézus rátapos a lábadra  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szép estét kedves látogatóimna...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Fekete-erdő desszert  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Még csak most kezdődik a nap  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam Krisztinától  Akarat  Png virág  Szívem tiéd  Png virág  A másik dolog,  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét  Éretlen vers  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
trianoni döntés, téma kutatóját, reprint kiadásban, békediktátum előzményeiről, 1921-ben megtartott, kettészakított Szombathelyi, rendszerváltás utáni, 1989-es szombathelyi, romániai forradalom, erdélyi magyaroknak, 2010-es országgyűlési, kettős állampolgárságról, határ menti, múlt feldolgozása, adott eseményt, emlékezetünkből kitörölni, határok mentén, igazságosabb határt, akkori Európa, magyarság szenvedésével, fájdalmunkat megértenék, második lépése, okait megérteni, első okként, török pusztítást, okok között, magyar politikai, nemzetiségek hatalmas, szomszédos népek, történelmünkben először, megyéspüspök végül, magyarság előtt, legnagyobb feladat, 1940-es években, magyar költészet, trianoni fájdalomról, évforduló kapcsán, feldolgozásénak, önrendelkezésre, szerkesztésében, emlékezetünkből, igazságtalannak, történelmünkben, megakadályozni, rendszerváltás, egyházmegyéről, boldogulhatunk, kettészakított, konferenciával, megemlékezések, családjainkban, függetlenségre, megemlékezést, szombathelyen, előzményeiről, egyházmegyénk, személyiségei, országgyűlési, évfordulójára, szervezésében, szenvedésével, magyarországi, megpróbáljunk, népszavazások, békeszerződés, történelmének, tragédiájával, hangsúlyozta, nemzetiségek, megyéspüspök, feldolgozása, megemlékezés, elkezdhették, megpróbáljuk, határtalanul, magyarország, békediktátum, összekötötte, egyházmegyét, országgyűlés, folytatódnak, testvérnépek, szombathelyi, konferenciát, megtanuljunk, igazságosabb, megpróbálnák, megemlítette, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 0
  • e Hét: 23060
  • e Hónap: 56214
  • e Év: 289961
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.