Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zárt körű ünnepi szentmise 06.04 templomunkban
  2020-06-04 21:35:48, csütörtök
 
  Trianon 100. évfordulóra tartott ünnepi műsor
Saját fotózás
...... ........... .............


Ez a népművészeti harang is szólt 16 óra 30 perckor
...... ..............


Résztvevők csoport képe
...... ...........


Templom kert felhővel
...... ...........



*
- Keressük az egységet - Szentmise a trianoni békediktátum 100. évfordulóján Budapesten
Június 4-én este, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján Cserháti Ferenc, a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott Esztergom-budapesti segédpüspök mutatott be koncelebrált emlékmisét a gazdagréti Szent Angyalok-templomban.
Bevezető beszédében Cserháti Ferenc püspök emlékeztetett rá: az első világháborút lezáró, békeszerződésnek nevezett trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján gyűltünk össze, hogy a nemzeti összetartozás tudatában imádkozzunk magyar hazánkért és egész népünkért, nemzetünk egységéért, minden idehaza vagy határon túl élő honfitársunk szabadságáért és jólétéért, a kisebbségi és önrendelkezési jogok megvalósulásáért. Krisztus Urunk tanításának szellemében, a jövő építésének érdekében keressük a kölcsönös megbocsátás, kiengesztelődés és együttműködés jövőbe vezető útját a szomszédos népekkel, és értük is imádkozunk.
...... ..........


Homíliájában Cserháti Ferenc kiemelte, hogy nem politikai beszédet kíván tartani, hanem a béke evangéliumát, a szeretet igéjét szeretné hirdetni. Felidézte Szent II. János Pál pápa szavait: az évfordulók némelyikét világi körökben is megülik, a keresztények azonban mindig vallásos jelleget adnak az ünnepségeknek, mert ezek a nagy jelentőségű megemlékezések mindig magukban hordozzák a kegyelmi megújulás különleges lehetőségét, mind a személyes, mind a közösségi életben, valamint az Istenbe vetett hit és az olyan evangéliumi értékek, mint az igazság, a párbeszéd, az egység, a testvériség feltárását és őszinte elmélyítését. A püspök hozzátette: ez azonban egyáltalán nem jelenti azt, hogy szemet hunyunk a kegyetlen történelmi valóságok fölött, és figyelmen kívül hagyjuk azt az igazságtalan és könyörtelen bánásmódot, amellyel a szövetséges hatalmak 1920-ban hazánkat sújtották. Még a Szentszék mértéktartó értékelése szerint is ,,a trianoni békeszerződés Magyarországot nagymértékű területi áldozatokra kényszerítette, fájdalmas nyomot hagyott a magyarság lelkében".
A külföldi magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott püspök a legfájdalmasabbnak azt nevezte, hogy a trianoni szerződés felosztotta a magyar népet, és az új ország magyarságát elválasztotta azoktól a magyaroktól, akik szerves alkotórészei voltak nemzetünknek és kultúránknak. Még talán ennél is fájdalmasabb lehet sokak számára az, ha néhányan már magyarnak sem nevezik őket, ha átjönnek a határon.
A szónok idézte Ferenc pápát is, aki tavaly Csíksomlyón a fájdalmas történelmi valóságról beszélt: nem szabad elfelejtenünk vagy tagadnunk a múlt összetett és szomorú eseményeit. Ezek azonban nem jelenthetnek akadályt vagy ürügyet, hogy meggátolják a vágyott testvéri együttélést. A Szentatya a kegyetlen történelmi valóságok mögött is felfedezte a kegyelmi megújulás lehetőségét a testvéri szeretet parancsának elmélyítésére. Hasonlóan vélekedett Szent II. János Pál is, amikor kijelentette: a haza javát fenyegető minden veszély alkalmat nyújt a szeretet bizonyítására.
Cserháti Ferenc püspök szerint ezek a szavak arra bátorítanak, hogy járjunk együtt az úton, kérve az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket és bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében, a közjó szolgálatában. A vágyott testvéri együttélés mindenütt őszinte és nyílt párbeszédet, összefogást sürget. A magyarságon belül éppúgy, mint a szomszédos népekkel. Egymás kölcsönös megismerését és tiszteletben tartását sürgeti, s végső soron vallási jelleget kölcsönöz a történelmi évfordulónak, miközben az Isten iránti és a felebaráti szeretet parancsának, a keresztény élet legalapvetőbb követelményének őszinte gyakorlására ösztönöz.
A püspök példaként említette Mindszenty Józsefet, az üldözött hercegprímást, bíborost, aki a szovjet zsarnokság idején is a megbékélés híve volt, és erről tanúságot is tett. 1956. november 3-i rádióbeszédében egyértelműen leszögezte: ,,Minden néppel és országgal barátságban akarunk élni, a többi népek között. A régi nacionalizmusokat mindenütt át kell értékelni, a nemzeti érzés ne legyen többé harcok forrása az országok közt, hanem az igazság fundamentumán a békés együttélés záloga. A nemzeti érzés virágozzék az egész világon a népek közös kincseit képező kultúrértékek területén. Így az egyik ország haladása a másikat is előreviszi. Mi, magyarok, az európai népek családi bensőséges békéjének zászlóvivőiként akarunk élni és cselekedni. Nem mesterségesen hirdetett, de valódi barátságban, mindegyikkel..."
Cserháti Ferenc kiemelte: mi, keresztények, hiszünk Istenben, bízunk Isten igazságot szolgáltató és újjáteremtő erejében, a vigasztaló Szentlélek működésében, aki mindig képes arra, hogy előmozdítsa és ösztönözze a szolidaritást, a testvériséget, a jó utáni vágyat, az igazságot és az igazságosságot.
Ezért az isteni Lélek erejére építünk, és imádkozunk. Ez a Lélek ma is képes elősegíteni és elő is segíti az eltérő kultúrák és mentalitások közötti párbeszédet.
Annak a testvériségnek az elmélyítését, amely tiszteletben tartja mindenki identitását és az eltérő történelmi tapasztalatokat, és osztja a közös, békés jövőbe vetett reményünket. A Szentlélek elősegíti a találkozás kultúráját és ennek kibontakoztatását, amelynek előfeltétele, hogy megismerjük és meghallgassuk egymást. Ez a Lélek azt sugallja, hogy higgyünk az igazság és a szeretet végső győzelmében, hirdessük az evangéliumot, és tegyünk tanúságot arról is, hogy a földi életben nincs mindenre kielégítő magyarázat. Krisztus által és Krisztusban azonban megvilágosodik számunkra nemcsak a fájdalom és a halál talánya - amint a zsinati atyák mondták -, hanem az égbe kiáltó igazságtalanságoké is, amelyek az evangélium nélkül könnyűszerrel eltipornak minket. ,,Ebben a szellemben hirdetjük, mert hirdetnünk kell, hogy fogjunk kezet, és értsünk szót egymással, keressük a testvéri együttműködés kölcsönösen jövőt biztosító lehetőségét. Keressük a nemzeti egységet, keressük az egységet Istennel és egymással. És imádkozzunk, mert ahogy Ferenc pápa nemrég megfogalmazta, »Az ima az újjászületés virágágyait gondozza olyan helyeken, ahol az emberi gyűlölet csak a sivatagot volt képes növelni«. Az ima hatalmas erő, mert vonzza Isten hatalmát, és Isten hatalma mindig életet ad. Ő az élet Istene, és újjászületést ad nekünk" - mondta Cserháti Ferenc püspök.
Hozzátette: a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulóján fájdalommal emlékezünk hazánk feldarabolására, de a múlt gyászos eseményeinek felidézésében új felhívást is látunk: a testvéri együttélés és a nemzeti összefogás jövőbe mutató és reménykeltő lehetőségének megragadására. Újabb felhívást azoknak az egyetemes, keresztény és nemzeti értékeknek a megvalósítására, amelyeket őseink is nagyra értékeltek, ha kellett, életüket áldozva Szent István király keresztény és magyar örökségéért, amely ma is útmutató, üdvünket szolgálja, bárhol is éljünk széles e világon.

Fotó: Merényi Zita
...... ..........



Nagyobb kép Link
...... ........... ...........


Bodnár Dániel/Magyar Kurír 2020.06.05

Apostol TV Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  Gazdagrét Szentangyaloktemplom  
Címkék: megvalósulásáért, békeszerződésnek, tapasztalatokat, zászlóvivőiként, megvalósítására, kiengesztelődés, rádióbeszédében, követelményének, feldarabolására, magyarországot, megemlékezések, kényszerítette, testvériségnek, megvilágosodik, igazságosságot, önrendelkezési, felidézésében, összetartozás, mesterségesen, emlékeztetett, szabadságáért, együttműködés, ünnepségeknek, fundamentumán, megragadására, lehetőségének, lelkipásztori, bizonyítására, elmélyítésére, meghallgassuk, legalapvetőbb, lehetőségekké, szolgálatában, elfelejtenünk, hercegprímást, békeszerződés, népművészeti harang, egységet –, trianoni békediktátum, külföldi magyarok, gazdagréti Szent, első világháborút, nemzeti összetartozás, jövő építésének, kölcsönös megbocsátás, szomszédos népekkel, béke evangéliumát, szeretet igéjét, évfordulók némelyikét, keresztények azonban, nagy jelentőségű, kegyelmi megújulás, Cserháti Ferenc, Szent Angyalok-templomban, Krisztus Urunk, Homíliájában Cserháti Ferenc, Felidézte Szent II, János Pál, Szent II, Mindszenty Józsefet, Szent István, Merényi Zita, Bodnár Dániel, Magyar Kurír, Apostol TV Videó,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Sok ember olyan, mint a kaméle...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Jánosházy György: Fogd a kezem  Alvó cicák  Anyámról való emlékek  A hagyma antibakteriális hatás...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péter: Harmonia c...  Annyira tisztelem a szabadságo...  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Márai Sándor tollából  A felvilágosodás...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  A Magyar Költészet napja alkal...  A Magyar Költészet napja alkal...  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam Krisztina b...  James Allen  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jánosházy György: Fogd a kezem  Anyámról való emlékek  A hagyma antibakteriális hatás...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Vidámság  Vidámság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  James Allen  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam Krisztinától  Andrássy Réka - A bolond Böske  Erdei gyöngyvirág  Szép estét kedves látogatóimna...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Alvó cica  Szép estét  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó cica  Spenót fasírttal  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Esterházy Péterre emlékezünk  Minden tavaszból őrizz..  Jázmin  Vito Giaquinto gondolata  Különleges  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam Krisztina b...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Jázmin  Ott van  Facebookon kaptam  Emlékezz  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  ajándék, mellyel meglepem  Van néhány kérdés, amin gondol...  Latinovits Zoltán tollából  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  különleges 
Bejegyzés Címkék
népművészeti harang, egységet &#8211, trianoni békediktátum, külföldi magyarok, gazdagréti Szent, első világháborút, nemzeti összetartozás, jövő építésének, kölcsönös megbocsátás, szomszédos népekkel, béke evangéliumát, szeretet igéjét, évfordulók némelyikét, keresztények azonban, nagy jelentőségű, kegyelmi megújulás, közösségi életben, olyan evangéliumi, testvériség feltárását, püspök hozzátette, kegyetlen történelmi, szövetséges hatalmak, trianoni békeszerződés, magyarság lelkében&#8221, trianoni szerződés, magyar népet, szónok idézte, fájdalmas történelmi, múlt összetett, vágyott testvéri, testvéri szeretet, haza javát, szeretet bizonyítására, szavak arra, mostani sérelmeinket, közösség érdekében, közjó szolgálatában, magyarságon belül, történelmi évfordulónak, felebaráti szeretet, keresztény élet, püspök példaként, üldözött hercegprímást, szovjet zsarnokság, megbékélés híve, többi népek, régi nacionalizmusokat, nemzeti érzés, országok közt, igazság fundamentumán, békés együttélés, egész világon, népek közös, egyik ország, európai népek, vigasztaló Szentlélek, isteni Lélek, eltérő kultúrák, eltérő történelmi, találkozás kultúráját, szeretet végső, földi életben, halál talánya, zsinati atyák, égbe kiáltó, evangélium nélkül, szellemben hirdetjük, testvéri együttműködés, nemzeti egységet, egységet Istennel, újjászületés virágágyait, emberi gyűlölet, sivatagot volt, élet Istene, múlt gyászos, testvéri együttélés, nemzeti összefogás, megvalósulásáért, békeszerződésnek, tapasztalatokat, zászlóvivőiként, megvalósítására, kiengesztelődés, rádióbeszédében, követelményének, feldarabolására, magyarországot, megemlékezések, kényszerítette, testvériségnek, megvilágosodik, igazságosságot, önrendelkezési, felidézésében, összetartozás, mesterségesen, emlékeztetett, szabadságáért, együttműködés, ünnepségeknek, fundamentumán, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 789
  • e Hét: 17181
  • e Hónap: 29857
  • e Év: 263604
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.