Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Van egy álmom… – George Floyd halálára
  2020-06-14 07:33:01, vasárnap
 
  Főszerkesztői jegyzetet adunk közre.
Bizonyára sokan ismerik Martin Luther King egyik legismertebb beszédét. Benne az elhíresült mondatokat, melyek úgy kezdődnek: ,,Van egy álmom..." Érdemes (újra)olvasni. Magam egyetemista éveimben találkoztam vele először egy katolikus folyóiratban. A beszéd alapjául szolgáló helyzettel a kétezres évek elején személyesen is találkoztam.
Előrebocsátom, hogy nem szeretném fehér-fekete ellentétre egyszerűsíteni a helyzetet és mondandómat, de a napokban reflektorfénybe került probléma megértéséhez egy-két szempontot ajánlok az olvasó figyelmébe.
A feleségem munkája révén 2005-től Litvániában éltünk. Én a gimnáziumi és egyetemi tanulmányaim során csak német nyelvet tanultam, azt gondoltam, Európában boldogulni tudok majd vele. Amikor Vilniusba értünk, az első napokban felmértem, hogy mivel a litván archaikus indoeurópai nyelv, nem sajátítjuk el egyhamar, és még németül beszélő papot sem találok, mivel a helyiek az angol nyelvet preferálják. Így nem volt kérdés, hogy a balti országban az Egyház életébe bekapcsolódva az amerikai katolikus közösséget választottuk. Feleségem szinte anyanyelvi szintű angol nyelv-tudása biztossá tette a döntést.
A közösség tagjai nagyobbrészt a helyi amerikai nagykövetség dolgozói, helyben tanítók, kisebb részben a tengerentúlról érkező, az országban letelepedett, oda házasodott emberek. Nagyon nyitottak voltak, az első perctől befogadtak minket, örültek nekünk. Akkor ismertem meg a filmekben látottakon túli, hús-vér amerikaiakat. Két hete jártunk a közösségbe, amikor a zenei szolgálatot végző gitárost, az országban állomásozó vadászpilótát máshová helyezték. Sajnáltuk, hogy elköltözött, és azon tanakodtunk, hogy ki fogja átvenni a szentmisék hangszeres kíséretét. A feleségem kapacitált, hogy mivel még gimnáziumi éveimben gitároztam, folytassam én a zenei szolgálatot. Az amerikai közösség lelkesen fogadta az ötletet, így hamar beszereztünk egy gitárt, és vasárnap már mi alkottuk a kétfős kórust. Mivel az angol énekeket nem ismertem (sőt még a nyelvet sem annyira), taizéi énekekkel próbálkoztam, de a fogadtatás kiábrándító volt. Különösen a latin nyelvű versszakok keltettek értetlenséget, kérték, hogy ha tehetem, ezekkel ne próbálkozzak máskor. Így igyekeztem minél gyorsabban megtanulni az angol nyelvű egyházi énekeket, melyek dallama a mi Hozsanna gyűjteményünkhöz képest is inkább a protestáns énekekre hasonlít, így viszonylag könnyen ment. A mise közösségében megünnepeltük egymás nemzeti ünnepeit, így például október 23-a alkalmából az énekek és a mise intenciója is ennek jegyében hangzottak el.
Martin Luther King, az amerikai fekete polgárjogi mozgalom Nobel-békedíjas vezetője születésének (1929. január 15.) évfordulója alkalmából 1986 óta január harmadik hétfője nemzeti ünnep és munkaszüneti nap az Egyesült Államokban. Ennek kapcsán a vasárnapi szentmise záróénekének a filmekből is jól ismert Amazing Grace egyházi éneket választottam, és el is mondtam az apropóját. A szentmise után valóságos hideg zuhany ért. Hirtelen beleláttam a helyi amerikai katolikus közösség jól fésült, mindig mosolygós tagjainak lelkébe egy picit. Amolyan ,,szalonnégerezés" jellemezte a közhangulatot, a legvisszafogottabb vélemény is az volt, hogy Martin Luther King nem érdemelte meg ezt a tiszteletet, bezzeg Lincoln elnöknek nincs ünnepe... Még az is elhangzott ,,érvként", hogy Krisztus sem ítélte el a rabszolgatartást.
Visszatérve a mába: látva a médiában a hetedik napja zajló amerikai tüntetéseket a rendőri intézkedés során megölt George Floyd halála miatt és a máskor igen hangos, magukat katolikusnak és életvédőnek aposztrofáló amerikai lobbicsoportok (melyek legtöbbször a pápát és tevékenységét veszik célkeresztbe) és portálok némaságát a helyzetben, az egykori mise emlékét felidézve ismét a döbbenet lesz úrrá bennem. Emellett persze jóérzéssel tölt el sok amerikai püspök és pap megszólalása, akik Ferenc pápa és elődei szavait ismételve elítélik a rasszizmus legkisebb csábítását is, és minden esetben az élet védelmét hangsúlyozzák, a fogantatástól a természetes halálig.
Egyházunk életet adó tanítása arra buzdít, hogy a bűnt elítéljük, de a bűnösre emberként tekintsünk. Ennek jegyében minden erőszakot: rongálást, fosztogatást, önbíráskodást elutasítunk. Bár Amerika ,,messze van", ha idehaza az elmúlt hetek késeléses bűncselekményei utáni hangulatra tekintünk, érdemes felidézni azokat az álmokat, melyeket a baptista lelkész 1963. augusztus 28-án fogalmazott meg. Hiszek abban, hogy amiről ő beszélt, Krisztus országának az alapja, hogy a bőrszín és nemzetiség nem különböztet meg bennünket, nincs és nem kerülhet senki a származása miatt hátrányba, élete ugyanannyira értékes Isten szemében, mint bárkié, és teremtettségéből, Isten-arcúságából adódó személyi méltósága semmilyen körülmények között nem csorbulhat.
Martin Luther King híres beszédében hangsúlyozta: ,,Küzdelmünket örökké a méltóság és a fegyelem magas síkján kell vezetnünk. Nem engedhetjük, hogy alkotó tiltakozásunk fizikai erőszakká korcsosuljon."
Van egy álmom... optimista vagyok, ha mindannyian - kezdve jómagammal - megtérünk, jobb emberek leszünk, akkor Isten szerető terve szerint gyermekeiként tudunk egymásra tekinteni, abban a pünkösdi lelkületben, mely a sokféleséget az Úr népének egységévé kovácsolja.

George Floyd, rest in peace!
Fotó: The Tablet
...... .............


Kuzmányi István/Magyar Kurír
 
 
0 komment , kategória:  Elhunyt híres emberek  
Címkék: gyűjteményünkhöz, rabszolgatartást, teremtettségéből, reflektorfénybe, bűncselekményei, szalonnégerezés, lobbicsoportok, egyszerűsíteni, tengerentúlról, megünnepeltük, főszerkesztői, közhangulatot, tevékenységét, tiltakozásunk, vadászpilótát, gyermekeiként, önbíráskodást, előrebocsátom, fogantatástól, bekapcsolódva, hangsúlyozzák, értetlenséget, aposztrofáló, megszólalása, megértéséhez, fosztogatást, tanulmányaim, célkeresztbe, záróénekének, nagyobbrészt, választottuk, nagykövetség, amerikaiakat, letelepedett, beszereztünk, próbálkoztam, elhíresült mondatokat, katolikus folyóiratban, beszéd alapjául, kétezres évek, napokban reflektorfénybe, olvasó figyelmébe, feleségem munkája, első napokban, litván archaikus, angol nyelvet, balti országban, amerikai katolikus, közösség tagjai, helyi amerikai, tengerentúlról érkező, országban letelepedett, George Floyd, Martin Luther King, Amikor Vilniusba, Egyesült Államokban, Amazing Grace, Kuzmányi István, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Png telefon  Fehér virág  Hazára minden embernek szükség...  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Bounty krémes  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png kislány  Facebookon kaptam  Png csokor  Facebookon kaptam  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A jó emberek mindig szépek mar...  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Kellemes délutánt kívánok  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Gyökössy Endre - Virágok virág...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Egy hatékony szolga  Csak a fogyatkozás látható  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Png csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akarat  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Fekete-erdő desszert  Akik bántanak téged  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép estét  Facebookon kaptam  Adakozás  Popper Péter szavai  210 éve született a SZÓZAT meg...  Németh László tollából  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Gonosz démon-álarc  s immár én is felragyogva, ért...  Png rózsa csokor  Nagyi telefonál  Kerüld el az evangélium örömén...  Régi emberek, akikre máig büsz...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Neked tudnod kell  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  A sors  Még csak most kezdődik a nap  Kaffka_Margit  Esti kép  Tavaszi kép  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Tanuld meg ezt a versemet  Fekete-erdő desszert  Örülök, hogy látlak!  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Albert Einstein gondolata  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Alázat  Png virág  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Julian Brass gondolata  Adakozás  Akarat  Kövesd a cowboyt!  Soha ne kedvezz...  s immár én is felragyogva, ért...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Irgalom és ítélet  Png rózsa csokor  Fekete-erdő desszert  Próbálj meg ...  Egy bizonyos határt  Ne kapaszkodj magasabbra, 
Bejegyzés Címkék
elhíresült mondatokat, katolikus folyóiratban, beszéd alapjául, kétezres évek, napokban reflektorfénybe, olvasó figyelmébe, feleségem munkája, első napokban, litván archaikus, angol nyelvet, balti országban, amerikai katolikus, közösség tagjai, helyi amerikai, tengerentúlról érkező, országban letelepedett, első perctől, filmekben látottakon, zenei szolgálatot, országban állomásozó, szentmisék hangszeres, feleségem kapacitált, amerikai közösség, kétfős kórust, angol énekeket, fogadtatás kiábrándító, latin nyelvű, angol nyelvű, protestáns énekekre, mise közösségében, mise intenciója, amerikai fekete, vasárnapi szentmise, szentmise után, hetedik napja, rendőri intézkedés, máskor igen, egykori mise, döbbenet lesz, rasszizmus legkisebb, élet védelmét, természetes halálig, bűnt elítéljük, bűnösre emberként, elmúlt hetek, baptista lelkész, származása miatt, fegyelem magas, pünkösdi lelkületben, gyűjteményünkhöz, rabszolgatartást, teremtettségéből, reflektorfénybe, bűncselekményei, szalonnégerezés, lobbicsoportok, egyszerűsíteni, tengerentúlról, megünnepeltük, főszerkesztői, közhangulatot, tevékenységét, tiltakozásunk, vadászpilótát, gyermekeiként, önbíráskodást, előrebocsátom, fogantatástól, bekapcsolódva, hangsúlyozzák, értetlenséget, aposztrofáló, megszólalása, megértéséhez, fosztogatást, tanulmányaim, célkeresztbe, záróénekének, nagyobbrészt, választottuk, nagykövetség, amerikaiakat, letelepedett, beszereztünk, próbálkoztam, munkaszüneti, választottam, születésének, közösségében, próbálkozzak, tüntetéseket, katolikusnak, legismertebb, sokféleséget, küzdelmünket, folyóiratban, ugyanannyira, hangsúlyozta, korcsosuljon, legtöbbször, indoeurópai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8101
  • e Hét: 19731
  • e Hónap: 52885
  • e Év: 286632
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.