Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mohos Gábor Szent László-búcsús szentmiséje Istenhegye
  2020-06-21 14:20:33, vasárnap
 
  A szeretet áldozattal, de örömmel is jár - Mohos Gábor Szent László-búcsús szentmiséje Istenhegyen.- Budapesten
Magyarország kormánya támogatásával katolikus óvoda épül. Szintén kormányzati segítséggel elkészült a nagyrészt a plébániai közösség adományaiból létesült kültéri keresztút Budapest-Istenhegyen. Június 20-án, szombat délután az istenhegyi Szent László-templom előtt koncelebrált szabadtéri, Szent László-búcsús szentmisét mutatott be Mohos Gábor, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke.
A bűnbánati liturgiában a püspök megáldotta a keresztutat.
Az evangélium a főparancsról szóló versszakasz volt, Máté evangéliumából (22,34-40). Jézus az Ószövetséget idézi: ,,Szered a Te Uradat, Istenedet, teljes szíveddel, teljes lelkeddel, egész értelmeddel." Igaz ez ránk? - tette fel a kérdést Mohos Gábor püspök. - Minden képességünkkel szeretjük Istent? Hiszen ez a legeslegelső parancs, ami minden mást megelőz. Jézus azt mondja, ez a mi hitünk sarokköve. A világ körülöttünk nagyon sokszínű. Ma itt, Európában nemcsak a kereszténység, hanem sok minden más alakítja, formálja a társadalmat, az értékrendet, a gondolkodásmódot - fejtegette a szónok. - Mégis, vannak olyan dolgok, amiket a társadalom értéknek tart és megbecsül. Idetartozik az, amikor valaki alázattal és kitartóan, hatalmas energiával dolgozik valami értékes dolgon.
A püspök megemlékezett a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a 47 éves korában elhunyt Benedek Tiborról: azért övezi őt akkora megbecsülés országszerte, mert keményen dolgozott kitartóan, alázattal, és ezáltal ért el kimagasló teljesítményt, képviselve a magyar nemzetet. Ha így megbecsüljük, és méltán, a nagy teljesítményeket, akkor vajon hívőként nem az a dolgunk, hogy mindent megtegyünk azért, hogy a hitünkben, a keresztény életünkben legyünk kimagaslóak?
Jézus nem kevesebbet mond az ő tanítványainak - és mi keresztényként mindannyian az ő tanítványai vagyunk -, hogy legyetek olyan tökéletesek, mint a ti mennyei Atyátok. A főparancs valójában ezt jelenti. Minden erőnkkel arra törekedjünk, hogy amit Isten mutat nekünk Jézuson keresztül, a szeretetnek a tökéletes fokát napról napra próbáljuk meg kimunkálni magunkban. Ez csak úgy lehetséges, ha az ember ezen mindennap keményen, kitartóan dolgozik - mondta Mohos Gábor püspök. - Ez nem azt jelenti, hogy mi bárkinél különbek lennénk, hanem ez az emberélet hivatása. Szent László király, e plébániaközösség védőszentje ezért kimagasló személyiség. Nem csupán fizikailag volt hatalmas - fejjel kimagaslott mindenki közül -, hanem lelkileg is. A lelki nagyság az, ami igazán megmarad az utókor emlékezetében.
Az a kitartó küzdelem, amivel Szent László az egész országot továbbvitte a Szent István-i örökségben. Szent István lerakta az alapokat, de László nélkül nem biztos, hogy ezek az alapok megmaradtak volna. Rengeteget tett azért, hogy az ország fejlődjön, kivirágozzon, és ebben rengeteg alázatos, kitartó munka volt.
A szeretet valami ilyesmit jelent - szögezte le a szónok, és kitért a második főparancsra: ,,Szeresd felebarátodat, mint önmagadat." A szeretetről sokszor azt gondoljuk, hogy érzelem, ami vagy fellobban bennem, vagy nem; lehet, hogy valaki szimpatikus nekem, a másik ember viszont nem. A szeretet azonban bibliai értelemben nem pusztán érzés, hanem elsősorban törekvés, küzdelem azért, hogy a felebarátommal jót tegyek, megbecsüljem, azt tegyem vele, aminek örülnék, ha velem is tennének az emberek. Jót teszek másokkal, ezt jelenti a szeretet, és ez az, ami igazán közösségformáló, megmutatja számunkra, hogy mennyire egymásra vagyunk utalva. A közösség segít minket abban is, hogy egyenként kibontakoztassuk azokat az adottságainkat, amelyek bennünk rejlenek. Szent Lászlónak az volt a hivatása, hogy az egész országot vezesse. Nekünk is, valamennyiünknek megvan a magunk hivatása, családon belül vagy a munkánkban, és ennek a kibontakoztatásával járulhatunk hozzá a saját közösségünk fejlődéséhez. Ez a szeretetben tud kiteljesedni, amit Jézus elénk állít, mint végcélt. Ő ezzel példát mutatott nekünk. Ha végigjárjuk itt, a templomkertben a keresztutat, láthatjuk, hogy mekkora áldozatot hozott értünk.
A szeretet mindig áldozat. Áldozathozatallal, de örömmel is jár. A szeretetben van lemondás, de öröm, kölcsönös bizalom is. Akik szeretik egymást, tudják, hogy számíthatnak egymásra. A lemondásnál sokkal többet kap vissza az ember, ha szeretettel fordul családjához, környezetéhez. A szeretet kibontakozásában segít minket a Szentlélek, aki lángnyelvek formájában jelent meg az apostoloknak pünkösdkor, és lángra lobbantotta a szívüket a szeretetre.
Imádkozzunk, hogy újuljon meg bennünk is a Szentléleknek ez a kegyelme, Szent László közbenjárására. Imádkozzunk, hogy ez a közösség tudjon növekedni, gazdagodni; növekedjen a családokban, akiknek, a születendő kisgyermekek részére készül az itteni óvoda, hogy együtt, közösségben, keresztény értékekben növekedve tudjuk erősíteni ezt az egyházközséget, a kerületet és az egész magyar nemzetet - fejezte be szentbeszédét Mohos Gábor atya.
Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke a szentmisén a bérmálás szentségében részesített egy kerekesszékes kislányt.
A szertartás végén Kocsis István, a Szent László-templom plébánosa megajándékozta azokat, akik adományaikkal hozzájárultak a keresztút felállításához. A keresztút építészeti tervezője, Taraczky Dániel - aki egyben az óvoda tervezője is - kiemelte, hogy a plébános atya sziklaszilárd hite nélkül a keresztút nem készülhetett volna el, az óvoda nem épülhetne meg.
A főváros legmagasabban fekvő templomkertjében tartott szentmise után került sor az épülő katolikus óvoda bokrétaünnepségére, melyen Mohos Gábor püspök megáldotta az épülő óvodát.
A szertartáson jelen volt Soltész Miklós, egyházügyekért felelős államtitkár, akinek Kocsis István köszönetet mondott a kormányzati segítségért. Az államtitkár beszédében kiemelte: országszerte 130 óvoda épül vagy újul meg a katolikus óvodaépítési program keretében.

A meghitt hangulatú ünnepség szeretetvendégséggel ért véget.

*
- A Budapest-istenhegyi Szent László-plébánia közössége összefogással, önerőből valósította meg évtizedes álmát: a templomhoz vezető úton kálvária létesítését.
A keresztút stációit B. Kopp Judit (1943-1995) szobrászművész bronz domborművei díszítik; az építészeti terv Taraczky Dániel munkája. B. Kopp Judit már súlyos betegen, halála előtt készítette el a domborműveket, és hagyta családjára. Amikor a család értesült róla, hogy kálváriát szándékozik létesíteni a plébánia, kézenfekvő volt, hogy felajánlják a domborműveket.
Budapesten már alig található épített keresztút, így még olyanok is adakoztak, akik nem a plébánia területén laknak.
...... ........


A koronavírus-járvány miatt kellett a nagypéntekre tervezett hivatalos megáldást elhalasztani. A cserkészek nagypénteki keresztútját, melyet hagyományosan a parkban járnak, on-line tartották meg a kálvárián, bevágva a cserkészek külön felvett elmélkedéseit. Ezt a plébánia Facebook-oldalán közvetítették, így sokan látták. Azóta is sokan jönnek kíváncsiskodók, imádkozók.
Az óvoda története 2010-re nyúlik vissza, amikor egy szerzetesnővér a plébániára hagyta a házát, azzal a kikötéssel, hogy ott katolikus óvoda létesüljön. A szomszédok tiltakoztak az óvoda létesítése ellen, ezért az a határozat született, hogy el kell adni, és a templom mellett kell felépíteni. A terv el is készült, de értékén eladni a házat évekig nem sikerült. Mire lett vevő, az építési szabályzat megváltozott. A kiszemelt terület nem volt alkalmas, ezért az Egyház és az önkormányzat egyetértésével a plébánia kertjébe kellett megtervezni az óvodát.
A három csoportszobás óvoda 800 milliós állami támogatásából, az óvodafejlesztési program keretében épül. A felelős tervező: Taraczky Dániel okleveles építészmérnök (Art1st Design Stúdió).
Az óvodának elkülönített bejárata lesz, a plébánia napi működését nem fogja akadályozni, és a védett fákra, a környezet védelmére figyelve készül. Az építkezés 2019 szeptemberében kezdődött, és a tervek szerint 2020 novemberére teljesen felépül.

Fotó: Merényi Zita
Bodnár Dániel/Magyar Kurír 2020.06.21
 
 
0 komment , kategória:  Budapest képekben, hírek  
Címkék: teljesítményeket, kibontakozásában, plébániaközösség, valamennyiünknek, óvodafejlesztési, gondolkodásmódot, templomkertjében, kibontakoztassuk, közösségformáló, egyetértésével, keresztényként, felállításához, egyházközséget, tanítványainak, megajándékozta, templomkertben, evangéliumából, képességünkkel, szerzetesnővér, adottságainkat, szeptemberében, szobrászművész, vízilabdázóról, egyházügyekért, közbenjárására, felebarátommal, kíváncsiskodók, szentbeszédét, teljesítményt, főegyházmegye, kerekesszékes, domborműveket, csoportszobás, megemlékezett, emlékezetében, szentléleknek, szeretet áldozattal, plébániai közösség, istenhegyi Szent, bűnbánati liturgiában, püspök megáldotta, főparancsról szóló, kérdést Mohos, legeslegelső parancs, világ körülöttünk, gondolkodásmódot –, társadalom értéknek, püspök megemlékezett, háromszoros olimpiai, magyar nemzetet, nagy teljesítményeket, keresztény életünkben, Mohos Gábor Szent László-búcsús, Szent László-templom, Szent László-búcsús, Mohos Gábor, Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, Benedek Tiborról, Szent László, Szent István-i, Szent István, Szent Lászlónak, Kocsis István, Taraczky Dániel, Soltész Miklós, Budapest-istenhegyi Szent László-plébánia, Kopp Judit, Art1st Design Stúdió, Merényi Zita, Bodnár Dániel, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Illuziói ne legyen senkinek, a...  Amikor még rangja volt...  Minden jónak végeszakad egysze...  A kávé  Esti kép  Mélységes szomorúsággal  Nem kell ide békemenet  Az embernek fiatal korában van  Minden jónak végeszakad egysze...  Nem kell ide békemenet  Síró nő  A közszereplő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyász  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  A szív és a cselekvés egységes...  A kávé  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  A közszereplő  A halolaj és a hal még a migré...  A közszereplő  Könnyáztatta asszonysorsok  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Sötétség és világosság  Jóga férfiaknak  Hernádkakon tánccal ünneplik m...  Facebookon kaptam  Csörög a telefonom  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Minden jónak végeszakad egysze...  A magyar sajtó napja március 1...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szeretettel  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Törött csészék  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nemzeti  Könnyáztatta asszonysorsok  Ki volt valójában a rejtélyes ...  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 17  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Szent Pio atya!  1848. március 15-én  Szép estét kedves látogatóimna...  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  A magukat nyílt és őszinte emb...  Jó éjszakát  Nagy László - Szerelem emléke  Facebookon kaptam  Akinek vaj van a fején...  Illuziói ne legyen senkinek, a...  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Jóga férfiaknak  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Könnyáztatta asszonysorsok  Csörög a telefonom  Ez a miénk!  Mai harmónia kártyám  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alvó cica  Az agyat és a csontokat is erő...  A szív és a cselekvés egységes...  Kezdet  A Mindenható Istenben bízva  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  1848. március 15-én  mindent a népért...  Március 15-re emlékve 
Bejegyzés Címkék
szeretet áldozattal, plébániai közösség, istenhegyi Szent, bűnbánati liturgiában, püspök megáldotta, főparancsról szóló, kérdést Mohos, legeslegelső parancs, világ körülöttünk, gondolkodásmódot &#8211, társadalom értéknek, püspök megemlékezett, háromszoros olimpiai, magyar nemzetet, nagy teljesítményeket, keresztény életünkben, főparancs valójában, tökéletes fokát, ember ezen, emberélet hivatása, lelki nagyság, utókor emlékezetében, egész országot, alapok megmaradtak, ország fejlődjön, szeretet valami, második főparancsra, szeretetről sokszor, másik ember, szeretet azonban, közösség segít, magunk hivatása, saját közösségünk, szeretet mindig, lemondásnál sokkal, szeretet kibontakozásában, apostoloknak pünkösdkor, közösség tudjon, születendő kisgyermekek, itteni óvoda, egész magyar, bérmálás szentségében, kerekesszékes kislányt, szertartás végén, keresztút felállításához, keresztút építészeti, óvoda tervezője, plébános atya, főváros legmagasabban, épülő katolikus, épülő óvodát, szertartáson jelen, kormányzati segítségért, államtitkár beszédében, katolikus óvodaépítési, meghitt hangulatú, templomhoz vezető, keresztút stációit, építészeti terv, család értesült, plébánia területén, nagypéntekre tervezett, cserkészek nagypénteki, parkban járnak, cserkészek külön, plébánia Facebook-oldalán, óvoda története, plébániára hagyta, szomszédok tiltakoztak, óvoda létesítése, templom mellett, házat évekig, építési szabályzat, kiszemelt terület, önkormányzat egyetértésével, plébánia kertjébe, három csoportszobás, óvodafejlesztési program, felelős tervező, óvodának elkülönített, plébánia napi, védett fákra, környezet védelmére, építkezés 2019, tervek szerint, teljesítményeket, kibontakozásában, plébániaközösség, valamennyiünknek, óvodafejlesztési, gondolkodásmódot, templomkertjében, kibontakoztassuk, közösségformáló, egyetértésével, keresztényként, felállításához, egyházközséget, tanítványainak, megajándékozta, templomkertben, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 621
  • e Hét: 4211
  • e Hónap: 24894
  • e Év: 227807
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.