Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Bibliában is szereplő isteni jogart találhattak .....
  2020-06-22 14:34:41, hétfő
 
  Bibliában is szereplő isteni jogart találhattak egy izraeli ásatáson
...... ...........


Életnagyságú kánaáni istenszobor jogarát találták meg a bibliai Lakis romjainál folyó ásatásokon - jelentette a Háárec című újság honlapja június 19-én.
A régészek egy 3200 évvel ezelőtti kánaáni templom belső szentélyében találták meg a bronzból készített és ezüsttel bevont jogart, amelyet valószínűleg egy nagy istenszobor tartott a kezében.
Ez az első bizonyítéka a Földközi-tenger vidékén akkoriban készített életnagyságú istenszobroknak, amelyekről szóltak az ősi forrásokban, de eddig soha nem találták meg őket.
Az Izrael központi részén, Jeruzsálem és Beér-Seva közötti Tel Lakis ásatásainak legújabb eredményét az Antiquity című tudományos folyóiratban tették közzé a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói.
Joszi Garfinkel, az egyetem régészeinek feltárásait vezető professzor szerint rendkívüli leletre bukkantak. A lakisi kánaáni templom belső szentélyének a helyzete teljes mértékben megegyezik a mezopotámiai szövegekben leírtakkal, amely szerint istenek életnagyságú szobrai álltak a templom legbelső részében.
Noha az ókori szövegekben újra és újra beszámoltak az életnagyságú istenszobrokról, sőt Ninivében egy újasszír birodalom korából származó domborművön templomot fosztogató katonákat ábrázoltak, akik éppen ilyen szobrokat rabolnak el, de még soha nem találtak ilyen sértetlen istenábrázolásokat, és ezért figyelemre méltó a jogar felbukkanása.
Cipruson egy kicsiny, 34-36 centiméter magas fém istenszoborra bukkantak, de a szárazföldön még ehhez hasonlókra sem leltek soha. Törökországban, a világ első templomaként megjelölt Gobekli Tepeben is találtak 11 ezer évvel ezelőtt faragott nagyméretű kőszobrokat, Jerikóban és a jordániai Ain Gazalban is voltak az i. e. 9. évezredből származó, egy méter magas, iszapból és mészből készített szobrok, de ezek sokkal korábban készültek, mint a Tel Lakis ásatásán előbukkant jogar.
A zsidó államiság előtti, kánaáni korból származó, 3200 évvel ezelőtti jogar 11 cm hosszú, 4 cm széles, és az egyik oldalát ezüsttel vonták be. Pontokkal és vonalakkal gravírozták, amelyek nem tűnnek ábrázolásnak, de elméletileg asztrális vagy mitikus szimbólumokat is jelenthetnek Garfinkel szerint. Felfedezése óta sejtették a kutatók, hogy rituális tárgyra leltek, de jelentősége csak a tisztítás után derült ki, amikor rájöttek arra, hogy ezüsttel vonták be és bronzból készült abban a korban, amikor a fémtárgyak különösen nagy becsben voltak.
A régészek a közelében, a templom területén két kicsiny, valószínűleg Baál istent jelölő szobrocskát is találtak, valamint bronzfegyvereket, arany fülbevalókat, aranyhuzalt és sok gyöngyöt, amelyek talán az életnagyságú istenszobrokat díszítették.
Az archeológusok korábban már máshol is találtak fémből készített kisebb kánaáni istenszobrokat, például a két világháború közötti ásatásokon Tel Megiddóban. Ez a szobor valamit tart a kezében, ami nagyon hasonlít a Lakisban talált jogarra. ,,Alakja azonos, de eltérő dekorációval rendelkezik" - mondta Garfinkel a Háárecnek.
Ez is segített a következtetésben, hogy Lakisban valószínűleg egy kánaáni isten életnagyságú szobrának a részére bukkantak. A jogarnak tulajdonított fontosságot jelzi, hogy Lakishban ezüsttel, Meggidóbana arannyal vonták be.
Garfinkel a lakisi jogar díszítését elemezve elképzelhetőnek véli, hogy nagy fejjel, két átlósan ábrázolt karral és két sematikus alsó végtaggal bemutatott emberi alakra hasonlít, de az is lehet, hogy valamilyen csillagászati vagy bűvös szimbólumot jelenít meg. A régész szerint ezt a tárgyat hívja a Biblia az ,,isteni jogarnak", például az Exodus könyvében, Mózes csodáinak történeteiben.
És hogy miért nem maradtak fenn az életnagyságú istenszobrok? Garfinkel úgy véli, hogy vagy romlandó anyagból, például fából készültek, és az enyészetté lettek, vagy - amint a jogar jelzi - nemesfémekkel és drágakövekkel díszítették őket, ami vonzotta a tolvajokat, vagy talán a katonák rabolták el őket a város bevételénél, ami Lakisnál többször is megtörtént.
Lakis városát a korai bronzkorban kezdték építeni, i. e. 3300-tól. A kánaáni város i. e. 1000 után zsidó erődítménnyé lett, majd a Júdai királyság második legfontosabb települése volt Jeruzsálem után egészen az asszír, majd a babilóniai hódításig. Az egyik utolsóként felfedezett bibliai város volt, csak az 1930-as években kezdődtek az ásatások, amelyek azóta több hullámban gazdag régészeti anyagot hoztak napvilágra.


Forrás: MTI
Fotó: Times of Israel
Magyar Kurír 2020.06.22
 
 
0 komment , kategória:  Kegyhelyek   
Címkék: következtetésben, bronzfegyvereket, elképzelhetőnek, istenszobroknak, istenszobrokról, istenszobrokat, törökországban, csillagászati, tulajdonított, istenszoborra, szimbólumokat, történeteiben, drágakövekkel, nemesfémekkel, archeológusok, erődítménnyé, ábrázolásnak, jelenthetnek, szentélyében, templomaként, valószínűleg, szentélyének, folyóiratban, életnagyságú, mezopotámiai, felbukkanása, szárazföldön, dekorációval, fülbevalókat, istenszobrok, legfontosabb, beszámoltak, szövegekben, feltárásait, forrásokban, bronzkorban, izraeli ásatáson, bibliai Lakis, 3200 évvel, bronzból készített, nagy istenszobor, első bizonyítéka, jeruzsálemi Héber, egyetem régészeinek, lakisi kánaáni, helyzete teljes, mezopotámiai szövegekben, templom legbelső, ókori szövegekben, életnagyságú istenszobrokról, újasszír birodalom, jogar felbukkanása, Héber Egyetem, Joszi Garfinkel, Gobekli Tepeben, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Bársony székben  Erdei gyöngyvirág  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  IGEN így  jó reggelt  Kertem  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Töröld le  Az ember emlékekből áll  Paul David Tripp Április 14  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Hogyan válunk hűségesekké?  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A sorsod  Baranyi Ferenc - N i n c s  A gyulladáscsökkentő és csonte...  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Sorsunk miatt...  Jó éjszakát  József Attila – Keresek ...  Ma van a magyar költészet napj...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Paul David Tripp Április 15  Ott van  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Isten hűségének mértéke  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Anyák napjára  James Allen  Szép estét  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Nevelőszülőkhöz adták,  Egyszerű  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Csend  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  jó reggelt  Esterházy Péterre emlékezünk  jó reggelt  Kertem  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Segíts neki dicsérni Téged  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Dóró Sándor: Embernek maradni  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  képre írva  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Van néhány kérdés, amin gondol...  39 ígéret  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Csend  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu... 
Bejegyzés Címkék
izraeli ásatáson, bibliai Lakis, 3200 évvel, bronzból készített, nagy istenszobor, első bizonyítéka, jeruzsálemi Héber, egyetem régészeinek, lakisi kánaáni, helyzete teljes, mezopotámiai szövegekben, templom legbelső, ókori szövegekben, életnagyságú istenszobrokról, újasszír birodalom, jogar felbukkanása, világ első, méter magas, zsidó államiság, egyik oldalát, tisztítás után, fémtárgyak különösen, templom területén, életnagyságú istenszobrokat, archeológusok korábban, szobor valamit, kánaáni isten, részére bukkantak, jogarnak tulajdonított, lakisi jogar, régész szerint, tárgyat hívja, életnagyságú istenszobrok, enyészetté lettek, jogar jelzi, katonák rabolták, város bevételénél, korai bronzkorban, kánaáni város, babilóniai hódításig, egyik utolsóként, 1930-as években, következtetésben, bronzfegyvereket, elképzelhetőnek, istenszobroknak, istenszobrokról, istenszobrokat, törökországban, csillagászati, tulajdonított, istenszoborra, szimbólumokat, történeteiben, drágakövekkel, nemesfémekkel, archeológusok, erődítménnyé, ábrázolásnak, jelenthetnek, szentélyében, templomaként, valószínűleg, szentélyének, folyóiratban, életnagyságú, mezopotámiai, felbukkanása, szárazföldön, dekorációval, fülbevalókat, istenszobrok, legfontosabb, beszámoltak, szövegekben, feltárásait, forrásokban, bronzkorban, ásatásainak, bevételénél, régészeinek, jeruzsálemi, díszítették, meggidóbana, világháború, felfedezése, aranyhuzalt, szobrocskát, elméletileg, gravírozták, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 391
  • e Hét: 16783
  • e Hónap: 29459
  • e Év: 263206
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.