2017-10-04 07:47:05, szerda
|
|
|
Papsajt
Kedves Barátaim!
Ezért (is) voltunk mi olyan egészségesek, ezért nem voltunk allergiásak, és nőttünk is, mint a gomba.
Régen a gyerekek ezt a növényt ették, az árok szélén, és a játszótereken. Enyhén sós, sajtos íze miatt. Az öregek pedig gyógyhatása miatt teát főztek belőle.
Ma már kevesen tudják, de ez a növény, amit népiesen csak "papsajtnak" nevezünk rendkívül erős immunerősítő. Európa szerte megterem, hiszen kicsi a tápigénye, és elviseli a szélsőséges időjárást is.
Maria Treben: Egészség Isten patikájából című könyvében így vall " Aligha van olyan, vidéken felnőtt ember, aki gyerekként ne evett volna papsajtot vagy ne játszott volna vele. A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk. Ebben az esetben gerslivel együtt készül leves a papsajt leveleiből. Először azonban a gerslit kell megfőznünk levesnek és csak azután keverjük bele a mályvaleveleket, miután a leves már kihűlt. "
Termését a régi emberek gyomorfájdalmakra és immunrendszer felerősítésére használták. De csonterősítő hatásáról is ismerték. A régi emberek, jártukban-keletükben az út széléről napi rendszerességgel fogyasztották.
A gyerekek is játék közben, ha a fűben papsajtra bukkantak, rögtön leszedték és megették. Talán ennek is betudható az, hogy bár mi sosem ettünk multi vitaminokat, mégis majd kicsattantunk az egészségtől.
Bizonyára sokan vannak még, akik gyerekkorukban ették a papsajtot.
Emlékszik még rá valaki?
Én igen!
Szeretet és béke legyen Velünk!
Gyerekkorom csemegéje: a papsajt
2015-02-23 19:07:26, hétfő
Ma reggel eszembe jutott a papsajt, nagymamám pázsitos kertjének finom csemegéje. Gyerekkorom nyarához hozzátartozott ez a finom rágcsálnivaló növény, amit ma már nem is látok sehol.
De szerintem nem véletlenül ettem annyira gyerekkoromban, a gyerekek még ösztönösen tudják mi a jó nekik, még összhangban vannak a természet rezgéseivel, rendjével.
Utána néztem a papsajtnak, vajon miért is szerethettem annak idején annyira nagyon:
Az egyik középkori füvészkönyv szerint Plinius a következőket mondta: "Aki minden nap iszik a papsajt levéből, az arra a napra megóvta magát a betegségektől."
Az alábbi leírás alapján kiderül mire alkalmazhatjuk e növényt:
Utak, kerítések mentén, öreg falak tövében, törmelékhalmokon terem, de csak lakott területeken fordul elő. Ha településtől távol akadunk rá valahol, biztosak lehetünk abban, hogy ott valaha ház állt.
A talajon elterülő szára van, mely a gyökértörzsnél némileg fás. Hosszúnyelű, kerek, csipkés szélű levelei vannak, virága kicsi, rózsásfehér.
Korong alakú termése kerek sajthoz hasonlít, innen ered a neve: papsajt.
Virágját, levelét és szárát gyűjtjük júniustól szeptemberig.
Mivel szárításnál a nyálkaanyag elvész, a mályvát lehetőség szerint frissen használjuk fel.
A papsajt mindenekelőtt a gyulladt nyálkahártyák gyógyítására alkalmas tea formájában, gyomorhurut, hólyaghurut, a gyomor és a bélutak, a szájüreg gyulladásos megbetegedéseinél, valamint gyomor- és bélfekély gyógyítására alkalmazzuk.
Elhúzódó hörghurut és bronchitis, köhögés és erős rekedtség esetén különösen ajánlott, de heveny gége- és mandulagyulladás, valamint szájszárazság ellen is alkalmazható.
Hogy a nyálkaanyag ne menjen tönkre, áztassuk éjszakára hideg vízbe.
A papsajt meggyógyítja a tüdőtágulatot. Naponta legalább három csészével igyunk meg a teából, éjszakára rakjuk borogatásként a mellkasra a leszűrt és jól felmelegített folyadékot, amit a papsajt leveleiből és virágaiból nyertünk.
Könnyfolyás ritka beszáradása esetén langyos papsajtteával mossuk és borogassuk a szemet. Külsőleg a papsajtot sebek, fekélyek, vénagyulladásból származó és törések helyén fellépő kéz- és lábdagadás kezelésére használjuk. Ilyen esetekben kéz- illetve lábfürdőt veszünk.
Ha lábunk dagadt, segít a papsajtfürdő és lándzsás útifű keveréke. A lándzsás útifűt megmossuk, majd még nedvesen a nyílt sebre tesszük A seb hamarosan begyógyul.
A papsajt nemcsak gégegyulladás, hanem rosszindulatú gégebetegségek esetében is használ. Ilyenkor két és fél liter (negyedliterenként egy púpozott teáskanál növényt) áztatunk be éjszakára. Reggel kicsit felmelegítjük és az adagot forró vízzel kiöblített termoszban tároljuk Napközben négy csészényit iszunk meg belőle kortyonként, a maradékkal gargalizálunk.
Teakészítés: csak hidegen áztatjuk be! 1 púpozott teáskanál füvet adunk 1/4 liter vízhez, éjszakára állni hagyjuk, reggel kicsit felmelegítjük.
Láb-és kézfürdő: jó két maréknyi papsajtot éjszakára hideg vízben beáztatunk egy 5 literes edényben. Másnap csak annyira melegítjük fel, hogy a kéz és a láb elbírja a hőfokát. Fürdési idő: 20 perc. A fürdőt még kétszer lehet használni, újbóli felmelegítéssel.
Borogatás: a teakészítés során visszamaradt ázalékot kevés vízben felmelegítjük, gersli lisztjével összekeverjük, az így nyert pépet lenvászon kendőre kenjük és melegen felpakoljuk.
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógynövények |
|
Címkék: törmelékhalmokon, rendszerességgel, mandulagyulladás, vénagyulladásból, felmelegítéssel, mályvaleveleket, felerősítésére, gyerekkorukban, gégebetegségek, gyökértörzsnél, gyerekkoromban, alkalmazhatjuk, hozzátartozott, nyálkahártyák, mindenekelőtt, felmelegítjük, borogatásként, felmelegített, szájszárazság, kicsattantunk, rágcsálnivaló, papsajtteával, játszótereken, immunrendszer, rosszindulatú, összekeverjük, tüdőtágulatot, gargalizálunk, fogyasztották, betegségektől, gégegyulladás, meggyógyítja, gyógyítására, egészségesek, szerethettem, immunerősítő, növényt ették, árok szélén, öregek pedig, szélsőséges időjárást, papsajt mindenekelőtt, gyulladt nyálkahártyák, szájüreg gyulladásos, esetben gerslivel, papsajt leveleiből, gerslit kell, régi emberek, fűben papsajtra, finom rágcsálnivaló, természet rezgéseivel, egyik középkori, következőket mondta, Maria Treben, Egészség Isten,
|
|