Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10+1 tipp a Szent Ignác-i nyárhoz
  2020-07-31 17:12:40, péntek
 
  Sokunknak kicsit kevesebb elkötelezettség nyomja a vállát a nyári hónapokban. Az America Magazine katolikus folyóirat szerzője, Matt Emerson javaslatait osztjuk meg, aki a nyári időszak Szent Ignác-i szellemiségű megéléséhez dolgozott ki tervet magának.
1. Járj lelkivezetőhöz!

Többségünk számára rendkívül nehéz időt szakítani erre az év más időszakaiban, a nyár azonban ideális a lelki állapotfelmérésre. Mit találnánk, ha megröntgeneznénk a lelkünket? Ha lehetőségeid engedik, csinálj végig egy harmincnapos Szent Ignác-i lelkigyakorlatot; vagy legalább kezdj el egy nyolc hónapos verziót. Még ha csak néhányszor tudsz is találkozni egy lelkivezetővel, már akkor is érdemes - sőt, akár csak egy alkalom is segíthet. Ha tárgyilagosabban tudunk tekinteni aggodalmainkra, félelmeinkre, megpróbáltatásainkra, talán kirajzolódnak azok a területek, ahol fogságba estünk.

2. Újítsd meg a kapcsolatod a misével és a szentségekkel!
Ignác gyakran elsírta magát a szentmisén, mely egyébként is szolgálata és lelkisége középpontjában állt, csakúgy mint a jezsuita, illetve az ignáci lelkiségű közösségekben napjainkban is. Ezen a nyáron gondold át, hogyan mélyíthetnéd el a misén való részvételedet, és járulj gyakrabban a szentségekhez, például gyónj gyakrabban.

3. Olvass lelki olvasmányokat!
Van esetleg olyan könyv a polcodon, hit és lelkiség témájában, amelyet hónapok, netán évek óta készülsz elolvasni, de valahogy sose jutottál hozzá? Esetleg régóta nem olvasod a Szentírást? Szóba jöhet egy lelki önéletírás is, például Thomas Mertontól a Hétlépcsős hegy vagy Szent Ignác önéletrajza.

4. Szemléld a mennyet!
James Martin SJ a The Jesuit Guide to (Almost) Everything [Jezsuita kalauz (majdnem) mindenhez] című könyvében írja, hogy Ignác sokszor a rendház tetején üldögélt, és csendben szemlélte a csillagokat. Keress a nyáron egy csendes helyet távol a nagyvárosok fényeitől, csodáld a csillagokat, és dicsérd a Teremtő nagyságát. Ha valamiért nem tudsz elszabadulni, próbálj meg kiszakítani egy kis időt a reggelből vagy az éjszakából, és gyönyörködj a teremtett világ szépségében. Ilyenkor hagyd, hogy Isten olvassa a szívedet, és lefordítsa számodra, amit ott talál.

5. Írj levelet egy rokonodnak vagy barátodnak!
Ignác termékeny levélíró volt, elsősorban levelek útján tartotta a kapcsolatot a megszületőben lévő Jézus Társasága tagjaival. Számos levelet írt, hogy vigasztaljon, tanácsot adjon. Van esetleg olyan barátod, aki örülne egy rég elmaradt levélnek? Egy rokon, akinek szüksége lenne rá, hogy valaki felvidítsa? Talán pont a te leveled jelentené a vigaszt, amire vágyik.

6. Találkozz a rászorulókkal, a társadalom peremén élőkkel!
Szent Ignác a szegényeknek, betegeknek, magányosaknak, szenvedőknek szentelte magát. Gondold át az ő példája fényében, hogyan tudnál több időt és figyelmet fordítani a perifériákon élőkre. Van esetleg a közeletekben egy hajléktalanszálló vagy szegénykonyha, ahol szükség lenne segítségre? Vagy egy börtön, ahol önkénteseket várnak? Gondold át, mennyi időt tudsz erre fordítani.

7. Indulj zarándoklatra!
Ha nincs lehetőség nagy zarándoklatra menni, az sem baj: keress egy lakóhelyedhez közeli kegyhelyet, és zarándokolj oda. Akár a plébániádhoz is zarándokolhatsz, csak teremtsd meg a körülményeket hozzá: például böjtölj valamiért a zarándoklat napján; majd imádkozd a rózsafüzért, amíg elsétálsz a szentmisére. Ha megoldható, hazafelé társakkal zarándokolj, törjétek meg a kenyeret együtt, és elmélkedjetek az emmauszi tanítványokról. Ezzel a Jézus Társasága kezdeteit is fel tudjátok idézni, hiszen az alapítók az Úrban voltak barátai egymásnak.

Ha netán csak autóval jutsz el a templomhoz vagy a kiválasztott kegyhelyhez, az is rendben van: még az autóút is lehet lelkileg gyümölcsöző, különösen, ha útitársaid is vannak; átbeszélhetitek együtt a felemelő vagy nehéz pillanatokat, amelyeket a közelmúltban éltetek át, és az áldásokat, amelyekért hálásak vagytok.

8. Hagyd, hogy eltaláljon egy ágyúgolyó!
Ha visszagondolsz: Szent Ignác megtérésében központi szerepet játszott... Na jó, csak vicc volt. Ne hagyd, hogy eltaláljon. Viszont találj időt a nevetésre, és értékeld a humort, amire oly nagy szükség van ebben a világban.

9. Legyél nyitott a megtérésre!
Ami inkább hozzáállás, mint cselekvés. A váratlan, akár nehéz vagy tragikus eseményeken keresztül is megnyilvánulhat Isten kegyelme. Ami úgy tűnt, hogy Ignác életének végét jelenti (az a bizonyos ágyúgolyó), valójában valami nagyszerű új kezdetének bizonyult. Számodra is az lehet, ha nyitott vagy rá. Ha éppen valami nehézségen mész át, próbáld meg a megtérés szemüvegén keresztül nézni. Szól hozzád az Úr ebben az egyébként kétségbeejtő időszakban?

10. Adj föl valamit!
Nem akarjuk megfosztani a nagyböjtöt a fegyverétől, de azért fontold meg, le tudsz-e mondani valamiről, ami a nagyobb lelki szabadságod útjában áll. Ignác például lemondott a kardjáról és tőréről a montserrati Fekete Madonna kegyhelyénél. Szó szerint elengedte. Ez világosan mutatta új életének és az új iránynak a kezdetét - már nem a világ katonája volt, hanem Krisztus tanítványa.

Miről tudnál lemondani? Mi az, ami inkább korlátoz, mint felszabadít? Mi az, amihez ragaszkodsz, bár jobb lenne elengedni? Ez lehet akár egy életmód, akár egy eszköz, egy ruhadarab, bármi. Jó, ha eszedbe jut valami kézzelfogható dolog, amiről lemondhatnál; valami, ami nem csupán egy gondolat vagy egy intellektuális döntés. Legyél konkrét.

És a +1: Mindezek után, vagy inkább mindezek előtt: add át a nyaradat Istennek! Szent Ignác felajánló imája így kezdődik: ,,Vedd, Uram, és fogadd el teljes szabadságom, emlékezetem, értelmem és egész akaratom, mindenem, amim van, és amivel rendelkezem." Mielőtt elkezdenéd tervezni a nyár hátralevő részét, add át, add vissza Istennek. Mielőtt bármi mást tennél, kérd az Urat, hogy legyen övé a szabadságod, az emlékezeted, az értelmed és az akaratod.



Forrás: America Magazine
Magyar Kurír 2020.07.31
 
 
0 komment , kategória:  Férfi szentek  
Címkék: lelkigyakorlatot, megröntgeneznénk, tárgyilagosabban, elkötelezettség, zarándokolhatsz, átbeszélhetitek, megnyilvánulhat, aggodalmainkra, lelkivezetőhöz, intellektuális, visszagondolsz, tanítványokról, középpontjában, lelkivezetővel, megszületőben, szegénykonyha, rászorulókkal, zarándoklatra, elmélkedjetek, kirajzolódnak, körülményeket, kézzelfogható, közösségekben, szentségekkel, lakóhelyedhez, szentségekhez, részvételedet, magányosaknak, olvasmányokat, pillanatokat, időszakaiban, vigasztaljon, lehetőségeid, megtérésében, közelmúltban, harmincnapos, nyári hónapokban, nyári időszak, nyár azonban, lelki állapotfelmérésre, harmincnapos Szent, nyolc hónapos, ignáci lelkiségű, nyáron gondold, misén való, lelki önéletírás, rendház tetején, csendes helyet, nagyvárosok fényeitől, reggelből vagy, teremtett világ, rokonodnak vagy, Szent Ignác-i, America Magazine, Matt Emerson, Thomas Mertontól, Szent Ignác, James Martin SJ, Jesuit Guide, Jézus Társasága, Fekete Madonna, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ember emlékekből áll  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  39 ígéret  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Van néhány kérdés, amin gondol...  Egy tavasz  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Segíts neki dicsérni Téged  "Ez egy csoda"  A sorsod  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  jó reggelt  József Attila – Keresek ...  Anyámról való emlékek  Jan Twardowski - Siessünk  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Egy tavasz  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Ismeretlen: Ikarusz monda  Ady Endre - Mindegy átka  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Hogyan válunk hűségesekké?  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Ady Endre - Mindegy átka  Ma van a magyar költészet napj...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Ma van a magyar költészet napj...  képre írva  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Márai Sándor tollából  Jó éjszakát  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Paul Éluard - És egy mosoly  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Különleges  Különleges  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  IGEN így  Kertem  Jázmin  Paul David Tripp Április 14  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Emlékezz  József Attila - Kopogtatás nél...  Ott van  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Hogyan válunk hűségesekké?  Kertem  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Spenót fasírttal  Isten hűségének mértéke  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
nyári hónapokban, nyári időszak, nyár azonban, lelki állapotfelmérésre, harmincnapos Szent, nyolc hónapos, ignáci lelkiségű, nyáron gondold, misén való, lelki önéletírás, rendház tetején, csendes helyet, nagyvárosok fényeitől, reggelből vagy, teremtett világ, rokonodnak vagy, megszületőben lévő, társadalom peremén, perifériákon élőkre, hajléktalanszálló vagy, lakóhelyedhez közeli, körülményeket hozzá, zarándoklat napján, kenyeret együtt, emmauszi tanítványokról, templomhoz vagy, kiválasztott kegyhelyhez, felemelő vagy, közelmúltban éltetek, megtérés szemüvegén, egyébként kétségbeejtő, nagyobb lelki, montserrati Fekete, kezdetét &#8211, világ katonája, gondolat vagy, intellektuális döntés, nyaradat Istennek, nyár hátralevő, lelkigyakorlatot, megröntgeneznénk, tárgyilagosabban, elkötelezettség, zarándokolhatsz, átbeszélhetitek, megnyilvánulhat, aggodalmainkra, lelkivezetőhöz, intellektuális, visszagondolsz, tanítványokról, középpontjában, lelkivezetővel, megszületőben, szegénykonyha, rászorulókkal, zarándoklatra, elmélkedjetek, kirajzolódnak, körülményeket, kézzelfogható, közösségekben, szentségekkel, lakóhelyedhez, szentségekhez, részvételedet, magányosaknak, olvasmányokat, pillanatokat, időszakaiban, vigasztaljon, lehetőségeid, megtérésében, közelmúltban, harmincnapos, szegényeknek, mélyíthetnéd, önkénteseket, közeletekben, kegyhelyénél, lemondhatnál, félelmeinkre, plébániádhoz, perifériákon, szellemiségű, elszabadulni, szenvedőknek, kétségbeejtő, kiválasztott, kegyhelyhez, zarándokolj, zarándoklat, szentmisére, gyümölcsöző, kapcsolatod, rózsafüzért, eseményeken, montserrati, önéletrajza, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 131
  • e Hét: 4056
  • e Hónap: 16732
  • e Év: 250479
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.