Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hét gazdasági blöff, amivel Orbán szédíti a választóit
  2018-01-12 17:58:53, péntek
 
 
2018. január. 12. 11:05 2018. január. 12. 11:35 Gazdaság

Hét gazdasági blöff, amivel Orbán szédíti a választóit

Gyükeri Mercédesz


Az EU helyett Kína? Megállunk a saját lábunkon? Utolérjük Ausztriát? A valóság kegyetlenül cáfolja a miniszterelnök álmait.

1. "Amennyiben az Európai Unió nem tud pénzügyi támogatást adni, Kínához fordulunk."

A miniszterelnök Berlinben mondta ezt a héten, német cégvezetők előtt. Nyilván ők is tisztában vannak vele: az uniós támogatás nem Marshall-segély ugyan, de a legnagyobb része vissza nem térítendő forrás. Ehhez képest Kínából ilyen egyáltalán nem érkezik, de sokszor az itt működő kínai termelőcégek sem tőkéhez jutnak, hanem hitelhez.

A szolnoki citromsavgyár régóta húzódó felépítését például a magyar állami fejlesztési bank, az MFB finanszírozza, ehhez még 8,5 milliárd forint állami támogatás is társul, és a 60 milliárd forintra becsült beruházáshoz ekkora a kínai önrész is.

A néhány megvalósuló nagyberuházás finanszírozási konstrukciójának az alapja azonban jobbára egy olyan kölcsön, amelyet a kínai állami exportfinanszírozó bank biztosít. A kínai tulajdonban levő Borsodchem számára például 217 millió dolláros hitelkeretet nyitott meg a bank nemrégiben. A Budapest-Belgrád-vasútvonal is ilyen hitelből épül meg, ennek összege csaknem 500 milliárd forint, futamideje pedig húsz év. A gond itt az, hogy ezt a magyar állam vette fel, ráadásul úgy, hogy a megbízás jelentős részét is kínai cégek kapják.
Li Ko-csiang kínai kormányfő sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tárgyalása után a Parlamentben
© MTI / Kovács Tamás

A miniszterelnök a kínai kormányfő novemberi látogatása után arról beszélt, ez a konstrukció azért jó, mert nem most kell állami pénzt áldozni a (több évtizede) felújítandó vasútvonalra. Arról diszkréten hallgatott, hogy egyszer azért vissza kell fizetni ezt az irtózatos összeget, miközben arra nincs semmi garancia, hogy a vasútvonal valaha megtérül majd.

2. "A megtérülésnél fontosabb, hogy felkerülünk a térképre"

- érvelt még a miniszterelnök. Magyarország arra törekszik, hogy Kína első számú partnere legyen a térségben, bár az OSW lengyel kutatóintézet egy elemzése szerint olyan túl nagy harc nincs ezért a címért. A kelet-közép-európai országok és az ázsiai nagyhatalom gazdasági viszonyának keretét adó 16+1 stratégia ugyanis egyáltalán nem kedvező a régiós országok számára - mutatott rá az elemzés. Annál is inkább, mivel a térség számára elkülönített 10 milliárd dolláros hitelkeret feltételei rosszabbak, mint a most elérhető piaci konstrukciók. (Mellesleg az EU nem csak vissza nem térítendő támogatásokat ad, de bankján, az Európai Beruházási Bankon keresztül kedvező kölcsönöket is.)

3. "Egyikünk sem akar a németek pénzéből élni"

- mondta Orbán Viktor január elején Budapesten, a maga és a vendégül látott lengyel miniszterelnök nevében is. Akkor azért gyorsan hozzátette azt is: a német befektetések azért jöhetnek.

Az ugyanis egy dolog, hogy Németország az EU legnagyobb gazdasága, így pedig a közös kassza legnagyobb befizetője is, de - és ezt Sigmar Gabriel német külügyminiszter a napokban elismerte - az ország az EU-tagság legnagyobb nyertese is. Iparának ugyanis jelentős felvevője a belső piac, és a német tőke jelentős része is itt landol. Egyebek között Magyarországon, ahol a közvetlen működőtőke-beruházások legnagyobb hányada jó ideje a németekhez köthető.
Sigmar Gabriel német alkancellár, külügyminiszter
© MTI / EPA / Clemens Bilan

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2016 végén 75,49 milliárd euró volt a közvetlen tőkebefektetés állománya. Ennek túlnyomó többsége - 65,9 milliárd euró - Európából érkezett, több mint negyede, 20,2 milliárd euró pedig német tőke.

A kínai közvetlentőke-állomány ugyanekkor 278 millió eurót tett ki.

Hasonló a kép akkor is, ha a külkereskedelmi adatokat nézzük. Az EU felé áramló kivitel 2012-ben 62 milliárd eurót tett ki, ez az összeg 2016-ra 74 milliárdra nőtt. Ugyanebben az időszakban az ázsiai országok felé áramló exportunk 5,2 milliárdról nőtt 5,4 milliárdra. Ennek a legnagyobb hányada Kína felé irányult, ám a kivitel még így is csupán 2 milliárd euró volt 2016-ban - ugyanekkor több mint kétszer ekkora, 4,4 milliárd euró volt az importunk.

Ehhez képest a német adatok: Magyarországról 2016-ban 25,5 milliárd euró értékben került termék a német piacra, eközben onnan hozzánk 22,5 milliárd eurónyit szállítottak, vagyis a mérlegünk - akárcsak az EU-val szemben - pozitív volt.

4. "A Kohéziós Alap nem ajándék, hanem egy tisztességes kiegyenlítés, mivel a közép-európai országok megnyitották piacukat."

A miniszterelnök a Bildnek a héten adott interjújában fogalmazott így. A piacnyitást már láttuk, most nézzük ezt a kiegyenlítést:

Magyarország uniós csatlakozásának évétől, vagyis 2004-től 2016 végéig 10,5 milliárd euró (mostani árfolyamon 3258 milliárd forint) hozzájárulást fizetett az EU kasszájába. Ez az ország számára kifizetett, több mint 47 milliárd eurós támogatásnak kevesebb mint a negyede.

A tagság első 13 évében nettó 36,636 milliárd euróval érkezett több, mint amennyit befizettünk. A pozitív mérleg forintban, mostani árfolyamon meghaladja a 11,3 ezer milliárd forintot - ez a 2018-as magyar költségvetés bevételi célszámának több mint 60 százaléka.
© AFP / Georges Gobet

Volt két olyan év (2013 és 2014), amikor a nemzeti jövedelem több mint 5 százaléka származott EU-forrásból - ehhez képest nem is tűnik annyira nagylelkűnek Lázár János hétfőn tett felajánlása, amely szerint a nemzeti jövedelem 1,2 százalékát hajlandó fizetni a magyar kormány 2020 után.

5. "Magyarország nincs rászorulva senkinek a pénzére, a saját lábán áll"

A miniszterelnök egyik Kossuth rádiós interjújában érvelt így.

A brüsszeli adatok egész más mutatnak. A bizottság összesítése szerint a 2007-2013 közötti uniós költségvetési keretből Magyarországra érkező források a kormányzati beruházások 57,1 százalékát finanszírozták. Ez a legmagasabb arány az unióban, az átlagos szint 6,5 százalék.

6. 2030-ban jórészt Németország és a visegrádi országok finanszírozzák majd az Európai Uniót.

Ez a kijelentés is Berlinben hangzott el a miniszterelnök szájából, és leginkább kormányzása egyik leghíresebb - Széchenyi Istvántól kölcsönzött - szlogenjére emlékeztet: Merjünk nagyok lenni.

Magyarország egy főre jutó - vásárlóerővel korrigált, vagyis az életszínvonalat mutató - bruttó nemzeti összterméke (GDP) az EU átlagának 67 százaléka az Eurostat adatai szerint. Ez önmagában sem túl rózsás, de az igazi baj nem ez. Attól keseredhetünk el igazán, hogy a csatlakozás idején, 2004-ben 62 százalékon álltunk - vagyis az elmúlt majdnem 14 évben csigalassúságú volt a felzárkózás (és láthatóan az ide áramló uniós támogatások sem segítettek a helyzeten).
Orbán Viktor miniszterelnök felszólal a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti képviselői tanácskozásának második napján
© MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

A kormányfő ugyan sűrűn elmondja, hogy a növekedés motorja az EU-ban a kelet-közép-európai régió, ám itt sajnos mindenkiről eshet szó, csak Magyarországról nem.

A szlovákok 2007-ben bevezették az eurót, és akkori, 67 százalékos fejlettségüket mára 75 százalékra tornázták fel.
Lengyelország volt az egyetlen tagállam, ahol a válság egyetlen évében sem zsugorodott a gazdaság - ott 50-ről 68 százalékra nőtt a relatív fejlettség.
A csehek már a csatlakozás idején is elhúztak a többiek mellett: 79 százalékos fejlettségük 2016-ra már 88 százalékos volt.

7. "2030-ra lehagyjuk Ausztriát"

Ha már annyit emlegettük a relatív fejlettséget: az osztrákok 28 százalékkal fejlettebbek az EU átlagánál, vagyis ők még messzebb vannak tőlünk, mint régiós versenytársaink.

Innen kiindulva számoltuk ki nemrég azt, milyen tempóban kellene növekednie Magyarországnak ahhoz, hogy a következő évtized végére valóban utolérjük Ausztriát, ahogy azt Orbán Viktor a tavaly szeptemberi velencei frakcióülésen meghirdette - természetesen arra az esetre, ha folytatódik az unortodox gazdaságpolitika. Nos, ha abból indulunk ki, hogy az osztrák gazdaság megáll a növésben - az Európai Bizottság a következő évekre 2,5 százalék körüli bővülést jósol -, akkor a magyar gazdaságnak évente átlagosan 4,6 százalékkal kell nőnie ahhoz, hogy vásárlóerővel korrigálva utolérje. Ha ezt a korrekciót nem tesszük meg, akkor 8,9 százalékkal.


http://hvg.hu/gazdasag/20180112_orban_viktor_kina_europai_unio_tamogatas_mfb_neme torszag#utm_source=hvg_daily&utm_medium=email&utm_campaign=newsletter2018 _01_12&type-id=HvgDaily&user-id=572662BE&utm_content=normal


---------------------------------------------------------------------------------
tengerimalac Mr Gumby • 5 órája


Az orbán-hívőknek még a nemzetiszínű szalaggal átkötött lószar is kedves, a nemzetvezető elvtárs kezétől.
Magyarország a Föld szívcsakrája, és Isten természetesen ide küldte az ő földi helytartóját, Orbán Viktort, aki az országból tejjel-mézzel folyó Kánaánt csinál 2030-ra.

Jó napot kívánok!
-hazudta Orbán Viktor és a nap hopsz eltűnt az égről, miközben Svájcban, Bahreinben, Szingapúrban a bankok titokzatos fényt kezdtek kibocsájtani. Közben pedig zúgott a fidióta horda éljenzése a rájuk szakadt sötétben.

 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: gazdaságpolitika, konstrukciójának, miniszterelnöki, magyarországnak, csatlakozásának, életszínvonalat, külügyminiszter, magyarországról, külkereskedelmi, tanácskozásának, versenytársaink, miniszterelnök, magyarországra, finanszírozzák, magyarországon, csigalassúságú, finanszírozták, finanszírozási, tőkebefektetés, fejlettségüket, hozzájárulást, finanszírozza, citromsavgyár, frakcióülésen, nagyberuházás, kiegyenlítést, lengyelország, természetesen, közvetlentőke, támogatásokat, költségvetési, keseredhetünk, megtérülésnél, vásárlóerővel, kutatóintézet, nemzetiszínű, saját lábunkon, valóság kegyetlenül, miniszterelnök álmait, miniszterelnök Berlinben, uniós támogatás, legnagyobb része, szolnoki citromsavgyár, magyar állami, kínai önrész, néhány megvalósuló, alapja azonban, olyan kölcsön, kínai állami, kínai tulajdonban, bank nemrégiben, magyar állam, Gyükeri Mercédesz, Utolérjük Ausztriát, Európai Unió, Orbán Viktor, Kovács Tamás, Európai Beruházási Bankon, Sigmar Gabriel, Clemens Bilan, Magyar Nemzeti Bank, Kohéziós Alap, Georges Gobet, Lázár János, Európai Uniót, Széchenyi Istvántól, Keresztényszociális Unió, Miniszterelnöki Sajtóiroda, Szecsődi Balázs, Európai Bizottság, Orbán Viktort,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó kislány  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Borzasztó  Kertem  Gebhardt Nóra versei II.  Anyámról való emlékek  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Spenót fasírttal  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  39 ígéret  József Attila - Kopogtatás nél...  Előfordul, hogy  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Krisztina b...  40 felett  Annyira tisztelem a szabadságo...  A sorsod  Facebookon kaptam  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Annyira tisztelem a szabadságo...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Jázmin  Paul David Tripp Április 12  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Egy párkányon  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Jánosházy György: Fogd a kezem  Ismeretlen: Ikarusz monda  Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A Magyar Költészet napja alkal...  Azért kaptad  Megígért békesség  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Ott van  Vidámság  Vito Giaquinto gondolata  Márai Sándor tollából  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy gondolat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Anyák napjára  IGEN így  Egy barátság története  Azért kaptad  Márai Sándor tollából  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Szívek  Paul David Tripp Április 14  Walter Chrysler mondta  Egyszerű  Andrássy Réka - A bolond Böske  Tavaszi este  IGEN így  Önmaga ellenére  Különleges  különleges  Nagy és kis csodák  Egy gondolat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Szívek  Sík Sándor - Ha jő a perc  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
saját lábunkon, valóság kegyetlenül, miniszterelnök álmait, miniszterelnök Berlinben, uniós támogatás, legnagyobb része, szolnoki citromsavgyár, magyar állami, kínai önrész, néhány megvalósuló, alapja azonban, olyan kölcsön, kínai állami, kínai tulajdonban, bank nemrégiben, magyar állam, megbízás jelentős, kínai kormányfő, konstrukció azért, irtózatos összeget, vasútvonal valaha, megtérülésnél fontosabb, elemzése szerint, ázsiai nagyhatalom, régiós országok, térség számára, most elérhető, németek pénzéből, vendégül látott, német befektetések, közös kassza, napokban elismerte, belső piac, német tőke, németekhez köthető, közvetlen tőkebefektetés, külkereskedelmi adatokat, összeg 2016-ra, ázsiai országok, legnagyobb hányada, német adatok, német piacra, mérlegünk &#8211, tisztességes kiegyenlítés, közép-európai országok, héten adott, ország számára, tagság első, pozitív mérleg, 2018-as magyar, nemzeti jövedelem, magyar kormány, saját lábán, miniszterelnök egyik, brüsszeli adatok, bizottság összesítése, kormányzati beruházások, legmagasabb arány, átlagos szint, visegrádi országok, miniszterelnök szájából, főre jutó, életszínvonalat mutató, csatlakozás idején, elmúlt majdnem, kormányfő ugyan, növekedés motorja, szlovákok 2007-ben, egyetlen tagállam, válság egyetlen, gazdaság &#8211, relatív fejlettség, többiek mellett, relatív fejlettséget, következő évtized, tavaly szeptemberi, unortodox gazdaságpolitika, osztrák gazdaság, növésben &#8211, következő évekre, magyar gazdaságnak, nemzetiszínű szalaggal, nemzetvezető elvtárs, országból tejjel-mézzel, bankok titokzatos, fidióta horda, rájuk szakadt, gazdaságpolitika, konstrukciójának, miniszterelnöki, magyarországnak, csatlakozásának, életszínvonalat, külügyminiszter, magyarországról, külkereskedelmi, tanácskozásának, versenytársaink, miniszterelnök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1832
  • e Hét: 5596
  • e Hónap: 9341
  • e Év: 162837
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.