Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Romokban a magyar felsőoktatás, és van egy ennél sokkal ross
  2018-01-14 19:26:22, vasárnap
 
  Romokban a magyar felsőoktatás, és van egy ennél sokkal rosszabb hírünk is

Hornyák József
2018. január 14. 14:08



Hiába zuhan a felsőoktatásban résztvevő hallgatók száma folyamatosan, a kormány rendre előhúzza az ütőkártyáját, amely szerint nincs itt semmi probléma, mert ugyanannyi - vagy több - diplomát adnak ki, mint korábban. A Portfolio kimutatása szerint azonban ez csak a bolognai képzési rendszer sajátosságából fakad, amelynek felfutása az elmúlt 10 évben zajlott, a régi rendszer kifutásával párhuzamosan. Számításaink alátámasztják azt, hogy a hallgatók számának zuhanása megállítja a diplomások arányának növekedését. A mikrocenzus friss adatai szintén megerősítik meglátásainkat, ugyanis a 20-24 éves korosztályban már nem nőtt tovább a diplomások aránya a 2011-es népszámlásához képest.

hirdetés

Previous
Next



Nagy a baj a felsőoktatásban
1 2 következő oldal >


Miközben 2004 és 2006 között 420 ezernél is többen vettek részt felsőoktatásban, addig a 2017/2018-as tanévben már csak 283 ezren, ami 20 éves mélypont - mutatta be a Portfolio a legfrissebb felsőoktatási folyamatokat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján.

Romokban a magyar felsőoktatás, és van egy ennél sokkal rosszabb hírünk is

A felsőoktatásban résztvevők számának 2007 óta tartó csökkenése nem meglepő annak tükrében, hogy visszaesik az adott korosztály létszáma is, a baj csak az, hogy sokkal gyorsabban csökkennek a felsőoktatási férőhelyek, mint ahogy a korosztály fogyna. Ez pedig formálisan azt eredményezheti (mint majd később látni fogjuk), hogy a felsőfokú végzettségűek aránya a teljes népességen belül nem tud tovább növekedni.

A kormányzat azonban teljesen másképp számol. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a felsőoktatási létszám csökkenéséről megjelent cikkünk után az MTI-nek azt mondta, hogy:

Jelentősen emelkedett a diplomázók száma az országban, több mint kétezerrel többen szereztek diplomát 2016-ban, mint 2010-ben. Míg 7 évvel ezelőtt kevesebb, mint 66 ezren végeztek valamilyen felsőfokú képzésen, addig ez a szám a legutóbbi tanévben a legfrissebb adatok szerint meghaladta a 68 100-at.

Romokban a magyar felsőoktatás, és van egy ennél sokkal rosszabb hírünk is

Ezzel azonban az a probléma, hogy a képzési rendszer a megfigyelt időszakban megváltozott. A korábbi főiskolai-egyetemi képzést felváltotta a bolognai rendszer, ami másképp működik. Miközben korábban a felsőoktatásba belépő megválasztotta, hogy egyetemi vagy főiskolai képzésre jelentkezik, addig most a szakok döntő többségénél egy 3 vagy 4 éves alapképzést (BA/BSc = korábbi főiskolai végzettség) kell elvégezni, vagy a szakok egy kis hányadánál osztatlan, 5-6 éves képzésre kell jelentkezni (pl. jogász, orvos).

Az alapképzést követi az általánosságban 2 éves mesterképzés, így egy második oklevelet is kap az, aki ezt elvégzi, miközben korábban (a bolognai képzés előtt) csak egy egyetemi oklevelet kapott a hallgató az 5. év végén. Így most "duplikációt" látunk az adatokban (a mesterképzés miatt), ha a most kiadott oklevelek számát össze szeretnénk vetni a korábbiakkal.

Kérdésünkkel megkerestük a KSH-t is, ahol azt közölték, hogy "a bolognai rendszer fokozatos bevezetése következtében az oklevelek kiadása is változott." Kiemelték, hogy

a mesterképzésben diplomát szerzők feltehetőleg valamelyik korábbi évben már szereztek egy alapképzéses oklevelet,


de azt is hozzátették, hogy "ettől függetlenül nem tartunk korrekciót szükségesnek, mert [a hallgató] mindkét évben mindkét esetben oklevelet szerzett."

Nézzük meg, hogy mi történik akkor, ha nem a kiadott diplomák számát szeretnénk megtudni, hanem azt, hogy miként alakulnak a korábbi rendszerrel konzisztens, összevethető adatok, és valójában hányan szereznek "főiskolai vagy egyetemi" képesítést.

Módszer
Az adatok összevethetősége végett a mesterfokozatú diplomák számát levonjuk a két évvel korábbi alapképzéses diplomák számából. Ezzel ki tudjuk küszöbölni azt a torzítást, hogy a diplomák duplikálódnak, és egységesen látunk egy olyan idősort, amelyben minden egyes hallgatót, aki elérte a mesterfokozatot, csak egy diplomával szerepeltetünk.

Egy példával érzékeltetve mindezt: ha egy hallgató a Corvinus Egyetemen a bolognai rendszerben 2016-ban mesterfokozatot szerzett, akkor a KSH és az Oktatási Hivatal figyelembe vette a 2014-ben kiadott alapképzésű diplomáját, majd a 2016-os mesterdiplomáját is. Korábban azonban (a bolognai rendszer előtt) csak egyetlen diplomát vettek figyelembe, ami egyetemi (mester)fokozatot jelentett. Az idősor korrekciójánál - hogy összevethető adatokat kapjunk - mi azt tettük, hogy a hallgató "köztes" (alapfokozatú) diplomáját kivontuk a 2014-es adatból.

A 2015-ös és a 2016-os adatok becslése nehezebb, hiszen még nem ismerjük, hogy a következő két évben hány alapfokú diplomás nyer végül mesterképzéses diplomát (vagyis a duplikáció mértékét hivatalos adatokból majd csak két év múlva tudhatjuk meg). Ezért az adatokat úgy állítottuk elő, hogy a 2016-ban mesterfokozatot szerzettek számát húztuk tovább, értékelésünk szerint ez kellően pontos becslést eredményez.
Miután az Oktatási Hivatal 2001 és 2012 között a mesterképzésben diplomát szerzettek közé sorolta az osztatlan képzésben mesterfokozatot szerzetteket is, így a 2008 és 2010 közötti adatokra nézve nem tudtuk pontosan elvégezni a korrekciót. Ezért két hipotetikus pályát rajzoltunk fel, az egyik, ahol nem vettük figyelembe az osztatlan képzést (piros vonal), a másik, ahol a mesterfokozatok felét osztatlannak tekintettük (citromsárga vonal). Az osztatlan képzésen végzettek száma egyébként 2012 óta alacsony, 3-4 ezer fő közötti, így alapvetően nem befolyásolja érdemben a tendenciát.


A Rétvári által használt - az Oktatási Hivatal által kiadott - adatokon a korrekciót elvégezve az látszik, hogy 2011 és 2016 között 48 ezer és 53 ezer között mozgott az évente felsőoktatási oklevelet szerzettek száma. Ez már sokkal alacsonyabb szám, mint a 2000-es években látott 60-70 ezer közötti éves adatok, a visszaesés több mint 20%-os.

Romokban a magyar felsőoktatás, és van egy ennél sokkal rosszabb hírünk is

Ha azt feltételezzük, hogy a mesterképzésen végzettek csak 90%-a szerzett két évvel korábban oklevelet (vagyis csökkentettük a levonást), akkor 49 és 55 ezer közötti számokat láthatunk, ami továbbra is jelentősen, kb. 15-20%-kal elmarad a 2000-es évek közepéhez képest.


https://www.portfolio.hu/gazdasag/romokban-a-magyar-felsooktatas-es-van-egy-ennel -sokkal-rosszabb-hirunk-is.273163.html?utm_source=portfolio&utm_medium=mail&a mp;utm_campaign=hirlevel_hirfutar
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: minisztériumának, összevethetősége, mesterdiplomáját, felsőoktatásban, mesterfokozatot, mesterképzésben, általánosságban, mesterfokozatok, mesterképzéses, mesterfokozatú, korrekciójánál, megválasztotta, sajátosságából, meglátásainkat, mesterképzésen, népszámlásához, eredményezheti, felsőoktatásba, szerepeltetünk, csökkenéséről, korosztályban, következtében, csökkentettük, felsőoktatási, végzettségűek, duplikálódnak, feltételezzük, alátámasztják, összevethető, értékelésünk, államtitkára, korábbiakkal, számításaink, osztatlannak, kérdésünkkel, párhuzamosan, magyar felsőoktatás, ennél sokkal, felsőoktatásban résztvevő, kormány rendre, bolognai képzési, régi rendszer, hallgatók számának, diplomások arányának, mikrocenzus friss, 20-24 éves, diplomások aránya, 2011-es népszámlásához, legfrissebb felsőoktatási, felsőoktatásban résztvevők, adott korosztály, felsőoktatási férőhelyek, Hornyák József, Központi Statisztikai Hivatal, Rétvári Bence, Emberi Erőforrások Minisztériumának, Corvinus Egyetemen, Oktatási Hivatal,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan válunk hűségesekké?  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  képre írva  Egy tavasz  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Különleges  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szép estét  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Mindig lesz olyan  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Robin Wight pitypang szobra  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Martin Buber, A haszidim meséi  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  39 ígéret  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Paul David Tripp Április 13  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam Krisztinától  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  Szép estét  Jó éjszakát  Az ember  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Anyák napjára  Baranyi Ferenc - N i n c s  Vidámság  Ma van a magyar költészet napj...  Nevelőszülőkhöz adták,  Andrássy Réka - A bolond Böske  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Egy párkányon  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Egyszerű  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Dóró Sándor: Embernek maradni  Ott van  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Zilahy Lajos mondta  Jó nap volt  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 15  Magyar költészet napja  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam  Az ember  39 ígéret  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Kertem  Különleges  József Attila – Keresek ...  Nagy és kis csodák  képre írva  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  képre írva  Nagy és kis csodák  Szép estét 
Bejegyzés Címkék
magyar felsőoktatás, ennél sokkal, felsőoktatásban résztvevő, kormány rendre, bolognai képzési, régi rendszer, hallgatók számának, diplomások arányának, mikrocenzus friss, 20-24 éves, diplomások aránya, 2011-es népszámlásához, legfrissebb felsőoktatási, felsőoktatásban résztvevők, adott korosztály, felsőoktatási férőhelyek, korosztály fogyna, felsőfokú végzettségűek, teljes népességen, kormányzat azonban, felsőoktatási létszám, diplomázók száma, legutóbbi tanévben, legfrissebb adatok, képzési rendszer, megfigyelt időszakban, bolognai rendszer, felsőoktatásba belépő, szakok döntő, alapképzést követi, második oklevelet, bolognai képzés, egyetemi oklevelet, mesterképzés miatt, most kiadott, oklevelek kiadása, mesterképzésben diplomát, alapképzéses oklevelet, kiadott diplomák, korábbi rendszerrel, adatok összevethetősége, mesterfokozatú diplomák, diplomák duplikálódnak, olyan idősort, diplomával szerepeltetünk, példával érzékeltetve, bolognai rendszerben, 2014-ben kiadott, 2016-os mesterdiplomáját, idősor korrekciójánál, 2014-es adatból, 2016-os adatok, duplikáció mértékét, 2016-ban mesterfokozatot, osztatlan képzésben, osztatlan képzést, mesterfokozatok felét, osztatlan képzésen, korrekciót elvégezve, évente felsőoktatási, 2000-es években, visszaesés több, mesterképzésen végzettek, 2000-es évek, minisztériumának, összevethetősége, mesterdiplomáját, felsőoktatásban, mesterfokozatot, mesterképzésben, általánosságban, mesterfokozatok, mesterképzéses, mesterfokozatú, korrekciójánál, megválasztotta, sajátosságából, meglátásainkat, mesterképzésen, népszámlásához, eredményezheti, felsőoktatásba, szerepeltetünk, csökkenéséről, korosztályban, következtében, csökkentettük, felsőoktatási, végzettségűek, duplikálódnak, feltételezzük, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 389
  • e Hét: 2311
  • e Hónap: 6056
  • e Év: 159552
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.