Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
István király képviselte az életet hordozó kereszténységet
  2020-08-17 19:58:38, hétfő
 
  Fogadalmi ünnep Székesfehérváron
...... ......



...... ......


Augusztus 14-én, a Szent István-i országfelajánlás napján idén is megtartották a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepi szentmiséjét, valamint a megye, a város és az egyházmegye közös megemlékezését a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyen, Szent István király és Imre herceg sírjánál.
A szentmisét Spányi Antal megyéspüspök mutatta be az egyházmegye megjelent papságával a Magyar Szent Család - Szent István, Boldog Gizella, Szent Imre - ereklyéinek jelenlétében a Szent Imre-templomban. A főpásztor Szent István király szellemi öröksége nyomán a nemzeti összetartozás megerősítésére, a társadalmi felelősségvállalásra hívta fel figyelmet, amelynek értelmében meg kell védenünk múltunk értékeit, keresztény kultúránkat, hagyományainkat, a magyar családokat. ,,Így lehet élő ma is a Szent István-i felajánlás, és így maradhatunk meg az élet útján. Így gazdagíthatjuk Európában is a népek nagy családját ezután is, mint ahogy tesszük azt ezer éve, szinte folyamatosan. Vállaljuk ma is a magyar küldetést, teljesítsük azt, ami a mi dolgunk, hogy méltók legyünk múltunkhoz, méltók legyünk az életre!" - hangsúlyozta a főpásztor.
...... .....


Ünnepel a keresztény világ Nagyboldogasszony vigíliáján, amely a főünnepek sorába tartozik. És ünnepel a magyar egyház, különösen is Székesfehérvár királyi városában, az ország történelmi fővárosában, a Magyar Szent Család városában, ahol 1988 óta megemlékezünk arról, hogy Szent István Szűz Mária oltalmába ajánlotta az országot.
,,Nemzeti ünnep" is ez a nap, ha hivatalosan nem is így nevezzük
- fogalmazott a püspök. - A magyar ember lelkében és szívében így érez, mert tudja, mit jelent ez a felajánlás. Így érez a nemzeti összetartozás évében, a békediktátumra való fájdalmas emlékezés centenáriumi évében az, aki tudja, hogy mit jelent nemzetünknek Trianon, és aki felelősséget érez első szent királyunk életműve iránt is.
Spányi Antal emlékeztetett arra, hogy tragikus sorsa volt első királyunknak. Harmincnyolc évet élt királyként, mely során súlyos döntéseket kellett hoznia, nehéz felelősséget vállalt, és számos fájdalmas tragédiát élt meg. ,,Küzdenie kellett, mert világosan értette mi a tét: vagy keresztény lesz e nép vagy elpusztítják; vagy kivívja a maga helyét az európai népek közösségében vagy felmorzsolják a magyart éppen úgy, mint ahogy az más népekkel is történt."
A főpásztor hangsúlyozta, Szent István szerette népét, és felelősséget vállalt érte. Nem volt a hatalom megszállottja, hosszú éveken át küzdött a magyarokért, sokszor a magyarok ellenében is. Szembekerült a múlt hagyományával, képviselve jövőt, az életet hordozó kereszténységet. Hitt abban, hogy amit küldetésként elfogadott, az jó, az szent. ,,Hitt a király az Egyház tanításában, őszinte lélekkel fogadta el a római pápa vezető szerepét.
Tiszta szível akarta teljesíteni a keresztény erkölcs szabályait és az Egyház tanítását. Megértette, hogy mindez az életet és jövőt szolgálja már itt, e földi életben, és szolgálja majd az öröklétben is.
Ebben a hitben nevelte családját, erre a hitre adott példát családjával együtt."
Spányi Antal püspök beszéde végén arra biztatott, hogy Szent Istvántól tanulva éljük hősként az életet, és mindennel, mindenkivel szemben büszkén védjük meg a múltunk értékeit, hagyományainkat és magyarságunkat. ,,Kell, hogy ebben a szellemben neveljük a fiatalságot, hogy megóvjuk őket az értéket vesztő, divatosnak és modernnek tűnő gondolatoktól, amellyel a halál kultúráját építhetik csak... Ezt kell képviselnünk, hogy a száz esztendővel ezelőtt megcsonkított nemzetet lélekben egyesítve éljük meg az összetartozást, a felelősséget a másik magyarért, a keresztény kultúráért, a magyar családokért."
A szentmisét követően az ereklyéket körmenetben vitték a Nemzeti Emlékhelyre, Szent István király és Szent Imre sírjához, ahol közös ünnepséget tartott Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Fejér Megyei Önkormányzat és a székesfehérvári püspökség. Az ünnepi körmenetben részt vettek a Vitézi Rend, a lovagrendek tagjai, a Hagyományőrző Koronaőrök, közéleti vezetők, a helyi katolikus iskolák és egyházközségek képviselői.
Cser-Palkovics András polgármester ünnepi beszéde után Spányi Antal püspök megújította hazánk felajánlását Szűz Máriának, emlékezve Szent István királyra, aki 1038-ban a halála előtti napon Máriának ajánlotta trónörökös nélkül maradt országát. A Szent István-i hagyományhoz hűen Szent Imre sírjánál Magyarok Nagyasszonya pártfogását, közbenjárását kérte a főpásztor az egész magyar népért. ,,Emlékezzél meg, Istennek dicsőséges Anyja, magyarok Nagyasszonya, szentséges Szűz Mária! Emlékezzél meg örökségedről, amelyet hű szolgád, első királyunk és apostolunk, Szent István neked fölajánlott. Tekints kegyes szemmel országodra, városunkra: légy szószólónk és közbenjárónk Szent Fiadnál, Jézus Krisztusnál. Hozzád kiáltottak őseink és minden ínségükből megszabadultak. Ez a remény ad életet most is, ez a bizalom indít, hogy oltalmadban keressünk menedéket mi, a te néped és örökséged.
Az imádság után közös koszorút helyeztek el Szent Imre és Szent István sírjánál Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke; Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere; Tessely Zoltán és Törő Gábor országgyűlési képviselők; valamint Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök. A főpásztor elhelyezte az emlékezés gyertyáit is a sírhelyeknél. Az ünnepség végeztével az ereklyéket körmenetben kísérték vissza a Szent Imre-templomba.
Az ünnepséget a járványügyi korlátozó intézkedések és előírások figyelembe vételével tartották meg. A szentmisét a városi televízió élőben közvetítette, így mindenkinek lehetősége volt lélekben bekapcsolódni az imádságba.

Az ünnepről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható. Link


Forrás és fotó: Székesfehérvári Egyházmegye
Magyar Kurír 2020.08.17

- Nagyboldogasszony ünnepe Székesfehérváron
Szűz Mária mennybevételének ünnepén, szentmisét mutatott Spányi Antal megyéspüspök. Nagyboldogasszony napján a főpásztor megemlékezett arról, hogy Szent István király is megülte a mennybe felvett Szűzanya ünnepét, tisztelete Fehérváron a kezdetektől jelen volt. A szent király 1038-ban ezen az ünnepen hunyt el, de halála előtt rábízta magát és országát a Szűzanya oltalmára.
Videó Link
 
 
0 komment , kategória:  augusztus 20  
Címkék: országfelajánlás, mennybevételének, székesfehérváron, székesfehérvári, hagyományainkat, kereszténységet, székesfehérvár, megemlékezését, megszabadultak, összetartozást, megerősítésére, egyházközségek, gazdagíthatjuk, békediktátumra, magyarságunkat, közbenjárását, összetartozás, polgármestere, megemlékezünk, felmorzsolják, önkormányzata, gondolatoktól, országgyűlési, hagyományával, megcsonkított, megszállottja, emlékeztetett, hagyományőrző, bekapcsolódni, megemlékezett, centenáriumi, polgármester, elpusztítják, felajánlását, hagyományhoz, megyéspüspök, egyházmegye közös, székesfehérvári Nemzeti, szentmisét Spányi, egyházmegye megjelent, főpásztor Szent, nemzeti összetartozás, magyar családokat, élet útján, népek nagy, magyar küldetést, keresztény világ, főünnepek sorába, magyar egyház, ország történelmi, magyar ember, békediktátumra való, Szent István-i, Székesfehérvári Egyházmegye, Nemzeti Emlékhelyen, Szent István, Spányi Antal, Magyar Szent Család, Boldog Gizella, Szent Imre, Szent Imre-templomban, Szent István Szűz Mária, Szent Istvántól, Nemzeti Emlékhelyre, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata, Fejér Megyei Önkormányzat, Vitézi Rend, Hagyományőrző Koronaőrök, Cser-Palkovics András, Szűz Máriának, Magyarok Nagyasszonya, Szűz Mária, Szent Fiadnál, Jézus Krisztusnál, Molnár Krisztián, Fejér Megyei Közgyűlés, Tessely Zoltán, Törő Gábor, Szent Imre-templomba, Magyar Kurír,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kerüld el az evangélium örömén...  Paul David Tripp Április 21  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szép estét  Radikális szeretet  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Png fotel  Facebookon kaptam  Makszim Gorkij gondolata  Németh László tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Kaffka_Margit  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Albert Einstein gondolata  Örülök, hogy látlak!  Erdőn  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  képre írva  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Png virág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Akarat  s immár én is felragyogva, ért...  Nagyon különös  képre írva  Jó éjszakát  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Akarat  Facebookon kaptam  Png férfi  Szép álmokat!  Varga János Veniam - Fontos sz...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  210 éve született a SZÓZAT meg...  Jó éjszakát  Alvó cicák  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Elköszönt  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Ne kapaszkodj magasabbra,  Popper Péter szavai  Adakozás  Mindig jusson idő nevetni  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sors  210 éve született a SZÓZAT meg...  Fehér virág  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Sokan azt tartják  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Bertolt Brecht -től idézet  Adakozás  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Elköszönt  Fehér virág  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Albert Einsteinről  Szép álmokat!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Próbálj meg ...  Csak a fogyatkozás látható  Rátalálsz  Minden harmadik...  Örülök, hogy látlak!  Popper Péter szavai  Png kutya 
Bejegyzés Címkék
egyházmegye közös, székesfehérvári Nemzeti, szentmisét Spányi, egyházmegye megjelent, főpásztor Szent, nemzeti összetartozás, magyar családokat, élet útján, népek nagy, magyar küldetést, keresztény világ, főünnepek sorába, magyar egyház, ország történelmi, magyar ember, békediktátumra való, maga helyét, európai népek, magyart éppen, főpásztor hangsúlyozta, hatalom megszállottja, magyarok ellenében, múlt hagyományával, életet hordozó, római pápa, keresztény erkölcs, hitben nevelte, hitre adott, múltunk értékeit, szellemben neveljük, értéket vesztő, halál kultúráját, száz esztendővel, másik magyarért, keresztény kultúráért, magyar családokért, szentmisét követően, ereklyéket körmenetben, székesfehérvári püspökség, ünnepi körmenetben, lovagrendek tagjai, helyi katolikus, halála előtti, egész magyar, bizalom indít, imádság után, főpásztor elhelyezte, emlékezés gyertyáit, ünnepség végeztével, járványügyi korlátozó, városi televízió, ünnepről szóló, főpásztor megemlékezett, mennybe felvett, kezdetektől jelen, szent király, ünnepen hunyt, országfelajánlás, mennybevételének, székesfehérváron, székesfehérvári, hagyományainkat, kereszténységet, székesfehérvár, megemlékezését, megszabadultak, összetartozást, megerősítésére, egyházközségek, gazdagíthatjuk, békediktátumra, magyarságunkat, közbenjárását, összetartozás, polgármestere, megemlékezünk, felmorzsolják, önkormányzata, gondolatoktól, országgyűlési, hagyományával, megcsonkított, megszállottja, emlékeztetett, hagyományőrző, bekapcsolódni, megemlékezett, centenáriumi, polgármester, elpusztítják, felajánlását, hagyományhoz, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1757
  • e Hét: 7558
  • e Hónap: 40712
  • e Év: 274459
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.