Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Évközi 25. vasárnap 09.20
  2020-09-19 23:35:11, szombat
 
  OLVASMÁNY Izajás próféta könyvéből
Az én gondolataim nem a ti gondolataitok.
Keressétek az Urat, amíg megtaláljátok, hívjátok segítségül, amíg közel van!
Hagyja el útját a gonosz, és gondolatait a bűnös; térjen vissza az Úrhoz, mert megkönyörül rajta, Istenünkhöz, mert bőkezű a megbocsátásban.
Hiszen az én gondolataim nem a ti gondolataitok, és az én útjaim nem a ti útjaitok - mondja az Úr.
Igen, amennyivel magasabb az ég a földnél, annyival magasabbak az én útjaim a ti útjaitoknál, az én gondolataim - a ti gondolataitoknál.
Ez az Isten igéje. Iz 55,6-9

SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a filippiekhez írt leveléből
Számomra az élet Krisztus.
Testvéreim!
Nyíltan megmondom, hogy Krisztus most is, mint mindig, megdicsőül testemben, akkor is, ha élek, akkor is, ha meghalok. Hiszen számomra az élet Krisztus, a halál pedig nyereség. Ha viszont tovább kell élnem, az gyümölcsöző munkát jelent.
Nem tudom tehát, mit válasszak, mert mind a kettő vonz: Szeretnék elköltözni, hogy Krisztussal legyek, mert ez mindennél jobb volna. De hogy értetek életben maradjak, arra nagyobb szükség van. Éljetek hát ti is Krisztus evangéliumához méltóan!
Ez az Isten igéje. Fil 1,20a-24.27a

EVANGÉLIUM Szent Máté könyvéből
Talán rossz szemmel nézed, hogy én jó vagyok?
Abban az időben Jézus ezt a példabeszédet mondta tanítványainak: A mennyek országa olyan, mint amikor egy gazda kora reggel kiment, hogy szőlőjébe munkásokat fogadjon. Miután napi egy dénárban megegyezett a munkásokkal, elküldte őket a szőlőjébe. A harmadik óra körül megint kiment, s látta, hogy mások is ácsorognak ott tétlenül a piactéren. Ezt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe, és ami jár, megadom majd nektek." Azok el is mentek. Majd a hatodik és a kilencedik órában újra kiment és ugyanígy cselekedett. Kiment végül a tizenegyedik óra körül is, és újabb ácsorgókat talált. Megkérdezte tőlük: ,,Miért álldogáltok itt egész nap tétlenül?" Azok ezt válaszolták: ,,Mert senki sem fogadott fel minket." Erre azt mondta nekik: ,,Menjetek ti is a szőlőmbe!"
Amikor beesteledett, a szőlősgazda így szólt intézőjéhez: ,,Hívd össze a munkásokat, és add ki a bérüket, az utolsókon kezdve az elsőkig!" Először azok jöttek tehát, akik a tizenegyedik óra körül kezdtek, és egy-egy dénárt kaptak. Amikor az elsők jöttek, azt hitték, hogy nekik többet fognak adni, de ők is csak egy-egy dénárt kaptak. Amikor átvették, zúgolódni kezdtek a gazda ellen: ,,Ezek az utolsók csak egy órát dolgoztak, és ugyanúgy bántál velük, mint velünk, akik a nap terhét és hevét viseltük!" Ő azonban ezt felelte az egyiküknek: ,,Barátom, nem vagyok igazságtalan veled. Nem egy dénárban egyeztél meg velem? Ami a tied, fogd és menj! Talán azzal, ami az enyém, nem tehetem azt, amit akarok? Vagy rossz szemmel nézed, hogy én jó vagyok?"
Ezek az evangélium igéi. Mt 20,1-16a
...... ........



Imádság
Istenünk! Te minden embert meghívsz szolgálatodra és megígéred nekünk az örök üdvösséget. Segíts, hogy egész életünkben neked szolgáljunk, a te nevednek szerezzünk dicsőséget. Szolgálatunkat szabadon vállaljuk és irántad való szeretetből végezzük az üdvösség reményében. Légy hozzánk igazságos és irgalmas! Segíts minket, hogy végső célunkat, az örök életet mindig szem előtt tartsuk és szüntelenül törekedjünk feléd! Tartsd távol tőlünk az irigységet, hogy örülni tudjunk annak, ha mások is az üdvösségre jutnak!

Elmélkedés
Kemény dió


A szőlőmunkásokról szóló példabeszéd megértése és üzenetének elfogadása sokak számára túl kemény dió. Feltörhetetlen és felfoghatatlan. Hiába töröm fel számukra újra és újra ezt a diót, azaz hiába magyarázom el százszor és ezerszer, hogy semmiféle igazságtalanság nem történt, hanem csak az emberi irigység szól a méltatlankodókból, egyesek továbbra is csak azt hajtogatják, hogy itt bizony akkor is igazságtalanság történt, s ezzel szépen visszateszik a történetet a számukra feltörhetetlen dióhéjba.
Elismerem, hogy első hallásra valóban igazságtalannak tűnik a történet, de érdemes jobban megvizsgálnunk, hogy mi történt. Igen, valóban bosszantó, hogy ugyanannyi fizetséget kaptak azok, akik egész nap fárasztó munkát végeztek, mint azok, akik csak egy fél napig vagy egyetlen óráig dolgoztak. Bosszantó, mert azt képzelnénk, hogy aki többet dolgozik, az több bért érdemel, mint aki kevesebbet dolgozik. Ez rendjén is volna, csakhogy Jézus története nem az emberi igazságosság elvére épít, főként nem az emberi irigységre, hanem Isten nagylelkűségéről szól. Az embernek pedig ezt a nagylelkűséget kellene megtanulnia Istentől. Mivel a példázatban szereplő gazda pontosan kifizette azt az egy dénár munkabért, amiben megállapodott a reggel munkába állókkal, ezért igazságtalanságról nem beszélhetünk. Az pedig már egy másik kérdés, hogy a gazda nagylelkű volt azokhoz, akik kevesebbet dolgoztak, mert ők is egy dénárt kaptak. Aki a gazda nagylelkűségét igazságtalanságnak tartja, az soha nem fogja megérteni a történet mondanivalóját, számára a dió feltörhetetlen marad. Nézegetheti, forgathatja, keresheti a nyitját, ütheti egyre nagyobb kalapáccsal, a dió egyre keményebb lesz minden ilyen ütéstől.
A kemény dió feltöréséhez még egy szempontot érdemes előhoznunk. Jézus a mennyek országáról beszél itt. Az ember Istentől kapja a jutalmat, a fizetséget földi életéért, és ez az örök élet, az üdvösség. Isten ezt adja mindenkinek függetlenül attól, hogy valaki hosszabb vagy rövidebb életet élt.
A fizetség, amit Isten ígér, mindenki számára ugyanaz. Ő nem tesz különbséget az emberek között, mindenkinek ugyanazt szeretné adni. Ha engedelmes szolgáiként élünk, számíthatunk erre a jutalomra. De irigység ne legyen bennünk! Inkább Istenhez hasonlóan mi is legyünk nagylelkűek! Tegyük fel magunknak a kérdést: sok-sok bűnünk miatt megérdemeljük az egy dénárt, az üdvösséget, az örök életet? Aztán próbáljunk meg őszintén válaszolni rá! Aligha érdemeljük meg. Az üdvösség nem érdemeink jutalma, hanem Isten ajándéka. Ha Isten csak igazságos volna, akkor mi büntetést érdemelnénk bűneink, hűtlenségünk, engedetlenségünk miatt. De Isten nem csak igazságos, hanem irgalmas is! Ha elnyerjük az örök életet, az nem a mi érdemeinknek, hanem Isten nagylelkűségének köszönhető!
Befejezésül még egy gondolat a történethez: az egy dénárt úgy is felfoghatjuk, mint belépőjegyet a mennybe. Ezt a belépőt mindenkinek a kezében kell tartani és majd felmutatnia. Nem kell kettő, egy is elég. Nem szükséges jól bebiztosítanunk magunkat, hogy minden zsebünkbe teszünk egyet vagy kettőt, aztán majd egyet felmutatunk. Egy német mondás szerint ,,az utolsó ingnek nincs zsebe." Zsebek nélküli ingben lépünk majd át a mennyországba. Örülj, ha Istennek végzett szolgálatodért megkaptad az egy dénárt! Fogd a kezedbe és indulj vele a mennybe!
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: engedetlenségünk, gondolataitoknál, szőlőmunkásokról, nagylelkűségéről, nagylelkűségének, igazságtalannak, igazságtalanság, bebiztosítanunk, felfoghatatlan, megbocsátásban, megvizsgálnunk, nagylelkűséget, feltörhetetlen, evangéliumához, mondanivalóját, nagylelkűségét, tanítványainak, szolgálatunkat, szolgálatodért, szolgálatodra, gondolataitok, mennyországba, megtaláljátok, példabeszédet, megállapodott, megérdemeljük, számíthatunk, érdemeinknek, belépőjegyet, visszateszik, tizenegyedik, felfoghatjuk, feltöréséhez, igazságtalan, filippiekhez, igazságosság, élet Krisztus, halál pedig, gyümölcsöző munkát, kettő vonz, időben Jézus, példabeszédet mondta, mennyek országa, gazda kora, dénárban megegyezett, kilencedik órában, utolsókon kezdve, elsők jöttek, gazda ellen, utolsók csak, órát dolgoztak, dénárban egyeztél, OLVASMÁNY Izajás, SZENTLECKE Szent Pál, EVANGÉLIUM Szent Máté, Inkább Istenhez, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét kedves látogatóimn...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szívek  Zilahy Lajos mondta  Zilahy Lajos mondta  Vidámság  Magamnak  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Alvó cica  Sík Sándor - Ha jő a perc  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  40 felett  József Attila – Keresek ...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Alvó cicák  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam  40 felett  Nevelőszülőkhöz adták,  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  IGEN így  Segíts neki dicsérni Téged  Paul David Tripp Április 13  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Szép estét kedves látogatóimna...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Krisztinától  Esterházy Péterre emlékezünk  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Minden tavaszból őrizz..  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cica  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Különleges  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Paul David Tripp Április 13  képre írva  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  képre írva  Facebookon kaptam  Szeretem ujjad karcsuságait,  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Paul David Tripp Április 13  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Hogyan válunk hűségesekké?  James Allen  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Szeretem ujjad karcsuságait,  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
élet Krisztus, halál pedig, gyümölcsöző munkát, kettő vonz, időben Jézus, példabeszédet mondta, mennyek országa, gazda kora, dénárban megegyezett, kilencedik órában, utolsókon kezdve, elsők jöttek, gazda ellen, utolsók csak, órát dolgoztak, dénárban egyeztél, evangélium igéi, örök üdvösséget, üdvösség reményében, örök életet, üdvösségre jutnak, szőlőmunkásokról szóló, emberi irigység, számukra feltörhetetlen, több bért, emberi igazságosság, emberi irigységre, embernek pedig, nagylelkűséget kellene, példázatban szereplő, reggel munkába, másik kérdés, gazda nagylelkű, dénárt kaptak, gazda nagylelkűségét, történet mondanivalóját, szempontot érdemes, mennyek országáról, ember Istentől, fizetséget földi, örök élet, emberek között, belépőt mindenkinek, kezében kell, német mondás, utolsó ingnek, engedetlenségünk, gondolataitoknál, szőlőmunkásokról, nagylelkűségéről, nagylelkűségének, igazságtalannak, igazságtalanság, bebiztosítanunk, felfoghatatlan, megbocsátásban, megvizsgálnunk, nagylelkűséget, feltörhetetlen, evangéliumához, mondanivalóját, nagylelkűségét, tanítványainak, szolgálatunkat, szolgálatodért, szolgálatodra, gondolataitok, mennyországba, megtaláljátok, példabeszédet, megállapodott, megérdemeljük, számíthatunk, érdemeinknek, belépőjegyet, visszateszik, tizenegyedik, felfoghatjuk, feltöréséhez, igazságtalan, filippiekhez, igazságosság, beszélhetünk, hűtlenségünk, beesteledett, munkásokkal, mindenkinek, intézőjéhez, megegyezett, gondolataim, megtanulnia, útjaitoknál, megkönyörül, nagylelkűek, érdemelnénk, kalapáccsal, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1201
  • e Hét: 17593
  • e Hónap: 30269
  • e Év: 264016
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.