Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Érdekességek
  2015-02-17 11:30:59, kedd
 
 



Vág az esze, mint a borotva!

olykor azért nem árt élezni egy kicsit...

Mindenki életében vannak nehezebb időszakok. Akár egy vizsgaidőszak, akár csak egy hosszabb project. De vannak olyan szakmák, ahol a hét minden napja felér egy államvizsgával.

És vannak olyan napok is, amikor valamiért ,,nem úgy fog", ahogy azt szeretnénk. Ez pedig gyakran intő jel, hogy a fokozott terhelés miatt kezdenek kifogyni a tartalékok.

Pedig ahhoz, hogy jól működjék, agyunkat is etetni kell!
És az sem mindegy, hogy mivel...
Gondoljon bele!

a szellemi frissességért Koponyánkban 25 milliárd, vagy még ennél is több idegsejt található. Ezeket keresztbe-kasul futó idegrostok milliói kötik össze, vagyis általuk a sejtek mindegyike több ezer másikkal van állandó kapcsolatban.

A közöttünk lévő kommunikációról - az információáramlásról - bioelektromos áramlatok és az idegsejtekből származó hírvivő anyagok gondoskodnak. Segítségükkel információk tömege jut el a ,,célállomásra".

Agyunk és testünk többi idegsejtje is igen érzékeny és sérülékeny, kizárólag megfelelő körülmények között működnek tökéletesen. A memória az agyunk különböző részeinek összehangolt működésétől függ.

Ha a testünk működéséhez szükséges előfeltételek és anyagok nincsenek jelen elegendő mennyiségben és minőségben, különböző zavarok támadnak, sőt idegsejtjeink egy része el is pusztulhat.
Korlátozott megújulás

Megfelelően kell táplálni az agysejtjeinket!Körülbelül hétévente testünk sejtállománya teljes egészében megújul. Az idő múlásával azonban fokozódó stresszhatások, depresszió és megfelelő ,,agytáplálék" hiánya miatt fokozatosan veszítünk agysejtjeinkből.

Emiatt agyunk információtárolási képessége csökken, ami szórakozottságot, feledékenységet okozhat. Egy bizonyos határon túl a működőképes idegszövet fokozott leépülése már komoly betegségek okozójává válik (említhetnénk a Parkinson- vagy az Alzheimer-kórt).

A szellemi tompaság egyik lehetséges oka a szabad gyökök intenzív romboló hatásából ered. Agyunk ugyanis messze a legtöbb oxigént igénylő szervünk, és ezáltal a leginkább veszélyeztetett is. Az öregedés folyamán a sejtek mitokondriumának antioxidáns aktivitása alábbhagy.

Emiatt pedig a roncsoló szabadgyökök úgynevezett lipid-peroxidációt okozván tönkreteszik az érzékeny sejtmembránokat, így ebből energiahiány, krónikus fáradtságérzet, degeneratív megbetegedések és memóriazavar is következhet.

Testi egészségünket és memóriánkat azonban rombolja az alkoholfogyasztás, a dohányzás, az altatók, a nyugtatók, az agy rossz vérellátása, a pajzsmirigy alulműködése, a tartós intenzív stressz, a depresszió, a helytelen táplálkozás, a szellemi és testi lustaság.

Amikor kicsorbul a penge...

A kimerültség károsan hat a munkateljesítményre!A memória gyakran fiatal és egyébként testben-lélekben egészséges embereknél is csődöt mond.
Ennek hátterében munkahelyi, magánéleti konfliktusok, hosszabb idő óta görgetett problémák állhatnak.

A memóriazavar ilyenkor védekező reflex. Az agy az általános fáradtság vagy pszichés telítődés állapotába kerül, és nem képes a felidézésre.

A gyakorlatlan vizsgázó, aki az utolsó éjszakát is áttanulta, esetleg éppen azért bukik meg, mert túlterheli magát, és a kimerült agy nem tudja előhívni az egyébként betárolt anyagot.

Felejtéshez, feledékenységhez vezethet az is, ha megoldhatatlan vagy képességet meghaladó feladatot kell megoldani. Ilyenkor az agy védekezésképpen mond csődöt.

A civilizációs betegségek mindegyike befolyásolja az agy működését is, például a kezeletlen vagy ingadozó magas vérnyomás is károsíthatja az emlékezetet.

Különösen idősebb embereknél gyakori, hogy kevés folyadékot fogyasztanak. Az agyban zajló biokémiai folyamatok viszont megsínylik a vízhiányt.

A túlzott alkoholfogyasztás rövid- és hosszútávon egyaránt igen komolyan befolyásolja az agyműködést. Az idegméregként is ható alkohol hatása a memória hanyatlásában mutatkozik meg elsőként.
Hangulatfüggés

Az aktuális érzelmi állapot és a memória összefügg!A Science magazinban publikált egyik tanulmány szerint az aktuális érzelmi állapot és a memória összefügg.

Az érzelmi állapot - öröm, bánat, szorongás, depresszió, eufória, félelem, kétségbeesés - a hippocampuson keresztül az agy csaknem valamennyi területét ,,elárasztja", és így természetesen a memória működését is befolyásolja.

Agysejtjeink leépülését megelőzhetjük, és testünk fittségét megőrizhetjük, ha rendszeresen (kúraszerűen) fogyasztunk olyan étrend-kiegészítő ,,kompozíciót", amely az agy karbantartását és izomzatunk munkáját segíti elő.

Ilyen készítmény az Energy&Memory, amely tartalmazza a sejtek - így az agy- és izomsejtek - megújulásához nélkülözhetetlen kolint és lecitint, antioxidánsokat - C- és E-vitamint, cinket, szelént -, továbbá az energiamolekulák képzéséhez és az ingerülettovábbításhoz nélkülözhetetlen magnéziumot, illetve élénkítő hatású guaranát.
A gondolatébresztő

Mindent egyben!Agyunknak optimális teljesítményéhez, tanuláshoz, ismeretek tárolásához lecitinre van szüksége. Ez a természetes zsír mindegyik sejtünk falának alkotó anyagát képezi. A kolin - amely a lecitin alkotóeleme - szükséges az idegingerületek átviteléhez. Fontos szerepet játszik az emlékek tárolásában.

Hiányában a rövidtávú emlékezet károsul, mert az újonnan szerzett ismereteket nem tudjuk tárolni. Ez iskolásoknál ugyanúgy előfordulhat, mint aktív felnőtteknél, de idősebbeknél a leggyakoribb.

A C- és az E-vitaminok szinergikusan működnek, tehát együtt nagyobb a hatásuk, mint külön-külön. Az E-vitamin eltakarítja a sejtmembránból a veszélyes szabadgyököket, miközben a C-vitamin megakadályozza a szabadgyökök láncreakciószerű termelődését. Mindkét vitamin antioxidáns hatását erősíti a cink, és a szelén.

A magnézium nélkülözhetetlen szerepet tölt be az enzimaktivitásban, a kalcium és kálium felvételben. Segít elkerülni a depressziót, a szédülést, az izmok gyengeségét és rángását, a szívbetegségeket, és a magas vérnyomást. Hiánya zavarja az ideg- és izom-impulzusok továbbítását, érzékenységet és idegességet okoz.
Extra teljesítmény

GuaranaA guaranát általános élénkítőszerként alkalmazzák. Generációk óta használják fáradtság ellen. Serkenti a központi idegrendszert és a mellékvesét, ettől szellemileg frissebbnek érezzük magunkat, javítja a szív-és érrendszer működését, valamint a szénhidrát-anyagcseréjét.

Sportolóknál számos gondosan elemzett kísérlet tanúsága szerint fokozhatja a sportteljesítményt, az izomerőt és az állóképességet.

Ezek az összetevők együttesen fokozzák a szellemi teljesítőképességet, mivel javítják agyunk koncentrálóképességét. Jótékonyan befolyásolják az intellektuális képességeket, mivel javítják a memóriát. Növelik a test energiakészletét és teherbírását. Csökkentik a fáradtságérzetet és megakadályozzák a fizikai kimerültséget.

Egyaránt jó választás szellemi munkát végzőknek, tanároknak és diákoknak - különösen vizsgaidőszakban. Fokozott odafigyelést, vagy nagy koncentrációt igénylő munkát végzőknek, valamint olyan vállalatvezetőknek, akiknek nap- mint nap nagy horderejű döntéseket kell meghozniuk.
 
 
0 komment , kategória:  Érdekességek  
Címkék: szórakozottságot, gondolatébresztő, energiamolekulák, fáradtságérzetet, teljesítményéhez, élénkítőszerként, láncreakciószerű, vizsgaidőszakban, szívbetegségeket, nélkülözhetetlen, feledékenységhez, energiakészletét, mitokondriumának, idegingerületek, megakadályozzák, veszélyeztetett, sejtmembránokat, antioxidánsokat, kommunikációról, védekezésképpen, feledékenységet, agysejtjeinkből, állóképességet, agysejtjeinket, szabadgyököket, karbantartását, megakadályozza, intellektuális, stresszhatások, államvizsgával, hangulatfüggés, megbetegedések, megoldhatatlan, fáradtságérzet, sejtmembránból, idegméregként, hosszabb project, fokozott terhelés, szellemi frissességért, sejtek mindegyike, közöttünk lévő, idegsejtekből származó, agyunk különböző, testünk működéséhez, bizonyos határon, működőképes idegszövet, szellemi tompaság, szabad gyökök, legtöbb oxigént, leginkább veszélyeztetett, öregedés folyamán, sejtek mitokondriumának,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alázat  Akarat  Akarat  Elköszönt  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Esti kép  Facebookon kaptam  Nem méltó hozzád  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  Png csokor  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Paul David Tripp Április 20  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Adakozás  Akarat  Esti kép  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Elköszönt  Adakozás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Minden harmadik...  Reménység és erő Krisztustól e...  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  képre írva  Facebookon kaptam  Bounty krémes  Akarat  képre írva  Lóhere  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Reménység és erő Krisztustól e...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Neked tudnod kell  Facebookon kaptam Krisztinától  Png ház  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Egy bizonyos határt  A nemzeti hovatartozás kulturá...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Egy maradéktalanul uralt világ  Nem tudhatod  Nagyon különös  Adakozás  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Neked tudnod kell  Szép estét  Mit beszél, nem értem, hogy m...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Örülök, hogy látlak!  Kövesd a cowboyt!  Nem számIt  Facebookon kaptam  Png kislány  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Hazára minden embernek szükség...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Nagyi telefonál  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Nem méltó hozzád  Őrizkednünk kell...  Png fotel  Régi emberek, akikre máig büsz...  Egy maradéktalanul uralt világ 
Bejegyzés Címkék
hosszabb project, fokozott terhelés, szellemi frissességért, sejtek mindegyike, közöttünk lévő, idegsejtekből származó, agyunk különböző, testünk működéséhez, bizonyos határon, működőképes idegszövet, szellemi tompaság, szabad gyökök, legtöbb oxigént, leginkább veszélyeztetett, öregedés folyamán, sejtek mitokondriumának, roncsoló szabadgyökök, érzékeny sejtmembránokat, pajzsmirigy alulműködése, tartós intenzív, helytelen táplálkozás, kimerültség károsan, memória gyakran, memóriazavar ilyenkor, általános fáradtság, gyakorlatlan vizsgázó, utolsó éjszakát, egyébként betárolt, civilizációs betegségek, kezeletlen vagy, agyban zajló, túlzott alkoholfogyasztás, memória hanyatlásában, aktuális érzelmi, memória összefügg, érzelmi állapot, hippocampuson keresztül, memória működését, sejtek &#8211, energiamolekulák képzéséhez, természetes zsír, kolin &#8211, lecitin alkotóeleme, idegingerületek átviteléhez, emlékek tárolásában, rövidtávú emlékezet, újonnan szerzett, veszélyes szabadgyököket, szabadgyökök láncreakciószerű, magnézium nélkülözhetetlen, izmok gyengeségét, magas vérnyomást, központi idegrendszert, szív-és érrendszer, összetevők együttesen, intellektuális képességeket, test energiakészletét, fizikai kimerültséget, szórakozottságot, gondolatébresztő, energiamolekulák, fáradtságérzetet, teljesítményéhez, élénkítőszerként, láncreakciószerű, vizsgaidőszakban, szívbetegségeket, nélkülözhetetlen, feledékenységhez, energiakészletét, mitokondriumának, idegingerületek, megakadályozzák, veszélyeztetett, sejtmembránokat, antioxidánsokat, kommunikációról, védekezésképpen, feledékenységet, agysejtjeinkből, állóképességet, agysejtjeinket, szabadgyököket, karbantartását, megakadályozza, intellektuális, stresszhatások, államvizsgával, hangulatfüggés, megbetegedések, megoldhatatlan, fáradtságérzet, sejtmembránból, idegméregként, hanyatlásában, megőrizhetjük, idegrendszert, megújulásához, természetesen, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 155
  • e Hét: 1627
  • e Hónap: 10810
  • e Év: 63518
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.