Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mindenevő propagandagépezet
  2018-02-25 17:31:42, vasárnap
 
 
2018-02-24

Írta Mértékblog

Mindenevő propagandagépezet


A kormánynarratívát kiszolgáló hírszerkesztési gyakorlat sajátos eleme a manipulatív címadás technikája. Az aktuális Szúrópróba során erre találtunk példákat a január 31-én sugárzott állami hírműsorokban.

Nem ritkaság a magyar médiában sem, hogy egy hírműsorban az egyes műsorelemek címei nem feltétlenül az utána következő híranyagok tartalmának tömör összefoglalói, hanem a szerkesztők a hír egy különösen jelentősnek ítélt részletét ragadják ki, és azzal összefüggésben adnak az anyagnak egy blikkfangos, meghökkentő vagy éppen a nézőt érzelmi viszonyulásra késztető címet. Az állami hírműsor ennél tovább ment. Amint azt a következőkben részletezni fogjuk, tapasztaltunk olyan eseteket, amikor egy esemény, történés feldolgozásánál a manipuláció már a címadással kezdődött, mivel a műsorelem elnevezése nem állt összhangban a tartalmával. Az alább hivatkozott híradások utóéletét is figyelembe véve (ti. a kora esti híradóban közzétett anyagok címe estére megváltozott) nem kétséges, hogy a tendenciózus szerkesztési gyakorlat következményeképpen volt tapasztalható az eltérés a cím és a tartalom között. A cím a bemutatandó eseményre utalt, a híradás tartalmában a sugallni kívánt üzenet érvényesült, így változtatva meg magát a hírt is. Ezért találkoztunk olyan műsorelemekkel, ahol magában a híranyagban nem szerepelt semmi olyan információ, mint amit a címben feltüntettek.

Félrevezető címek 1

Nem tiltakozás, hanem cáfolat

Tiltakoznak az ellenzéki pártok a Fidesz-plakát miatt - ezzel indította a koraesti híradóban az azonos című összeállítás felkonferálását a műsorvezető. A négy perces anyagban aztán nem a pártok tiltakozásáról hallottunk, hanem annál többet arról, hogyan nyilatkoztak ellenzéki politikusok illetve pártjaik a határzárról. Az anyagban részletesen bemutatták a kormánypárt legújabb plakátját, amelyen Soros György társaságában az ellenzéki pártok listavezetőit szerepeltetik azzal a felirattal, hogy ,,Együtt bontanák le a határzárat". És azt állították, hogy a plakát megjelenése óta más véleményt fogalmaztak meg a pártok, mint korábban. A nagy leleplezéshez, a korábbi álláspontok ábrázolásához felhasználtak olyan, már sokszor használt manipulatív módon összevágott megnyilatkozásokat, mint amit például a 15. Szúrópróbában rögzítettünk, ahol azt sulykolták, hogy Botka azonnal lebontja a határkerítést. Számon kérték Karácsony Gergelyen Botka - manipulált - szavait, felidézték Szanyi Tibor megállapítását, aki röhejesnek tartotta, hogy Európa közepén 200 kilométeres fal épül, bevágtak egy Gyurcsány-beszédet, ahol a politikus a befogadás mellett érvelt. Bemutatták, hogy Szél Bernadett szerint Magyarországon nem volt menekült válság, hogy Vona Gábor már akkor a kerítés kudarcáról beszélt, amikor az még fel sem épült. Aztán bejátszották az ellenzék mai véleményét, úgy beállítva, hogy az tökéletes ellentétben áll a korábbi megnyilatkozásaikkal. Csakhogy az ellenzéki politikusok - a Jobbik elnökének a kivételével - nem azt állítják most, hogy mindig is a határzár hívei lettek volna, a véleményüket nem változtatták meg utólag, hanem azt érzékelték, hogy az emberek biztonságérzete számára ez fontos, ezért most nem bontanák le a kerítést, derült ki a nyilatkozatokból.

A szerkesztők vélhetően nem találták elég meggyőzőnek és az ellenzéket lejáratónak a műsorelemet, mert a fél nyolcas műsorban némiképp átvágva, ,,Az új plakát megjelenése után megváltozott az ellenzéki politikusok véleménye a határzárról" címen került adásba az anyag, már egyértelműen a véleménymódosítás narratívájának megfelelően.

A tényszerű tájékoztatáshoz azonban ennek a címnek sem volt köze, hiszen az ellenzéki pártok véleménye nem változott meg a plakát megjelenése óta, a kerítéssel létező realitásként számoló álláspontok már korábban is léteztek.

Félrevezető címek 2.

Összefogás helyett illegális bevándorlás - a Trump-beszédről állami híradó-módra

Összefogásra szólított fel Donald Trump az első évértékelő beszédében - ezzel a címmel tették közzé az amerikai elnök aznapi előadásáról szóló hírt a koraesti híradóban. A félperces híradás azonban egy szót sem tartalmazott az összefogásról, ellenben azt emelték ki, hogy az elnöki értékelés fő témája az illegális bevándorlás elleni küzdelem volt, az elnök hosszan beszélt a terrorizmus legyőzéséről és az elmúlt egy év gazdasági lépéseiről. Megerősítette, kitart amellett, hogy falat kell építeni az USA déli határán, hogy így fékezzék meg a bevándorlókat

Hogy az amerikai elnök valóban beszélt az összefogásról, más forrásból tudható. Vélhetően az állami híradó ennek a bemutatására készült a címmel, de végül azt tartotta fontosnak kiemelni rövid hírében, ami áthallásos, kapcsolható a hazai viszonyokhoz. Az összefogás nem ilyen hívószó, az illegális bevándorlás elleni harc a magyar kormány politikájának, kommunikációjának alap eleme, így a rövid hírben azt kellett hangsúlyozni, ami közös az amerikai és magyar politikában.

A fél nyolcas nagyhíradóban egy háromperces összeállításban bővebben is beszámoltak az Egyesült Államok elnökének évértékelőjéről azzal a címmel, hogy ,,Az illegális migráció és a terrorizmus volt Donald Trump évértékelő beszédének fő témája". Az összefogásról már a címben sem esett szó.

Félrevezető címek 3.

,,ENSZ ülésszak a társadalmi fejlődésről, magyar részvétellel"

Ez is egy híradás címe, a 18 órakor kezdődő műsorból. A családpolitika és a hosszútávú fejlődés összefüggéseiről tárgyal az ENSZ egyik bizottsága New Yorkban, ahol Novák Katalin államtitkár ismertette a magyar kormány családsegítő és munkanélküliség csökkentő intézkedéseit. Ennyi információt szerezhetett a nagyon figyelmes néző a világszervezetben folyó tanácskozásról. A híradásból még az sem derült ki, hogy melyik bizottság üléséről volt szó, hogy mi történt a tanácskozáson. Az ENSZ ülésszakra vonatkozó 50 másodpercnyi tudósításból több mint fél percben a magyar kormány képviselője nyilatkozott a világszervezet központjában a magyar állami híradónak arról, hogy a magyar kormány milyen eredményeket ért el a munkanélküliség felszámolásában. Ezekről az eredményekről már számtalanszor hírt adott az állami televízió, mi is találkoztunk vele a szúrópróbák alkalmával. (Legutóbb a tavaly november végi műsort elemző 19. Szúrópróbában.)

A fél nyolcas kiadásban az ENSZ ülésszakon történtekkel bővebben foglalkoztak, de még mindig nem derült ki, hogy milyen bizottság tanácskozott, melyek voltak a lényeges pontok. Az állami híradó csakis a magyar résztvevőre koncentrált, az államtitkárnak a bizottság előtti felszólalásáról adtak összefoglalást. A két és fél perces tudósításban Novák Katalin szavai nyomán részletesen ismertették a családokért és a munkanélküliség visszaszorításáért tett kormányzati intézkedéseket. A CSOK-ot, az Erzsébet-programot, az ingyenes gyermekétkeztetést, tankönyvellátást. A fél nyolcas adásban közzétett hír megváltozott címe pedig jól jelezte, nem a nemzetközi tanácskozásról, nem a világ előtt álló demográfiai problémákról lesz szó, ami az ülésszakon egyébként téma volt az állami hírügynökség szerint is, hanem a magyar kormány eredményeiről. ,,A magyar családtámogatási programokat ismertette Novák Katalin az ENSZ-ben" - és a műsorban a hír tényleg erről szólt, a műsor a magyar kormány tevékenységének sikerpropagandáját közvetítette, most éppen egy New York-i ENSZ ülésszak kapcsán.

A teljes elemzés a Mérték honlapján olvasható.

https://mertek.atlatszo.hu/mindenevo-propagandagepezet/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: tankönyvellátást, összefüggéseiről, családtámogatási, nyilatkozatokból, munkanélküliség, évértékelőjéről, biztonságérzete, feldolgozásánál, felkonferálását, felszámolásában, tájékoztatáshoz, összeállításban, felszólalásáról, hírszerkesztési, tevékenységének, államtitkárnak, családpolitika, összefoglalást, intézkedéseket, tanácskozásról, tiltakozásáról, műsorelemekkel, megállapítását, magyarországon, narratívájának, összefüggésben, világszervezet, szerepeltetik, következőkben, listavezetőit, tapasztaltunk, összefogásról, leleplezéshez, megerősítette, ábrázolásához, viszonyulásra, kormánynarratívát kiszolgáló, manipulatív címadás, aktuális Szúrópróba, január 31-én, magyar médiában, egyes műsorelemek, utána következő, különösen jelentősnek, nézőt érzelmi, állami hírműsor, következőkben részletezni, címadással kezdődött, műsorelem elnevezése, alább hivatkozott, kora esti, tendenciózus szerkesztési, Írta Mértékblog, Soros György, Karácsony Gergelyen Botka, Szanyi Tibor, Szél Bernadett, Vona Gábor, Donald Trump, Egyesült Államok, Novák Katalin, York-i ENSZ,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
George Byron - Ahogy itt jár -...  Facebookon kaptam Krisztinától  George Byron - Ahogy itt jár -...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Szép napot kívánok  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Png ház  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Ágai Ágnes – Csendélet  Sose bánj semmit  Fehér virág  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Julian Brass gondolata  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Az igazi szeretetért rendszeri...  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Adakozás  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Ágai Ágnes – Csendélet  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Tavaszi kép  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Sokan azt tartják  Facebookon kaptam  képre írva  Hiányzik  Éretlen vers  Png virág  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Akarat  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  A Megváltó szolgálatában  Rátalálsz  Nevem  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Png csokor  Png cica  Kaffka_Margit  Kerüld el az evangélium örömén...  Png telefon  Png csokor  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Rátalálsz  Lóhere  Albert Einstein gondolata  Png férfi  Egy hatékony szolga  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Adakozás  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Irgalom és ítélet  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon 
Bejegyzés Címkék
kormánynarratívát kiszolgáló, manipulatív címadás, aktuális Szúrópróba, január 31-én, magyar médiában, egyes műsorelemek, utána következő, különösen jelentősnek, nézőt érzelmi, állami hírműsor, következőkben részletezni, címadással kezdődött, műsorelem elnevezése, alább hivatkozott, kora esti, tendenciózus szerkesztési, tartalom között, bemutatandó eseményre, híradás tartalmában, sugallni kívánt, címben feltüntettek, ellenzéki pártok, koraesti híradóban, azonos című, négy perces, pártok tiltakozásáról, anyagban részletesen, kormánypárt legújabb, plakát megjelenése, nagy leleplezéshez, korábbi álláspontok, befogadás mellett, kerítés kudarcáról, tökéletes ellentétben, ellenzéki politikusok, kivételével &#8211, határzár hívei, emberek biztonságérzete, szerkesztők vélhetően, ellenzéket lejáratónak, véleménymódosítás narratívájának, tényszerű tájékoztatáshoz, kerítéssel létező, első évértékelő, címmel tették, amerikai elnök, félperces híradás, elnöki értékelés, illegális bevándorlás, elnök hosszan, terrorizmus legyőzéséről, állami híradó, bemutatására készült, hazai viszonyokhoz, magyar kormány, rövid hírben, háromperces összeállításban, illegális migráció, terrorizmus volt, társadalmi fejlődésről, híradás címe, hosszútávú fejlődés, nagyon figyelmes, világszervezetben folyó, világszervezet központjában, magyar állami, munkanélküliség felszámolásában, állami televízió, szúrópróbák alkalmával, tavaly november, lényeges pontok, magyar résztvevőre, bizottság előtti, nemzetközi tanácskozásról, világ előtt, ülésszakon egyébként, állami hírügynökség, magyar családtámogatási, teljes elemzés, tankönyvellátást, összefüggéseiről, családtámogatási, nyilatkozatokból, munkanélküliség, évértékelőjéről, biztonságérzete, feldolgozásánál, felkonferálását, felszámolásában, tájékoztatáshoz, összeállításban, felszólalásáról, hírszerkesztési, tevékenységének, államtitkárnak, családpolitika, összefoglalást, intézkedéseket, tanácskozásról, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1615
  • e Hét: 3102
  • e Hónap: 14213
  • e Év: 167709
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.