Belépés
kirscha.blog.xfree.hu
Az ember úgy változtathatja meg életét, hogy megváltoztatja gondolkodását. Kirsch Attila
1954.12.26
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Gárdonyi Géza
  2015-02-20 12:25:04, péntek
 
  Gárdonyi Géza

A hóvirág... a tavasz szenvedője.

A föld meg füvet-len, barna, szomorú. Dombok szakadékaiban, az árkokban, a bokrok között még ott hevernek a zülledező tél fehér rongyai.
Az erdő mintha a mesebeli szörnyetegek holt országa volna. Álló halottak vázai. Egy bükk, mint egy átváltozott kéményseprő, aki az égnek terjeszti óriás girbe-görbe karjait, s mintha minden hajaszála egy-egy galyacskává meredt volna, valami gyilkos borzalomtól, amit soha meg nem tud senki. Egy bokor meg valami éktelen nagy sündisznó lehetett. Egy cserfa meg valami óriás aggember, aki mielőtt meghalt volna, föl az égbe fohászkodott, - és úgy maradt. Óriás halottak!
Mintha a Halál sokallta volna, hogy egyenkint vágja le őket, csak feléjök lehelt...
Sehol egy bogár, sehol egy lepke, sehol semmi élet. Kietlen halotti letaroltság minden felé. Csak a varjak élnek és kerengnek a holt világ fölött, s kiáltják olykor gyászosan:
- Kár, kár! S tovaszállanak.
A fák között csend marad. Imitt-amott lomha szél kószál, és megfordít olykor az avar tetején egy-egy elszáradt falevelet.
S ím ebben a csöndes holt világban egy csoport apró fehér virágot pillantok meg egy kis földsüppedék oldalán. Egy csoport friss virágot, amint üde-fehéren állanak kis kétleveles zöld ruhájokban, egy fahéjszínű öklömnyi rög mellett.Hóvirágok! A föld első szülöttei!
Szinte megdöbbenek, hogy őket meglátom.
- Hát van mégis élet? van remény a földben? Van már aki elhiszi, hogy tavaszodik!
Én szép kicsi gyönge virágaim, mért jöttetek elő ilyen korán? A nap még érőtelen. A fák még holt vázak. A bogarak még dermedten alszanak a mélyben. A gólya még bizalmatlanul nézi túl a tengeren a napot. Nincs még ibolya, nincs madárének, csak a szél botorkál a holt virágok kórói között.
Elgondolkodva nézem a bájos kis virágcsoportot.
Milyen különös, hogy van élet öntudat nélkül és van vágyakozás érzékek nélkül! Mert mi más erő, ha nem a vágy készti a kis hóvirágokat, hogy fölemeljék a fejükre nehezedő rögét és kibújjanak a szabadba, a tündöklő kék égboltozat alá. Mi más, ha nem a vágy, hogy melengetődzenek a verőfényben, mint ahogy az ember, a beteg ember, aki egész télen át a szobában feküdt.A virág meg az ember. Milyen különböző teremtései az Istennek! És az érzésük egy.
Ki tudja micsoda türelmetlenség van már mindenfelé a föld alatt, ahol a tél hidegétől elgyötörten milliárd különféle élet bágyadoz. Talán a virágok, meg a bogarak is úgy vannak odalenn, mint az ember a szobában. Amint elzajlottak a januári hóförgetegek s beáll a hóolvadás csöndje, odalenn a föld alatt is egyre sóhajtják:
- Jöjj el jöjj meleg napsugár, bújjatok elő füvek, falevelek! Gyertek haza ti komoly szép gólyák, ti vidám szép fecskék! Legyen újra napfény, élet, dal, pompa és szerelem mindenfelé az ég alatt.De a tavasz nem jön madárszárnyon. Valami szünet van a tél meg a tavasz között, valami szünet, aminek neve nincsen.
Mintha gondolkodna a tél, hogy engedjen-e, vagy hogy örök ura maradjon a világnak? Mintha gondolkodna a tavasz, hogy érdemes-e újra teleszórni virággal a földet.Vagy talán a mindenség ura gondolkodik? Tehát szünet van.
A trombitás angyal az Úr előtt áll a trombitájával. Szünet van, s a szünetben templomi csönd és aggodalom. Minden érzi, hogy már nincs tél, és hogy még nincs tavasz. S talán minden arra gondol, hogy hátha megállott az idő, s nem mozdul többé soha.
Csak a kis hóvirág, ez a kis fehér teremtés nem bírja már tovább várni a tavaszt a föld alatt. Csak ez az egy bízik, reménykedik.
S már előre künn várja a tavaszt, várja dideregve.
A kis virágcsoport olyan nekem, mintha csupa anyátlan kisgyerek volna, - a fekete föld kisgyerekei. Hiszen az emberfaj szülöttei is mind ilyen öntudatlanul jönnek a világra.
- Élni és élni! Ez az egyetlen törekvés.
- Miért?
Nem kérdi azt a világra érkezett. Az az erő, amely életre fakasztotta őt, csak fejlődni kíván, fejlődni akárhogyan is! Mohón szívja magába a meleget, meg a táplálékot.- Csak élni, és élni ahogyan lehet!
De íme mindenütt dermedt érzéketlenség: kietlen pusztaság a földön. Hideg részvétlenség a kéklő magasságban.Csak nézem, nézem az öt kis hóvirágot, amint sápadtan, elhagyottan, lecsüggedt fővel állanak az érzéketlen rög mellett. Ahogy a szél át-átsuhan rajtok, föl-fölremegnek, és fázó fehér arcukat mintha be akarnák takarni kis zöld köntösükkel.



 
 
0 komment , kategória:  Versek  
Címkék: melengetődzenek, türelmetlenség, virágcsoportot, trombitájával, szakadékaiban, elgondolkodva, tovaszállanak, bizalmatlanul, érzéketlenség, madárszárnyon, részvétlenség, hóförgetegek, virágcsoport, földsüppedék, fohászkodott, szörnyetegek, öntudatlanul, gondolkodna, elgyötörten, verőfényben, kéményseprő, gondolkodik, letaroltság, magasságban, átváltozott, megdöbbenek, fölremegnek, köntösükkel, hóvirágokat, reménykedik, borzalomtól, elhagyottan, galyacskává, kisgyerekei, fakasztotta, elzajlottak, tavasz szenvedője, bokrok között, erdő mintha, mesebeli szörnyetegek, átváltozott kéményseprő, égnek terjeszti, égbe fohászkodott, varjak élnek, holt világ, avar tetején, csöndes holt, csoport apró, csoport friss, fahéjszínű öklömnyi, föld első, szél botorkál, Gárdonyi Géza,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Varga János Veniam - Fontos sz...  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png csokor  Egy maradéktalanul uralt világ  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  George Byron - Ahogy itt jár -...  Nem méltó hozzád  George Byron - Ahogy itt jár -...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png virág  Esti kép  Akarat  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Fekete-erdő desszert  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Png férfi  Akarat  Png csokor  Jó éjszakát  Irgalom és ítélet  Julian Brass gondolata  Szabolcska Mihály – Ákác...  Alázat  Sokan azt tartják  s immár én is felragyogva, ért...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Makszim Gorkij gondolata  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Facebookon kaptam  Fekete-erdő desszert  Szép estét kedves látogatóimna...  Adakozás  Az igazi szeretetért rendszeri...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Krisztinától  A kételkedés kezelése  Paul David Tripp Április 19  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Png lepke  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Reggel van  Varga János Veniam - Fontos sz...  Gonosz démon-álarc  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png telefon  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Őrizkednünk kell...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Png fotel  Akarat  Szép napot kívánok  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Julian Brass gondolata  Png kutya  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Nem tudhatod  Tavaszi kép  Radikális szeretet  Nevem  210 éve született a SZÓZAT meg...  Nem számIt  Zilahy Lajos gondolata  Zilahy Lajos gondolata  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Leonardo da Vinci gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Alázat  A másik dolog,  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Png nő  Png nő  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Hiányzik 
Bejegyzés Címkék
tavasz szenvedője, bokrok között, erdő mintha, mesebeli szörnyetegek, átváltozott kéményseprő, égnek terjeszti, égbe fohászkodott, varjak élnek, holt világ, avar tetején, csöndes holt, csoport apró, csoport friss, fahéjszínű öklömnyi, föld első, szél botorkál, holt virágok, vágy készti, fejükre nehezedő, beteg ember, szobában feküdt, föld alatt, januári hóförgetegek, hóolvadás csöndje, tavasz között, trombitás angyal, szünetben templomi, fekete föld, emberfaj szülöttei, egyetlen törekvés, világra érkezett, kéklő magasságban, szél át-átsuhan, melengetődzenek, türelmetlenség, virágcsoportot, trombitájával, szakadékaiban, elgondolkodva, tovaszállanak, bizalmatlanul, érzéketlenség, madárszárnyon, részvétlenség, hóförgetegek, virágcsoport, földsüppedék, fohászkodott, szörnyetegek, öntudatlanul, gondolkodna, elgyötörten, verőfényben, kéményseprő, gondolkodik, letaroltság, magasságban, átváltozott, megdöbbenek, fölremegnek, köntösükkel, hóvirágokat, reménykedik, borzalomtól, elhagyottan, galyacskává, kisgyerekei, fakasztotta, elzajlottak, ruhájokban, fahéjszínű, kétleveles, érzéketlen, mindenfelé, teleszórni, tavaszodik, égboltozat, vágyakozás, akárhogyan, fölemeljék, lecsüggedt, szenvedője, kibújjanak, teremtései, táplálékot, dermedten, hóolvadás, megfordít, hóvirágot, pusztaság, egyenkint, különféle, gyászosan, hidegétől, különböző, madárének, sündisznó, hóvirágok, szülöttei, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 16396 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 557
  • e Hét: 1080
  • e Hónap: 10263
  • e Év: 62971
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.