Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Járványok a történelemben - COVID–19
  2020-09-30 16:22:29, szerda
 
  COVID-19
- Tünetek
A COVID-19 megbetegedés ismertebb tünetei: láz, orrfolyás, fáradtság, száraz köhögés, légszomj. Európában egyre többen számoltak be a szagló- és ízlelőképesség teljes vagy részleges elvesztéséről a betegség során. A betegség súlyosabb tünetekkel történő megjelenése, illetve a magasabb halálozás kockázata az idősebbek (50 és 60 éves betegek) és a krónikus betegségekkel küzdők esetében nagyobb, illetve legmagasabb a 70 évnél idősebb betegek esetében. Az új koronavírus súlyos szövődménye[ a Novel Coronavirus-Infected Pneumonia (NCIP) tünetei más típusú tüdőgyulladásokhoz nagyon hasonlóak: magas láz, száraz, köpetürítéssel nem járó köhögés, légzési nehézségek, izomfájdalmak, fáradékonyság.

- Lappangási idő
A COVID-19 betegséget okozó koronavírus vírusfertőzés inkubációs ideje (a tünetek kialakulásától a tünetek kifejlődéséig eltelt idő) becslések szerint 2 és 14 nap között jelentették, a következő források alapján: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a SARS-CoV-2 vírus inkubációs periódusáról 2 és 10 nap között számolt be. A Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság (NHC) becslése szerint az inkubációs periódus 10-14 nap.
Az Egyesült Államok CDC-je szerint a SARS-CoV-2 vírus inkubációs periódusa 2 és 14 nap között lesz. Egyes megfigyelések ennél hosszabb lappangási időről is beszámoltak:[36] egy kínai (a kormányzat számára készült) egészségügyi jelentés szerint Hupej tartományban egy fertőzött gyanús 70 éves férfi tünetei a fertőzésgyanú felmerülését követő 27. napon jelentek meg.[
A betegség átlagos inkubációs periódusa körülbelül 5 nap.
A világon megfigyelt átlagos SARS-CoV-2 vírus inkubációs periódus:
3,0 nap (0-24 napos tartomány, 1324 eset alapján)
5,2 nap (4,1-7,0 napos tartomány, 425 eset alapján)
A pandémiát okozó koronavírus járványtani alap szaporodási ráta mérőszám (R0) értéke a korai adatok alapján körülbelül 2,2-re becsülhető, vagyis egyetlen fertőzött személy átlagosan körülbelül 2,2 másik személyt fertőz meg.[40] Felmerült a kutatók körében, hogy a korai adatok alapján számított R0 érték nem volt megfelelő, és 5,7 lenne a helyes

- Lefolyása
A betegség klinikai lefolyásának három fő mintája létezik, miután a SARS-CoV-2 koronavírus egyszálú RNS-örökítőanyaga beépül az orr és a felső légutak nyálkahártyájának hámsejtjeibe és elkezd szaporodni: felső légúti tüneteket mutató enyhe lefolyású betegség nem életveszélyes lefolyású tüdőgyulladás
súlyos tüdőgyulladás akut légzőszervi distressz szindrómával: Az ARDS egy életet veszélyeztető állapot: a tüdő olyan jellegű károsodása, amely miatt nem jut elegendő oxigénhez, így a keringés és egyéb szervek is károsodnak, amely enyhe tünetekkel kezdődik 7-8 napon át, majd bekövetkezik egy gyors állapotromlás és a beteg állapota komoly életmentő eljárást igényel.
A vírusfertőzés közvetlenül a tüdőhólyagocskákba (alveolus) jut és kétoldali szövetközi tüdőgyulladást okoz (NCIP - novel coronavirus-infected pneumonia[45]) így a tüdő nem képes ellátni funkcióját, a légzést. Az ebből adódó légzési elégtelenség gyakran olyan súlyos, hogy néhány napos kórházi ápolás után a lélegeztető gép oxigénje nem elég az életfunkciókhoz.[46] A fertőzöttek 6 százaléka kerül kritikus állapotba. A tüdőgyulladás általában nagyon súlyos, esetenként halálos kimenetelű betegség, sokan kórházi kezelésre is szorulnak miatta.[48] A szisztémás gyulladásos válaszreakció és a következményes kórfolyamatok okozzák a legtöbb halálesetet az általános intenzív betegellátás során.
A vírusok által okozott tüdőgyulladás (pneumonia), életveszélyes betegség lehet
Jankovics István virológus, a WHO magyarországi influenzalaboratóriumának egykori vezető főorvosa szerint: ,,A koronavírus a tüdőhólyagocskák sejtjeiben szaporodik. Amikor a vírusból már nagyon sok lesz, a sejt szétesik, és azon a helyen gyulladásos reakció alakul ki. A sejtelhalás és a gyulladás megszünteti azt a felületet, ahol a tüdőben az oxigén és a szén-dioxid cseréje megtörténik. A légzőfelület beszűkülésével ráadásul a véráram is nehézkesebbé válik, a gyulladt területek kapillárisai nem tudnak megfelelően működni. Emiatt a jobb vérköri nyomás elkezd nőni, ami annyira terhelheti a szívet, hogy összeomlik a keringés."
A nemdohányzók között a hörgők öntisztuló képessége nagy mértékben befolyásolja a gyógyulást. A dohányosoknál a tüdőgyulladás súlyosabb és hosszabb lefolyású. A csillószőrök károsodhatnak a fertőzés következtében, ami szintén súlyosabb és hosszabb gyógyulási folyamatot eredményezhet. Az antibiotikum-rezisztens baktériumok megtámadhatják a tüdőt, ami további problémákat okozhat

- A kórokozó tulajdonságai
A COVID-19 betegséget okozó SARS-CoV-2 koronavírus (severe acute respiratory syndrome coronavirus 2) 3D modelljének keresztmetszete, amely a vírus belső alkotóelemeit mutatja be. A négy felszíni fehérjéje E, S, M és HE jellel jelölve. Az S jelű glikoprotein okozza a koronaszerű megjelenést, amelyről a vírust elnevezték
A COVID-19 betegséget a SARS-CoV-2 koronavírus okozza, amely egy pozitív szálú ssRNS vírus(wd). Nincs benne reverz transzkriptáz, ellenben RNS-ből egyszerre RNS-t csinál, a genom kódolja hozzá a polimerázt. Kínai szakértő szerint a vírus nem a SARS-CoV koronavírus továbbfejlődött evolúciós változata, hanem egy új vírus. A SARS-CoV-2 koronavírusnak is RNS az örökítőanyaga és egy membránburok veszi körül. A nemzetközi biológiai adatbázisokban elérhetővé vált a vírus teljes genomja így a kutatók megismerhették a vírus receptorhasználatát. Ez segít megérteni a vírus eredetét, viselkedését és változását, illetve hozzájárulhat a kezelési módok és egy védőoltás kifejlesztéséhez is.

- A kórokozó terjedési módja
A vírus főként szoros érintkezéssel és cseppfertőzéssel terjed, de terjedhet a szennyezett felületek érintése által is. A tünetek megjelenése előtt, a lappangási idő alatt is terjedhet. A vuhani egyetem és a vuhani virológiai intézet szakértői szerint a fertőzöttek széklete is fertőzhet, ugyanis a vírus jelenlétét kimutatták a betegektől származó mintákban.[60] Az ÁNTSZ 2020. március 1-ji tájékoztatója szerint a vírust fertőzött személy vizeletében, illetve székletében, de nincs közvetlen bizonyíték a vírus széklet útján történő terjedésére.

- Megelőzés
Az orvosi védőkesztyű használata a fertőzés megelőzésében minden olyan esetben indokolt lehet, ha feltételezhetőleg fertőzött felületek megérintése szükséges.
Vírusszűrő maszkok /Legpraktikusabb megoldás/
A korszerű védőmaszkok a szűrőanyagukban lévő réz-oxid nano részecskéknek köszönhetően elfogják a cseppfertőzéssel a levegőben terjedő koronavírust és képesek annak elpusztítására is.[93] A szűrő típusú légzésvédő eszközök esetében (mint amilyenek a jelenleg javasolt FFP2 és FFP3 szűrőosztályú légzésvédő eszközök) a belélegzett levegő egy szűrőn áramlik keresztül, amely a szennyező anyag visszatartásával, szűrésével a levegőből eltávolítja és/vagy megköti a részecske, valamint a gáz, gőz halmazállapotú szennyezőket.
A Nemzetközi Fertőző Betegségek Folyóiratában még 2008-ban közzétett tanulmány megállapította,[95] hogy a védőmaszkot használók 80%-ban védettek az influenza ellen, így az ún ,,N95"[96] jelzésű részecskeszűrő maszk használata is alkalmas a vírusfertőzések terjedésének megelőzésére, ha helyesen viselik.[97] A koronavírus család vírusai meglehetősen nagyok, átlagosan 0,06-0,14 mikron (μm).[98] Tehát elméletileg az ,,N95" megjelöléssel rendelkező maszkokon keresztül egyes vírusrészecskék átjuthatnak, hiszen ezek a 0,3 mikron méretű részecskék 95%-át képesek kiszűrni a levegőből, ennek ellenére az Amerikai Járványügyi Ellenőrző és Megelőző Központ (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) javasolja a védőmaszkok viselését az ilyen betegek, illetve a velük foglalkozó egészségügyi dolgozók számára, és ott, ahol a járvány van.
A különféle légzésvédelmi és aeroszolok ellen védő termékek körében a részecskeszűrőket minősítő jelölés a védelmi képességre utal[101], a névleges védelmi tényező mutatója az MK érték, a maximális védelmi tényezőt határozza meg.[102][103] Az európai szabvány (EN 149: 2001[104]) a részecskeszűrőket három osztályba sorolja: FFP1, FFP2 és FFP3, a megfelelő szűrési hatékonysággal 80%, 94% és 99%. Az FFP1 csak a port szűri ki. Az FFP2 jelzésű már véd a vírusok ellen, de az FFP3 ötször nagyobb védelmet biztosít. Az FFP3 besorolású egészségügyi maszkok megbízhatóbban védenek az N95 típusú maszkoknál. Egy olasz gyártó szerint a vírus terjedésének csökkentése érdekében a fertőzött embereknek FFP2 vagy FFP3 védettségi szintű eldobható maszkokat kell viselniük kilégzőszelep nélkül. A fertőzött emberekkel foglalkozóknak az FFP2 vagy FFP3 védettségi szintű eldobható maszkokat, lehetőleg kilégzőszelep nélkül kell alkalmazniuk. A szelep nélküli kivitel a fertőzött páciensek esetén a vírus továbbadását is akadályozza. Az FFP3 változatokat szelep nélküli változatban nem gyártják - persze, ami jó lenne azt nem gyártják.
Forrás: wikipedia oldal
*
FFP2 száj_orr maszk a gyógyszertárakban kapható. - Nekem is ilyen van.
*

További leírás a kezelésről Link
 
 
0 komment , kategória:  Járványok ismertetése  
Címkék: visszatartásával, cseppfertőzéssel, kifejlesztéséhez, tüdőhólyagocskák, szűrőanyagukban, vírusrészecskék, keresztmetszete, továbbfejlődött, életfunkciókhoz, vírusfertőzések, legpraktikusabb, koronavírusnak, megtámadhatják, köpetürítéssel, beszűkülésével, adatbázisokban, megismerhették, világszervezet, részecskeszűrő, következményes, hatékonysággal, megbízhatóbban, foglalkozóknak, kialakulásától, megállapította, ízlelőképesség, halmazállapotú, elpusztítására, tüdőgyulladást, vírusfertőzés, válaszreakció, tüdőgyulladás, állapotromlás, megfigyelések, kifejlődéséig, fáradékonyság, betegség során, betegség súlyosabb, magasabb halálozás, krónikus betegségekkel, tünetek kialakulásától, tünetek kifejlődéséig, következő források, inkubációs periódus, kormányzat számára, fertőzött gyanús, fertőzésgyanú felmerülését, betegség átlagos, világon megfigyelt, pandémiát okozó, korai adatok, kutatók körében, Novel Coronavirus-Infected Pneumonia, Egészségügyi Világszervezet, Kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság, Egyesült Államok CDC-je, Jankovics István, Nemzetközi Fertőző Betegségek Folyóiratában, Amerikai Járványügyi Ellenőrző, Megelőző Központ, Disease Control,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szívek  Szép estét kedves látogatóimna...  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ady Endre - Mindegy átka  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Jázmin  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Segíts neki dicsérni Téged  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Facebookon kaptam  Otthon  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Tanmese  Andrássy Réka - A bolond Böske  Előfordul, hogy  Martin Buber, A haszidim meséi  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A sorsod  Horváth Szilvia tollából  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Isten hűségének mértéke  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Magamnak  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  képre írva  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Esterházy Péter: Harmonia c...  Ady Endre - Mindegy átka  Egy barátság története  Azért kaptad  képre írva  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Bornyi Veronika haiku verse  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Ady Endre - Mindegy átka  Vito Giaquinto gondolata  Mindig lesz olyan  Andrássy Réka - A bolond Böske  Hamvas Béla  Hogyan válunk hűségesekké?  Vannak emberek  Isten hűségének mértéke  Esterházy Péterre emlékezünk  James Allen  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Esterházy Péterre emlékezünk  Előfordul, hogy  Tavaszi este  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Dóró Sándor: Embernek maradni  39 ígéret  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Zilahy Lajos mondta  Emlékezz  Van néhány kérdés, amin gondol...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Borzasztó  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Dóró Sándor: Embernek maradni  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Szép estét  Martin Buber, A haszidim meséi 
Bejegyzés Címkék
betegség során, betegség súlyosabb, magasabb halálozás, krónikus betegségekkel, tünetek kialakulásától, tünetek kifejlődéséig, következő források, inkubációs periódus, kormányzat számára, fertőzött gyanús, fertőzésgyanú felmerülését, betegség átlagos, világon megfigyelt, pandémiát okozó, korai adatok, kutatók körében, betegség klinikai, felső légutak, életet veszélyeztető, tüdő olyan, gyors állapotromlás, beteg állapota, vírusfertőzés közvetlenül, ebből adódó, tüdőgyulladás általában, szisztémás gyulladásos, következményes kórfolyamatok, legtöbb halálesetet, általános intenzív, vírusok által, tüdőhólyagocskák sejtjeiben, sejt szétesik, helyen gyulladásos, gyulladás megszünteti, szén-dioxid cseréje, légzőfelület beszűkülésével, gyulladt területek, jobb vérköri, nemdohányzók között, hörgők öntisztuló, tüdőgyulladás súlyosabb, csillószőrök károsodhatnak, fertőzés következtében, kórokozó tulajdonságai, vírus belső, négy felszíni, koronaszerű megjelenést, vírust elnevezték, pozitív szálú, genom kódolja, membránburok veszi, nemzetközi biológiai, vírus teljes, kutatók megismerhették, vírus eredetét, kezelési módok, védőoltás kifejlesztéséhez, kórokozó terjedési, vírus főként, szennyezett felületek, tünetek megjelenése, vuhani egyetem, vuhani virológiai, fertőzöttek széklete, vírus jelenlétét, betegektől származó, vírust fertőzött, vírus széklet, orvosi védőkesztyű, fertőzés megelőzésében, korszerű védőmaszkok, szűrőanyagukban lévő, levegőben terjedő, szűrő típusú, jelenleg javasolt, belélegzett levegő, szűrőn áramlik, szennyező anyag, levegőből eltávolítja, védőmaszkot használók, influenza ellen, vírusfertőzések terjedésének, koronavírus család, védőmaszkok viselését, ilyen betegek, velük foglalkozó, különféle légzésvédelmi, részecskeszűrőket minősítő, védelmi képességre, névleges védelmi, maximális védelmi, európai szabvány, részecskeszűrőket három, megfelelő szűrési, port szűri, vírusok ellen, olasz gyártó, vírus terjedésének, fertőzött embereknek, fertőzött emberekkel, szelep nélküli, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2515
  • e Hét: 13577
  • e Hónap: 26253
  • e Év: 260000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.