Belépés
kohlinka.blog.xfree.hu
Lehet, hogy fentről többet látni, de a jajszó már nem hallatszik olyan élesen. Szendrei Klaudia
1958.03.07
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Márciusi névnapi szófejtő
  2009-02-26 21:37:35, csütörtök
 
   
 



Március,

Kos, avagy böjt más hava


A fehér hollóról mondják, hogy ritka. Az ilyen színüket vesztett fehér madarakat albinónak nevezi a tudomány a fehér jelentésű latin albin(us) szóból. Az Albin név is ritka, mint ama fehér madár.
Latin eredetű az Albinus családnévből rövidült, vagyis azt jelenti: a fehér hajú férfi. Kialakulhatott a germán Alwin névből, ebben az esetben a jelentése: nemes barát. Női párja az Albina.

Március 6-án Elvira annyiban hasonlít hozzá, hogy ez is fregoli név, nyugati gót Alahwara rövidebb Alwara formájából alakult, ez esetben azt jelenti: akit az ereklye megvéd, de lehet az arab-spanyol Elmira változata, ekkor azt jelenti: fenséges, fennkölt, ill. hercegnő. 1967-ben Elvirát 87 kislány kapta az országban, míg a májusi Elmirát senki.

Március 3-i Kornélok és Kornéliák, akiknek szintén fregoli a nevük jelentése latin kezdettel bírnak. Kornél a római Cornelius nemzetségnévből lett, somfa cornusból magyarázható, kisebb valószínűséggel a szerv jelentésű cornuból. A nyelvújítók a magyar som közszóval megalkották a Somát a Kornél megfelelőjeként.
Kornélia becéző alakja a Nelli.

A Kázmér, Kazimir - lengyel eredetű nevünk, azt jelenti: békealapító, illetve
Békebontó.

A március 8-i latin eredetű Beáta jelentése: boldog. A Beáta a Beátus női párja, idetartozik még a Beatrix, boldogító, boldogságot hozó jelentéssel. Olaszul Beatrice. Hogy az Illyés könyvében szereplő Beatrice apródjai honnan kapták nevüket, ennek még utána kell nézni.

Szilárd robosztus, szilfa, keményfa jelentésű robur származéka. Konstantin helyett kezdték használni. A szilből lett Szilárd, akárcsak a somból Soma.
Konstantin női párja a Konstantina, illetve Konstancia, elvben létezik Szilárda is.

Matild, német Mathilde elemeinek jelentése: hatalom + harc. Belőle alakult a Tilda is, Tilde latinosított végű változata - lehet Klotild származéka is, dicsőségért harcoló nőt jelent.

Gáborok 1967-ben kis hiján háromezren voltak. Március 24-re egy női nevet is tettek a naptárcsinálók: az Ellát. Ellát a héber eredetű Gábor - Gábriel formájából magyarázzák, s ennek jelentése: Isten embere, Isten bajnoka. Az ember tragédiájában a három főangyal - arkangyal - neve:
Mihály, Ráfáel és Gábriel.
Gábor napja az Annuntiatio napja, amikor Gábor arkangyal vitte meg a hírt Máriának, hogy születendő gyermeke lesz a világ megváltója.

A szorgalmas kis méh-ből lett Melitta görög eredettel, március 10-én van a népnapja.

Gábor és Gabriella becézője egyaránt Gabi.

Március 26-án Gábor után jön Emánuel, Immánuel - Kant a német filozófus is e nevet viselte -. Ímé, egy szűz fogan méhében, szül fiat és nevezed őtet Emanuelnek, melynek magyarázatja azt tészi: Mi velönk az Isten.
Mánuel alakja is van, ebből lett a magyar Manó. 1967-ben egy kisfiú kapta az Emánuel nevet.

Ildikó szintén március 10-én ünnepli születésnapját. Arany János, a hun-magyar mondakor eposzában, Buda halálában használja, onnan kelt igazán szárnyra Ildikó.
Kriemhild vagy Kriemhilda a VI. században gót történetíró Jordanes elsőként jegyezte fel az Ildico alakban. Germán mondakörben Kriemhilda a burgundi királyok húga, sárkányölő Siegreied király felesége, aki férje halálal után megy férjhez a hun birodalom urához. A germán mondakör szerint őt magát Hildebrand, a berni Detre fegyverhordozója öli meg.

A ravasz Detre szerepel Arany hun regéjében is: ő ver éket a két testvér, Buda és Etele közé, Buda felesége Gyöngyvér, Eteléé - Attiláé Ildikó.

Míg Ildikó germán eredettel bir, Gergely ógörög Grégoriosz származéka, ennek latinos Gregorius-ából rövidült Gregor, amiből a mi Gergelyünk lett.
A név annyit jelent: éberen őrködő, becéző alakja Geergő.
Gergely napi népszokás a Gergely-járás, vagy gergelyezés.
Ilyenkor az iskolások fölpántlikázott, hosszú papirsüvegben, vagy püspöksüvegben kardosan, zászlóval, felbokrétázva járják a helységet, énekelve a Gergelyjárás - Kodály által megzenésített mű - eredetét.

Szent Gergely vitézei azért járnak kardosan, mert a katonatoborzáshoz hasonlóan toborozzák a gyerekeket iskolába.
XIII. Gergelyről van szó, akinek a nevéhez fűződnek a gregorián énekek, a nyugati kereszténység legősibb dallamainak rendszerezése.
A Nagyobb deákok ünneplőbe öltöznek, kalapjukra hatalmas művirág bokrétát tesznek, kezükben szalagokkal, fölékesített mogyorópálca.
Itt a Mogyoró utcát berendezők a Gergelyjárást Aggtelki hangverseny után ismételték.

Gerebent Radákovics József választotta írói álnévül, mint kender feldolgozásban használt fésűszerű szöges szerszám nevét. Jelentése: fésű szláv eredettel, csak a Vas családnévvel együtt van értelme a Gerebennek.
Olyan szépen összecseng a Kelemennel!

Márciusban jön a naptárban március 18-i Sándor, 19-én József, 21-én Benedek.
Sándor több híres ókori makedón uralkodó nevét őrzi, akik között Nagy Sándor volt a világbíró, világhódító hadvezér, görög nevén: Alexandrosz, i.e. IV: században élt, embereket oltalmazó, vagy emberek ellen oltalmazó volt a jelentése.
Sandro becéző alakból jött át ide olasz nyelvből nyelvünkbe.
Az eleje Alex, illetve Alexioss, a magyar Elekkel rokon, holott az Elek a Velek személynévből alakult.

Sándor női társa Alexandra, március 18-án tartja a névnapját.
Nálunk ritka, de az orosz névadásban annál gyakoribb, József nádor 1800. Januárjában hozta haza fiatal, 17 éves feleségét, Pál cár leányát, Alexandra Pavlovnát.


József a héber Jóséph - Isten jelentésű első tagja Jahve (Jehova) származéka, második eleme bizonytalan, gyarapítson-nal magyarázzák.
Józsa női megfelelője.

Benedek görög-római művelődési körbe tartozik, a latin Benedictus jelentése: áldott, -us vég elhagyásával alakult a Benedikt, majd ebből a Benedek. Számtalan becéző alakja született: Bence, Béni, Benő, pl. Egressy Béni, Bárczy Benő. Vezetéknevek is jöttek létre belőle: Bedő, Beke, Benda,
Bende, Bebe, Benkó és Benkő.

Bence a latin Vincentiusból - ma Vince - magyar Bencenc változatának rövidülése, jelentése: győztes.
De lehet a Benjámin becéző alakja is, ennek a bibliai héber eredetű névnek igen kedvező a jelentése: a boldogság, a szerencse fia.
A katolikus naptárok március 31-re, a protestánsok január 3-ra tették a Benjamin napot.

Hajnalka - nemcsak női név, hanem egyben virágnév is. A kék tölcsérű szulákféle virág ú.n. futónövény, ezért nevezik folyókának, de mondják auroravirágnak is. Aurora a hajnal jelentése volt az ókori görögöknél.


A Hajnalkák rokonok a meleget hozó vidám márciusi legényeknek: Sándornak, Józsefnek és Benedeknek.




 
 
0 komment , kategória:  Névnapok eredete, versek  
Címkék: fegyverhordozója, nemzetségnévből, valószínűséggel, fölpántlikázott, megfelelőjeként, püspöksüvegben, feldolgozásban, naptárcsinálók, kialakulhatott, auroravirágnak, születésnapját, rendszerezése, papirsüvegben, gergelyjárást, személynévből, felbokrétázva, megzenésített, vincentiusból, tragédiájában, kereszténység, változatának, mogyorópálca, családnévből, magyarázatja, családnévvel, fölékesített, gergelyjárás, vezetéknevek, protestánsok, latinosított, elhagyásával, magyarázható, nyelvújítók, magyarázzák, alexandrosz, választotta, ilyen színüket, fehér jelentésű, fehér hajú, germán Alwin, ereklye megvéd, arab-spanyol Elmira, májusi Elmirát, nevük jelentése, római Cornelius, szerv jelentésű, szilből lett, somból Soma, héber eredetű, ember tragédiájában, három főangyal, hírt Máriának, Olaszul Beatrice, Arany János, Attiláé Ildikó, Szent Gergely, Gerebent Radákovics József, Nagy Sándor, Alexandra Pavlovnát, Egressy Béni, Bárczy Benő,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Miért nem menti meg Jézus a jó...  A boldog családok mind hasonló...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Nagyon különös  Kerüld el az evangélium örömén...  Rátalálsz  Hazára minden embernek szükség...  Ágai Ágnes – Csendélet  Adakozás  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Akarat  Png lepke  Akarat  Png csokor  Erdőn  Esti kép  Hiányzik  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Próbálj meg ...  A boldog családok mind hasonló...  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Minden harmadik...  Neked tudnod kell  Akarat  Png virág  Szép estét kedves látogatóimna...  Png csokor  Alázat  Szívem  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Fehér virág  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Akarat  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Png kutya  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akarat  Nem méltó hozzád  Tanuld meg ezt a versemet  Egy maradéktalanul uralt világ  Leonardo da Vinci gondolata  Egy hatékony szolga  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Ágai Ágnes – Csendélet  Png kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Akarat  Png kutya  Facebookon kaptam  s immár én is felragyogva, ért...  Albert Einsteinről  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szívem tiéd  Makszim Gorkij gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Zilahy Lajos gondolata  Fekete-erdő desszert  Szép estét  Szívem tiéd  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Ágai Ágnes – Csendélet  Alázat  Adakozás  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  képre írva 
Bejegyzés Címkék
ilyen színüket, fehér jelentésű, fehér hajú, germán Alwin, ereklye megvéd, arab-spanyol Elmira, májusi Elmirát, nevük jelentése, római Cornelius, szerv jelentésű, szilből lett, somból Soma, héber eredetű, ember tragédiájában, három főangyal, hírt Máriának, német filozófus, szűz fogan, magyar Manó, kisfiú kapta, hun-magyar mondakor, burgundi királyok, germán mondakör, berni Detre, ravasz Detre, iskolások fölpántlikázott, katonatoborzáshoz hasonlóan, gyerekeket iskolába, nevéhez fűződnek, gregorián énekek, nyugati kereszténység, naptárban március, eleje Alex, magyar Elekkel, orosz névadásban, héber Jóséph, latin Benedictus, latin Vincentiusból, bibliai héber, katolikus naptárok, protestánsok január, hajnal jelentése, ókori görögöknél, meleget hozó, fegyverhordozója, nemzetségnévből, valószínűséggel, fölpántlikázott, megfelelőjeként, püspöksüvegben, feldolgozásban, naptárcsinálók, kialakulhatott, auroravirágnak, születésnapját, rendszerezése, papirsüvegben, gergelyjárást, személynévből, felbokrétázva, megzenésített, vincentiusból, tragédiájában, kereszténység, változatának, mogyorópálca, családnévből, magyarázatja, családnévvel, fölékesített, gergelyjárás, vezetéknevek, protestánsok, latinosított, elhagyásával, magyarázható, nyelvújítók, magyarázzák, alexandrosz, választotta, legényeknek, gergelyezés, annuntiatio, gyarapítson, hangverseny, konstantina, mondakörben, jelentéssel, boldogságot, történetíró, megfelelője, dicsőségért, békealapító, dallamainak, megalkották, szalagokkal, januárjában, világhódító, bizonytalan, idetartozik, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 10 db bejegyzés
e év: 50 db bejegyzés
Összes: 7246 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1525
  • e Hét: 3847
  • e Hónap: 10088
  • e Év: 62354
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.