Belépés
maroka.blog.xfree.hu
"Legyen béke és szeretet szívedben Boldogságod sose érjen véget" Antal Mária
1951.01.15
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
27. évközi hét kedd 10.06
  2020-10-06 10:28:46, kedd
 
  SZENTLECKE Szent Pál apostolnak a galatákhoz írt leveléből
Pál nem emberektől, hanem Istentől nyerte apostoli küldetését.
Testvéreim!
Hallottátok már, hogy milyen volt az én egykori magatartásom a zsidóság körében: könyörtelenül üldöztem az Isten egyházát, és romlására törtem. A zsidó vallásosságban nemzetemből számos kortársamat felülmúltam, mert vakbuzgó követője voltam atyáim hagyományának.
De amikor úgy tetszett annak, aki már születésemtől fogva kiválasztott és kegyelmével meghívott, hogy kinyilatkoztassa bennem Fiát, és hirdessem őt a pogányoknak: nem hallgattam a testre és a vérre, és Jeruzsálembe sem mentem föl apostolelődeimhez, hanem elmentem Arábiába, majd ismét visszatértem Damaszkuszba. Három év múltán azután fölmentem Jeruzsálembe, hogy megismerkedjem Péterrel, és nála maradtam tizenöt napig. Más apostolt nem is láttam, csak Jakabot, az Úr testvérét. Isten előtt vallom, hogy amit most írok: Nem hazugság.
Azután Szíria és Cilicia tartományába mentem. Júdea Krisztusban hívő egyházai előtt én még ismeretlen voltam. Csak ennyit tudtak rólam: ,,Aki nemrég üldözött minket, az most hirdeti azt a hitet, amelynek azelőtt romlására tört." S magasztalták miattam az Istent.
Ez az Isten igéje. Gal 1,13-24

EVANGÉLIUM Szent Lukács könyvéből
Jézus Mária és Márta házában.
Abban az időben Jézus és tanítványai miközben Jeruzsálem felé haladtak, betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait.
Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: ,,Uram - méltatlankodott -, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem."
Az Úr azonban így válaszolt: ,,Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha."
Ezek az evangélium igéi. Lk 10,38-42
...... ..........



Imádság
Örökkévaló Isten! Szomjazom tanításodat, kutatom az igazságot, keresem az örök élet igéit. Hiszem, hogy a Szentíráson keresztül te szólsz hozzám, te vezetsz engem az üdvösség felé. Adj nekem türelmet, kitartást, figyelmességet, tanulékony lelket és alázatot! Add, hogy készséges legyek mindannak megvalósítására, amit üzenetedből megértek. Kinyilatkoztatott szavad és a megtestesült Ige, Jézus Krisztus legyen számomra a mindennapi lelki táplálék és a hit szerinti élet forrása!

Elmélkedés
Márta és Mária, akikről a mai evangéliumban olvasunk Lázár testvérei voltak. Lázár Jézus barátja volt, akit feltámasztott a halálból. A három testvér a Jeruzsálem melletti Betániában lakott. Útjai, illetve jeruzsálemi tartózkodásai során Jézus többször is megszállhatott náluk, most is az ő házukba tér be.
A korabeli zsidó szokások szerint a vallásosság csupán a férfiak, mégpedig a felnőtt korú férfiak ügye volt. A nőkkel, az asszonyokkal nem közölték a tanítók Isten titkait, az Istenről szóló tanítást. Az asszonyok dolga a házimunka végzése és a gyermekek felnevelése volt. Márta azt a női szerepet gyakorolja, amit elvártak tőle, ami pontosan megfelel a korabeli szokásnak. Vendég érkezett a házhoz, akit ki kell szolgálni. Helyzetéből érthető a méltatlankodása, hiszen a hagyományos szereposztás szerint testvérének, Máriának is ugyanez lett volna a kötelessége.
Mária ugyanis nem női szerepe szerint cselekszik. Ezzel nem a munkát akarja megtagadni, hanem hallgatni szeretné Jézust, s ezzel olyat tesz, amit egy nőtől nem vártak abban az időben. Jézus is meglepetést okoz azzal, hogy férfiként nem teszi helyre Máriát, nem utasítja őt, hogy inkább végezze az asszonyi munkát, hanem örömmel veszi, hogy Mária szívesen hallgatja. Még Márta méltatlankodásával sem törődik, nem ad neki igazat.
Jézus tanításának hallgatása érdekében olykor át kell lépnünk a szokások határait.
C. Horváth István Sándor

Hanganyag Link
 
 
0 komment , kategória:  vallás  
Címkék: kinyilatkoztassa, méltatlankodott, méltatlankodása, megvalósítására, vallásosságban, megszállhatott, megismerkedjem, figyelmességet, feltámasztott, hagyományának, könyörtelenül, evangéliumban, tartózkodásai, születésemtől, magasztalták, magatartásom, megtestesült, jeruzsálembe, szereposztás, damaszkuszba, kiválasztott, asszonyokkal, tartományába, visszatértem, kortársamat, nemzetemből, választotta, felülmúltam, krisztusban, kegyelmével, tanításának, tanítványai, meglepetést, nyugtalanít, szentíráson, helyzetéből, zsidóság körében, zsidó vallásosságban, most hirdeti, időben Jézus, egyik faluba, jobbik részt, evangélium igéi, örök élet, üdvösség felé, mindennapi lelki, három testvér, korabeli zsidó, vallásosság csupán, felnőtt korú, tanítók Isten, asszonyok dolga, SZENTLECKE Szent Pál, Azután Szíria, Júdea Krisztusban, EVANGÉLIUM Szent Lukács, Jézus Mária, Örökkévaló Isten, Jézus Krisztus, Lázár Jézus, Horváth István Sándor,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Png csokor  Neked tudnod kell  Akarat  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Png lepke  Elköszönt  Reggel van  George Gordon Lord Byron: Inez...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Png fotel  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Alázat  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png nő  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Makszim Gorkij gondolata  Sose bánj semmit  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Garai Gábor - Takarítás  Png virág  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png telefon  Bertolt Brecht -től idézet  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Minden harmadik...  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Alázat  Facebookon kaptam  Varga János Veniam - Fontos sz...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Szabolcska Mihály – Ákác...  képre írva  Makszim Gorkij gondolata  Sokan azt tartják  Akarat  Paul David Tripp Április 21  Leonardo da Vinci gondolata  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Png telefon  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Rátalálsz  Fekete-erdő desszert  A jó emberek mindig szépek mar...  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Png nő  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Png telefon  Facebookon kaptam  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Szép álmokat!  Rátalálsz  Nevem  Facebookon kaptam Annuska bar...  Szép napot kívánok  Hogy lehet megtartani  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Őrizkednünk kell...  Adakozás  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Adakozás  Lóhere 
Bejegyzés Címkék
zsidóság körében, zsidó vallásosságban, most hirdeti, időben Jézus, egyik faluba, jobbik részt, evangélium igéi, örök élet, üdvösség felé, mindennapi lelki, három testvér, korabeli zsidó, vallásosság csupán, felnőtt korú, tanítók Isten, asszonyok dolga, házimunka végzése, gyermekek felnevelése, korabeli szokásnak, hagyományos szereposztás, munkát akarja, asszonyi munkát, szokások határait, kinyilatkoztassa, méltatlankodott, méltatlankodása, megvalósítására, vallásosságban, megszállhatott, megismerkedjem, figyelmességet, feltámasztott, hagyományának, könyörtelenül, evangéliumban, tartózkodásai, születésemtől, magasztalták, magatartásom, megtestesült, jeruzsálembe, szereposztás, damaszkuszba, kiválasztott, asszonyokkal, tartományába, visszatértem, kortársamat, nemzetemből, választotta, felülmúltam, krisztusban, kegyelmével, tanításának, tanítványai, meglepetést, nyugtalanít, szentíráson, helyzetéből, hagyományos, felnevelése, vallásosság, hallottátok, jeruzsálemi, testvérének, üzenetedből, kötelessége, pogányoknak, tanításodat, hallgatása, hallgattam, cselekszik, gyakorolja, ismeretlen, megtagadni, jeruzsálem, tanulékony, szentlecke, evangélium, mindennapi, elmélkedés, betániában, örökkévaló, galatákhoz, küldetését, testvéreim, emberektől, apostolnak, hallgatja, leveléből, kitartást, asszonyok, gyermekek, fölmentem, készséges, könyvéből, testvérei, hallgatni, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 47466 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 10920
  • e Hét: 22550
  • e Hónap: 55704
  • e Év: 289451
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.