Belépés
zgfumag.blog.xfree.hu
Ha azért nézel , mert ez a munkád, jó munkát kívánok! GYÁVA NÉPNEK NINCS HAZÁJA! Minden nemzetnek olyan kormánya van aminöt érdemel. Ha valami... Zámbori Gusztáv
1957.12.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Heti nyertes: végén járunk a klientúrát is egyben tartó uni
  2018-03-13 21:36:58, kedd
 
 
2018-03-13

Írta beckera

Heti nyertes: végén járunk a klientúrát is egyben tartó uniós forrásoknak




Január eleje óta érdekes hullámzást figyelhettünk meg az uniós források allokációja ügyében: érzékelhető volt, hogy a források 2017 végére ígért kipályáztatása lényegében megtörtént, az apparátus visszavett a tempóból. A folyamat oda jutott, hogy március első héten egyetlen forint sorsáról sem született döntés.


Te tippelsz, mi számolunk - itt az új mandátumkalkulátor az országgyűlési választásokra!

fb-01



De már február utolsó hete is kifejezetten gyenge eredményt hozott: összesen 50 darab, értékét tekintve mindössze 14 milliárd forintnyi pályázat ügyében döntöttek az illetékes minisztériumi tisztviselők. 14 milliárd forint persze sok pénz, de tavaly egy átlagos héten ennek az összegnek a háromszorosát ítélték oda.

Most viszont már a következő politikai célt jelöltek ki az apparátusnak: év végéig a teljes 2014-2020-as keretet ki is kell fizetni, azaz idén 4650 milliárd forintot kellene kifizetni.

Az összeg nominálisan is elképesztő, de arányaiban is az: a Portfolio számítása szerint ezzel a kormány a GDP 11,5 százalékát pumpálná egyetlen év alatt a gazdaságba, amelynek aztán a rákövetkező 3-4 évben lényegében uniós források nélkül kellene növekedési pályán maradnia.

A hét nyertese az elnyert támogatás értéke tekintetében megint a NIF, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.: néhány forint híján 7 milliárd forintért létesül majd ,,egyszerű és komplex pihenőhely" az M86-oson Vámoscsalád közelében.

Aki autózott már ezen a majdnem-autópályán, az tudja, hogy a hazai átlaghoz képest az M86-os 70 kilométere tiszta Ausztria - és itt most azt mondhatnánk, hogy persze az ára is, de sajnos ez nem áll,

a gyorsforgalmi út egyes szakaszai ugyanis olyan szürreális összegbe kerültek, amire aligha van osztrák példa. A csornai elkerülőt például az eredetileg becsült 17,5 milliárd helyett 30 milliárdért építette a Közgép-Strabag konzorcium

- csodálatos szerencsével a kormány az eredményhirdetés előtt nem sokkal 50 százalékkal megemelte a projektre allokált támogatás összegét, így nem kellett eredménytelennek nyilvánítani a tendert. Igaz, ez még a boldog emlékezetű második Orbán-kormány, egyben a Közgép legnagyobb sikerszériájának időszaka.

A csornai elkerülőre pályázott az útépítők top ligájának másik nagyágyúja., a Colas is, de sajnos még Simicskáéknál is drágább ajánlatot adott, így vesztett; viszont megépíthetett egy másik szakaszt nettó 11,5 milliárdért - ennek a becsült értéke 8 milliárd volt. A Szombathelyről induló gyorsforgalmi utat még 2007-ben kezdték tervezni, az első kivitelező a hírhedt Vegyépszer volt. Ennek csődje után két évig állt a projekt, majd a Közgép futott neki a folytatásnak, immár az eredeti vállalási ár duplájáért: ekkor került a képbe a Colas is.

A Közgépnek már annyi, de a Colasnak még mindig aranybánya az M86:

legutóbb két hete, február 26-i közzététellel nyerte el a '',,Vámoscsalád" tengelyterhelés- és össztömegmérő állomással kombinált egyszerű pihenőhely és ,,RÁBAKÖZ" komplex pihenőhely"" kiegészítő tervezési és kivitelezési feladatait. Erre föl mit olvasunk a héten az uniós pályázati honlapon? Mindössze hat nappal korábban 6,9 milliárdot kap a NIF a ",,Vámoscsalád" tengelyterhelés- és össztömegmérő állomással kombinált egyszerű pihenőhely és ,,Rábaköz" komplex pihenőhely építése"-nevű projektre. Vagy csodálatos szinkronjelenség, vagy az apparátusok működésében támadt némi zavar.

Az elmúlt hetek fejleményei alapján ez nem is lenne meglepő, olyan drámai hullámzást mutat a forráskihelyezés:

március első hetében például megtörtént az, ami az elmúlt négy évben még soha: egyetlen forintnyi uniós pályázatról sem született döntés.

Az előző hetek tendenciája már sejtette, hogy eljön ez a pillanat: február első hetében mindössze négy darab TOP-pályázat és 400 millió forint sorsáról született döntés, a következő héten aztán visszatérni látszott a régi tempó: 36 milliárd forintot osztottak ki 325 pályázó között, aztán 5,7 milliárdra süllyedt az allokált forrás értéke, enyhe visszapattanással egy hétre rá lett 14 milliárd, és kész, vége, a héten leállt a mindent járó malmocska. Emlékeztetőül: december közepén, a véghajrában volt olyan hét, amikor 237 milliárd forintot szórt ki ugyanez az apparátus. Ahogy a miniszterelnök akarta, és a minisztere meg is ígérte: 2018 elejére gyakorlatilag a 2020-ig tartó ciklus teljes keretösszege le van kötve: a kormányzati pályázati honlap szerint 12 472 milliárdnyi támogatási igény érkezett be eddig. Persze lehet még izgulni néhány tízmilliárd forinton, de sok lekötetlen forrás már nem maradt.

Jelentős összegek jutottak ebben a periódusban egy fontos társadalompolitikai célra, a deszegregáció elősegítésére, bár számos esetben inkább visszaélésszerűnek tűnt a pénzek felhasználása.

Papíron viszont dübörög tovább az uniós forrásokkal támogatott társadalmi befogadás: a héten született döntések alapján másfél milliárd uniós forintért valósul meg nyolc településen ,,Szegregált élethelyzetek felszámolása", településenként nagyjából 200 millióért.

AZ EFOP-2.4.1. keretében 30 milliárd forintból lehet a lakhatási és infrastrukturális körülményeket javítani, de csak a nem magántulajdonú ingatlanok esetében. Vagyis a telep marad, és a telepi házakat sem lehet ebből a rengeteg pénzből egy kicsit komfortosítani, igaz, más pozitív célok megvalósulhatnak. Dobozon és Encsencsen például lesz néhány szociális bérlakás a telepen kívül, ahová ki lehet majd költözni, de van olyan település, ahol közös használatú játszótér építésével küzdenek inkább a deszegregációért. A 30 milliárdos kísérlet most startolt el, reménykedjünk, hogy értelmes koncepciókra fordítják.

Akárhogy is kiapadóban a forrás, a klasszikusnak mondható projekteknek még jut némi apró: Zalaegerszegen 300 millióból épül majd helyi termelői piac, Szarvason 500 milliós keretből parkszépítés lesz,

úgymint az Erzsébet-liget sétaútjaink felújítása, szemetesek, padok elhelyezése, a közvilágítás korszerűsítése - aki tudja, mi történik az esetek jó részében a hasonló parkrekonstrukciós projektekben, az ennek olvastán ijedten szorítja magához a pénztárcáját. Jutott a múlt hetén 1 milliárd az Esély otthon nevű konstrukcióra - ennek keretében 50-200 millió közti összegre pályázhatnak az önkormányzatok, hogy a projektek révén ,,a fiatalok számára reális alternatívává váljon a helyben maradás" A projektnek vannak ugyan lakhatást segítő elemei, de a számszerűsített szakmai elvárások alapján lesznek itt bőven ,,puha" költségek, és túlsúlyban vannak a jelenléti ívvel igazolható vállalások.

Ezek a kisebb projektek persze sosem kapnak figyelmet, nem is fognak hiányozni senkinek, leszámítva azt a helyi politikai elitet, amelyik tíz éve jellemzően ezekkel fizeti ki a vállalkozói klientúrát.

Egyelőre úgy tűnik, nemcsak az nincs kitalálva, hogy 2018 után mi fogja pótolni a GDP 3-5 százalékát kitevő uniós források kiesését, de az sem, hogy a helyi káderek miből fogják finanszírozni az őket támogató ,,gazdasági holdudvart".

Becker András

https://blog.atlatszo.hu/2018/03/heti-nyertes-vegen-jarunk-a-klienturat-is-egyben -tarto-unios-forrasoknak/
 
 
0 komment , kategória:  Általános  
Címkék: megvalósulhatnak, forráskihelyezés, deszegregációért, sikerszériájának, eredménytelennek, eredményhirdetés, szinkronjelenség, tengelyterhelés, településenként, számszerűsített, szombathelyről, önkormányzatok, korszerűsítése, magántulajdonú, miniszterelnök, kipályáztatása, komfortosítani, zalaegerszegen, infrastruktúra, országgyűlési, választásokra, alternatívává, élethelyzetek, reménykedjünk, megépíthetett, össztömegmérő, simicskáéknál, konstrukcióra, finanszírozni, elősegítésére, háromszorosát, deszegregáció, gyakorlatilag, felhasználása, emlékeztetőül, minisztériumi, uniós források, források 2017, apparátus visszavett, országgyűlési választásokra, illetékes minisztériumi, átlagos héten, háromszorosát ítélték, következő politikai, teljes 2014-2020-as, összeg nominálisan, elnyert támogatás, hazai átlaghoz, csornai elkerülőt, eredetileg becsült, eredményhirdetés előtt, projektre allokált, Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, M86-oson Vámoscsalád, Becker András,
Új komment
Kérjük adja meg a TVN.HU rendszeréhez tartozó felhasználónevét és jelszavát.
Csak regisztrált felhasználók írhatnak kommentet,
amennyiben még nem rendelkezik TVN.HU hozzáféréssel: Klikk ide!
Felhasználónév:
Jelszó:
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Alvó kisfiú  Öröknek hinni . . .  Manna OWell tollából  Szép álmokat!  A máj egészségét biztosító és ...  Nárcisz  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Óraállítás  Esti képek  Alvó cica  Vérnyomáscsökkentés  Nagyon furcsa szeretni valaki...  Szép estét  Esti kép  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Jó éjszakát  Haja van  Apu  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Kövesd a vezetőt  Nem hazudnak  Boldogság  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az izmaink nem csak testmozgás...  Esti képek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  Paul David Tripp Március 26  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Várnai Zseni - Éveim  Most - segíts meg Mária ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Inkább ad  Sir Andrew Lloyd Webber  Szép estét  Szép estét  Leereszkedés és olvadás  Nem azt látja  virágvasárnap  Facebookon kaptam  Odaadja  Facebookon kaptam Krisztinától  Esti kép  A tavasz nem csak önmagában sz...  Esti képek  Paul David Tripp Március 26  Az izmaink nem csak testmozgás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézusnak gondjai voltak...  Maci az északi fény alatt  Odaadja  Ha nyitott vagy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nem jár  Jó éjszakát  Alvó baby  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor még kicsi voltál...  Inkább ad  Mire jók ?  Szép álmokat!  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kőrösi Csoma Sándor gondolata  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Szívet megérintő . . .  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
uniós források, források 2017, apparátus visszavett, országgyűlési választásokra, illetékes minisztériumi, átlagos héten, háromszorosát ítélték, következő politikai, teljes 2014-2020-as, összeg nominálisan, elnyert támogatás, hazai átlaghoz, csornai elkerülőt, eredetileg becsült, eredményhirdetés előtt, projektre allokált, boldog emlékezetű, csornai elkerülőre, másik szakaszt, becsült értéke, első kivitelező, hírhedt Vegyépszer, eredeti vállalási, uniós pályázati, apparátusok működésében, elmúlt hetek, elmúlt négy, előző hetek, következő héten, régi tempó, allokált forrás, héten leállt, mindent járó, véghajrában volt, miniszterelnök akarta, 2020-ig tartó, kormányzati pályázati, deszegregáció elősegítésére, pénzek felhasználása, uniós forrásokkal, héten született, telep marad, telepi házakat, rengeteg pénzből, kicsit komfortosítani, telepen kívül, klasszikusnak mondható, közvilágítás korszerűsítése, ennek olvastán, múlt hetén, projektek révén, fiatalok számára, helyben maradás&#8221, projektnek vannak, számszerűsített szakmai, jelenléti ívvel, kisebb projektek, helyi politikai, vállalkozói klientúrát, nincs kitalálva, helyi káderek, őket támogató, megvalósulhatnak, forráskihelyezés, deszegregációért, sikerszériájának, eredménytelennek, eredményhirdetés, szinkronjelenség, tengelyterhelés, településenként, számszerűsített, szombathelyről, önkormányzatok, korszerűsítése, magántulajdonú, miniszterelnök, kipályáztatása, komfortosítani, zalaegerszegen, infrastruktúra, országgyűlési, választásokra, alternatívává, élethelyzetek, reménykedjünk, megépíthetett, össztömegmérő, simicskáéknál, konstrukcióra, finanszírozni, elősegítésére, háromszorosát, deszegregáció, gyakorlatilag, felhasználása, emlékeztetőül, minisztériumi, gyorsforgalmi, körülményeket, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 0 db bejegyzés
e év: 0 db bejegyzés
Összes: 64003 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 530
  • e Hét: 2790
  • e Hónap: 19583
  • e Év: 152500
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.